Musiikki Musiikki

Kuva: Tampereen kaupunki

Lastenmusiikkia helmikuun hangilla

Mitä on lastenmusiikki tänään? Onko se Antti Tuiskua, JVG:tä ja Marcus ja Martinus- duon biisejä?

Usein tuntuu, että musiikkikulttuuri on niin yhtenäistynyt nykypäivänä, että lapset kuuntelevat täysin samaa pop-musiikkia, kuin aikuisetkin. Tämähän ei ole mikään ihme. Samassa äänimaailmassahan lapsetkin elävät, eikä asia ole edes mikään uusi. Ennenkin lapset lauloivat ”Tahdon olla sulle hyvin hellä” tai ”Mun mummoni muni mun mammani” ja vielä aikaisemmin ”Daa daa daa da daada” ja ”Tipi tii” ja ’Suklaasydän, tinakuoret”. Paljon soitetut hitit tarttuvat lapsenkin korvaan.

Jokainen muistaa lapsuudestaan myös lastenlauluhittejä. On “Jänöjussin mäenlasku”, “Pikkuoravien kuuraketti”, “Lohikäärme Puff” ja “Känkkäränkkä”ja monia muita. Muumilaulut ja Titi-nalle ovat yhä suosittuja ja mukaan on tullut myös monia uusia tuttuja kuten Lenni lokinpoikanen, Hyttys-Hubert ja Hevisaurukset. Lastenlaulut nousevat suosituiksi, kunhan ovat yhtä hyvin tehtyjä kuin muukin musiikki. Tarttuvat hitit leviävät ja kestävät aikaa.

Lastenmusiikkia Suomessa

Suomessa on useita pitkän matkan lastenmusiikintekijöitä ja aina tulee myös uusia.
Lastenmusiikki ei ole erillinen asia muusta musiikkikulttuurista. Usein raja-aidat kaatuvat  ja samat tekijät säveltävät sekä lapsille että aikuisille.

Lastenmusiikkia huomioidaan myös muilla tavoin. Musiikintuottajat IFPI Finland ry valitsee Emma-palkinnon saajan myös lastenmusiikki- kategoriassa ja Suomessa toimii myös Suomen musiikkikasvatusseura Fisme ry, joka kouluttaa ja tiedottaa alan asioista. Viime syksynä, lasten oikeuksien päivänä 20.11.18, vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran valtakunnallista lastenmusiikkipäivää, jossa palkittiin YLE:n Pikku Kakkosen 100 lastenlaulua- projekti  vuoden lastenmusiikkitekona. Pikku Kakkonen onkin vuosien ajan ollut merkittävä lastenmusiikin edistäjä ja välittäjä.

Kulttuuriosuuskunta UuluPirkkaset helmikuu

Lasten Pirkkaset on Pirkanmaan kuntien vuosittain yhteistyössä järjestämä lastenkulttuuritapahtuma.
Tänä vuonna aiheena on #mun juuret, joka kannustaa tutustumaan omiin ja muiden maiden tapoihin ja perinteisiin.

Ympäri Pirkanmaata on lähes 150 erilaista lastenkulttuuritapahtumaa, joista suurin osa on täysin ilmaisia. Musiikkitapahtumia on näistä liki 50. On yhteislauluja, musiikkiteatteria, sirkuskonsertteja, lasten esiintymisiä jne.

Kokonaisen kiertueen tekee eri puolilla pitäjää Kulttuuriosuuskunta Uulu esityksellä Lentävän kalakukon kyydissä. Tässä tarinakonsertissa yleisö pääsee musiikkimatkalle Suomen historiaan konduktöörin johdattamana ja myös itse osallistumaan musisointiin. Tamperelainen Kulttuuriosuuskunta Uulu on kansan- ja maailmanmusiikin kulttuuritoimija, joka järjestää, kouluttaa, esittää ja perehdyttää lapsia ja aikuisia maailman musiikikulttuureihin. Uulu palkittiin tänä vuonna Etnogaalassa vuoden tuottajan palkinnolla.

Lasten Pirkkaset-tapahtuma tarjoaa lastentapahtumia säälle kuin säälle. On sisäjuttuja mutta myös ulkoilutapahtumia, monenlaista tekemistä koko perheelle. Kannattaa tutustua ohjelmaan ja löytää #sunjuuret.

Kirjoittanut Eija Mäkinen, Ylöjärven kaupunginkirjasto 2/2019

Lainatuimmat levyt

Tammikuu 2019
1-10 / 10
4289617
CD:The big bad blues:2018
Tekijä: Gibbons, Billy, esittäjä
Vuosi: 2018
4342736
CD:Kynä & kumppanit:2018
Tekijä: Lindholm, Dave, esittäjä
Vuosi: 2018
4309687
CD:Käteni:2018
Tekijä: Edelmann, Samuli, esittäjä
Vuosi: 2018
4236076
CD:Kaikki on hyvin:2018
Tekijä: Paperi T, esittäjä
Vuosi: 2018
4229098
CD:Taika tapahtuu:2018
Tekijä: Klemetti, Litku, esittäjä
Vuosi: 2018
4264569
CD:Nälkäinen sydän : the intergalactic love odyssey:2018
Tekijä: Puu, Anna, esittäjä
Vuosi: 2018
4273512
CD:Monologi:2018
Tekijä: Vartiainen, Jenni, esittäjä
Vuosi: 2018
4298204
CD:Sä kuljetat mua:2018
Tekijä: Karjalainen, J., esittäjä
Vuosi: 2018
4016731
CD:Haista... Popeda:2017
Tekijä: Popeda, esittäjä
Vuosi: 2017

E-musiikkia E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.