Musiikki Musiikki


Piirpauke - maailmanmusiikkia jo 45 vuotta

Urheilun piirissä on normi, että joukkueen nimi säilyy vaikka väki vaihtuu. Musiikissa usein nimikin muuttuu soittajien lähtiessä ja uusien tullessa, mutta on myös poikkeuksia. Vuonna 1974 perustettu Jazz-proge-kansanmusiikki ja montaa muuta musiikin lajia yhdistellyt Piirpauke on yhtye, jossa johtohahmo ja perustaja Sakari Kukko on säilynyt kaikki 45 vuotta, mutta yhtyeessä on vuosien varrella soittanut yli 30 muuta suomalaista ja ulkomaalaista huippumuusikkoa, tämän lisäksi on ollut useita vierailijoita. Vuosien varrella yhtye on keikkailut ahkerasti Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa, mutta myös mm. Intiassa ja Kuubassa. Lienee Sakari Kukon omaa ”pelimannihenkeä”, kun hän löytää helposti uusia jamikavereita ja on ollut valmis sulauttamaan jazzsovituksiensa poljentoon uusia musiikin lajeja, piirteitä toisista musiikkikulttuureista ja sisällyttämään näin vaikutteita omaan sävelpalettiinsa.

Maailmanmusiikkia ennen aikojaan

Hali-levyn kansiPiirpauke soitti maailmanmusiikkia ennen kuin termiä oli vielä keksittykään. Heidän soittamaansa jazziin on yhdistetty laaja kansanmusiikin etninen skaala ei yksin Suomesta vaan esim. Balkanilta, Turkista, Afrikasta ja Andalusiasta. Pohjalla on vahva karjalainen, kannakselainen perinne. Monenmoisia muutoksia  myös musiikinlajeissa on kuulunut vuosien varrella Piirpauken levyillä. Improvisoitu jazz on on vaihdettu välillä rockvaikutteisemmaksi ja sittemmin vahvasti afrikkalaispoljentoon. Levyillä kuullaan niin sovituksia klassisesta musiikista kuin humpan ja jenkan rytmejäkin, eikä ole unohdettu lastenmusiikkiakaan. Pelkästä instrumentaalimusiikista on myös siirrytty enemmän tai vähemmän vokaalimusiikkiin. Vuosiin mahtuu 19 studioalbumia, joista viimeisin on tammikuussa ilmestynyt  “Hali” 2019.

Juhlavuoden keikka Tampereella

Yksi 45-juhlavuoden keikoista on Tampere-talossa 18.9.19. Nähtäväksi jää millaisen sekoituksen vuosien tunnetuimmista kappaleista keikalla kuullaan. Varmaan ainakin Konevitsan kirkonkellot, Piirpauken tunnetuin kappale sisältyy ohjelmistoon. Piirpauken tuotanto on niin laaja, että kaikilla heidän kuuntelijoillaan on siinä omat suosikkinsa. Tampere- talosssa Piirpauken kokoonpano on Sakari Kukko (puhaltimet, piano, koskettimet, laulu), Eerik Siikasaari (basso), Rami Eskelinen (rummut), Ismaila Sané (lyömäsoittimet, laulu), Petri Kautto (kitara) ja Meissa Niang (laulu).

Katso myös

Sakari Kukko vierailee Metson musiikkiosastolla 18.9. klo 16 - 16.45. Katso tapahtumailmoitus

Tervetuloa kuuntelemaan etnojazzin konkarin mietteitä ennen keikkaa.

Kirjoittanut Eija Mäkinen, Ylöjärven kaupunginkirjasto 9/2019

Löytöretki musiikkiosastolla Löytöretki musiikkiosastolla

Kirjastokaistan Löytöretki musiikkiosastolla -sarja

E-musiikkia E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.


Lainatuimmat levyt

Elokuu 2019
1-5 / 10
4451649
CD:Mustan sydämen rovio:2019
Tekijä: Hietala, Marco, esittäjä
Vuosi: 2019
4421889
CD:Minä halusin olla niin kuin Beethoven:2019
Tekijä: Alanko, Ismo, esittäjä
Vuosi: 2019
4402740
CD:Meidän tulevat päivät:2019
Tekijä: Tähkä, Lauri, esittäjä
Vuosi: 2019
4350340
CD:Ville Valo & Agents:2019
Tekijä: Valo, Ville, esittäjä
Vuosi: 2019
4382313
CD:Pieniä taikoja:2019
Tekijä: Tapio, Juha, esittäjä
Vuosi: 2019