Kohtaamisia Kohtaamisia

Roope Mäenpää

Roope Mäenpää, Kuva: Peero LakanenKuka sinä olet?
Säveltäjä ja muusikko Roope Mäenpää.

Koska kävit viimeksi kirjastossa - ja miksi?
Olisiko ollut marraskuussa. Silloin taisi olla kasa lastenkirjoja haussa. Tein uudenvuoden lupauksen, että tänä vuonna palautan lainani ajallaan.

Kerro lyhyesti aiheesta - Minä ja musiikki?
Olen elänyt ja kasvanut musiikin keskellä koko elämäni, joten suhde siihen on kuin sukulaiseen jota ei voi valita.

Nyt kun musiikista on tullut varsinainen päivätyö olen alkanut tarkemmin valikoimaan kuuntelemaani musiikkia ja ennen muuta säännöstelemään musiikin parissa viettämääni aikaa. Vasta intensiivisen hiljaisuuden kokemisen jälkeen voi saada musiikista sen, mitä sillä on haluttu tarjota.

Koetan suhtautua musiikkiin moniulotteisesti etsien eri tyylilajeja, uusia artisteja ja sisällöllisiä oivalluksia  mutta usein epäonnistun surkeasti ja palaan kuuntelemaan samoja vanhoja levyjä, teoksia ja lauluja, etsien niistä turvaa ja pysyvyyttä epävakaisiin hetkiin.

Mitä musiikkia kuuntelit viimeksi?
Viimeisen kuukauden olen ollut varsin intensiivisen sävellysprojektin parissa jonka aikana olen suorastaan välttänyt kaikkea muuta soivaa. Mutta kun joululaatoksi teos valmistui putsasin korviani ranskalaisilla huilukonsertoilla, lyhyen hakukoneseikkailun seurauksena.

Urheillessa kuuntelen huomatavasti kevyempää musiikkia. Viimeisimpänä digitaalisella levylautasella näkyy olleen Stereophonics-yhtyeen Scream Above the Sounds -albumi.

Missä viihdyt parhaiten?
En ainakaan paikoillani. Vedessä viihdyn paljon ja uimahallin kaakelit ovat tulleet tutuiksi. Ostin uimakuulokkeet mutta huomasin niiden häiritsevän painottomuuttani altaassa, joten ne saattaa pian löytyä nettikirpparilta.

Matkustaessa huomaan kyllä kovasti kaipaavani ihan vain kotisohvalle.

Missä olet hyvä?
Olen hyvä innostumaan asioista ja projekteista. Työssäni olen mielestäni hyvä hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja dramaturgisia kaaria. Vapaa-ajallani olen etevä hukkaamaan pieniä esineitä ja tärkeitä papereita.

Mikä levy kannattaisi ehdottomasti kuunnella?
Ylipäätään kannattaa käydä konserteissa kuuntelemassa musiikkia ja hyvillä levyvalinnoilla voi kokemusta syventää  joko ennen tai jälkeen konsertin.

Tällaisen kokemuksen saattelemana suosittelisin Steven Isserliksen ja Olli Mustosen albumeja (ja konsertteja joita toivottavasti vielä kuultaisiin Tampereellakin). Esimerkiksi sellosonaatit vuodelta 2006.

Haluatko sanoa vielä jotakin?
Haluan sanoa, että kuuntelee musiikkia sitten vähän tai paljon sitä kannattaa tehdä hyvillä laitteilla. Itseäni sylettää kun omia tekeleitänikin julkaistaan internetissä ja sukulaiseni kuuntelevat niitä kännykän kaiuttimilla tai nappikuulokkeilla.

Hyvä äänentoisto maksaa poskettomasti, mutta itselleen voi tarjota lotus-hetken menemällä vaikka kirjastoon hyvien järjestelmien äärelle.

Kiitos haastattelusta Roope!

Kuva: Peero Lakanen

Teksti: Aku-Pekka Kurjenniemi, 1/2018

Suositukset

3598681
CD:Cello sonatas 1-3:2014
Tekijä: Martinu, Bohuslav, säveltäjä
Vuosi: 2014

Aiemmin kohdattuja

1-10 / 97

Tamperelainen säveltäjä ja muusikko.

Soundi-lehden päätoimittaja

Tampereella asuva muusikko, UTU-yhtyeen biisintekijä

Helsinkiläinen räppäri

Oopperalaulaja ja musiikin maisteri.

Ismaila Sané, säveltäjä, pedagogi ja tanssija Lempäälästä

Kuoronjohtaja ja Tampereen Sävelen 2017 taiteellinen johtaja.

Tamperelainen kirjastonhoitaja ja muusikko.

Tamperelainen musiikin ja teatterin sekatyöläinen, joka kävi työkokeilussa Metson musiikki ja lehdet -osastolla.

Tamperelainen sarjakuva- ja kuvataiteilija, joka teki Kirjastolevyn kannet.