Musisoi itse Musisoi itse

Melodika ja muita "melkein soittimia"

Käsityksemme soittimista jakaantuu usein tottumuksen perusteella muodostuneisiin kategorioihin. On liuta tuttuja, vakiintuneita soittimia joilla soitettu musiikki kuuluu päivittäiseen elämäämme kaurapuuron lailla. Toisaalta on myös paljon soittimia joita ei oikein pidetä soittiminakaan ennen kuin joku niistä - kuten aiemmin väheksytty ukulele - saavuttaa niin suuren suosion, että se nousee vakavasti otettavien instrumenttien rinnalle. Tässä katsaus muutamiin ”melkein soittimiin”, jotka oikein käytettyinä toimivat… no, ihan oikeina soittimina.

Kalimba

Ernst-Andreas Müller - Kalimba Kalimba on afrikkalainen perinnesoitin - sormipiano, jota kutsutaan myös mbiraksi ja carimbaksi. Se koostuu puisesta kaikukopasta ja vähintään seitsemästä metallisesta ”koskettimesta” joita näppäilemällä saadaan aikaan kellopelin kilahdusta muistuttava ääni. Kalimba on suosittu matkamuistosoitin ja sellaisen voi myös rakentaa itse esimerkiksi Youtubesta löytyvien rakennusohjeiden avulla.

Kalimbaa on käytetty muun muassa calypsomusiikissa. Nykyisin kalimbaa voidaan käyttää vaikkapa popin mausteena tai jopa säestys- ja soolosoittimena.

Kalimba - cd-levyjä PIKI-verkkokirjastossa

Melodika

Wikimedia Commons - melodikaMelodikan tuntevat kaikki ainakin ulkonäöltä ja monen lastenhuoneen nurkassa tämä muovinen puhallettava kosketinsoitin on lojunutkin. Melodikan läpitunkeva ääni on kuin köyhän miehen säkkipillissä, mutta oikein käytettynä siitä saa mainion mausteen monenlaiseen musiikkiin.

Jazzmusiikissa melodikaa on käytetty paljonkin, esim. näillä julkaisuilla:
Sid Hille: Ugetsu (levyllä soi myös theremin), Medeski, Martin & Wood: Free magic : live ja Weather Report: Tale spinnin’.

Myös rokkari Nick Caven The boatman’s call sisältää melodikaosuuksia.

Reggae-artisti Jukka Poika soittaa melodikaa levyillään Apajilla ja Vapautunut viihdyttäjä, samoin uudemman sukupolven yhtye Sitku albumilla Täs on ollu vähän kaikenlaista.  

Noitalinna Huraa! -yhtyeen julkaisut Kalan silmä, Varjotarha ja Roskaprinssi sisältävät melodikansoittoa ja myös hieman yllättäen Juha Tapion levy Sinun vuorosi loistaa.

Folktunnelmiin melodikan säestyksellä pääsee kuuntelemalla Jake Xerxes Fussellin julkaisun What in a natural world.

Yann Tiersenin elokuvasoundtrack Amélie : a film by Jean-Pierre Jeunet on varsinaista ”melkein soittimien” juhlaa - levyllä esiintyvät lelupiano, melodika ja kellopeli sekä 1930- luvulla keksitty ondes martenot - sähköurkusoitin, joka ääni ennakoi aikanaan syntetisaattorin tuloa.
Boomwhackers

Boomwhacker on melodinen muoviputki, jota napauttamalla joko lattiaan tai vaikkapa omaan reiteen saadaan aikaan yksi sävelasteikon sävelistä. Kun boomwhackereita on yksi molemmissa käsissä, kokonaisen sävelasteikon aikaansaamiseen tarvitaan kolmesta neljään henkilöä musisoivan porukan taitotason mukaan. Putkia on tarjolla pienemmistä yli metrin pituisiin saakka. Yhdysvalloista kotoisin oleva, ahkerasti keikkaileva Walk off the Earth -yhtye käyttää musiikissaan innovatiivisella tavalla paitsi boomwhackereita, kuten cover-kappaleessa Shape of You, myös kalimbaa, melodikaa ja välillä myös harvinaisempia soittimia kuten yhdistettyä ukulele-kitara-kalimba-rytmisoitin-harppua, jota koko yhtye soittaa yhdessä.      

 

Boomwhakcereista innostuneille ryhmille löytyy Youtubesta myös playalong-videoita.

Sikarilaatikkokitara

Sikarilaatikoista tai muista laatikon muotoisista esineistä rakennettuja kitarantapaisia soittimia on olemassa laaja kirjo. Yleisimmin niissä on kolme kieltä mutta yksi-, kaksi- ja nelikielisiäkin versioita löytyy. Sikarilaatikon kohdalla ollaan jo oikean soittimen rajoilla - esimerkiksi nelikielinen sikarilaatikkokitara on käytännössä lähes sama asia kuin hauskan muotoinen baritoniukulele tai tenorikitara. Sikarilaatikkokitaraa käyttävät musiikissaan muun muassa Riitaoja-yhtye ja Faarao Pirttikangas.

Sikarilaatikkokitara PIKI-verkkokirjastossa

Melkein musiikkia?

Muita melkein soittimia ovat esimerkiksi saha, jota laulaja-näyttelijä Irina Björklund soittaa ainakin näillä julkaisuilla, käsikellot, joita käsittelee taitavasti muun muassa Käsikellokuoro Dolce ja meditaatiossa käytetty laulava kulho (singing bowl), jonka avulla voidaan päästä syvään rentoutumisen tilaan (olettaen, ettei tämän "melkein soittimen" riipivä ujellus ärsytä liikaa). Laulavan kulhon taikaan voi tutustua vaikkapa Youtuben kautta. Ryuichi Sakamoto käyttää lasista valmistettua laulavaa kulhoa myös vuonna 2017 julkaistulla japanilaisen avantgardepopin levyllään Async.

Omaan harrastukseen kiehtovien "melkein soittimien" parissa pääsee kätevästi kiinni lainaamalla Mark Nelsonin vuonna 2017 julkaistun soitonoppaan You can teach yourself to make music with homemade instruments.

Näiden lukuisien esimerkkien valossa voidaan todeta, että "melkein soittimien" avulla voidaan saada aikaan myös ihan oikeata, ja vieläpä hyvin taitavasti soitettua, musiikkia.

Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 11/2018

Suositellut teokset

1-9 / 9
849855
CD:Tale spinnin':2002
Tekijä: Weather Report, esittäjä
Vuosi: 2002
Aineistolaji: CD
3140065
CD:The boatman's call:2011
Tekijä: Cave, Nick, esittäjä
Vuosi: 2011
Aineistolaji: CD
694201
CD:Vapautunut viihdyttäjä:2004
Tekijä: Jukka Poika, esittäjä
Vuosi: 2004
Aineistolaji: CD
767639
CD:Kalan silmä:2006
Tekijä: Noitalinna Huraa!, esittäjä
Vuosi: 2006
Aineistolaji: CD
3419752
CD:Varjotarha:2012
Tekijä: Noitalinna Huraa!, esittäjä
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
3419570
CD:Free magic : live:2012
Tekijä: Medeski, Martin & Wood, esittäjä
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
3962382
CD:Ugetsu:2016
Tekijä: Hille, Sid, esittäjä
Vuosi: 2016
Aineistolaji: CD
3817163
CD:Amélie : a film by Jean-Pierre Jeunet:2001
Tekijä: Tiersen, Yann, säveltäjä
Vuosi: 2001
Aineistolaji: CD
772188
CD:Apajilla:2006
Tekijä: Jukka Poika, esittäjä
Vuosi: 2006
Aineistolaji: CD

Katso myös Katso myös

Suosituksia aiheittain: soittimet ja soittaminen

Videokursseja Videokursseja

Kuva: Rockway soitonopetusvideot

Rockway

Rockway on soittamisen ja laulamisen videokursseja sisältävä suomenkielinen verkkopalvelu. Valittavissa on 20 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin, ja käytössä on myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää omaa harjoittelua. Lisätietoa palvelusta »

Videokursseja on tarjolla seuraavista aihepiireistä: kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele, cajón ja laulu. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen.

Rockway on käytössä Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Sastamalan, Tampereen, Valkeakosken, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.
Palveluun »


Musiikkihuoneet

Kysy omasta PIKI-kirjastostasi onko niissä musiikkihuoneita tai -tiloja, joissa voit kuunnella kursseja tai soittaa instrumentteja. 

Esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metsossa on erillinen Rockway-huone, jota voi myös varata ennakkoon.

Soitonoppaita, tietopaketteja

1-15 / 18

Huuliharppu

Jos jotakin soitinta on valmistettu pitkälti toista miljardia kappaletta, voidaan liioittelematta puhua suosikkisoittimesta. Muistelepa hyvä lukija, eikö vain sinullakin ole jossain laatikon pohjalle unohdettuna, tai ehkä jopa vakituisessa käytössä, ikioma huuliharppu?

Hauskaa ja haastavaa huilunsoittoa

Huilunsoitto sopii harrastuksena aikuisenakin.

Musiikinteorian oppaita itseopiskeluun

Musiikin kuunteleminen, soittaminen ja laulaminen on kivaa. Vielä enemmän siitä saa irti, kun ottaa selville mistä musiikissa oikein on kysymys. Syvennä ymmärrystäsi ja lisää luovuuttasi opiskelemalla musiikinteoriaa vaikka näiden teosten avulla.

Lauluharrastusta aloittamassa

Taas on syksy ja uuden harrastuksen aloittamisen aika! 

Laulukirjoja joka makuun

Virittele äänijänteet ja tartu laulukirjaan!

Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta

Esittelyssä hittisoitin ukulele.

Muusikon ergonomia

Kuten urheilija liikkuessaan, myös muusikko käyttää musisoidessaan koko kehoaan. Hyvä laulu- ja soittoasento mahdollistavat tuki- ja liikuntaelimistön luonnollisen toiminnan ja ovat siten ratkaisevia kehon kuormituksen vähentämisessä. Vääränlainen harjoittelu, virheellinen asento tai väärien lihasten käyttö voivat johtaa fyysisiin vaivoihin ja kiputiloihin. Hyvällä lihasten hallinnalla on yhteys myös sointiin.

Klarinetti-karaokea

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloitteleville kuin edistyneillekin trumpeteistille.

Lyömäsoittimet

Kapulat käteen - hyviä rumpaleita tarvitaan aina!

Trumpetistin nuottitelineelle

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloittelijoille kuin edistyneillekin trumpetistille.

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa.

Vapaata säestystä pianolla

Piano-oppaita, joiden aiheena on vapaa säestys.

Pianokouluja aikuisille

Pianonsoiton oppaita aikuisille.

Pianokouluja lapsille

Pianonsoiton oppaita lapsille.

Kitaransoiton oppaita aloittelijoille

Kirjastosta löytyviä suomenkielisiä populaarimusiikin kitaransoiton oppaita aloittelijoille.