Vinkit

Musiikkia moneen makuun

1-20 / 396

Maitoa ja sokeria

Kansikuva Milk & Sugar: Ibiza symphonica Houseduo Milk & Sugar on yhtä kuin Mike Milk (Michael Kronenberger) ja Steven Sugar (Steven Harding). Saksalainen tiskijukka/tuottajakaksikko on tehnyt yhteistyötä jo 1990-luvun alusta lähtien ja julkaissut lukuisia kansainvälisiä tanssihittejä, muun muassa bileversion Hair-musikaalista tutusta laulusta Let the sun shine. Vuonna 2020 Milk & Sugar saivat levytyskumppanikseen kotikaupunkinsa Münchenin sinfonikot. Ibiza symphonica tarjoaa ainutlaatuisen äänimaiseman, jossa yhdistyy elektroninen klubimusiikki ja sinfoniaorkesteri. Levyllä on lisäksi mukana useita vierailevia solisteja: Lunine Cato, Ayak Thik, Lorenz Rhode, Rufus Martin ym. Orkesteria johtaa Andreas Kowalewitz.

Luotu: 21.7.2021

Inspiraation lähteet

Kansikuva Tharaud, Alexandre: Piano concertosRanskalaisen pianistin Alexandre Tharaudin levy Piano concertos sisältää kolmen hänelle omistetun teoksen ensilevytykset. Hans Abrahamsen rakastaa soittaa pianoa, vaikka sitä rajoittaa synnynnäinen oikean käden vamma. Left, alone on hänen ensimmäinen pianolle ja isolle orkesterille tekemänsä sävellys. Gérard Pessonin teoksen nimi, Future is a faded song, on otettu T. S. Eliotin runosta. Inspiraationa oli kesken luomistyönsä kuolleen Mauricio Kagelin salaisuudeksi jäänyt idea Tharaudin tilaamasta pianokonsertosta. Oscar Strasnoynin konsertin innoittajana oli 1920-luvulla toiminut neuvosto-ohjaaja Lev Kuleshov, joka kehitti erityisesti elokuvien leikkausta. Tharaudin oma linkki elokuvaan on esiintyminen elokuvassa Amour.

Luotu: 16.7.2021

Juurimusiikkia sellolla

Kansikuva Ma, Yo-Yo: Not our first goat rodeoTermi goat rodeo (vuohirodeo) tarkoittaa kaoottista, hallitsematonta tilannetta, jossa monen asian on onnistuttava, jotta tulokseen päästään. Sellisti Yo-Yo Ma kuvaa vuohirodeota tieksi, jonka jokaisessa haarassa pitäisi osata tehdä oikea päätös. Ma ja bluegrass-artistit Stuart Duncan (viulu, banjo), Edgar Meyer (basso) ja Chris Thile (mandoliini, viulu, kitara) julkaisivat ensimmäisen klassista ja juurimusiikkia, osittain improvisoiden, yhdistelevän levynsä Goat rodeo sessions vuonna 2011. Jatkoa seurasi vuonna 2020 levyllä Not our first goat rodeo, joka on saanut yhtä myönteisen vastaanoton kuin edeltäjänsä: arvioissa ylistetään ryhmän virtuositeettia, kemiaa ja kykyä yhdistellä genrejä. Molemmilla levyillä laulaa ihastuttava Aoife O’Donovan.

Luotu: 2.7.2021

Baskimaa ja maailma

Kansikuva Euskal Barrokensemble: Euskel AntiqvaEuskel Antiqva : legacy of the land of Basque sisältää vanhaa musiikkia Baskimaasta. Euskal Barrokensemblen levyn tekstiliitteen mukaan nimenomaan vanha musiikki on erinomainen keino välittää kansojen rikasta kulttuuria muulle maailmalle - tässä tapauksessa tietysti baskien kulttuuria. Maailmamme kun valitettavan helposti syyllistyy vähättelemään yksittäisten kansojen kulttuuriperintöä. Baskien kulttuuri on omaleimaista, mutta samalla hyvin kansainvälistä - tämänkin levyn musiikissa voi kuulla juutalaisia ja arabivaikutteita. Levyn esityskielenä on pääasiassa euskara eli baski. Euskal Barrokensemblea johtaa Enrike Solinís, jonka instrumentteina levyllä ovat kielisoittimet: muiden muassa vihuela, luuttu ja kitara.

