Musisoi itse Musisoi itse


Hauskaa ja haastavaa huilunsoittoa

Aloitin soittotunnit noin kuusi vuotta sitten, aikuisiällä. Kyseessä oli monen vuoden haaveen toteuttaminen - musisointi kiinnosti minua jo lapsena, ja pääsin musiikkikouluun, jossa sattumalta sain instrumentikseni huilun. En ehtinyt kauaa soittamista harrastaa, kun muutimme pois ja minun piti soittoharrastukseni lopettaa. Siihen jäi kuitenkin suuri kaipuu, ja kun lopulta sain oman huilun ja löysin sopivan opettajan, aloitin harrastuksen uudestaan.

Syntynyt soittamaan, kansikuvaMuistan, miten lapsena ensimmäiset tunnit menivät siihen, kun huilusta piti yrittää saada ääni. Luulin, etten nyt enää muistaisi soittamisesta mitään, mutta huilu tuntui ihan kotoisalta taas käsissä ja sain sen heti soimaankin. Minulla oli vanhat soittovihkoni tallessa, joten aloitimme niistä, Bajomin Soitamme huilua -huilukoulusta. Nykyään on olemassa huilukouluja myös aikuisille (esim. Laura Perälä: Syntynyt soittamaan).

Lastenkirjastonhoitajana minulle sopi hyvin soittaa aluksi helppoja lastenlauluja. Edistyminen tapahtui ja tapahtuu pikkuhiljaa. Käyn tunneilla joka toinen viikko, koska en ehtisi työn ohessa harjoitella tarpeeksi viikossa. Muutenkin luulen, että aikuisena oppiminen on hitaampaa. Otteet/sormitukset on vaikeampi muistaa, ja uuden oppiminen yleensäkin on haastavampaa - mutta se tekee lopulta vain hyvää! Uuden opettelu aikuisenakin pitää mielen virkeänä ja vastaanottavaisena. Turhautuminen kuuluu välillä asiaan ja monesti tuntuu, että junnaa paikallaan eikä opi kertakaikkisesti mitään, mutta yhtäkkiä saattaakin taas sujua paremmin, ja huilu soida kauniimmin. Kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttäkin soittoharrastus opettaa kaiken muun ohessa.

Abba: Easy playalaong for flute, kansikuvaAloitin siis omasta vanhasta Bajomin huilukoulustani, ja jatkoin opettajani suosittelemalla Fritzenin Huilu ja minä - nuottivihoilla.

Sitten opettajani ehdotti hankkimaan Junior Guest Spot -sarjaa, josta päädyin ensiksi Abbaan, sitten Beatlesiin. Näissä nuottivihoissa on mukana CD-levyt, joilta voi kuunnella kappaleet soitettuina melodioineen, ja niiltä löytyy myös pelkät taustat, sitten kun itse osaa kappaleen jo soittaa. Taustan mukana soittaminen on hauskaa ja hyödyllistäkin, virheistä huolimatta on vain jatkettava soittoa ja mentävä eteenpäin.

Top Hits from TV, Movies & Musicals, flute, kansikuvaNuotteja löytyy paljon elokuvamusiikista, itse olen soittanut paljon esim. Disney-kappaleita, lisäksi joitain kappaleita Taru Sormusten Herrasta ja Harry Pottereista ym. Lisäksi oli hauska harjoitella lyhyitä klassisia kappaleita Moysen Forty Little Pieces -nuottivihosta.

Flöjtgodis-vihosta löytyy sekalaisesti pop- sekä klassista musiikkia melko helppoina sovituksina. Itse pidän paljon kaihoisasta kelttiläisestä musiikista, joten Celtic Flute Made Easy oli mielekäs löytö, mukana on myös mainio CD. Top Hits from TV, movies & musicals -vihossa on valikoima vanhaa ja uutta, sekä hienolta kuulostava taustalevy, jonka kanssa on hyvä harjoitella kotonakin.

Soittaminen on ihan hauskaa ajanvietettä, parhaimmillaan siinä voi kokea suurta onnistumisen ja musisoinnin iloa. Aikuisharrastajana on ihan itsestä kiinni kuinka paljon soittamiseen haluaa panostaa. Jatkossa voisi olla jännittävää soittaa enemmän yhdessä muiden kanssa. Ammattimuusikoksi en enää taida ehtiä, mutta soittamisesta ja musiikista voi nauttia näinkin, pienimuotoisemmin, omaksi iloksi, itseään haastaen.

