Musiikki Musiikki


Musiikilla kesäisesti keskiajalle

Keskiaika kiinnostaa ihmisiä tänä päivänä kovasti. Keskiaika-tapahtumissa, joita Suomessakin järjestetään useilla paikkakunnilla, mm. Turussa, Hämeenlinnassa ja Vantaalla, on nähtävillä todella aidon tuntuista menoa pukuineen, miekkoineen ja ruokineen. Mikähän on pohjimmainen syy tähän kiinnostukseen, sillä tiedämme, että elämä keskiajalla oli todella rankkaa ja vaarallista, puhumattakaan kaikista arjen pienistä piirteistä. Onko syynä tuon ajan juurevuus ja maanläheisyys, luonnonmukaisuus, jota tämän päivän ihminen muutenkin tuntuu etsivän.

Musiikin rento tempo

Näin voisi hyvin kuvailla myös keskiajan musiikkia tai sitä mitä me siksi ajattelemme. Keskiajan musiikistahan ei ole säilynyt paljoakaan tietoa, nuotinnuksia eikä tietenkään autenttista äänimateiraalia. Varsinaisesti emme tiedä, miltä vanha musiikki kullosti tai mitä se merkitsi kuulijalleen. Vanhat soittimet ovat tässä tärkeässä asemassa, niiden kautta on pystytty saamaan tietoa vanhan musiikin piirteistä. Tuolta ajalta kumpuaa kansanmusiikin perinne, vaikka keskiajan musiikissa sanotaan olevat länsimaisen taidemusiikin pohja. Erona on, että taidemusiikissa korostuu yksilön näkemys, säveltäjänero mutta kansanmusiikissa soi yhteisöllisyys, yhdessä improvisoitu ilmaisu.

Tallipihan keskiaikafestarit

Tampereella on oma keskiaikatapahtumansa Medieval Folk Fest, joka järjestetään Tallipihalla 27.7. - 28.7., nyt jo kahdeksannen kerran. Tämä tapahtuma onkin oikea musiikkillinen pienoisfestari, ilmainen ja ikärajaton tapahtuma. Tarjolla on akustista, kansanomaista musiikkia aina tasatunnein kahden päivän aikana kahdeksan yhtyeen esittämänä. Kantavana voimana on folk-rockyhtye Greenrose Faire, joka esiintyy molempina päivinä. Muita esiintyijä on esim. TBA akustinen folk-räp -bändi, Viuselit Kangasalan pelimannejen pienimmät, Pääsky Duo, O’Rivers Orivedeltä, Duo Mysticus mystisine rumpuineen, Sorrowhearts tampereelta rock-haitari -irkkupolkkameiningillä, VUO myös irlantilaishenkisesti laulaen ja soittaen.

Tässä on tiedossa mukavaa kesäpäivän vietettä keskellä Tamperetta viehättävässä Tallipihan miljöössä, kaikkine mausteineen. Kannattaa antautua keskiaikaisen musiikin vietäväksi, viihtyä ja eläytyä mukaansatempaisevan rytmin tunnelmiin, kun tietää, että voi taas palata maanantain tullen omaan arkeensa.

Kirjoittanut Eija Mäkinen/Ylöjärven kaupunginkirjasto 7/19

 

Lainatuimmat levyt

Toukokuu 2019
1-10 / 10
4350367
CD:Usvaa putkeen:2019
Tekijä: Nurmio, Tuomari, esittäjä
Vuosi: 2019
4350340
CD:Ville Valo & Agents:2019
Tekijä: Valo, Ville, esittäjä
Vuosi: 2019
4289666
CD:Ääriviivoja:2018
Tekijä: Kela, Anssi, esittäjä
Vuosi: 2018
4289617
CD:The big bad blues:2018
Tekijä: Gibbons, Billy, esittäjä
Vuosi: 2018
4298204
CD:Sä kuljetat mua:2018
Tekijä: Karjalainen, J., esittäjä
Vuosi: 2018

E-musiikkia E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.