Musiikki

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Loppuvuodesta 2018 hyväksyttiin Oulun yliopistossa filosofian maisteri Markus Rytingin väitöskirja Musiikkialan tekijänoikeuksien kesto, ansaintalogiikat ja digitaalisen aineiston saatavuus internetissä. Vaikka musiikkiala hänen mukaansa kokee suoratoistopalvelut pääasiassa voimavarana, kirjastojen näkökulmasta uhkana on monipuolisen kulttuuriaineiston (maksuttoman) saatavuuden väheneminen sekä musiikkiaineiston pitkäaikaissäilytyksen vaarantuminen.

Ajankohtaista juuri nyt (keväällä 2019) on myös EU:ssa hyväksytty tekijänoikeusdirektiivi, joka tulee varmasti vaikuttamaan internetin musiikkipalveluihin. Tulevaisuus näyttää miten e-aineistojen tarjonta ja musiikkikirjastot kehittyvät. Kun jäsenmaat ovat saaneet direktiivin sovitettua kansalliseen lainsäädäntöönsä, se astuu voimaan viimeistään 2021.

Internet ja kirjasto ovat toisiaan täydentäviä, eikä niitä tulisi nähdä toisilleen vastakkaisina tai kilpailevina palveluina.

Tälle sivulle on koottu joitakin tällä hetkellä tarjolla olevia, maksuttomia musiikin suoratoistopalveluita, musiikkiarkistoja sekä nettiradioita.

Naxos - logoNaxos-palveluihin kirjaudutaan PIKI-kirjastokortilla. Palveluun (paitsi ei Naxos Video Library) voi ladata myös mobiilisovelluksen. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta. Lisätietoja palveluista sekä ohjeita niiden käytöstä, muun muassa mobiilisovellusten lataamisesta, löytyy PIKI-verkkokirjaston sivulta.

Naxos Music Library - taidemusiikkia
Naxos Jazz Library - jazzia
Naxos Video Library - oopperoita, dokumentteja, baletteja, konsertteja
Naxos Music Library World - maailmanmusiikkia, kansanmusiikkia

YouTube - logoYouTube on Googlen omistama Internetissä toimiva videopalvelu, johon kuka tahansa voi ladata videoita ja musiikkia. Useilla artisteilla ja levy-yhtiöillä on sivustolla omia profiileja. Tampereen kaupunginkirjaston Metso LIVE -haastatteluita ja joitakin musiikkiesityksiä voi katsoa Tampereen kaupunginkirjaston YouTube-sivulla.

Spotify - logo

Spotify on ruotsalainen kaupallinen musiikin suoratoistopalvelu, jossa valikoimaa voi kuunnella artistettain, albumeittain tai tekemällä omia soittolistoja. Kuukausimaksullisen Spotify Premiumin lisäksi on tarjolla myös maksuton, mainoksin tuettu Spotify Free.

Jamendo - logoJamendo tarjoaa vapaaksi lisensoitua musiikkia. Sivustolla on musiikkia sekä kuunneltavissa suoratoistona että ladattavissa vapaasti ja laillisesti tiedostoina. Kansainvälisen sivuston kotipaikka on Luxemburgissa.

SoundCloud - logo

SoundCloud on ruotsalainen äänitiedostojen levitykseen ja suoratoistoon keskittyvä internet-palvelu. Palvelua käytetään paitsi valmiiden kappaleiden myös mm. demojen ja DJ-miksausten jakamiseen. SoundCloudiin on mahdollista myös luoda oman profiilin kautta soittolistoja. Helmet-kirjastojen SoundCloud-sivu sisältää kirjaston henkilökunnan laatimia soittolistoja.

Deezer - logo

Deezer on ranskalainen musiikkipalvelu, joka avattiin Suomessa vuonna 2013. Palvelun käyttö ei vaadi erillistä ohjelmaa, mutta sen käyttäjäksi on rekisteröidyttävä. Deezer Free -palvelussa on ajoittaista mainontaa ja sen kuuntelu onnistuu vain verkossa.

Kansalliskirjasto - logo

Raita sisältää Kansalliskirjaston digitoimia tekijänoikeusvapaita kotimaisia äänitteitä, yhteensä yli 10 000 kappaletta.

Raita-tietokannan tavoin Doria-julkaisuarkistossa sijaitseva Sibelius-Akatemian kokoelma sisältää nuotteja ja äänitteitä. Äänitteistä suurin osa on vain Sibelius-Akatemian kirjastossa kuunneltavia äänitteitä, mutta jonkin verran myös vapaasti kuunneltavia äänitteitä.

British Library - logo

British Library Sounds -sivustolla voi kuunnella British Libraryn kokoelmista digitoituja tallenteita, yhteensä noin 50 000. Musiikin lisäksi siellä on draamaa, puhetta (murrenäytteitä ym.), luontoäänitteitä ja äänimaisemia.

Internet Archive - logoErityisesti multimedian säilytykseen keskittyneen ei-kaupallisen Internet Archiven Audio Archive sisältää äänitallenteita: muun muassa konsertteja ja radio-ohjelmia. Sivustolta löytyy myös varhaisia äänilevyjä digitoituna sivulla 78 RPMs and Cylinder Recodings. Se liittyy vanhojen äänilevyjen tallennusta edistävään hankkeeseen The great 78 project.


Basso - logoBassoradio on Basso Median omistama rytmimusiikkia - dancesta jazziin - esittävä radiokanava. Ohjelmakartta sisältää yli 50 juonnettua  musiikkiohjelmaa.

YLE Areena - logo

Yle Areenassa voi kuunnella Ylen radiokanavia suorana sekä tallenteita aiemmin esitetyistä ohjelmista.

Radio Classic - logoRadio Classic on valtakunnallinen klassista musiikkia lähettävä radiokanava. Helmikuussa 2020 Radio Classic -kanava siirtyi Bauer Media Groupille, jonka kanavia ovat myös muun muassa Radio Nova, Iskelmä ja Radio City. 


Rondo Classic - Klasu - logoRondo Classic -lehden sivulla voi kuunnella kolmea eri digiradiota:
Klasu - Monipuolista musiikkia barokista nykypäivään. Eri klassisen musiikin lajit (sinfoniat, kamarimusiikki, piano, ym.) pyritään keskittämään omille tunneilleen.
KlasuPro - Ohjelmisto kattaa koko länsimaisen musiikkiperinnön. KlasuProssa pyritään soittamaan kokonaisia sävellyksiä, sellaisena kuin säveltäjä on ne ajatellut
Viva Classica - Vaikkapa taustamusiikiksi sopivaa kevyempää klassista,

BBC Sounds - logo

BBC Sounds -sivustolla voi kuunnella BBC:n radiokanavia suorana. Arkiston ohjelmissa on maarajoituksia.

 

Lisää radiokanavia

Nettiradiot maailmalla ja Suomessa
Radio garden

Tampereen pääkirjasto Metson musiikkiosasto

Youtubessa MetsoLive-haastatteluja ja asiaa musiikista
Issuu-palvelussa MetsoLive-esiintyjien suosituslistoja

Metson musiikkiosasto vinkkaa somessa
Facebook
Instagram
Twitter

Muita internetin musiikkipalveluita

Pro-music
Wondershare
Musiikkikirjastot.fi - Musiikkia verkosta; ks. myös Nuotteja netistä

Kirjoittaja: Katri Syrjälä - Tampereen kaupunginkirjasto - 4/2019, päivitetty 27.3.2020, 30.3.2020

E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.