Luotu: 18.6.2021

Ruutupaitainen supertähti

Kansikuva The best of Rory GallagherKun Jimi Hendrixiltä kysyttiin, miltä tuntuu olla maailman paras kitaristi, hän vastasi: ”I don't know, go ask Rory Gallagher.” Eric Clapton kiittää Gallagheria paluustaan bluesiin, Brian May puolestaan kertoo saaneensa kitarasoundinsa Gallagherilta ja tärkeänä esikuvana Gallagheria pitää lukuisa joukko muitakin kitaristeja. Rory Gallagher (1948-1995) oli yksi ensimmäisistä irlantilaisista musiikin supertähdistä, jonka omia esikuvia olivat muun muassa ”skifflen kuningas” Lonnie Donegal sekä erityisesti blueskitaristi ja -laulaja Muddy Waters. Jo 1960-luvulla suosituksi nousseen Taste-yhtyeen jälkeen Gallagherin ura jatkui 1970-luvulta alkaen sooloartistina. Tupla-albumi The best of Rory Gallagher sisältää 30 raitaa parasta Gallagheria 1960-luvulta 1980-luvulle.

Luotu: 3.6.2021

Nokkahuilulla ja alkuklarinetilla

Kansikuva Vivaldi, Antonio: Concerti per flautoItalialainen periodisoitinorkesteri Il Giardino Armonico on perehtynyt erityisesti 1600- ja 1700-lukujen musiikkiin. Orkesterin vuonna 2020 ilmestynyt levy Concerti per flauto sisältää Antonio Vivaldin nokkahuilukonserttoja. Nokkahuilu-, alttohuilu- ja sopraniinonokkahuilusolistina soittaa orkesterin perustaja ja johtaja, huiluvirtuoosi Giovanni Antonini. Nokkahuilujen lisäksi levyllä kuullaan nykyään harvinaisempaa puhallinta, chalumeauta. Ulkoisesti nokkahuilua muistuttava chalumeau oli myöhäisbarokin aikaan suosittu puupuhallinsoitin, josta 1700-luvulla kehitettiin moderni klarinetti. Chalumeau on tällä levyllä sovitettu korvaamaan alttolaulaja hengellisen orkesterilauluteoksen Nisi dominuksen (RV608) osassa Cum dederit.

Luotu: 21.5.2021

Unia – kauniita, oikukkaita, vainoharhaisia

Kansikuva Mercury Rev: All is dreamMercury Rev syntyi 1980-luvun lopulla, kun elokuvan tekemistä opiskelleet nuoret halusivat tehdä elokuviinsa musiikin itse. Indierock-yhtyeen jäsenillä oli kullakin omat musiikilliset makunsa ja vaikutteensa, joista he onnistuivat muodostamaan ensimmäisten levyjen ”loistavan kaaoksen” ja myöhemmin moderniksi klassikoksi julistetun neljännen albumin Deserter's songs (1998). Yhtyeen viides levy All is dream (2001) ei ehkä menestynyt yhtä hyvin, mutta monen mielestä nämä kaksi levyä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Kun edellinen kylpee kauneudessa ja valossa, niin jälkimmäinen on sen synkkä ja oikukas "evil twin". Vuonna 2019 ilmestynyt neljän levyn julkaisu All is dream sisältää alkuperäisen levyn lisäksi konserttitaltioinnin, single- ja demojulkaisuja, ym.

Luotu: 7.5.2021

Musiikkia ja matsa-palloja

Kansikuva Freilach mit Kneidlach: Gefilte fidlHelsinkiläinen klezmer-yhtye Freilach mit Kneidlach syntyi vuonna 1998 rakkaudesta ja kiinnostuksesta juutalaiseen kulttuuriin. Juhlamusisoinnilla aloittanut vaihteleva kokoonpano vakiintui viisihenkiseksi yhtyeeksi, joka on arkistoäänitteiden avulla perehtynyt erityisesti Itä-Euroopan klezmertyyliin. Yhtyeen ”sydän ja sielu” on Eva Jacob (harmonikka), joka palkittiin vuoden 2020 Etnogaalassa Risteyspalkinnolla. Palkinto myönnetään taholle, joka edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin. Yhtyeen toinen levy Gefilte fidl sisältää perinteisiä itäeurooppalaisia melodioita, joita yhtye värittää omalla rouhealla soundillaan.

