Musiikki Musiikki


Taidemusiikkia vuodelta 2019

Vuonna 2019 ilmestyi valtavasti hyviä klassisen musiikin levyjä! Tässä niistä muutamia…

Teoksen kansikuvaVainberg, Moisei: Weinberg symphonies nos. 2 & 21

Puolalaissyntyinen juutalainen säveltäjä Moisei Vainberg (1919-1996) onnistui toisen maailmansodan syttyessä pakenemaan Neuvostoliittoon. Hänen vanhempansa ja sisarensa jäivät Puolaan, jossa he menehtyivät luultavasti keskitysleirillä. Neuvostoliitossa Vainberg ystävystyi Dmitri Šostakovitšin kanssa, jonka musiikki vaikutti suuresti hänen sävellystyyliinsä.

Vainbergin 21. sinfonian alanimeke on ”Varsovan getossa murhattujen muistolle”. Sävellys on synkkä ja meditatiivinen. Säveltäjä itse on kutsunut sitä tärkeimmäksi teoksekseen yhdessä Passenger-oopperan kanssa. Levyllä Vainbergin 2. ja 21. sinfonian esittää Birminghamin sinfoniaorkesteri johtajanaan Mirga Gražinytė-Tyla, viulusoolo-osuudet soittaa Gidon Kremer.

Teoksen saatavuuteenLittle, Tasmin, viulu: Tasmin Little plays Clara Schumann, Dame Ethel Smyth, Amy Beach

Englantilainen viulisti Tasmin Little on koonnut tälle levylle kolmen vähemmän tunnetun naissäveltäjän viulumusiikkia. Pianistina hänen kanssaan musisoi John Lenehan.

merikkalainen Amy Beach oli ensimmäinen amerikkalainen naissinfonikko, jonka teoksia esitettiin paljon ulkomaillakin 1900-luvun vaihteessa. Saksalainen Clara Schumann tunnetaan paremmin Robert Schumannin puolisona. Aikansa pianon ihmelapsella on kuitenkin myös laaja oma sävellystuotanto. Englantilainen Ethel Smyth oli sekä säveltäjä että naisten äänioikeusliikkeen kannattaja.

Levyn sävellykset edustavat kaikki romantiikan aikakauden musiikkia. Tasmin Little esittää kappaleet kauniisti ja taidokkaasti.

Teoksen saatavuuteenChausson, Ernest: Poème de l'amour et de la mer ; Symphonie op. 20

Ranskalainen romantiikan ajan säveltäjä Ernest Chausson sävelsi ilmaisuvoimaista musiikkia. Häneltä on säilynyt vain 39 opusnumeroitua teosta. Laulusarja Poème de l'amour et de la mer on sinfoninen teos, jonka soolo-osuuden laulaa levyllä ranskalainen sopraano Véronique Gens. Levyllä on lisäksi Chaussonin ainoa sinfonia, jonka esittää Orchestre National de Lille johtajanaan Alexandre Bloch.Teoksen kansikuvaBartók, Béla, säveltäjä: The wooden prince ; The miraculous mandarin suite (Helsinki Philharmonic Orchestra, Mälkki)

Béla Bartók sävelsi vuonna 1916 musiikin yksinäytöksiseen pantomiimibalettiin nimeltä Puinen prinssi. Baletista ei tullut niin tunnettua kuin Bartókin toinen baletti Ihmeellinen mandariini, mutta se oli kuitenkin säveltäjän ensimmäinen kansainvälinen läpimurto.

Teos on sävelletty isolle orkesterille ja se liikkuu myöhäisromantiikan ja varhaisen modernismin välimaastossa. Baletin tarinassa esiintyvät prinssi, prinsessa ja kepposteleva keiju, ja loppu on tietysti onnellinen. Levyllä teoksen esittää ensiluokkaisesti Helsingin kaupunginorkesteri johtajanaan Susanna Mälkki.

Teoksen saatavuuteenMarsalis, Wynton: Violin concerto ; Fiddle dance suite

Säveltäjä Wynton Marsalis on paremmin tunnettu jazz-trumpetistina, mutta hän on jazzopintojensa lisäksi opiskellut klassista musiikkia Juilliard Schoolissa. Hän onkin ainoa muusikko, joka on samana vuonna saanut Grammy-palkinnon sekä klassisen musiikin että jazzin genressä.

Levyllä ovat Marsaliksen uudet sävellykset viulukonsertto ja Fiddle dance suite. Teokset on omistettu viulisti Nicola Benedettille, joka myös esittää ne levyllä. Viulukonsertto on saanut vaikutteita monesta eri tyylistä: toisaalta on kuultavissa romantiikan ajan tonaalista ja maalailevaa sävelkieltä yhdistettynä modernismiin, toisaalta sävyjä jazzista, bluesista, gospelista ja folk-musiikista. Fiddle dance suite on viisiosainen sävellys sooloviululle skotlantilaiseen tyyliin.

Teoksen kansikuvaEstonian incantations. 1, New music for chorus and guitars 

Estonian incantations -levyllä esiintyy Viron filharmoninen kamarikuoro johtajanaan Kaspars Putniņš. Kaikki levyn kappaleet on sävelletty kuorolle ja yhdelle tai useammalle akustisille tai sähkökitaralle. Levyn neljä säveltäjää ovat kaikki nuoremman polven virolaisia säveltäjiä, ja kappaleiden tekstit ovat myös vironkielisiä.

Levyn ensimmäinen teos on Tauno Aintsin (1975-) Vitsa, joka on konsertto sähkökitaralle ja kuorolle. Kitaraosuuden soittaa levyllä Marzi Nyman. Kannattaa kuunnella!

Kirjoittanut: Ilona Heinonen, Tampereen pääkirjasto 1/2020

Lainatuimmat levyt

Joulukuu 2019
1-5 / 10
4402740
CD:Meidän tulevat päivät:2019
Tekijä: Tähkä, Lauri, esittäjä
Vuosi: 2019
4421889
CD:Minä halusin olla niin kuin Beethoven:2019
Tekijä: Alanko, Ismo, esittäjä
Vuosi: 2019
4350340
CD:Ville Valo & Agents:2019
Tekijä: Valo, Ville, esittäjä
Vuosi: 2019
4465116
CD:Rata/Raitti:2019
Tekijä: JVG, esittäjä
Vuosi: 2019
4537376
CD:Kaikki tiet vievät Peltolaan:2019
Tekijä: Maustetytöt, esittäjä
Vuosi: 2019

E-musiikkia E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.