Musiikki Musiikki

Kuva: Tampereen kaupunki

Musiikkipalvelut PIKI:ssä - perinteisistä e-palveluihin!

Tässä digitaalisessa maailmassa on varmasti kaikkein eniten mullistunut musiikin kuuntelu. Musiikin tallentaminen fyysiseksi esineeksi, niiden ostaminen ja siis myös valmistaminen on tullut määrällisesti huippuvuosista reipasta alamäkeä. Tässä vauhdissa on myös musiikkikirjastot yrittäneet pysytellä matkassa ja muokata palvelujaan asiakaskunnan tarpeiden mukaan. Aaltoliikettä kyllä tapahtuu. LP-levyjä ja jopa C-kasetteja on taas uudestaan tullut kirjastoihin lainattavaksi.

PIKI-kirjastoissa kuten muuallakin Suomen kirjastoissa musiikkiäänitteiden ja -kirjojen ja nuottien rinnalla on jo pitkään ollut muitakin musiikkipalveluja. Musiikki sinänsä on hyvin olennainen osa kirjastojen kulttuuri- ja harrastustarjontaa, johan Tampereen pääkirjaston musiikkiosasto täytti viime syksynä 60 vuotta!

Livekeikat

Musiikkitapahtumien järjestäminen on tietysti luonteva osa kirjastojen tapahtumatarjontaa ja kaikenlaiset pienet paikallisten taitajien keikat ja tietysti yhteislaulutilaisuudet keräävät kirjastoihin kuulijoita. Tapahtumien järjestämisen kynnys on madaltunut ja keikkoja pidetään keskellä kirjastosaleja esim. Metso-Live on pitänyt keikkoja kirjaston ala-aulassa. Kannattaa seurata oman kirjastonsa ilmoittelua, nettisivuja ja facebook-sivustoja. Sieltä voi löytää yllättäviä tapahtumia.

Soittimia lainaan!

Lainattavat soittimet ovat kohtuullisen uusi osa kirjastojen tarjontaa. Näistä erityisesti Ukulele on yleisin lainattava soitin PIKI-kirjastoissa. Se onkin kokonsa puolesta sopiva lainattavaksi koteihin, mutta on PIKI-kirjastoissa muitakin soittimia. On kitaraa, 2- ja 5-kielistä kanteletta, kellopeliä, rytmisoittimia esim. djembe ja guiro. Lainattavat soittimet palvelevat kukin oman kirjastonsa kävijöitä, niitä ei lähetetä seutukuljetuksessa.

Tiloja musisointiin

Kirjastoissa on myös tiloja soittamiseen esim. Tampereella Metsossa, Hervannassa, Lielahdessa ja Koilliskeskuksessa on soittamiseen tarkoitettuja, varattavia tiloja, mutta myös esim. Vesilahdella on tila, jossa on tarjolla asiakkaiden käyttöön sähköpiano ja sähkörummut. Metson kolmesta musiikkihuoneesta yksi on nimetty Rockway-huoneeksi. Siellä on kaikki Rockway-soitonopetuspalvelun tarjoamat kurssit ja sisällöt käytettävissä, lisäksi soittimia sekä omien tuotosten äänitysohjelmisto.

E-palvelut

Tämä Rockway on niitä uusimpia kirjastojen palvelumuotoja, e-palvelu eli kokonaan verkossa olevaa sisältöä. Myös näitä PIKI-kirjastot tarjoavat asiakkailleen. PIKI-verkkokirjaston e-musiikki-sivulta löytyvät palvelut, jotka ovat saatavilla maksutta kirjastokortilla. Rockway on siis soitonopetukseen liittyvä sivusto. Toinen kirjaston asiakkailleen tarjoama palvelu on Naxos, jonka kautta voi kuunnella esim. taidemusiikkia, maailmanmusiikkia ja jazzia ja katsella musiikkivideoita. Kannattaa mennä näille sivustoille verkkokirjaston kautta, niin saa palvelut kirjastokortilla maksutta.

Nettimusiikki

Netissä on lukematon määrä erilaisia musiikki-sivustoja. Helpottaa vähän valintaa, kun tutustuu PIKI-verkkokirjaston Suosituksia artikkelia “Kuuntele musiikkia netissä”, jossa on upea kokoelma erilaisia suoratoistopalveluita eri musiikin aloilta. Näihinkin kaikkiin kun ehtisi tutustumaan, niin voisi sanoa olevansa todellinen musiikkinkulutaja. Nettipalveluilla on paikkansa tallennetun musiikin rinnalla riippuen ajankohdasta ja paikasta, missä musiikkia kuuntelee.

Tutustu myös

Musiikkikirjastot.fi-sivustoon.

Kirjoittanut Eija Mäkinen Ylöjärven kaupunginkirjasto 4/2019

 

Lainatuimmat levyt

Maaliskuu 2019
1-10 / 10
4382313
CD:Pieniä taikoja:2019
Tekijä: Tapio, Juha, esittäjä
Vuosi: 2019
4350367
CD:Usvaa putkeen:2019
Tekijä: Nurmio, Tuomari, esittäjä
Vuosi: 2019
4350340
CD:Ville Valo & Agents:2019
Tekijä: Valo, Ville, esittäjä
Vuosi: 2019
4369469
CD:Karkumorsian:2019
Tekijä: Miljoonasade, esittäjä
Vuosi: 2019
4273541
CD:Maantie:2018
Tekijä: Röyhkä, Kauko, esittäjä
Vuosi: 2018
4289617
CD:The big bad blues:2018
Tekijä: Gibbons, Billy, esittäjä
Vuosi: 2018
4273512
CD:Monologi:2018
Tekijä: Vartiainen, Jenni, esittäjä
Vuosi: 2018
4298204
CD:Sä kuljetat mua:2018
Tekijä: Karjalainen, J., esittäjä
Vuosi: 2018
4342736
CD:Kynä & kumppanit:2018
Tekijä: Lindholm, Dave, esittäjä
Vuosi: 2018
3975757
CD:Ratina:2016
Tekijä: Eppu Normaali, esittäjä
Vuosi: 2016

E-musiikkia E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.