Luotu: 23.4.2021

Matkalla ajassa, paikassa, elämässä…

Kansikuva Saarela, Désirée: VidareSuomenruotsalainen Désirée Saarela kiinnostui 1990-luvulla irlantilaisen musiikin buumin myötä kansanmusiikista ja päätyi opiskelemaan musiikkipedegogian lisäksi kansanlaulua. Kansanlaulajana Saarela keskittyy suomenruotsalaiseen kansanmusiikkiperinteeseen, laulaja-lauluntekijänä hän seuraa Joan Baezin kaltaisten folkrockklassikoiden polkuja. Vuonna 2019 ilmestyneellä levyllä Vidare ollaan liikkeellä, matkalla elämässä. Saarela kutsuu kuulijan mukaan juoksulenkeille Pohjanmaan rannikon maisemiin, pohtii tehtäväänsä sukupolvien ketjussa, suree pakolaistaipaleelle joutuneiden kohtaloa, iloitsee sukulaissielujen kohtaamisesta ja valaa rohkeutta mennä pidemmälle, mahdottomaltakin tuntuvaan.

Luotu: 9.4.2021

Ota riski ja rakasta

Kansikuva Lindsey, Kate: Arianna Kreikkalaisen mytologian hahmo, Kreetan prinsessa Ariadne rakastuu Theseukseen ja auttaa tätä surmaamaan Minotauroksen - sillä ehdolla, että Theseus ottaa Ariadnen vaimokseen. Näin tapahtuukin, mutta katumapäälle tullut Theseus hylkää prinsessan Naxoksen saarelle. Myöhemmin Ariadnen pelastaa Dionysos-jumala. Kreetan prinsessa kiehtoi säveltäjiä suuresti barokin aikana ja myöhemminkin. Mezzosopraano Kate Lindseylle Ariadne-myytti on kertomus rohkeudesta rakastaa, petetyksi tulemisen riskistä ja siitä rakkauden rikkaudesta, jota me kaikki janoamme. Hänen levynsä Arianna sisältää aarioita Alessandro Scarlattin, Georg Friedrich Händelin ja Joseph Haydnin kantaateista. Arcangelo-orkesteria johtaa Jonathan Cohen

Luotu: 26.3.2021

Valtavirtoja väistelevä elämä

Kansikuva Zappa, Stanley J.: Muster pointStanley J. Zappa oli 5- tai 6-vuotias, kun hän pääsi vanhempiensa kanssa ensimmäisen kerran Frank-setänsä konserttiin. Hän muistaa, miltä TUNTUI, kun Frank välillä pitkään vain improvisoi. Juuri sillä hetkellä hän tiesi, että musiikin tekeminen tuolla tavalla ja tuolla tunteella olisi hänen loppuelämän tavoitteensa. Zappa kertoo elämäntarinaansa Muster point -levyn tekstiliitteessä syntymästä aina siihen saakka, kun hän tapasi suomalaisen rumpalin ja perkussionistin Simo Laihosen ja tutustui hänen kauttaan Suomeen ja muihin täkäläisiin muusikoihin. Suomen kiertueen aikana äänitetyllä free jazz -levyllä soittaa Zappan (saksofoni, klarinetti) ja Laihosen lisäksi muutamalla raidalla basisti Ville Rauhala.

Luotu: 12.3.2021

Puille omistettu sinfonia

Kansikuva Penderecki, Krzysztof: Symphony no 6 “Chinese songs” ; Concerto for clarinet “Kulttuuri, joka tekee pahaa metsille, tuhoaa syyn omalle olemassaololleen.” Puolalaisen säveltäjän Krzysztof Pendereckin vuonna 1995 lausuma teesi oli lähtökohta hänen kuudennelle sinfonialleen, jonka lisänimikin alun perin oli ‘Elegia kuolevalle metsälle’. Kahdeksasta laulusta muodostuvan sinfonian valmistuminen oli monivaiheinen prosessi ja sävellyksestä muodostui legendaarinen jo ennen kuin sitä vielä oli kokonaan olemassa. Laulujen pohjana on viiden kiinalaisen runoilijan runoja. Levyllä Symphony no 6 “Chinese songs” Polska Filharmonia Kameralna Sopotia johtaa Wojciech Rajski, solistina laulaa Stephan Genz. Levyllä on myös klarinetille sovitettu alttoviulukonsertto, jonka soittaa Andrzej Wojciechowski.

