Banjo ja soittaja

Musiikki

Kotisoittajan eväsreppu

Kesätapahtumien toteutumisesta ei voi vieläkään olla varma, joten kesäpuuhaa kannattaa keksiä myös oman soittoharrastuksen parista. Kokoontumisrajoituksien lievennyttyä jonkin verran moni uskaltaa ehkä jopa harkita pienimuotoista yhteissoittelua samanhenkisten kavereiden kanssa, varsinkin jos jamisession voi toteuttaa ulkosalla, lämpimässä kesäilmassa riittävin turvavälein.

Lainattavat soittimet soivat kotona ja puutarhassa

Kirjaston lainattavien soittimien avulla kotiharjoittelukin saa rytmin kiertämään veressä. Kokeile kestosuosikkien, kitaran ja ukulelen, lisäksi vaikkapa djembeä tai mandoliinia tai laita heinänkorsi hattuun ja lainaa banjo! Lainasoittimien joukkoon kuuluvat myös mieluiten sisätiloissa treenattavat sähkökitarat ja kirjaston hyllyistä voit kerätä reppuusi hyviä soitonoppaita eri soittimille. Soittimia ei lainata kaikissa kirjastoissa eikä kuljeteta kirjastojen välillä, mutta kaikki PIKI-kirjastojen asiakkaat voivat lainata soittimen sen kotiosastolta. Tee varaus haluamaasi soittimeen yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa.

Djembe - Pixabay

Rockway-kurssit kotiharjoittelun tueksi

Suomalainen soitonopetuspalvelu Rockway.fi tarjoaa PIKI-kirjastojen asiakkaille lukuisia lainattavia videokursseja, joita voit katsoa omalla laitteellasi kahden viikon ajan. Rockwayn avulla voit opetella kotona omassa rauhassa basson, kitaran, pianon, ukulelen ja rumpujen soittamista, laulamista, säveltämistä, sanoittamista ja sovittamista. Joukossa on myös hyödyllinen Kehonhuoltoa muusikoille -kurssi. Tampereen pääkirjasto Metson uudelleen avatussa Rockway-huoneessa pääset tutustumaan Rockwayn koko tarjontaan. Varaa Rockway-huone kirjastokorttisi numerolla ja tunnusluvullasi.

Lue myös Joko tunnet Rockwayn -artikkelin

Tutustu soittimiin ja soittoharrastukseen

Soitatko jo jotain soitinta, mutta harjoittelu ei oikein suju, tai mietitkö vielä, mitä soitinta kokeilisit? Soittoharrastuksessa kaikki lähtee innostuksesta, joka syntyy, kun löydät juuri sinua kiinnostavan soittimen. Lainasoittimiin ei tarvitse sen kummemmin sitoutua, ja kun suhtaudut soittamiseen kevyenä kesäharrastuksena, voit lähteä kokeilemaan soittamista rauhassa ja ilman paineita. PIKI-verkkokirjaston Musisoi itse -sivulta löydät artikkelit, joissa tutustutaan soittimiin ja soittamiseen. Poimi sieltä vinkit omaan soittoharrastukseesi!

6/2021

 

Biisejä tekemään?

Miten lauluja tehdään?

Oletko aina halunnut tehdä itse laulun, mutta et tiedä mistä aloittaa? Onko pöytälaatikossasi sanoituksia, mutta et osaa säveltää?

Apuvälineet biisintekoon löytyvät kirjastosta. Olitpa harrastelija tai ammattilainen, kitaristi tai kosketinsoittaja, kiinnostavaa lauluntekoon liittyvää kirjallisuutta, soitonoppaita ja Rockway.fi -palvelussa mm. säveltämiseen liittyviä videokursseja löytyy jokaiselle.

Lähestymistapoja lauluntekoon on monenlaisia. Voit aloittaa sointukulusta ja rakentaa sen päälle melodian ja sanoituksen, aloittaa aiheesta ja säveltää sanoille melodian, antaa sanoitustyön kaverin tehtäväksi ja keskittyä itse sävellystyöhön tai toisinpäin. Hyvän soitonoppaan tai vaikkapa lauluntekijän työstä kertovan kirjan avulla pääset sisälle biisinteon maailmaan. 

Vinkit biisintekoon kirjastosta

Katso tästä Metson musiikkiosastolaisten tekemä vinkkausvideo parhaista biisinteko-oppaista ja Rockwayn aiheeseen liittyvistä kursseista. Löydät samat suositukset myös Musisoi itse -sivun artikkelista Kirjastosta välineitä lauluntekoon.

 

Nykyään myös oman musiikin äänittäminen on helppoa. Voit ottaa biisiaihiosi talteen kännykän tallenninsovelluksella ja lainata kirjastosta äänityslaitteen viimeisteltyä versiota varten. Ohjeita äänittämiseen löydät PIKI-verkkokirjaston artikkelista Äänitä itse soittoasi!

 

E-musiikkia

Naxos palvelut

Naxos Music Library

Naxos Jazz Library

Naxos Video Library

Naxos Music Library World

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Rockway sisältää soittamisen ja laulamisen verkkokursseja.
Käytössä  kaikilla PIKI-kirjastokorteilla.

HUOM!

Rockway-palvelun kirjautumiseen muutos 22.2.2021 alkaen. Lue lisää tiedotteesta

Kirjasto-Veikko vinkkaa: Rockway ja Naxos