Musiikki

Naxos - musiikin runsaudensarvi

Tänä keväänä on tullut musiikin harrastajille kaikenlaisia uusia muotoja kuuntelemiseen ja osallistumiseen, vaihtoehdoksi siihen, kun keikkoja ja tapahtumia on jouduttu perumaan. Verkossa on tarjottu striimattuja livekeikkoja, artistien levyjulkistamisia eri verkkokanavilla, harrastajat ja käyttäjät ovat jakaneet levyhyllyjään on tuotu kuuluville podcasteja ja yhteislaulua. Kaikkien näiden uusien kuvioiden innostuksessa ei kannata unohtaa vanhoja jo olemassa olevia musiikin verkkopalveluja kuten esimerkiksi Naxos musiikkikirjastoa.

Naxos Music Library on ollut olemassa jo useita vuosia ja se laajentaa ja parantaa palveluaan koko ajan. Uusimpana palveluna iOS ja Android-mobiilisovellukset. Naxos on aluksi ollut klassisen musiikin kanava mutta sittemmin myös jazzin, bluesin ja maailmanmusiikin lähettiläs. Suurin osa Suomen kirjastoista välittää Naxoksen palveluja, tai ainakin osaa niistä. Kirjastoilla on eri kokoisia lisenssejä Naxoksen eri kanaville eli yhtäaikaisia käyttäjiä voi olla niin monta kuin on lisenssejä.

Klassista, jazzia ja maailmanmusiikkia

Mitä kaikkea sieltä löytyykään! Kirjautumisen jälkeen avautuu 150 000 cd:listä musiikkia, yli 2 miljoonaa kappaletta ihan noin vain sormennäpäytyksen päässä. Kuluneen viikon aikanakin on uusia kuunneltavia levyjä lisätty yli 140 kpl. Korkeatasoisen musiikin lisäksi löytyy nuotteja, levyjen kansipapereita tietoneen, oopperalibrettoja ja niiden juonikuvauksia, paljon uutta tutkimustietoa mutta myös historiallista tietoa. Valikoimaa on kaikille, aivan tavallisille musiikinkuuntelijalle mutta erityisesti sisältöä pystyy käyttämään hyödykseen musiikin opiskelijat. Tarjolla on myös valmiita soittolistoja kuunteluun eri aiheista ja kirjautumalla palvelun käyttäjäksi  mahdollisuus myös tehdä omia suosikkilistoja. Monipuolinen haku auttaa teosten löytymisessä.

Materiaalina myös videoita

Yksi osa Naxos-palvelua on Naxos Video Library, jonka kautta pääsee katselemaan maailmankuulujen oopperatalojen esityksiä, balettia, konsertteja ja musiikkidokumentteja. Tekstitys löytyy viidellä eri kielellä. Materiaalia Naxoksessa riittää siis niin paljon ettei yksi käyttäjä niitä ehdi kaikkia millään läpi käymään. Naxos Music Library on todellinen runsaudensarvi.

Tärkeintä tämän online-kirjaston hyödyntämiseen on, että omistaa kirjastokortin Naxoksen palveluja välittävään kirjastoon.
Niin pääsee ympäri vuorokauden ja mobiilisti, eli siis missä ikinä oletkaan, kunhan vain on nettiyhteys, laadukkaimman musiikin pariin.

Kannattaa tutustua Naxoksen sisältöihin ensin vaikka Pikin e-musiikkiosion kautta ja sitten kirjautua tämän sivun linkeistä Naxoksen palveluihin.

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Lisää Naxos-palveluista tästä linkistä

Naxos Music Libraryn opastevideoihin pääset tästä 

 

Kirjoittanut Eija Mäkinen/ Ylöjärven kaupunginkirjasto 6/2020

Kirjasto-Veikko vinkkaa: Rockway ja Naxos

E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.