Kuvituskuvassa nuoria soittajia bändissä

Musiikki

Esittelyssä vuonna 2020 julkaistun viihdemusiikin helmiä

Nostalgiaa ja retroa menoa

Vuoden 2020 viihdemusiikin julkaisuissa luotettiin totutusti nostalgiaan. Kasvavana trendinä nuoremman polven artistien keskuudessa oli 1980-luvulle kurkottava retrohenkisyys. 

Suomessa julkaistaan vuosittain paljon kokoelmia menneiden vuosien iskelmistä. VLmedia Oy on julkaissut Hitit - Suosituimmat kotimaiset hitit X vuotta sitten -sarjaa vuodesta 2015 lähtien ja sen jokaisella levyllä on yhden vuoden suosituimmat kotimaiset iskelmät. Vuoden 2020 levyillä kurkotetaan tasaisten kymmenvuosien taakse.

Ulkomaista viihdenostalgiaa edustaa Elza Soares, joka toi sambaan jazzin puolelta tutun scat-laulun. Brasilialaisen sambatähden cd-julkaisu Se Acaso Você Chegasse ; A Bossa Negra sisältää musiikkia vuosilta 1959-60. Nimikappale, portugalinkielinen Se Acaso você chegasse, ”Jos saavut”, julkaistiin laulajan ensimmäisenä singlenä. 

Aikamatka 1980-luvun vaihteeseen

Lapsuuden kesälomareissuilla Ruotsiin, 1970-80-luvun taitteessa, kuului autoradiosta usein kantrivaikutteinen, hilpeä tanssimusiikki. Farmari-Volvon kyytiin mahtui hyvin kaksi perhettä kerrallaan, sillä lapset matkustivat tavaratilassa eikä turvavöitä vielä tuohon aikaan tarvittu. Lajityypissä ei ole tapahtunut noiden aikojen jälkeen suuriakaan muutoksia ja tätä helposti mukana rallateltavaa (=trallvänlig) musiikkia on tarjolla edelleen. Dalarnasta kotoisin olevan Larz-Kristerz -yhtyeen aihepiiri kattaa lähes kaiken oleellisen rakkaudesta ja parisuhteista reissuelämän mukanaan tuomaan kodin kaipuuseen. Uusi cd Lättare sagt än gjort kiteyttää lajityypin täydellisesti.

Suomen puolelle palatessa katse saattoi pysähtyä huoltoaseman kassan viereen strategisesti sijoitettuihin c-kasetteihin. Helianderin huoltamokasetit sisälsivät coverversioita aikansa hiteistä. Parhaat näistä on nyt julkaistu kokoelma-cd:nä.

URL : https://commons.wikimedia.org/wiki/user:Volvo_S90

 

Laulaja-lauluntekijöitä, retroilua ja eurodiscobiittiä

Myös osa tämän päivän artistisukupolvesta on löytänyt henkisen kotinsa 1980-luvulta. Tamperelainen UG-toimija, Kalevi Suopursu, sukeltaa aiheisiinsa, kuten perinteiseen kotimaiseen itsesääli-iskelmään, kuin hauki synkän lammen syvyyksiin. Vinyylijulkaisu Yksin yksiössä sisältää toinen toistaan haikeampia lauluja Jukka Kuoppameän ja Reijo Kallion jalanjäljissä kulkien. Katso myös Jukka Kuoppamäen elämää ja musiikkia tutkineen kulttuurintutkija Suopursun haastattelu Tampereen kaupunginkirjaston Youtube-kanavalta!

Viihdemusiikin historiaan kurkottaa myös toinen paikallinen laulaja-lauluntekijä, Juhani Valkama, joka yhdistelee iskelmälliseen perusvireeseensä niin rockia kuin jazziakin. Vuonna 2020 julkaistu Kotiin sisältää tarttuvia melodioita, suloista soitantaa sekä tamperelaisesta improvisaatioteatteri Snorkkelistakin tunnetun tekijän herkkiä ja tarkkanäköisiä kuvauksia elämän tärkeistä asioista.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha matkustaa pirteällä mielellä muun muassa balkanilaisissa tunnelmissa ja yhdistää virkistävästi viihdettä ja perinnemusiikkia. Kokoonpanoon Börek -levyllä kuuluvat mm. busuki, trumpetti, kontrabasso ja harmonikka. Levyn nimi tarkoittaa turkkilaista piirakkaa ja tarjolla on niin cd, vinyyli kuin c-kasettikin.

Maustetyttöjen haikean toteava ulosanti perustuu iskelmälliseen syntikkapoppiin, jota on vaikea määritellä tiettyyn lajityyppiin kuuluvaksi. Synkkien lasien läpi maailmaa tarkastelevan duon teksteissä sateenkaari ei pääty edes nakkikioskille ja arkussakin paleltaa. Vuoden 2020 levyllä Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä käsitellään aihealueita metsänhakkuusta depression kautta kuolemaan. Julkaisu on saatavilla cd:nä ja vinyylinä.

Astetta iloisempaa asennetta tarjoaa Erika Vikman, jonka musiikkia löytyy parhaiten suoratoistopalveluista. Syntisten pöytä -kappaleen retrohenkinen eurodiscobiitti vie kuulijansa täysin autenttiselle aikamatkalle 1980-luvulle, huoltiksen baarin nurkkapöytään tai notkumaan jukeboxin vierelle. Melodiat nostavat muistin kätköistä mieleen Marion Rungin ja Vera Teleniuksen. Miljoona ruusua Erikalle!

Kotiin päästyään voi vielä oikaista pötköttämäään sohavlle ja laittaa soimaan rentouttavaa, viihteellistä pianomusiikkia. Suositun lajityypin huomasta nousee vuosittain useita lehtimetsien hiljaisesta huminasta ja purojen virtauksiasta innoituksensa saavia, joko yksin tai säestävän yhtyeen kanssa esiintyviä pianisteja. Saksalainen Florian Christl on yksi näistä Yann Tiersenin ja Ludovico Einaudin vaelluskengänjäljissä kulkijoista. Episodes -levyllä Christln kanssa esiintyy The Modern String Quintet -niminen kokoonpano. Episodes on julkaistu myös nuottikirjana.

 

 Kirjioittanut Kati. M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 1/2021

Kirjasto-Veikko vinkkaa: Rockway ja Naxos

E-musiikkia

Naxos palvelut

Naxos Music Library

Naxos Jazz Library

Naxos Video Library

Naxos Music Library World

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Rockway sisältää soittamisen ja laulamisen verkkokursseja.
Käytössä  kaikilla PIKI-kirjastokorteilla.

Rockway-palveluun on tullut muutoksia. Lue lisää tiedotteesta

Soittimia lainattavaksi

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi.
Kuvituskuva : Nainen soittaa ukulelea

Haluaisitko kokeilla uutta soitinta?

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi. Laajin kokoelma on Tampereen kaupunginkirjastossa, joissakin kirjastoissa on vain muutamia soittimia.

Katso verkkokirjaston listaus soittimista ja niiden saatavuudesta. Kirjastot näkyvät listan oikeassa reunassa Rajaa hakutulosta -otsikon alla.

Ukulele on suosituin!

Soitinkokoelma kasvaa ja muuttuu koko ajan, joten tässä vain muutamia esimerkkejä ukulelen lisäksi: kellopeli, mandoliini, akustinen ja sähkökitara, rummut, bongo-rummut, djembe, 5-kielinen kantele.

Vinkkejä lainattavien soittimien etsimiseen

Jos haluat katsoa mitä soittimia PIKI-kirjastoissa on, kirjoita Perus- tai Tarkennetun haun asiasanakenttään hakusana soittimet ja valitse aineistolajiksi esine.

Hakutuloslistan oikeasta reunasta voit vielä Rajaa hakutulosta -jaotteluista kohdentaa tarkemmin hakusi eri soittimiin.

Voit käyttää haussa myös soittimien nimiä: esim. ukulele, kitara, djembe, kellopeli, bongorummut, mandoliini.

Kirjastoilla erilaisia toimintatapoja soittimien lainaamisessa

Teoksen tarkemmista tiedoista kannattaa vielä katsoa tietoja mitä toimintatapoja soittimia lainaavilla kirjastoilla on soittimiensa suhteen.

Teostiedoissa näkyy joidenkin kirjastojen osalta saatavuus, voiko soitinta varata verkkokirjastossa vaiko vain kirjastossa paikan päällä.

Tampereen kaupunginkirjaston lainattavien soittimien niteet eivät esimerkiksi näy verkkokirjastossa eikä asiakas voi niitä itse varata varata verkossa.

Hyvä tietää: esineitä ei voi aina voi saada toiseen kirjastoon

Kysy lisätietoja omasta kirjastostasi, sillä kirjastot eivät lainaa kaikkia esineitä seutulainoiksi eikä isoja tai herkkiä esineitä kuten soittimia  ole aina mahdollista kuljettaa kirjastosta toiseen noudettavaksi myöskään oman kunnan sisällä.