Vinkit

Musiikkia moneen makuun

1-20 / 401

Aurinkoa, harmoniaa

Kansikuva Afrika Mamas: Ilanga = The sunA cappella -yhtye Afrika Mamas syntyi Etelä-Afrikassa vuonna 1998. Kaikilla yhtyeen jäsenillä oli laulajan uraa takana jo ennen tätä yhtyettä, minkä lisäksi heille on yhteistä sekin, että he ovat kaikki yksinhuoltajaäitejä. Ryhmää johtaa sen perustaja Ntombifuthi Lushaba. Africa Mamas on konsertoinut eri puolilla maailmaa ja esiintynyt muun muassa Miss Maailma -kisoissa ja Lontoon 2012 olympialaisissa. Kansan- ja maailmanmusiikkia esittävä ryhmä on alusta asti halunnut edistää afrikkalaisen kulttuurin tuntemusta ja oikaista siihen liittyviä stereotypioita. Monipuolinen ryhmä on musiikin ja teatterin avulla nostanut esille vaikeita aiheita, kuten naisten ja lasten hyväksikäyttöä. Ilanga-levy sisältää myös upean sovituksen John Lennonin laulusta Imagine.

Luotu: 8.10.2021

Freestyler

Kansikuva Aiko, Jhené: ChilomboAmerikkalainen laulaja-lauluntekijä Jhené Aiko aloitti kolmannen albuminsa valmistelun perehtymällä ääneen ja äänen parantavaan voimaan. Vaikka Chilombo-levyn raidoilla voikin kuulla parantavien kulhojen huminaa, Aikon tapa käsitellä päättynyttä ihmissuhdetta on pikemminkin ronski kuin henkinen: ”you are no friend of mine, muh fucka”. Levyn nimikin tukee amerikkalaisen R&B-artistin voimautumista. Chilombo on hänen sukunimensä, joka sanana tarkoittaa villipetoa. Levy on taltioitu Hawaijilla, missä Aikoa erityisesti inspiroi saaren tuliperäinen luonto. Lauluosuudet ovat suurelta osin improvisoituja, freestyle-versioita. Mukana on myös useita vierailijoita: Big Sean, Dr. Chill, Nas, John Legend, ym.

Luotu: 24.9.2021

Synkkää ja kepeää

Kansikuva Trio Machiavelli: Ravel & Chausson Trio Machiavellin muodostavat amerikkalainen pianisti Claire Huangci sekä ranskalaiset Solenne Païdassi (viulu) ja Tristan Cornut (sello). Trion ensilevyn, Ravel & Chausson, kappaleiden valinnassa inspiraatio löytyi kappaleiden vastakohtaisesta luonteesta. Maurice Ravelin tummasävyistä ja paikoin ärhäkästi kulkevaa a-molli pianotrioa varjostaa ensimmäinen maailmansota, jossa säveltäjä palveli autonkuljettajana. Vain 44-vuotiaana kuolleen Ernest Chaussonin herkästi ja pärskähtelevästi soiva A-duuri pianokvartetto, op30 sen sijaan on sävyltään positiivinen. Muusikot itse rakastuivat erityisesti kvarteton kauniin melodiseen toiseen osaan. Chaussonin kvartetossa on mukana alttoviulisti Adrien Boisseau.

Luotu: 10.9.2021

Vanhan maailman rumin kaupunki

Kansikuva Dreams to fill the vacuum : the sound of Sheffield 1977-1988Euroopan rumimman kaupungin tittelin kirjailija George Orwell antoi Sheffieldille, joka oli 1800-luvulla teollisen vallankumouksen kärkikaupunki. Mutta 1970-1980-lukujen vaihteeseen tullessa kaupungin loisto romahti ja se koki totaalisen pohjakosketuksen. Tehtaita lakkautettiin ja asuinalueet rapistuivat - kaupungin jalkapallojoukkueillakin oli tuolloin historiallisen heikkoja kausia. Uusi vallankumous nousi silloin Sheffieldin punkpiireistä. Neljän levyn paketti Dreams to fill the vacuum : the sound of Sheffield 1977-1988 esittelee Sheffieldissä toimineita post-punkbändejä, levyllä on mukana yhteensä yli 80 yhtyettä. Kokoelman bändeistä kenties tunnetuimpia ovat Thompson Twins, Human League ja ABC. Pakettiin kuuluu myös huolella koostettu tekstiliite, jossa esitellään jokainen levyn bändi ja laajemmissa artikkeleissa bändeissä soittaneet muusikot kertovat muistojaan ja ajatuksiaan ajanjakson merkityksestä.

Luotu: 27.8.2021

Satumusiikki & musiikkisatu

Kansikuva Kanneh-Masons: Carnival of the animals Kanneh-Masons -kamarimusiikkiyhtyeen muodostaa seitsemän musikaalista sisarusta, iältään 11-24-vuotiaita. Sisarukset – yksin ja yhdessä - ovat varsin tunnettuja kotimaassaan Englannissa, esimerkiksi vuonna 2021 Kanneh-Masons palkittiin parhaana klassisen musiikin artistina. Carnival of the animals sisältää Camille Saint-Saënsin samannimisen sarjan, johon Michael Morpurgo on kirjoittanut uudet runot. Levyn jälkimmäinen puolisko sisältää Morpurgon sadun Grandpa Christmas, joka on ”kuvitettu” Tšaikovskin, Bartokin, Griegin, ym. säveltäjien tutuilla kappaleilla. Bonus-raitana on sovitus Bob Marleyn hitistä Redemption song, juhlistaen siten 40-vuotiasta laulua. Sadut kertovat Michael Morpurgo, Olivia Colman ja Mariatu Kanneh-Mason.

Luotu: 21.7.2021

Maitoa ja sokeria

Kansikuva Milk & Sugar: Ibiza symphonica Houseduo Milk & Sugar on yhtä kuin Mike Milk (Michael Kronenberger) ja Steven Sugar (Steven Harding). Saksalainen tiskijukka/tuottajakaksikko on tehnyt yhteistyötä jo 1990-luvun alusta lähtien ja julkaissut lukuisia kansainvälisiä tanssihittejä, muun muassa bileversion Hair-musikaalista tutusta laulusta Let the sun shine. Vuonna 2020 Milk & Sugar saivat levytyskumppanikseen kotikaupunkinsa Münchenin sinfonikot. Ibiza symphonica tarjoaa ainutlaatuisen äänimaiseman, jossa yhdistyy elektroninen klubimusiikki ja sinfoniaorkesteri. Levyllä on lisäksi mukana useita vierailevia solisteja: Lunine Cato, Ayak Thik, Lorenz Rhode, Rufus Martin ym. Orkesteria johtaa Andreas Kowalewitz.

Luotu: 21.7.2021

Inspiraation lähteet

Kansikuva Tharaud, Alexandre: Piano concertosRanskalaisen pianistin Alexandre Tharaudin levy Piano concertos sisältää kolmen hänelle omistetun teoksen ensilevytykset. Hans Abrahamsen rakastaa soittaa pianoa, vaikka sitä rajoittaa synnynnäinen oikean käden vamma. Left, alone on hänen ensimmäinen pianolle ja isolle orkesterille tekemänsä sävellys. Gérard Pessonin teoksen nimi, Future is a faded song, on otettu T. S. Eliotin runosta. Inspiraationa oli kesken luomistyönsä kuolleen Mauricio Kagelin salaisuudeksi jäänyt idea Tharaudin tilaamasta pianokonsertosta. Oscar Strasnoynin konsertin innoittajana oli 1920-luvulla toiminut neuvosto-ohjaaja Lev Kuleshov, joka kehitti erityisesti elokuvien leikkausta. Tharaudin oma linkki elokuvaan on esiintyminen elokuvassa Amour.

Luotu: 16.7.2021

Juurimusiikkia sellolla

Kansikuva Ma, Yo-Yo: Not our first goat rodeoTermi goat rodeo (vuohirodeo) tarkoittaa kaoottista, hallitsematonta tilannetta, jossa monen asian on onnistuttava, jotta tulokseen päästään. Sellisti Yo-Yo Ma kuvaa vuohirodeota tieksi, jonka jokaisessa haarassa pitäisi osata tehdä oikea päätös. Ma ja bluegrass-artistit Stuart Duncan (viulu, banjo), Edgar Meyer (basso) ja Chris Thile (mandoliini, viulu, kitara) julkaisivat ensimmäisen klassista ja juurimusiikkia, osittain improvisoiden, yhdistelevän levynsä Goat rodeo sessions vuonna 2011. Jatkoa seurasi vuonna 2020 levyllä Not our first goat rodeo, joka on saanut yhtä myönteisen vastaanoton kuin edeltäjänsä: arvioissa ylistetään ryhmän virtuositeettia, kemiaa ja kykyä yhdistellä genrejä. Molemmilla levyillä laulaa ihastuttava Aoife O’Donovan.

Luotu: 2.7.2021

Baskimaa ja maailma

Kansikuva Euskal Barrokensemble: Euskel AntiqvaEuskel Antiqva : legacy of the land of Basque sisältää vanhaa musiikkia Baskimaasta. Euskal Barrokensemblen levyn tekstiliitteen mukaan nimenomaan vanha musiikki on erinomainen keino välittää kansojen rikasta kulttuuria muulle maailmalle - tässä tapauksessa tietysti baskien kulttuuria. Maailmamme kun valitettavan helposti syyllistyy vähättelemään yksittäisten kansojen kulttuuriperintöä. Baskien kulttuuri on omaleimaista, mutta samalla hyvin kansainvälistä - tämänkin levyn musiikissa voi kuulla juutalaisia ja arabivaikutteita. Levyn esityskielenä on pääasiassa euskara eli baski. Euskal Barrokensemblea johtaa Enrike Solinís, jonka instrumentteina levyllä ovat kielisoittimet: muiden muassa vihuela, luuttu ja kitara.

Luotu: 18.6.2021

Ruutupaitainen supertähti

Kansikuva The best of Rory GallagherKun Jimi Hendrixiltä kysyttiin, miltä tuntuu olla maailman paras kitaristi, hän vastasi: ”I don't know, go ask Rory Gallagher.” Eric Clapton kiittää Gallagheria paluustaan bluesiin, Brian May puolestaan kertoo saaneensa kitarasoundinsa Gallagherilta ja tärkeänä esikuvana Gallagheria pitää lukuisa joukko muitakin kitaristeja. Rory Gallagher (1948-1995) oli yksi ensimmäisistä irlantilaisista musiikin supertähdistä, jonka omia esikuvia olivat muun muassa ”skifflen kuningas” Lonnie Donegal sekä erityisesti blueskitaristi ja -laulaja Muddy Waters. Jo 1960-luvulla suosituksi nousseen Taste-yhtyeen jälkeen Gallagherin ura jatkui 1970-luvulta alkaen sooloartistina. Tupla-albumi The best of Rory Gallagher sisältää 30 raitaa parasta Gallagheria 1960-luvulta 1980-luvulle.

Luotu: 3.6.2021

Nokkahuilulla ja alkuklarinetilla

Kansikuva Vivaldi, Antonio: Concerti per flautoItalialainen periodisoitinorkesteri Il Giardino Armonico on perehtynyt erityisesti 1600- ja 1700-lukujen musiikkiin. Orkesterin vuonna 2020 ilmestynyt levy Concerti per flauto sisältää Antonio Vivaldin nokkahuilukonserttoja. Nokkahuilu-, alttohuilu- ja sopraniinonokkahuilusolistina soittaa orkesterin perustaja ja johtaja, huiluvirtuoosi Giovanni Antonini. Nokkahuilujen lisäksi levyllä kuullaan nykyään harvinaisempaa puhallinta, chalumeauta. Ulkoisesti nokkahuilua muistuttava chalumeau oli myöhäisbarokin aikaan suosittu puupuhallinsoitin, josta 1700-luvulla kehitettiin moderni klarinetti. Chalumeau on tällä levyllä sovitettu korvaamaan alttolaulaja hengellisen orkesterilauluteoksen Nisi dominuksen (RV608) osassa Cum dederit.

Luotu: 21.5.2021

Unia – kauniita, oikukkaita, vainoharhaisia

Kansikuva Mercury Rev: All is dreamMercury Rev syntyi 1980-luvun lopulla, kun elokuvan tekemistä opiskelleet nuoret halusivat tehdä elokuviinsa musiikin itse. Indierock-yhtyeen jäsenillä oli kullakin omat musiikilliset makunsa ja vaikutteensa, joista he onnistuivat muodostamaan ensimmäisten levyjen ”loistavan kaaoksen” ja myöhemmin moderniksi klassikoksi julistetun neljännen albumin Deserter's songs (1998). Yhtyeen viides levy All is dream (2001) ei ehkä menestynyt yhtä hyvin, mutta monen mielestä nämä kaksi levyä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Kun edellinen kylpee kauneudessa ja valossa, niin jälkimmäinen on sen synkkä ja oikukas "evil twin". Vuonna 2019 ilmestynyt neljän levyn julkaisu All is dream sisältää alkuperäisen levyn lisäksi konserttitaltioinnin, single- ja demojulkaisuja, ym.

Luotu: 7.5.2021

Musiikkia ja matsa-palloja

Kansikuva Freilach mit Kneidlach: Gefilte fidlHelsinkiläinen klezmer-yhtye Freilach mit Kneidlach syntyi vuonna 1998 rakkaudesta ja kiinnostuksesta juutalaiseen kulttuuriin. Juhlamusisoinnilla aloittanut vaihteleva kokoonpano vakiintui viisihenkiseksi yhtyeeksi, joka on arkistoäänitteiden avulla perehtynyt erityisesti Itä-Euroopan klezmertyyliin. Yhtyeen ”sydän ja sielu” on Eva Jacob (harmonikka), joka palkittiin vuoden 2020 Etnogaalassa Risteyspalkinnolla. Palkinto myönnetään taholle, joka edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin. Yhtyeen toinen levy Gefilte fidl sisältää perinteisiä itäeurooppalaisia melodioita, joita yhtye värittää omalla rouhealla soundillaan.

Luotu: 23.4.2021

Matkalla ajassa, paikassa, elämässä…

Kansikuva Saarela, Désirée: VidareSuomenruotsalainen Désirée Saarela kiinnostui 1990-luvulla irlantilaisen musiikin buumin myötä kansanmusiikista ja päätyi opiskelemaan musiikkipedegogian lisäksi kansanlaulua. Kansanlaulajana Saarela keskittyy suomenruotsalaiseen kansanmusiikkiperinteeseen, laulaja-lauluntekijänä hän seuraa Joan Baezin kaltaisten folkrockklassikoiden polkuja. Vuonna 2019 ilmestyneellä levyllä Vidare ollaan liikkeellä, matkalla elämässä. Saarela kutsuu kuulijan mukaan juoksulenkeille Pohjanmaan rannikon maisemiin, pohtii tehtäväänsä sukupolvien ketjussa, suree pakolaistaipaleelle joutuneiden kohtaloa, iloitsee sukulaissielujen kohtaamisesta ja valaa rohkeutta mennä pidemmälle, mahdottomaltakin tuntuvaan.

Luotu: 9.4.2021

Ota riski ja rakasta

Kansikuva Lindsey, Kate: Arianna Kreikkalaisen mytologian hahmo, Kreetan prinsessa Ariadne rakastuu Theseukseen ja auttaa tätä surmaamaan Minotauroksen - sillä ehdolla, että Theseus ottaa Ariadnen vaimokseen. Näin tapahtuukin, mutta katumapäälle tullut Theseus hylkää prinsessan Naxoksen saarelle. Myöhemmin Ariadnen pelastaa Dionysos-jumala. Kreetan prinsessa kiehtoi säveltäjiä suuresti barokin aikana ja myöhemminkin. Mezzosopraano Kate Lindseylle Ariadne-myytti on kertomus rohkeudesta rakastaa, petetyksi tulemisen riskistä ja siitä rakkauden rikkaudesta, jota me kaikki janoamme. Hänen levynsä Arianna sisältää aarioita Alessandro Scarlattin, Georg Friedrich Händelin ja Joseph Haydnin kantaateista. Arcangelo-orkesteria johtaa Jonathan Cohen

Luotu: 26.3.2021

Valtavirtoja väistelevä elämä

Kansikuva Zappa, Stanley J.: Muster pointStanley J. Zappa oli 5- tai 6-vuotias, kun hän pääsi vanhempiensa kanssa ensimmäisen kerran Frank-setänsä konserttiin. Hän muistaa, miltä TUNTUI, kun Frank välillä pitkään vain improvisoi. Juuri sillä hetkellä hän tiesi, että musiikin tekeminen tuolla tavalla ja tuolla tunteella olisi hänen loppuelämän tavoitteensa. Zappa kertoo elämäntarinaansa Muster point -levyn tekstiliitteessä syntymästä aina siihen saakka, kun hän tapasi suomalaisen rumpalin ja perkussionistin Simo Laihosen ja tutustui hänen kauttaan Suomeen ja muihin täkäläisiin muusikoihin. Suomen kiertueen aikana äänitetyllä free jazz -levyllä soittaa Zappan (saksofoni, klarinetti) ja Laihosen lisäksi muutamalla raidalla basisti Ville Rauhala.

Luotu: 12.3.2021

Puille omistettu sinfonia

Kansikuva Penderecki, Krzysztof: Symphony no 6 “Chinese songs” ; Concerto for clarinet “Kulttuuri, joka tekee pahaa metsille, tuhoaa syyn omalle olemassaololleen.” Puolalaisen säveltäjän Krzysztof Pendereckin vuonna 1995 lausuma teesi oli lähtökohta hänen kuudennelle sinfonialleen, jonka lisänimikin alun perin oli ‘Elegia kuolevalle metsälle’. Kahdeksasta laulusta muodostuvan sinfonian valmistuminen oli monivaiheinen prosessi ja sävellyksestä muodostui legendaarinen jo ennen kuin sitä vielä oli kokonaan olemassa. Laulujen pohjana on viiden kiinalaisen runoilijan runoja. Levyllä Symphony no 6 “Chinese songs” Polska Filharmonia Kameralna Sopotia johtaa Wojciech Rajski, solistina laulaa Stephan Genz. Levyllä on myös klarinetille sovitettu alttoviulukonsertto, jonka soittaa Andrzej Wojciechowski.

Luotu: 26.2.2021

Karua kertomaa

Kansikuva Lumineers: IIIAmerikkalaisen folkrock-duo Lumieersin levy III on kolmiosainen kertomus siitä, miten alkoholi- ja huumeaddiktiot nujertavat fiktiivisen Sparksin perheen kolmessa polvessa. Jimmy menettää äitinsä Glorian jo vauvana ja Jimmyn poika Junior kasvaa isänsä päihteidenkäytön täyttämässä maailmassa. Wesley Schultz (laulu, kitara) ja Jeremiah Fraites (koskettimet, lyömäsoittimet) ovat molemmat joutuneet seuraamaan läheisensä tuhoutumista. Addiktio on sairaus, joka tapahtuu heidän mukaansa sykleissä - se on kuin pommi, jonka säteilee lähiympäristöön ja jonka vaikutus tuntuu vuosienkin päässä. Albumin lauluja kuvittamaan on tehty myös sarja musiikkivideoita, jotka ovat samalla perheen vaiheista kertovia, näyteltyjä lyhytelokuvia.

Luotu: 12.2.2021

Arkiston aarteita

Kansikuva Virumaa rahvalaule ja pillilugusidSuomen ja Viron kansanrunoudella ja -lauluilla on yhteinen alkuperä, joidenkin teorioiden mukaan kalevalamitta olisi syntynytkin Baltiassa. Eroja löytyy laulujen teemoista, mikä johtuu siitä, että virolaiset ovat historiansa aikana joutuneet useaan otteeseen elämään maansa valloittajien alaisuudessa. Laulujen aiheena on usein yhteiskunnan kerrokset ja niiden välinen vastakohtaisuus: kyläläiset ja kartanon omistajat, köyhä nainen ja varakas rouva, jne. Tuplalevy Virumaa rahvalaule ja pillilugusid sisältää Viron kansanrunousarkiston kokoelmasta valittuja lauluja. Kokoelman vanhimmat äänitykset ovat 1930-luvulta, suurin osa kuitenkin vuosilta 1960-1980.

Luotu: 29.1.2021

Sardinialaisessa katedraalissa

Kansikuva Djabe: Back to Sardinia Suomessakin vieraillut unkarilainen fuusiojazzyhtye Djabe on ottanut nimensä ghanalaisen heimon kielestä: sana djabe tarkoittaa akanin kielessä vapautta. Djabe yhdistelee musiikissaan jazzia afrikkalaiseen ja unkarilaiseen musiikkiin. Vuonna 2016 Djabe vietti kitaristi Steve Hackettin kanssa kolme päivää Sardiniassa ja julkaisi improvisointitaltioinneista koostetun albumin Life is a journey. Kolme vuotta myöhemmin yhtye palasi saarelle ja siellä tehtyihin äänityksiin Steve Hackett täydensi oman osuutensa myöhemmin studiossa Budapestissa. Syntyi progressiivista musiikkia sisältävä albumi Back to Sardinia. CD-levyä täydentää DVD, joka sisältää valokuvia ja kaitafilmielokuvia Sardiniasta, konserttitaltiointeja sekä Hackettin radiohaastattelun.

Luotu: 15.1.2021
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu