Vinkit

Musiikkia moneen makuun

1-20 / 387

Puille omistettu sinfonia

Kansikuva Penderecki, Krzysztof: Symphony no 6 “Chinese songs” ; Concerto for clarinet “Kulttuuri, joka tekee pahaa metsille, tuhoaa syyn omalle olemassaololleen.” Puolalaisen säveltäjän Krzysztof Pendereckin vuonna 1995 lausuma teesi oli lähtökohta hänen kuudennelle sinfonialleen, jonka lisänimikin alun perin oli ‘Elegia kuolevalle metsälle’. Kahdeksasta laulusta muodostuvan sinfonian valmistuminen oli monivaiheinen prosessi ja sävellyksestä muodostui legendaarinen jo ennen kuin sitä vielä oli kokonaan olemassa. Laulujen pohjana on viiden kiinalaisen runoilijan runoja. Levyllä Symphony no 6 “Chinese songs” Polska Filharmonia Kameralna Sopotia johtaa Wojciech Rajski, solistina laulaa Stephan Genz. Levyllä on myös klarinetille sovitettu alttoviulukonsertto, jonka soittaa Andrzej Wojciechowski.

Luotu: 26.2.2021

Karua kertomaa

Kansikuva Lumineers: IIIAmerikkalaisen folkrock-duo Lumieersin levy III on kolmiosainen kertomus siitä, miten alkoholi- ja huumeaddiktiot nujertavat fiktiivisen Sparksin perheen kolmessa polvessa. Jimmy menettää äitinsä Glorian jo vauvana ja Jimmyn poika Junior kasvaa isänsä päihteidenkäytön täyttämässä maailmassa. Wesley Schultz (laulu, kitara) ja Jeremiah Fraites (koskettimet, lyömäsoittimet) ovat molemmat joutuneet seuraamaan läheisensä tuhoutumista. Addiktio on sairaus, joka tapahtuu heidän mukaansa sykleissä - se on kuin pommi, jonka säteilee lähiympäristöön ja jonka vaikutus tuntuu vuosienkin päässä. Albumin lauluja kuvittamaan on tehty myös sarja musiikkivideoita, jotka ovat samalla perheen vaiheista kertovia, näyteltyjä lyhytelokuvia.

Luotu: 12.2.2021

Arkiston aarteita

Kansikuva Virumaa rahvalaule ja pillilugusidSuomen ja Viron kansanrunoudella ja -lauluilla on yhteinen alkuperä, joidenkin teorioiden mukaan kalevalamitta olisi syntynytkin Baltiassa. Eroja löytyy laulujen teemoista, mikä johtuu siitä, että virolaiset ovat historiansa aikana joutuneet useaan otteeseen elämään maansa valloittajien alaisuudessa. Laulujen aiheena on usein yhteiskunnan kerrokset ja niiden välinen vastakohtaisuus: kyläläiset ja kartanon omistajat, köyhä nainen ja varakas rouva, jne. Tuplalevy Virumaa rahvalaule ja pillilugusid sisältää Viron kansanrunousarkiston kokoelmasta valittuja lauluja. Kokoelman vanhimmat äänitykset ovat 1930-luvulta, suurin osa kuitenkin vuosilta 1960-1980.

Luotu: 29.1.2021

Sardinialaisessa katedraalissa

Kansikuva Djabe: Back to Sardinia Suomessakin vieraillut unkarilainen fuusiojazzyhtye Djabe on ottanut nimensä ghanalaisen heimon kielestä: sana djabe tarkoittaa akanin kielessä vapautta. Djabe yhdistelee musiikissaan jazzia afrikkalaiseen ja unkarilaiseen musiikkiin. Vuonna 2016 Djabe vietti kitaristi Steve Hackettin kanssa kolme päivää Sardiniassa ja julkaisi improvisointitaltioinneista koostetun albumin Life is a journey. Kolme vuotta myöhemmin yhtye palasi saarelle ja siellä tehtyihin äänityksiin Steve Hackett täydensi oman osuutensa myöhemmin studiossa Budapestissa. Syntyi progressiivista musiikkia sisältävä albumi Back to Sardinia. CD-levyä täydentää DVD, joka sisältää valokuvia ja kaitafilmielokuvia Sardiniasta, konserttitaltiointeja sekä Hackettin radiohaastattelun.

Luotu: 15.1.2021

Pianolla sortoa, sotaa ja terrorismia vastaan

Kansikuva Tao, Conrad: American rageHarlan County war oli väkivaltainen tapahtumasarja 1930-luvun Kentuckyssä, jossa vastakkain olivat ammattiliiton tukemat, parempia työoloja vaativat kaivostyöläiset ja kaivosyhtiön palkkaama sheriffi miehineen. Florence Reece kirjoitti tuolloin uudet sanat vanhaan melodiaan, syntyi Which side are you on?, josta tuli yksi tunnetuimmista amerikkalaisista työväenlauluista. Se on myös yksi lauluista, joiden pohjalta Frederic Rzewski sävelsi North American ballads -pianosarjansa. Amerikkalaisen pianistin Conrad Taon levy American rage sisältää Rzewskin sarjasta myös osan Winnsboro cotton mills blues. Levy sisältää lisäksi Aaron Coplandin toisen maailmansodan aikana sävelletyn pianosonaatin ja Julia Wolfen 9/11:niin reaktiona syntyneen Compassionin.

Luotu: 31.12.2020

Rakkaudesta

Kansikuva Armatrading, Joan: Not too far awayKaribialaisperheeseen syntynyt englantilainen laulaja-lauluntekijä Joan Armatrading ottaa musiikkiinsa vaikutteita rockista, folkista, jazzista, soulista, reggaesta... Hänen laulujaan on kuvattu syvästi henkilökohtaisiksi ja paljaiksi, ne kertovat rakkaudesta ja rakastamisen tuskasta. 70 vuotta täyttäneellä muusikolla on takanaan musiikkiuraa jo reilusti yli 50 vuotta, ja edelleen hän laulaa rakkaudesta. Armatrading kuvaa itseään ’lasi puoliksi täynnä’ –ihmiseksi: hänestä itsestään kertovat enemmän optimistiset laulut kuin surulliset, jotka pohjautuvat havaintoihin muiden kokemuksista. Onnellista ja energistä musiikkia sisältävällä levyllä Not too far away hän siten tulkinneekin omia tunteitaan. Armatrading on säveltänyt, sanoittanut, soittanut ja tuottanut levyn kaikki kappaleet.

Luotu: 18.12.2020

Synkkiä säveliä ydinvoimalasta

Kansikuva Chernobyl : music from the HBO miniseries.Yksi viime vuosien vaikuttavimmista televisiosarjoista on varmasti yhdysvaltalais-brittidraama Chernobyl, joka nimensä mukaisesti kertoo vuonna 1986 tapahtuneesta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Sarja ja sen tekijät ovat ansiosta vastaanottaneet alan palkintoja eri puolilla maailmaa. Useita palkintoja on saanut myös sarjaan musiikin säveltänyt islantilainen Hildur Guðnadóttir. Hildur on yksi tämän hetken tunnetuimmista ja tuotteliaimmista elokuvasäveltäjistä, joka sai ensimmäisen oscarinsa musiikistaan elokuvaan Joker. Chernobyl : music from the HBO miniseries on äänitetty Ignalinan ydinvoimalassa Liettuassa ja musiikin ohessa kuullaan oikean ydinvoimalan ääniä.

Luotu: 4.12.2020

Urbaania gospelia

Kansikuva Franklin, Kirk: Long live loveTexasissa syntynyt Kirk Franklin kasvoi Gertrud-tätinsä hoivissa. Monipuolisesti musikaaliseksi osoittautunut poika aloitti nelivuotiaana pianotunnit, joita Gertrud rahoitti keräämällä alumiinitölkkejä. Ja vasta 11-vuotiaana hänestä tuli kirkkonsa (aikuisten)kuoronjohtaja. Nuoruuden harhailujen jälkeen lapsinerosta tuli gospelin supertähti, joka rikkoo perinteisen gospelin rajoja ja joka on saanut tittelin ”Reigning King of Urban Gospel”. Franklin tunnetaan omien sooloprojektiensa lisäksi johtamistaan upeista gospelkuoroista. Sooloalbumeillaan ja keikoillaan Franklin toimii itse pääasiassa pianistina ja vokalisteina vierailee muita artisteja ja kuoroja. Vuonna 2019 ilmestynyt Long live love palkittiin kahdella Grammyllä: paras gospel-albumi ja paras gospel-laulu.

Luotu: 19.11.2020

Musiikkia pyörtyiltäväksi

Kansikuva Karen Gomyo ja Ismo Eskelinen: CarnivalNiccolo Paganinin taidot kitaristina ja kitaramusiikin säveltäjänä ovat jääneet hänen legendaarisen viulisminsa varjoon. Hän sävelsi myös useita kappaleita viulu-kitara-duolle, useimmat niistä oli kuitenkin tarkoitettu esitettäväksi yksityisissä tilaisuuksissa. Kenties tästä syystä nämä kappaleet paljastavat hellemmän ja henkilökohtaisemman puolen demonisena virtuoosina tunnetusta säveltäjästä. Tarinan mukaan pelkästään Paganinin soiton kauneus sai naiset pyörtyilemään. Viulisti Karen Gomyo ja kitaristi Ismo Eskelinen soittavat levyllään Carnival kappaleita Paganinin lisäksi myös häntä aiemmilta merkittäviltä viulumusiikin säveltäjiltä: Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi ja Pietro Locatelli.

Luotu: 6.11.2020

Mini big band

Kansikuva Njet Njet 9: IIINjet Njet 9:n musiikki kuulostaa siltä, kuin Frank Zappa ja Joe Zawinul pelaisivat nelinpelitennistä Massive Attackin kanssa kanssa ruotsalaisella kesämökillä”. Näin säveltäjä-pianisti Ville Kyttälä kuvailee johtamaansa nonettia. Mukaansatempaavista live-esiintymisistään tunnettu jazzyhtye tutustuttaa perinteisen puhallinsektion elektronisiin soundeihin. Soittajien suhdetta musiikkiin kuvataan laajaksi ja iloluonteiseksi ja musiikkia coolin kiireettömäksi ja rennon lempeäksi. Yhtyeen kolmas levy on ytimekkäästi nimeltään III. Sillä vahvassa roolissa on baritonisaksofonisti Linda Fredriksson, yhdellä kappaleella myös säveltäjänä. Vokalisteina vierailevat Stina Koistinen, Kaisa Sainio sekä kantaaottavalla Rajat-kappaleella Paleface & Ramy Essam

Luotu: 23.10.2020

Brasilian musiikin uudistaja

Kansikuva Nepomuceno, Alberto: Symphony in G minor ; O Garatuja – Prelude ; Série brasileiraBrasilialainen säveltäjä ja kapellimestari Alberto Nepomuceno (1864-1920) omisti elämänsä maansa musiikin modernisoimiselle. Hän oli ensimmäisiä, jotka sisällyttivät sävellyksiinsä perinteisiä brasilialaisia rytmejä (maxixe, lundu) ja soittimia (reco-reco). Uutta ja vastustusta herättävää oli myös portugalin kieli lauluissa. Nepomuceno myös toi Brasiliaan uutta eurooppalaista musiikkia ja  esitti Euroopassa oman maansa säveltäjiä. Fabio Mechettin johtama Orquestra Filarmônica de Minas Gerais soittaa Nepomucenon orkesterimusiikkia levyllä Symphony in G minor. Levy sisältää muun muassa brasilialaisen sarjan, jossa sikäläiseen elämänmenoon voi uppoutua riippumatossa (Sesta na rede) ja batuque-tanssin pyörteissä.

Luotu: 9.10.2020

Samuelin maa

ent Du Nord: Territoires - KansikuvaAlun perin ranskalainen Samuel de Champlain (1580-1635) on Kanadan, erityisesti sen ranskankielisen osan, historian avainhenkilö. Hänen toteutumaton unelmansa oli Uusi Ranska, joka toimisi siltana alkuperäisasukkaiden ja eurooppalaisten välille, ylittäen uskonsodat ja unohtaen turhat kiistat. Moneen kertaan palkittu, vuonna 2002 perustettu Le Vent du Nord on maansa folkmusiikin kärkeä ja hyvin tunnettu myös muualla maailmassa. Omien sanojensa mukaan yhtye haluaa kaivautua syvälle kansanmusiikkiin ja uudelleentulkita sitä - ja tutkia samalla kotikaupunkinsa Quebecin identiteettiä ja paikkaa maailmassa. Champlainin unelmat, historian Uusi Ranska ja nykypäivän Quebec limittyvät Le Vent du Nordin levyllä Territoires

Luotu: 24.9.2020

Sukupuolineutraaleja aarioita

Bartoli, Cecilia: Farinelli - KansikuvaKastraattilaulajista kaikkein kuuluisin, 1700-luvulla elänyt italialainen Farinelli oli kansainvälinen supertähti ja omasi vaikutusvaltaisen aseman Espanjan hovissa. Hänen elämänsä ja taiteensa kiehtoo edelleen. Farinellin elämästä on tehty elokuva ja hänen esittämäänsä musiikkia ovat levyttäneet useat mezzosopraanot ja kontratenorit. Nykytutkimuksen mukaan Farinellilla oli myös ratkaiseva vaikutus italialaisen oopperan kehitykseen. Hänen ennennäkemättömän upea virtuositeettinsa houkutti oopperasäveltäjät säveltämään yhä loisteliaampia ja pidempiä aarioita. Cecilia Bartolin esikuvansa mukaan nimetty levy sisältää Farinellin musiikkia, muun muassa Farinellin opettajan Nicola Porporan ja veljen Riccardo Broschin säveltämiä aarioita. 

Luotu: 11.9.2020

Blueshelmi 1970-luvulta

Dickinson, James Luther: Dixie fried - Kansikuva (kuva: amazon.com)James Luther Dickinson (1941-2009) tölväisi levy-yhtiötään Atlantic Recordsia lehtihaastattelussa, minkä seurauksena hänen ensimmäisen soololevynsä Dixie friedin julkaisua viivytettiin. Ja kun se lopulta vuonna 1972 ilmestyi, sitä tuskin huomattiin. Epäonni soolouran alussa koitui kuitenkin juurimusiikin ja -muusikoiden ja ehkä Dickinsonin itsensäkin onneksi. Levyn ilmestymistä odotellessaan hän nimittäin aloitti huikean uransa tuottajana, Jim Dickinsonina. Hänen tuottamiinsa muusikoihin kuuluivat Ry Cooder, Toots and the Maytals, Screamin’ Jay Hawkins, Bob Dylan ja lukemattomat muut huiput. Toki hän oli edelleen myös taitava muusikko, joka soitti monissa bändeissä ja toimi studiomuusikkona. Dickinsonin seuraava soololevy ilmestyi vasta 1997.

Luotu: 28.8.2020

Valkoisen kuninkaan musiikkia

Per-Sonat: Kaiser Maximilian I : Lieder, Chansons, Tänze - KansikuvaPyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan keisari Maksimilian I (1459-1519) kirjoitti sihteerinsä kanssa ritariromaanin Weisskunig, jossa seikkaili keisarin alter eco ”junge weiße König”. Tarinan kuningas ymmärtää musiikin merkityksen ja valtaan päästyään perustaa niin ihanin äänin laulavan kuoron ja suloisesti soittavan jousiorkesterin, että kukaan muu kuningas ei moiseen kyennyt. Myös oikeassa elämässä Maksimilian rakasti taiteita, mutta musiikki, kirjallisuus ja kuvataide olivat myös keinoja tehdä hänestä suuri aikalaisten ja unohtumaton jälkipolvien silmissä. Sabine Lutzenbergerin johtama Per-Sonat esittää musikaalisia miniatyyrejä Maksimilianin hovista levyllä Kaiser Maximilian I : Lieder, Chansons, Tänze.

Luotu: 29.7.2020

”…koska meitsi pysyy Mariskana”

Mariska: Mariska - KansikuvaMonipuolisesti lahjakkaan Mariskan menneisyyteen kuuluu muun muassa punkkia, hiphoppia, muinaiskreikan opintoja, tangomarkkinoiden voittajakappale, sanoituksia muille artisteille ja lastenkirjan kirjoittaminen. Takana on myös omia hittejä sekä Pahat Sudet -yhtyeen laulajana että soolona. Muiden projektien ohessa Mariska keskittyy nyt soolouraansa ja vuonna 2019 julkaistulla Mariska-levyllä hän on ensimmäisen kerran päävastuussa myös sävellyksistä. Vahvan, radiosoittoa saaneen rakkauslaulun Minä liityin sinuun lisäksi albumilta löytyy voimabiiseiksi nousevat Mikä ei tapa ja Grafeenia. Mariskan mielestä lujuus ihmisessä on tavoiteltavampaa kuin kovuus, siksi hän haluaa mieluummin verrata omaa ydintään maailman lujimpaan aineeseen, grafeeniin.

Luotu: 29.7.2020

Sinfoninen puhallinorkesteri

Sächsische Bläserphilharmonie: Russian classics - KansikuvaKautta Euroopan musiikinhistorian on syntynyt puhallinmusiikkia erilaisille kokoonpanoille ja erilaisiin tarkoituksiin: tanssittavaksi, hoveihin, kirkollisiin tilaisuuksiin, konsertteihin... Thomas Clamorin johtama Sächsische Bläserphilharmonie on orkesteri, joka on erikoistunut sinfoniseen puhallinmusiikkiin. Se on ainoa sellainen Saksassa ja ainutlaatuinen koko maailmassa. Yli 30 soittajan orkesterissa puhallinsoittoa täydentävät lyömäsoittajat ja kontrabasso. Orkesterin soittajat myös opettavat vuodesta 1995 toimineessa koulussa Die Deutsche Bläserakademie. Russian classics sisältää nimensä mukaisesti puhallinorkesterille sovitettuja tuttuja venäläisiä sävelmiä, säveltäjiltä Glinka, Sostakovits, Tsaikovski, Prokofjev ja Stravinski

Luotu: 17.7.2020

And we did it, yes, we did it

Seminaarimäen Mieslaulajat: Rakastan sua - KansikuvaSyksyllä 1989 joukko musiikin tekemisestä kiinnostunutta Jyväskylän yliopiston opiskelijaa keksi kahvitellessaan hölmön idean: bändin sijaan uudempaa ja oudompaa olisi perustaa mieskuoro! Syntyi Seminaarinmäen Mieskuoro, rock/pop-kuoro, jonka kokoonpano kolmekymmentä vuotta myöhemmin ei ole juurikaan muuttunut. Jäsenilleen perheeksi muodostunut kuoro on kiertänyt Suomessa ja maailmalla, tehnyt levyjä, voittanut Rock-futiksen SM-kisat, osallistunut Jukolan viestiin... Semmarien esittämä musiikki on heidän omaansa, kuoro myös hoitaa kiertuemyynnit ja levynsä omien yhtiöidensä kautta. 30-vuotisjuhlaa vuonna 2019 kuoro juhli kiertueella ja uudella levyllä Rakastan sua.

Luotu: 3.7.2020

Tähtiin kirjoitettu

Williams, John: Across the stars - KansikuvaSäveltäjä John Williams oli ylisanoja säästelemättömän imarreltu, kun viulisti Anne-Sophie Mutter pyysi häntä säveltämään itselleen kappaleen. Haasteita tuli lisää, kun Mutter, joka puolestaan suuresti ihailee Williamsia, kertoi haluavansa levyttää kokoelman tämän elokuvamusiikkiteemoista. Koska Williamsin elokuvamusiikissa ei ollut valmiiksi sävelmiä sooloviululle ja orkesterille, valituista teemoista täytyi tehdä uusia sovituksia. Siten esimerkiksi Harry Potterin Hedwig’s theme sai parivaljakolta lempinimen Harry Potter meets Paganini. Across the stars sisältää lisäksi musiikkia muun muassa Tähtien sota -elokuvista, Draculasta, Sabrinasta ja Schindlerin listasta. John Williams johtaa itse Los Angelesin Recording Arts Orchestraa.

Luotu: 17.6.2020

Maisemakuvia maapallolta

Zenger, Max: Max Zenger Globus - KansikuvaVuonna 2017 Pori Jazz palkitsi saksofonisti Max Zengerin festivaalin nousevana kykynä ja seuraavana vuonna Turku Jazz Festival valitsi hänet vuoden artistiksi. Vuonna 2018 Zengerin perustama Globus-yhtye voitti Euroopan yleisradioyhtiöiden järjestämän nuorten jazz-muusikoiden kilpailun, samassa kisassa yhtyeen pianisti Mikael Myrskog palkittiin parhaana solistina. Kvintetin odotettu debyytti Max Zenger Globus julkaistiin 2019. Zengerin sävellysten ideana on muuntaa luonnon kauneus ja monimuotoisuus sekä ilmaston muuttuminen musiikillisiksi maisemiksi. Levollisia ja välillä leikkisiäkin mielenmaisemia luovat Zengerin ja Myrskogin kanssa Kasperi Sarikoski (pasuuna), Anssi Tirkkonen (rummut) ja Heikko Remmel (basso).

Luotu: 7.6.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu