Vinkit

,Nouseva ,Laskevasti

1-20 / 374

And we did it, yes, we did it

Seminaarimäen Mieslaulajat: Rakastan sua - KansikuvaSyksyllä 1989 joukko musiikin tekemisestä kiinnostunutta Jyväskylän yliopiston opiskelijaa keksi kahvitellessaan hölmön idean: bändin sijaan uudempaa ja oudompaa olisi perustaa mieskuoro! Syntyi Seminaarinmäen Mieskuoro, rock/pop-kuoro, jonka kokoonpano kolmekymmentä vuotta myöhemmin ei ole juurikaan muuttunut. Jäsenilleen perheeksi muodostunut kuoro on kiertänyt Suomessa ja maailmalla, tehnyt levyjä, voittanut Rock-futiksen SM-kisat, osallistunut Jukolan viestiin... Semmarien esittämä musiikki on heidän omaansa, kuoro myös hoitaa kiertuemyynnit ja levynsä omien yhtiöidensä kautta. 30-vuotisjuhlaa vuonna 2019 kuoro juhli kiertueella ja uudella levyllä Rakastan sua.

Luotu: 3.7.2020

Tähtiin kirjoitettu

Williams, John: Across the stars - KansikuvaSäveltäjä John Williams oli ylisanoja säästelemättömän imarreltu, kun viulisti Anne-Sophie Mutter pyysi häntä säveltämään itselleen kappaleen. Haasteita tuli lisää, kun Mutter, joka puolestaan suuresti ihailee Williamsia, kertoi haluavansa levyttää kokoelman tämän elokuvamusiikkiteemoista. Koska Williamsin elokuvamusiikissa ei ollut valmiiksi sävelmiä sooloviululle ja orkesterille, valituista teemoista täytyi tehdä uusia sovituksia. Siten esimerkiksi Harry Potterin Hedwig’s theme sai parivaljakolta lempinimen Harry Potter meets Paganini. Across the stars sisältää lisäksi musiikkia muun muassa Tähtien sota -elokuvista, Draculasta, Sabrinasta ja Schindlerin listasta. John Williams johtaa itse Los Angelesin Recording Arts Orchestraa.

Luotu: 17.6.2020

Maisemakuvia maapallolta

Zenger, Max: Max Zenger Globus - KansikuvaVuonna 2017 Pori Jazz palkitsi saksofonisti Max Zengerin festivaalin nousevana kykynä ja seuraavana vuonna Turku Jazz Festival valitsi hänet vuoden artistiksi. Vuonna 2018 Zengerin perustama Globus-yhtye voitti Euroopan yleisradioyhtiöiden järjestämän nuorten jazz-muusikoiden kilpailun, samassa kisassa yhtyeen pianisti Mikael Myrskog palkittiin parhaana solistina. Kvintetin odotettu debyytti Max Zenger Globus julkaistiin 2019. Zengerin sävellysten ideana on muuntaa luonnon kauneus ja monimuotoisuus sekä ilmaston muuttuminen musiikillisiksi maisemiksi. Levollisia ja välillä leikkisiäkin mielenmaisemia luovat Zengerin ja Myrskogin kanssa Kasperi Sarikoski (pasuuna), Anssi Tirkkonen (rummut) ja Heikko Remmel (basso).

Luotu: 7.6.2020

Hymiön kera

Hortus Musicus: Canto:) - KansikuvaKeskiajan musiikissa tärkein instrumentti oli vielä ihmisääni, mutta renessanssin aikana suosituksi nousi myös soitinmusiikki. Polyfonisessa musiikissa yksittäiset äänet eivät olleet ehdottomasti tietylle soittimelle määrättyjä, vaan soitinkokoonpanot saattoivat tulkita nuotteja kulloistenkin mahdollisuuksien mukaan. Vokaali- ja instrumentaalimusiikkia sisältävän Canto:)-levyn tekstiliitteen mukaan ajan musiikkia soittavat muusikot voivat nykyään nauttia samanlaisesta vapaudesta ja samanlaisista haasteista. Anders Mustosen johtaman Hortus Musicuksen Canto:) ei siten olekaan musikologinen tutkielma, vaan pikemmin kävelyretki tuon ajan italialaiseen kaupunkiin: musiikkia tulvii avoimista ikkunoista, välillä pistäydytään kirkkoon ja livahdetaan tavernaan.

Luotu: 22.5.2020

Monty Python Broadwaylla

Du Prez, John: Monty Python's Spamalot - KansikuvaLegendaarisen Monty Pythonin vuonna 1975 ensi-illan saanut elokuva Monty Python and the Holy grail on hulvaton parodia kuningas Arthurista ja pyöreän pöydän ritareista. 30 vuotta myöhemmin Eric Idle ja John Du Prez sävelsivät elokuvan pohjalta musikaalin Monty Python’s Spamalot. Musikaali sisältää myös joitakin tuttuja lauluja 1970-luvun sketseistä ja meitä ilahduttaa tietysti erityisesti se, että alkunumerona on versio laulusta Finland. Parhaan musikaalin Tony-palkinnon lisäksi musikaali on huomioitu myös Royan Mailin julkaisemalla postimerkillä ja erityisellä Spam-tuotemerkin säilykepurkilla. Mike Nicholsin ohjaaman musikaalin näki Broadwaylla neljän vuoden aikana yli kaksi miljoonaa katsojaa. Levylle Spamalot taltioitiin sen ensi-iltavuonna 2005.

Luotu: 16.5.2020

Kolmannen vuosituhannen naiset

Ensemble Chaminade: The other half of music - KansikuvaSe, onko teoksen säveltäjä mies vai nainen, ei kerro sävellyksen laadusta yhtään mitään. Kuitenkin naiset ovat musiikissakin joutuneet vuosisatojen ajan taistelemaan ennakkoluuloja vastaa, vain voidakseen toteuttaa itseään. Onneksi nyt 21. vuosisadalla sukupuolen voi jo valita kiinnostavaksi näkökulmaksi ilman, että se on samalla taisteluhuuto tai provokaatio. Italialainen kvintetto Ensemble Chaminaden (piano, oboe, klarinetti. käyrätorvi, fagotti) albumi The other half of music sisältää uutta kamarimusiikkia kymmeneltä nykysäveltäjältä eripuolilta maailmaa: "10 compositions by 10 contemporary female composers from 5 continents for an ensemble of 5 performers". Kaikki taltioinnit ovat ensilevytyksiä.

Luotu: 10.5.2020

Nainen, joka kulkee omia polkujaan

Lou, Alice Phoebe: Paper castles - KansikuvaHänen musiikkinsa ”kuulostaa painottomalta leijumiselta halki avaruuden aina välillä ohittaen raskaampia asteroideja". Alice Phoebe Lou on nuori (s. 1993), Berliinissä asuva eteläafrikkalainen laulaja-lauluntekijä, joka on oppinut muusikkoutensa katusoittajana Euroopan suurkaupungeissa ja esiintymällä niissä tulitaiteilijana. Hän julkaisee albuminsa omakustanteina ja hoitaa keikkansa ja kiertuunsakin itse. Paper castles -levyn musiikki on meditatiivinen sekoitus retro-futuristista jazzia, folkia, teknoa. Laulujen tarinat kertovat menneisyyden tuskasta ja kauneudesta sekä pienuuden ja merkityksettömyyden tunteesta samalla ymmärtäen siihen sisältyvän voiman ja kauneuden, kasvamisesta naiseksi, joka kantaa mukanaan jotakin lapsuudestaan.

Luotu: 2.5.2020

Komiasti stereomeiningillä

Kaustisen Näppärit: Kettu, hukka ja jänis : Näppärilauluja - Kansikuva”Kyseessä on enemmänkin liike, joka hakee suuntaansa periaatteella ei koskaan yli siitä missä aita. Tie on aina mutkainen ja mäkinen, kuiva ja pölyinen, märkä ja kurainen. Meitä saattaa olla kuinka monta vaan, kahdesta kuuteensataan.” Näin kansanmusiikin legendan Mauno Järvelän kansanmusiikin pääkaupungissa Kaustisella luotsaama Näppärit esittelee itsensä levynsä kannessa. Koska Näppärit tietävät olevansa parhaimmillaan livenä koettuna, sen levyt ovat yleensä olleet konserttitaltiointeja. Vuonna 2019 julkaistu levy Kettu, hukka ja jänis on kuitenkin äänitetty studiossa. Levyn toivotaan kannustavan meitä kaikkia muitakin yhteismusisointiin, siksi joidenkin kappaleiden nuottimateriaali on ladattavissa Näppäreiden kotisivulta.

Luotu: 24.4.2020

Yksi ja ainoa

Rammstein: Rammstein - KansikuvaSaksalainen, konemusiikkia ja metallia yhdistelevän Neue Deutsche Härte -tyylisuunnan ainoa merkittävä edustaja Rammstein järisyttää tulitehostetuilla ja suurivolyymisilla stadionspektaakkeleillaan. Kymmenen vuoden albumitauon jälkeen yhtye julkaisi vuonna 2019 levyn, jota oli työstetty vuodesta 2015 saakka. Levyllä ei ole nimeä, joten kirjastokatalogeissa nimekkeeksi on kirjattu yhtyeen nimi, Rammstein. Kauan odotettu levy nousi listojen kärkeen yli kymmenessä maassa ja Suomessa Soundin lukijat valitsivat sen vuoden 2019 toiseksi parhaaksi levyksi. Rammsteinin kaksi loppuunmyytyä konserttia Ratinassa elokuussa 2019 olivat stadionin historian suurimmat, yhtyeen koki silloin Tampereella 60 000 konserttikävijää.

Luotu: 19.4.2020

Lutherin musiikkiteologiaa

Hyry, Pauliina: Vater unser - KansikuvaKanttori-urkuri Pauliina Hyrylle Martti Lutherin näkemys musiikista viattomana ilona on voimanlähde. Lutherin ansiosta protestanttinen musiikki kehittyi kukoistaakseen erityisesti barokin aikana Johann Sebastian Bachin teoksissa. Bachin Vater unser im Himmelreich perustuu Lutherin Isä meidän -rukoukseen pohjautuvaan katekismusvirteen. 1800-luvulla Bachia ihaileva Felix Mendelssohn sävelsi saman virren pohjalta koraalin osaksi 6. urkusonaattiaan. Pauliina Hyryn reformaation juhlavuotta 2017 kunnioittava levy Vater unser sisältää lisäksi Mendelssohnin 3. urkusonaatin sekä muita Bachin rakastetuimpia sävellyksiä, kuten tutut Air ja Kristus valo valkeuden. Hyryn soittimena ovat barokkiurkujen mallin mukaan tehdyt Kotkan kirkon urut.

Luotu: 8.4.2020

Iästä viis, tai kuus

Scofield, John: Combo 66 - KansikuvaAmerikkalainen jazzkitaristi John Scofield keksi vuonna 2018 ilmestyneen Combo 66 -levynsä nimen omasta iästään. Ikä yllättää kahdella tavalla. Voiko hän olla vasta 66? Hänhän on 1970-luvulta alkaen ehtinyt työskennellä ”kaikkien” merkittävien jazzmuusikoiden kanssa, Miles Davisista lähtien. Voiko hän olla jo 66-vuotias, kun nyt 2000-luvulla nuoriso fanittaa häntä paitsi jazz- myös rockfestivaaleilla? Musiikki on ajatonta ja musiikki on iätöntä! ”Scon” kanssa levyllä soittavat hänen luottorumpalinsa Bill Stewart sekä nuoremman polven muusikot Gerald Clayton (koskettimet) ja Vicente Archer (basso). Svengaavien kappaleiden lomassa kuulijan herkistää kaunis balladi I’m sleeping in.

Luotu: 3.4.2020

Elokuvamusiikin koskettamat

Skride, Baiba: American concertos - KansikuvaEuroopan 1930-1940-luvut ajoivat myös säveltäjiä emigroitumaan Yhdysvaltoihin. Tunnustetun uran Euroopassa jo tehnyt itävaltalainen Erich Wolfgang Korngold ryhtyi Amerikassa elokuvasäveltäjäksi. Korngold voitti musiikillaan Oscareita, mutta joutui katkerana toteamaan, että filmiura laski arvostusta säveltäjänä. Unkarilainen Miklós Rózsa aloitti elokuvasäveltäjänä jo Euroopassa ja jatkoi sitä siirryttyään Yhdysvaltoihin. Hän ei murehtinut mainettaan, vaan käytti suhteitaan saadakseen muutakin musiikkiaan esiin. Viulisti Baiba Skride ja Santtu-Matias Rouvalin johtamat Göteborgs Symfoniker ja Tampere Filharmonia soittavat Korngoldin ja Rózsan viulukonsertot sekä kaksi Leonard Bernsteinin teosta levyllä American concertos.

Luotu: 26.3.2020

Kohti tulevaa mennyttä kunnioittaen ja rakastaen

Sven-Ingvars: Ingenting är som förut, allt är som vanligt - KansikuvaVuonna 1956 perustettu Sven-Ingvars oli huippusuosittu Ruotsissa jo 1960-luvun alussa. Sen pitkään historiaan sisältyy muun muassa esiintyminen samassa popgalassa Beatles-nimisen brittiyhtyeen kanssa vuonna 1963. Yhtyeen 60-vuotisjuhlakiertueella vuonna 2016 oli vielä mukana yksi yhtyeen perustajajäsenistä, Sven-Erik Magnusson. Ingenting är som förut, allt är som vanligt (2019) on ensimmäinen uusi albumi yhtyeeltä 20 vuoteen ja ensimmäinen, jolla 2017 kuolleen Sven-Erikin tilalla laulajana on hänen poikansa Oscar. Levy sisältää uusien laulujen lomassa uusia tulkintoja vanhoista hiteistä. Sven-Ingvars on nykyään suosittu tanssiyhtye, dansband. ”Men endast med kärlek och respekt till det som varit är det vi gör nu möjligt.”

Luotu: 20.3.2020

Rocklegenda Venäjältä

Kuzmin, Vladimir: Roker 3 : zakrytie sezona - KansikuvaJotta pop- tai rockyhtye sai Neuvostoliitossa musiikkinsa kuulumaan valtion omistamassa mediassa, sillä täytyi olla virallinen status, VIA (Vokalno-instrumentalny ansambl). Laulaja-lauluntekijä, kitaristi Vladimir Kuzmin johti 1970- ja 1980-luvuilla useita VIA-yhtyeitä, niistä ehkä tunnetuimman, Dinamikin kanssa hän kiersi myös Yhdysvalloissa. Vaikka Kuzmin oli jo rokkia karsastavalla neuvostoajalla ilman muuta rockmuusikko, hän ei joutunut virallisen tahon silmätikuksi, koska ei käsitellyt lyriikoissaan politiikkaa eikä sosiaalisia aiheita. Kuzmin on uransa aikana tehnyt noin 30 sooloalbumia ja on nykyhallinnonkin arvostama, stadioneja täyttävä maansa huippuartisti. Albumi Roker 3 on Kuzminin itsensä mukaan rock’n’rollia motoristeille.

Luotu: 9.3.2020

Pimeydestä valoon

Dyrud, Torbjørn: Out of darkness - KansikuvaUseinkaan sitä ei muista, että passioita ovat säveltäneet muutkin kuin Bachit. Viime vuosisadalla syntyi upeat passiot muun muassa Krzysztof Pendereckiltä ja Arvo Pärtiltä. 2010-luvulla Jeesuksen kärsimystarinaan tarttui norjalainen Torbjørn Dyrud, jonka passio ei kuitenkaan tradition mukaisesti pääty Jeesuksen kuolemaan. Dyrud jatkaa tarinaa kuoleman valtakunnan kautta ylösnousemukseen. Libreton kielinä on käytetty monille tuttua englantia sekä latinaa, jota harvat ymmärtävät. Kielivalinnalla Dyrud kertoo omasta uskostaan: osaa siitä hän voi ymmärtään, osaa ei. Out of darkness -passion sanoma on: Elämä on ihmiskunnan valoa, ja me voimme nousta pois pimeydestä. Levyllä esiintyy Nidaros domkor johtajanaan Vivienne Sydnes.

Luotu: 20.2.2020

Meitä on niin moneen junaan

Kadonneet iskelmät : harvinaisia levytyksiä 1970- ja 1980-luvuilta - KansikuvaVexi Salmin mukaan tappiota tuottavan iskelmälevyn tekeminen 1970-luvulla vaati todellista lahjakkuutta. Albumijulkaisut ja C-kasettien yleistyminen olivat vauhdittaneet vuosikymmenen alussa suomalaisenkin äänitemyynnin hurjaan nousuun. Kansa kaipasi erityisesti iskelmämusiikkia ja tätä tarvetta vastaamaan syntyi useita nyt jo unohtuneita levy-yhtiöitä: Satsanga Records, JP-Musiikki, Overdisc, TopHits-FinnHits, Heliander Production. Viisiosainen Kadonneet iskelmät -sarja sisältää 250 pienten levymerkkien levytystä vuosilta 1973-1989 ja lähes kaikki niistä julkaistaan nyt ensi kertaa cd-muodossa. Kokoelma kertoo myös iskelmän kehitysvaiheista noina vuosikymmeninä, kuten 70-luvun humppabuumista ja 80-luvun suomirockin noususta.

Luotu: 7.2.2020

… ja silloin helisi huilu

Holtslag, Peter: Awakening princesses - KansikuvaOxfordissa sijaitseva Bate Collection on yksi harvoista vanhojen soittimien kokoelmista, joka antaa soittajille mahdollisuuden tutustua soittimiin niitä soittamalla. Kun hollantilainen nokkahuilisti Peter Holtslag poikkesi museoon, kokoelman kuraattori ehdotti hänelle levyn tekemistä. Taltiointi dokumentoisi samalla kokoelman tärkeimpiä soittimia. Awakening princesses sisältää 1600- ja 1700-lukujen musiikkia soitettuna kuudella Ruususen unesta herätetyllä hauraalla, herkällä ja temperamenttisella nokkahuilulla. Soittimista kolme on valmistanut nokkahuilujen Stradivarius Peter Bressan, jonka tekemät huilut olivat myös parhaimmassa soittokunnossa.

Luotu: 24.1.2020

Anatolian psykedeliaa

Altın Gün: Gece - KansikuvaBağlama-virtuoosi Neşet Ertaş oli yksi Turkin rakastetuimpia muusikoita, jonka hautajaisiin kokoontui pääministerin johdolla 10 000 surijaa. 1970-luvun turkkilaisen rockin ohella Ertaş on turkkilais-hollantilaisen Altın Günin tärkein esikuva. Suurin osa yhtyeen Grammy-ehdokkuuden maailmanmusiikkisarjassa saaneen Gece-levyn kappaleista on poimittu hänen ohjelmistostaan. Ertaşin versiot olivat taidokkaan koristeellisia ja mietiskeleviä, mutta Altın Günin tyyli on jotain aivan muuta. Heidän musiikkiaan on kuvailtu psykedeeliseksi ”with a dirty blend of funk rhythms, wah-wah guitars and analogue organs". Yhtyeen omat saatesanat levylle kuuluivat: ”Tämä ei ole musiikkia, joka viettelee kuuntelijan: se vaatii huomiota.” Kyllä vaatii, mutta myös viettelee.

Luotu: 9.1.2020

Maailman kauneus

Brahms, Johannes: Sonatas for piano and violin on period instruments - KansikuvaLinda Olssonin kirjassa toisen päähenkilön äidin mukaan Johannes Brahmsin 3. viulusonaatin (op108) Adagioon tiivistyy ”koko maailman kauneus”. Brahms oli perfektionisti, työsti sävellyksiään vuosikausia ja tuhosi mielestään epäonnistuneita osia. Esimerkiksi 3. viulusonaatin hän sävelsi alun perin kesällä 1886, testautti sen jälkeen sävellystä ystäviensä kamarimusiikki-illoissa ja hioi partituuria luokseen pyytämänsä viulistin kanssa. Vasta helmikuussa 1889 Brahms oli valmis esittämään teoksen julkisesti ja julkaisemaan sen nuotit. Periodisoittimien taitajat Tuija Hakkila (piano) ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch (viulu) soittavat Brahmsin kolme viulusonaattia ja muita kappaleita levyllä Sonatas for piano and violin on period instruments.

Luotu: 19.12.2019

Mestarikitaristin maagiset riffit

Nikku, Jarmo: Line by line - Kansikuva”En voinut kuvitella mitään parempaa kuin tallentaa päivällä levyjä mahtavien jätkien kanssa ja soittaa illalla mahtavia keikkoja.” Kitaristi Jarmo Nikku on 1970-luvulla alkaneen uransa aikana ollut mukana lähes 3000 levytetyllä kappaleella ja soittanut myös keikoilla Kirkan, Hectorin, Mikko Kuustosen ja lukuisten muiden tuttujen artistien kanssa. Soittouran alkuvuosien merkityksellisimpiä bändejä olivat Farout ja Broadcast. Yllättäen vasta 2019 ilmestyi Jarmo Nikun ensimmäinen soololevy Line by line, joka sisältää kitaravetoista fuusiojazzia ja progressiivista musiikkia. Suurin osa albumin kappaleista on Nikun omia sävellyksiä. Levyllä pääroolissa ovat Nikun lisäksi Jari Nieminen (kitara), Topi Kurki (rummut) ja Jari Heino (basso).

Luotu: 11.12.2019