Musiikki Musiikki

Kuva: Tampereen Sävel, Accent

Tampereen sävel - laulun juhlaa!

Kun suomalainen laulaa yhdessä toisten kanssa, on siinä aina juhlan tuntu.  Juhliin liittyy myös kuorolaulun kuuntelu. Vappu, itsenäisyyspäivä, tai juhannuksen kokkojuhlat. Yhdessä lauletaan myös synttärisankareille. Suomessa kuoroharrastuksella on vilkas, reilusti yli satavuotinen perinne, joka on liittynyt tiiviisti kansalliseen identiteetin hengen nostatukseen. Tänä vuonna esim. juhlitaan suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhlia.

Suurta juhlaa on siis taas kun Tampereen sävelen - Tampere Vocal Music Festival - viikonloppu käynnistyy 4.6.2019  ja riemua jatkuu 9.6. 2019 asti. 

Tampereen Sävelen historia alkaa jo 1970-luvulta. Tämä vokaalimusiikin festivaali järjestetään joka toinen vuosi ja sen pääpaikkana on Tampere-talo, mutta se levittäytyy myös useille muille kaupungin konserttipaikoille, kirkkoihin, ravintoiloihin, kahviloihin sekä toreille ja kauppakeskuksiin. Tapahtuma tuo Tampereelle kaikenkokoisia lauluyhtyeitä ja kuoroja 19 eri maasta. Sen korkeatasoinen yhtyelaulukilpailu juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Tampereen Sävelen ohjelma koostuu yhtyelaulukilpailun lisäksi kuorokatselmuksesta sekä konserteista, työpajoista ja koulutuksesta ja näyttelyistä. Kuorokatselmukseen on ilmoittautunut 47 kuoroa eri maista, pääosin Suomesta mutta myös mm. Venäjältä, Islannista ja Itävallasta.

Modernit muodot

Kansainvälinen ilmapiiri on tällaisten tapahtumien herkullisinta antia. Nykypäivänä kansainvälisyys sen kuin tiivistyy ja saa uusia muotoja. Some on yhdistänyt samanhenkisiä laulajia, esim. 7.6. esiintyvä Accent lauluyhtye löysivät toisensa YouTuben välityksellä ja esiintyy nyt livenä. Yhtyeen jäsenet ovat viidestä eri maasta ja esiintyvät nyt ensi kertaa Suomessa. Kansainvälinen on myös Valituskuoro - Complaints choir, jonka eri maissa tapahtuvista esiintymisistä koostettu videoinstallaation pääse näkemään Kulttuuritalo Laikussa 5. - 23.6.2019. Miltähän kuullostaa esim. japanilaisten sävelletyt valitukset. www.complaintschoir.org/.

Taattua laatua 

Yhtyelaulukilpailuun on karsintojen kautta valikoitunut 12 lauluyhtyettä, joista 4 akustisella kokoonpanolla ja loput sähköisesti vahvistettuina. Loppukilpailut käydään Tampere -talossa 5.- 6.6.19 Yhtyelaulukilpailun 30 vuotisesta  historiasta pystytetään Tampere-talon Talvipuutarhaan näyttely. 

Tampereen sävelen ohjelma on kiinnostavan monipuolinen. Festivaaleilla nähdään mm. pohjoismaista kamarikuoromusikkia useassa konsertissa. Useiden ammattilaisyhtyeiden ja -kuorojen lisäksi on paljon ilmaista ohjelmaan. Kuule sävel - ilmaiskonserttisarja tullaan näkemään eri puolilla kaupunkia, näissä myös yleisö pääsee laulamaan.

Tampere-talon aulassa sijaitsevalla Kuorotorilla voi tutustua kuoroalan järjestöihin, ostaa nuotteja ja kuunnella kuoroesityksiä. Lauantaina 8.6. klo 12 Kuorotorilla jyrähtää matalien miesäänten Bassokuoro. Päivät ovat myös hyvä tapa tutustua kuoroalan järjestöihin ja kuoroharrastukseen.

Festivaalin ennakkotapahtumaa vietetään 24.5.2019, jolloin Pääkirjasto Metsossa on yhteislaulutilaisuus 16.30 - 17.30 Kielo Kärkkäisen ja Janne Laurilan johdolla. Sen jälkeen kannattaa suunnata Kuorokierroksen avajaisiin Kauppakeskus Ratinan Olympia-aukiolle klo 18.30, jossa Kuorokierrokselle osallistuvat ryhmät esiintyvät solistinaan Tampereen Sävelen taiteellinen johtaja Tuukka Haapaniemi. Avajaisten jälkeen kuorot ja jalkautuvat esiintymään kaupungin ravintoloihin ja kahviloihin.

Ota osaa lippuarvontaan

PIKI-verkkokirjasto arpoo yhteistyössä Tampereen Sävelen kanssa lippupaketit (2 lippua) seuraaviin konsertteihin:

Ars Nova Copenhagen
Club for Five & Tampere Filharmonia
Det Norske Solistkor
Accent
Kuorokatselmuksen päätöskonsertti

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Onnea arvontaan!

Osallistu arvontaan keskiviikkoon 29.5. klo 9 mennessä.

Lainatuimmat levyt

Huhtikuu 2019
1-10 / 10
4350340
CD:Ville Valo & Agents:2019
Tekijä: Valo, Ville, esittäjä
Vuosi: 2019
4369469
CD:Karkumorsian:2019
Tekijä: Miljoonasade, esittäjä
Vuosi: 2019
4402740
CD:Meidän tulevat päivät:2019
Tekijä: Tähkä, Lauri, esittäjä
Vuosi: 2019
4350367
CD:Usvaa putkeen:2019
Tekijä: Nurmio, Tuomari, esittäjä
Vuosi: 2019
4382313
CD:Pieniä taikoja:2019
Tekijä: Tapio, Juha, esittäjä
Vuosi: 2019
4298204
CD:Sä kuljetat mua:2018
Tekijä: Karjalainen, J., esittäjä
Vuosi: 2018
3942506
CD:Villi lapsi:2016
Tekijä: Ellinoora, esittäjä
Vuosi: 2016

E-musiikkia E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.