Luotu: 26.2.2021

Karua kertomaa

Kansikuva Lumineers: IIIAmerikkalaisen folkrock-duo Lumieersin levy III on kolmiosainen kertomus siitä, miten alkoholi- ja huumeaddiktiot nujertavat fiktiivisen Sparksin perheen kolmessa polvessa. Jimmy menettää äitinsä Glorian jo vauvana ja Jimmyn poika Junior kasvaa isänsä päihteidenkäytön täyttämässä maailmassa. Wesley Schultz (laulu, kitara) ja Jeremiah Fraites (koskettimet, lyömäsoittimet) ovat molemmat joutuneet seuraamaan läheisensä tuhoutumista. Addiktio on sairaus, joka tapahtuu heidän mukaansa sykleissä - se on kuin pommi, jonka säteilee lähiympäristöön ja jonka vaikutus tuntuu vuosienkin päässä. Albumin lauluja kuvittamaan on tehty myös sarja musiikkivideoita, jotka ovat samalla perheen vaiheista kertovia, näyteltyjä lyhytelokuvia.

Luotu: 12.2.2021

Arkiston aarteita

Kansikuva Virumaa rahvalaule ja pillilugusidSuomen ja Viron kansanrunoudella ja -lauluilla on yhteinen alkuperä, joidenkin teorioiden mukaan kalevalamitta olisi syntynytkin Baltiassa. Eroja löytyy laulujen teemoista, mikä johtuu siitä, että virolaiset ovat historiansa aikana joutuneet useaan otteeseen elämään maansa valloittajien alaisuudessa. Laulujen aiheena on usein yhteiskunnan kerrokset ja niiden välinen vastakohtaisuus: kyläläiset ja kartanon omistajat, köyhä nainen ja varakas rouva, jne. Tuplalevy Virumaa rahvalaule ja pillilugusid sisältää Viron kansanrunousarkiston kokoelmasta valittuja lauluja. Kokoelman vanhimmat äänitykset ovat 1930-luvulta, suurin osa kuitenkin vuosilta 1960-1980.

Luotu: 29.1.2021

Sardinialaisessa katedraalissa

Kansikuva Djabe: Back to Sardinia Suomessakin vieraillut unkarilainen fuusiojazzyhtye Djabe on ottanut nimensä ghanalaisen heimon kielestä: sana djabe tarkoittaa akanin kielessä vapautta. Djabe yhdistelee musiikissaan jazzia afrikkalaiseen ja unkarilaiseen musiikkiin. Vuonna 2016 Djabe vietti kitaristi Steve Hackettin kanssa kolme päivää Sardiniassa ja julkaisi improvisointitaltioinneista koostetun albumin Life is a journey. Kolme vuotta myöhemmin yhtye palasi saarelle ja siellä tehtyihin äänityksiin Steve Hackett täydensi oman osuutensa myöhemmin studiossa Budapestissa. Syntyi progressiivista musiikkia sisältävä albumi Back to Sardinia. CD-levyä täydentää DVD, joka sisältää valokuvia ja kaitafilmielokuvia Sardiniasta, konserttitaltiointeja sekä Hackettin radiohaastattelun.

Luotu: 15.1.2021

Pianolla sortoa, sotaa ja terrorismia vastaan

Kansikuva Tao, Conrad: American rageHarlan County war oli väkivaltainen tapahtumasarja 1930-luvun Kentuckyssä, jossa vastakkain olivat ammattiliiton tukemat, parempia työoloja vaativat kaivostyöläiset ja kaivosyhtiön palkkaama sheriffi miehineen. Florence Reece kirjoitti tuolloin uudet sanat vanhaan melodiaan, syntyi Which side are you on?, josta tuli yksi tunnetuimmista amerikkalaisista työväenlauluista. Se on myös yksi lauluista, joiden pohjalta Frederic Rzewski sävelsi North American ballads -pianosarjansa. Amerikkalaisen pianistin Conrad Taon levy American rage sisältää Rzewskin sarjasta myös osan Winnsboro cotton mills blues. Levy sisältää lisäksi Aaron Coplandin toisen maailmansodan aikana sävelletyn pianosonaatin ja Julia Wolfen 9/11:niin reaktiona syntyneen Compassionin.

Luotu: 31.12.2020

Rakkaudesta

Kansikuva Armatrading, Joan: Not too far awayKaribialaisperheeseen syntynyt englantilainen laulaja-lauluntekijä Joan Armatrading ottaa musiikkiinsa vaikutteita rockista, folkista, jazzista, soulista, reggaesta... Hänen laulujaan on kuvattu syvästi henkilökohtaisiksi ja paljaiksi, ne kertovat rakkaudesta ja rakastamisen tuskasta. 70 vuotta täyttäneellä muusikolla on takanaan musiikkiuraa jo reilusti yli 50 vuotta, ja edelleen hän laulaa rakkaudesta. Armatrading kuvaa itseään ’lasi puoliksi täynnä’ –ihmiseksi: hänestä itsestään kertovat enemmän optimistiset laulut kuin surulliset, jotka pohjautuvat havaintoihin muiden kokemuksista. Onnellista ja energistä musiikkia sisältävällä levyllä Not too far away hän siten tulkinneekin omia tunteitaan. Armatrading on säveltänyt, sanoittanut, soittanut ja tuottanut levyn kaikki kappaleet.

Luotu: 18.12.2020

Synkkiä säveliä ydinvoimalasta

Kansikuva Chernobyl : music from the HBO miniseries.Yksi viime vuosien vaikuttavimmista televisiosarjoista on varmasti yhdysvaltalais-brittidraama Chernobyl, joka nimensä mukaisesti kertoo vuonna 1986 tapahtuneesta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Sarja ja sen tekijät ovat ansiosta vastaanottaneet alan palkintoja eri puolilla maailmaa. Useita palkintoja on saanut myös sarjaan musiikin säveltänyt islantilainen Hildur Guðnadóttir. Hildur on yksi tämän hetken tunnetuimmista ja tuotteliaimmista elokuvasäveltäjistä, joka sai ensimmäisen oscarinsa musiikistaan elokuvaan Joker. Chernobyl : music from the HBO miniseries on äänitetty Ignalinan ydinvoimalassa Liettuassa ja musiikin ohessa kuullaan oikean ydinvoimalan ääniä.

Luotu: 4.12.2020

Urbaania gospelia

Kansikuva Franklin, Kirk: Long live loveTexasissa syntynyt Kirk Franklin kasvoi Gertrud-tätinsä hoivissa. Monipuolisesti musikaaliseksi osoittautunut poika aloitti nelivuotiaana pianotunnit, joita Gertrud rahoitti keräämällä alumiinitölkkejä. Ja vasta 11-vuotiaana hänestä tuli kirkkonsa (aikuisten)kuoronjohtaja. Nuoruuden harhailujen jälkeen lapsinerosta tuli gospelin supertähti, joka rikkoo perinteisen gospelin rajoja ja joka on saanut tittelin ”Reigning King of Urban Gospel”. Franklin tunnetaan omien sooloprojektiensa lisäksi johtamistaan upeista gospelkuoroista. Sooloalbumeillaan ja keikoillaan Franklin toimii itse pääasiassa pianistina ja vokalisteina vierailee muita artisteja ja kuoroja. Vuonna 2019 ilmestynyt Long live love palkittiin kahdella Grammyllä: paras gospel-albumi ja paras gospel-laulu.

Luotu: 19.11.2020

Musiikkia pyörtyiltäväksi

Kansikuva Karen Gomyo ja Ismo Eskelinen: CarnivalNiccolo Paganinin taidot kitaristina ja kitaramusiikin säveltäjänä ovat jääneet hänen legendaarisen viulisminsa varjoon. Hän sävelsi myös useita kappaleita viulu-kitara-duolle, useimmat niistä oli kuitenkin tarkoitettu esitettäväksi yksityisissä tilaisuuksissa. Kenties tästä syystä nämä kappaleet paljastavat hellemmän ja henkilökohtaisemman puolen demonisena virtuoosina tunnetusta säveltäjästä. Tarinan mukaan pelkästään Paganinin soiton kauneus sai naiset pyörtyilemään. Viulisti Karen Gomyo ja kitaristi Ismo Eskelinen soittavat levyllään Carnival kappaleita Paganinin lisäksi myös häntä aiemmilta merkittäviltä viulumusiikin säveltäjiltä: Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi ja Pietro Locatelli.

Luotu: 6.11.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu