Hyppää sisältöön
Kieli Kieli

Musiikki: Kohtaamisia

Kohtaamisia ja mietteitä musiikista

Kyselimme kuulumisia
Tommi Musturi

Tommi MusturiKuka sinä olet?
Olen Tommi Musturi, nykyään tamperelainen sarjakuva- ja kuvataiteilija. Minut saatetaan tuntea parhaiten esim. Toivon kirja sekä Samuel-sarjakuvaromaaneista. Sarjakuvan puolella olen touhunnut vähän kaikkea aina kustantamisesta kuratointiin ja toimittamisesta yhdistystoimintaan. Osallistun vuosittain yli kymmeneen näyttelyyn eri puolilla maailmaa ja työhöni kuuluu muutenkin matkat siellä täällä palloamme.

Koska kävit viimeksi kirjastossa - ja miksi?
Olen nykyään suhteellisen laiska kirjaston käyttäjä. Tämä lähinnä siitä syystä, että kotikirjastomme kasvaa nopeampaa kuin ehdin siihen perehtyä. Itse asiassa muutamien tuhansien äänitteiden, parikymmenentuhannen kirjan ja sarjakuvan ja satojen vanhojen tietokonepelien kanssa eläminen muistuttaa hieman asumista kirjaston käytävällä. Olen ollut yläasteelta lähtien aktiivinen oma- ja pienkustantaja ja toiminut jo pitkään kansainvälisesti, josta syystä (ja osin jopa tahtomattani) käsiini ajautuu jos jonkinmoista aineistoa eri puolilta maailmaa muutaman hyllymetrin vuosivauhtia.

Kirjailija-toimittaja puolisoni kautta postiluukusta livahtaa myös huomattava määrä uutta ja mielenkiintoista kirjallisuutta.

Kerro lyhyesti aiheesta? Minä ja musiikki?
Musiikki on ollut ehkä elämääni eniten määritellyt asia. En ole itse muusikko, vaikka rämpyttelenkin satunnaisia soittimia omaksi ilokseni. Omakustantamiseni alkoi yläasteiässä musiikki-fanzineista. Eniten  olen kuitenkin musiikin aktiivinen kuuntelija. Käsissäni kuluu pääasiassa vinyylilevyt, mutta pyrin käymään mahdollisimman paljon myös keikoilla. Kuuntelen musiikkia laaja-alaisesti aina äänimaisemista vapaaseen jatsiin, melusta folkkiin ja rokista konemusiikkiin (jne). Iän myötä olen huomannut, että kaikessa musiikissa on aina jotain hyviä juttuja. Haen musiikista usein energiaa ja tunnelmia. Kuuntelen  yleensä aina musiikkia piirtäessäni. Niin tein jo yläasteiässä.

Mitä musiikkia kuuntelit viimeksi?
Levysoittimen vierestä näyttävät löytyvän seuraavat levyt:

  • Robbie Basho: Twilight Peaks
  • The Crippled Dog Band / Bobb Trimble, Pecka Peckersson: Rides Again
  • Wildest Dreams
  • Tarzana
  • Michael Hurley: Back Home with Drifting Woods
  • Sur-rur: Ihmisiä nurmikolla
  • R Stevie Moore: Phonography

Missä viihdyt parhaiten?
Kotona puuhailemassa. Pidän yleisesti"asioiden tekemisestä" enkä osaa oikein istua tekemättä mitään. Joululahjaksi saatu Celinen Kuolema luotolla -kirja on juurruttanut minut sohvaan viime päivinä. Muutoin aika kuluu Pyynikin Trikoon työhuoneella tai kalassa Tampereen lähijärvillä. Kesäilta Koulukadun koriskentällä on myös listalla korkealla, samoin sienestys ja marjastus jossain keskellä korpea.

Missä olet hyvä?
Uusien asioiden aloittamisessa, jonkinlainen "tuottaminen" on kai kokemuksen myötä noussut vahvuudeksi. On myönnettävä, että olen jossain määrin perfektionisti. Pyrin tekemään asiat niin hyvin kuin voin, sillä teen ne vain kerran ja elämä on suhteellisen lyhyt aika. Stressaan liikaa, mutta loppujen lopulta olen suhteelisen kärsivällinen ainakin työhöni liittyvissä asioissa. Taiteellisessa työssäni minua kiinnostavat uudet tekotavat, joihin pyrin yhdistämään filosofista ajattelua sekä omia havaintojani ihmiselosta noin yleisesti.

Mikä levy kannattaisi ehdottomasti kuunnella?
Äh, liikaa suositeltavaa.

Kannattaa ylipäätään kuunnella levyjä, mistä ei tiedä mitään - yleensä aina lyötyy jotain kiinnostavaa. Tuo aiemmin mainittu Crippled Dog Bandin levy on jännittävä ja kuuluu esim. Ariel Pinkin jutuissa. Suosittelen. Ikiaikaisista suosikeista Radiopuhelimet, Guided by Voices ja John Coltrane vierailevat ehkä  säännöllisimmin levylautasella.

Haluatko sanoa vielä jotakin?
Vaikka en tosiaan ole kirjastojen suurkäyttäjä tällä hetkellä, on kirjastolaitos mielestäni suomalaisen
kulttuurin tärkeimpiä asioita. Kun sanon näin, tarkoitan kuitenkin kirjastoa sivistävänä laitoksena, joka tarjoaa kaikenlaista ja vieläkin kummempaa sen oletetun tai pelkän viihteen sijaan. Minusta on
hienoa ajatella kirjastoa kaikenlaisen tiedon ja kulttuurin valtavana kokoelmana, joka on kaikille avoin. Suomalaisille kirjasto on ehkä itsestäänselvyys, mutta aika ajoin on tärkeää muistuttaa itseään, miten valtavan hieno juttu se oikeasti on!

Kiitos haastattelusta!

Katso myös
Tommin teokset PIKI-kirjastoissa
Tommin kotisivut
Tommi Kirjasampo.fi -sivustolla

Kirjoittanut: Taina Sahlander, Sampolan kirjasto 1/2017

Suosittelut
668996
Kansikuva
393950
Kansikuva
Tekijä: Guided by Voices, esitt
3317798
Kansikuva
Tekijä: Guided by Voices, esitt
3830426
Kansikuva
Tekijä: Radiopuhelimet, esittäjä
333665
Kansikuva
Tekijä: Céline, Louis-Ferdinand
3912442
Kansikuva
Tekijä: Sur-rur, esittäjä
3865040
Kansikuva
Tekijä: Coltrane, John, Esittäjä
671898
Kansikuva
Tekijä: Guided by Voices, esittäjä
3462705
Kansikuva
Tekijä: Céline, Louis-Ferdinand
3499050
Kansikuva
Tekijä: Radiopuhelimet, esittäjä
... heiltäkin
1-10 / 89

Tamperelainen sarjakuva- ja kuvataiteilija, joka teki Kirjastolevyn kannet.

Metson musiikkiosaston kirjastonhoitaja

Tamperelainen muusikko, Kirjastolevyn ideoija.

Laulaja-lauluntekijä, kirjoittaja

Laulaja-lauluntekijä-jouhikonsoittaja

Laulaja, lauluntekijä Kielo Kärkkäinen

Ismaila Sané, säveltäjä, pedagogi ja tanssija Lempäälästä

Elina Orjatsalo, Tampereen Musiikkiakatemian tuottaja

Tamperelaiset muusikot

Muusikko