Kirjoittanut: Annika Lång, Ylöjärven kirjasto 5/2018

Suositellut teokset

1-10 / 12
665268
Nuotti:Huilu ja minä. 1:2003
Tekijä: Fritzén, Katarina, opettaja
Vuosi: 2003
Aineistolaji: Nuotti
124631
Nuotti:Soitamme huilua : huilukoulu. 1:1975
Tekijä: Bajomi, Michael, opettaja
Vuosi: 1975
Aineistolaji: Nuotti
258119
Nuotti:Flöjten och jag. 2:1983
Tekijä: Fritzén, Katarina, opettaja
Vuosi: 1983
Aineistolaji: Nuotti
786398
Nuotti:Selections from Harry Potter and the goblet of fire : instrumental solos. Flute : level 2-3:2006
Tekijä: Doyle, Patrick, säveltäjä
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Nuotti
804919
Nuotti:Sixties hits. Playalong for flute:2006
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Nuotti
875550
Nuotti:90's hits : easy playalong for flute:2000
Vuosi: 2000
Aineistolaji: Nuotti
875553
Nuotti:Abba easy play along fro flute:2001
Tekijä: Abba
Vuosi: 2001
Aineistolaji: Nuotti
3162325
Nuotti:Syntynyt soittamaan : huilukoulu aikuisille:2011
Tekijä: Perälä, Laura
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Nuotti

Katso myös Katso myös

Suosituksia aiheittain: soittimet ja soittaminen

Videokursseja Videokursseja

Kuva: Rockway soitonopetusvideot

Rockway

Rockway on soittamisen ja laulamisen videokursseja sisältävä suomenkielinen verkkopalvelu. Valittavissa on 20 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin, ja käytössä on myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää omaa harjoittelua. Lisätietoa palvelusta »

Videokursseja on tarjolla seuraavista aihepiireistä: kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele, cajón ja laulu. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen.

Rockway on käytössä Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Sastamalan, Tampereen, Valkeakosken, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.
Palveluun »


Musiikkihuoneet

Kysy omasta PIKI-kirjastostasi onko niissä musiikkihuoneita tai -tiloja, joissa voit kuunnella kursseja tai soittaa instrumentteja. 

Esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metsossa on erillinen Rockway-huone, jota voi myös varata ennakkoon.

Soitonoppaita, tietopaketteja

1-15 / 17

Hauskaa ja haastavaa huilunsoittoa

Huilunsoitto sopii harrastuksena aikuisenakin.

Musiikinteorian oppaita itseopiskeluun

Musiikin kuunteleminen, soittaminen ja laulaminen on kivaa. Vielä enemmän siitä saa irti, kun ottaa selville mistä musiikissa oikein on kysymys. Syvennä ymmärrystäsi ja lisää luovuuttasi opiskelemalla musiikinteoriaa vaikka näiden teosten avulla.

Lauluharrastusta aloittamassa

Taas on syksy ja uuden harrastuksen aloittamisen aika! 

Laulukirjoja joka makuun

Virittele äänijänteet ja tartu laulukirjaan!

Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta

Esittelyssä hittisoitin ukulele.

Muusikon ergonomia

Kuten urheilija liikkuessaan, myös muusikko käyttää musisoidessaan koko kehoaan. Hyvä laulu- ja soittoasento mahdollistavat tuki- ja liikuntaelimistön luonnollisen toiminnan ja ovat siten ratkaisevia kehon kuormituksen vähentämisessä. Vääränlainen harjoittelu, virheellinen asento tai väärien lihasten käyttö voivat johtaa fyysisiin vaivoihin ja kiputiloihin. Hyvällä lihasten hallinnalla on yhteys myös sointiin.

Klarinetti-karaokea

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloitteleville kuin edistyneillekin trumpeteistille.

Lyömäsoittimet

Kapulat käteen - hyviä rumpaleita tarvitaan aina!

Trumpetistin nuottitelineelle

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloittelijoille kuin edistyneillekin trumpetistille.

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa.

Vapaata säestystä pianolla

Piano-oppaita, joiden aiheena on vapaa säestys.

Pianokouluja aikuisille

Pianonsoiton oppaita aikuisille.

Pianokouluja lapsille

Pianonsoiton oppaita lapsille.

Kitaransoiton oppaita aloittelijoille

Kirjastosta löytyviä suomenkielisiä populaarimusiikin kitaransoiton oppaita aloittelijoille.

Kitaran otetaulukoita ja sävelasteikkoja netissä

Kukapa kitaraa soittamaan opetteleva ei olisi kiinnostunut jo heti alusta alkaen soinnuista. Muutaman soinnun opettelemalla pystyy jo säestämään (ja hämmästyttämään) ystäviään vaikka illanistujaisissa