Suosituksia

K-pop - korealainen popmusiikki

K-pop on korealaista idolimusiikkia.

K-pop eli korealainen popmusiikki on viime vuosina kasvattanut suosiotaan ympäri maailmaa. Striimauspalvelut käyttävät k-pop -termiä määrittelemään musiikillista genreä, mutta oikeastaan kyseessä on tietty osa korealaisesta musiikkiteollisuudesta omine toimintatapoineen. K-pop ei siis tarkoita kaikkea korealaista populaarimusiikkia, vaan nk. idolimusiikkia. Idolit esiintyvät musiikkishow-ohjelmissa, joita riittää lähes viikon jokaiselle päivälle, television varietee-ohjelmissa, sekä tapaavat fanejaan konserteissa ja erilaisissa fanitapaamisissa. K-pop -kulttuuriin kuuluu siis musiikin lisäksi paljon muutakin!

Idolin uralle

Idoleiksi haluavia lahjakkaita nuoria haetaan koe-esiintymisten kautta, ja jokin korealaisista viihdeyhtiöistä allekirjoittaa onnekkaan kokelaan kanssa harjoittelusopimuksen. Seuraavien vuosien ajan nuori saa mm. laulu- ja tanssitunteja sekä koulutusta julkiseen esiintymiseen yhdessä yhtiön muiden harjoittelijoiden kanssa, minkä lisäksi heillä on esim. laulunkirjoitustehtäviä, joiden perusteella heitä arvioidaan.

Lopulta yhtiö muodostaa idoliryhmän - k-popissa tyttö- ja poikabändit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus - ja bändi debytoi. Bändissä voi olla muutamasta yli kymmeneen jäsentä. Debyytin jälkeen bändillä yleensä riittää tekemistä, koska k-popissa asiaan kuuluu tiheä levytystahti - singlet, minialbumit ja EP:t seuraavat toisiaan niin usein, että bändillä voi olla ”comeback” (k-popissa sana tarkoittaa uutta musiikkia riippumatta siitä, miten kauan edellisestä julkaisusta on ehtinyt kulua) jopa 2-3 kertaa vuodessa!

BTS - yksi ylitse muiden

Teoksen kansikuvaOletko kuullut BTS:stä? Jos et, niin nyt on viimeistään aika kuulla, koska kyseessä on bändi, joka rikkoo ennätyksiä lähes viikoittain. IFPI:n tilastojen mukaan BTS on ollut yksi maailman myydyimpiä artisteja vuodesta 2018, eikä loppua näy: seitsemänhenkisen bändin Map of the Soul: 7 -studioalbumin (ilm. 21.2.2020) ennakkotilausmäärät huitelevat useassa miljoonassa. BTS debytoi kesäkuussa 2013, ja bändin tuotanto sisältää kirjoitushetkellä n. 150 biisiä 14 koreankielisellä albumilla, 3 japaninkielisellä albumilla ja 1 soundtrack-albumilla, minkä lisäksi bändin jäsenet RM, j-hope ja Suga (toisella artistinimellä Agust D) ovat julkaisseet yhden tai useamman mixtapen kukin.

BTS aloitti hiphop-ryhmänä, mutta on sittemmin laajentanut R&B:n, popin, EDM:n ja lukuisien muiden genrejen suuntaan. Bändin jäsenistä RM, j-hope ja Suga ovat pääosin räppäreitä, Jin, Jimin, V ja Jungkook vokalisteja. Kaikki bändin jäsenistä kirjoittavat ja tuottavat biisejä bändille - ja yksi syy BTS:n suureen suosioon ovatkin erityisesti heidän biisiensä lyriikat, jotka käsittelevät mm. itsensä rakastamista ja sen vaikeutta, mielenterveyttä, yhteiskunnan odotuksia nuoria kohtaan, sekä bändin ja ARMYn eli BTS:n fanien välistä suhdetta. Bändin edellinen julkaisu, Map of the Soul: Persona (2019), oli samaan aikaan sekä C.G. Jungin psykologiaan pohjautuva pohdiskelu bändin julkisista persoonista (nimi viittaa Dr. Murray Steinin kirjoittamaan Jung’s Map of the Soul -teokseen, joka on johdatus Jungin psykologiaan) että ARMYlle omistettu rakkaudenosoitus yhteisestä kuljetusta matkasta.

BTS on käynyt Suomessa kaksi kertaa, toukokuussa 2016 ja marraskuussa 2019, tosin kummallakin kerralla kuvaamassa faneille tarkoitettua sisältöä, eivät julkisesti esiintymässä. Jungkook julkaisi viimeisimmästä matkasta kuvaamansa ja editoimansa G.C.F in Helsinki -videon

Tyttöbändejä

Teoksen kansikuvaAasian menestynein tyttöbändi on ollut jo muutaman vuoden Twice, 9-jäseninen pop- ja EDM-musiikkia esittävä ryhmä, jonka hitti ”Likey” vuodelta 2017 soi Suomessakin klubeilla. The Year of Yes sisältää Twicen vuoden 2018 tuotantoa, mm. hitin ”Yes or Yes”, ja Twicecoaster: Lane Two vuoden 2017 tuotantoa. Bändin tuorein julkaisu on &Twice marraskuulta 2019. Osa Twicen jäsenistä osallistuu omien biisien kirjoittamiseen.

Mamamoo on 4-henkinen retro-, jazz-, R&B-musiikkia laulava tyttöryhmä, joka on tunnettu erityisen taitavina vokalisteina. Bändin ensimmäinen täyspitkä albumi Melting julkaistiin 2016, ja siltä lohkaistu single ”You’re the Best” toikin bändille sen ensimmäisen musiikki-show -voiton. EP Purple julkaistiin 2017, ja tällä hetkellä bändin uusin julkaisu on toinen täyspitkä Reality in Black marraskuulta 2019. Mamamoon jäsenillä Moonbyulilla, Solarilla, Wheeinillä ja Hwasalla on myös soolotuotantoa.

Poikabändejä

Teoksen kansikuvaViime vuosien menestyneisiin poikabändeihin lukeutuvat seitsemänjäseninen hiphop-ryhmä GOT7, yhdeksänjäseninen, mm. elektronista poppia R&B:tä ja hiphopia yhdistelevä EXO, sekä nyt kuusijäseninen hiphop-ryhmä Monsta X. EXO viettää tällä hetkellä hiljaiseloa eräiden jäsenten pakollisen armeijakomennuksen vuoksi, mutta heidän tuotantoaan voi kuunnella EP:iltä Universe (2017) ja For Life (2016).

GOT7:n tuorein julkaisu on bändin kymmenes EP Call My Name marraskuulta 2019. Lainata voi bändin ensimmäisen täyspitkän Identify:n (2014) sekä kolmannen studioalbumin <Present: you> & me:n (2018). Monsta X julkaisi helmikuussa 2020 täysin englanninkielisen albumin, mutta bändin koreankielistä tuotantoa voi kuulla EP:illä The Clan Part 1: Lost sekä Rush.

Vuoden 2019 yllättäjiin korealaisessa idolimusiikissa kuului nelihenkinen k-rock -bändi N.Flying, jonka yllätyshitti ”Rooftop” vei bändin kansansuosioon. EP The Hottest on bändin tuotantoa edelliseltä vuodelta. Hieman nuorempaa kaartia edustaa nyt 8-jäseninen hiphop-ryhmä Stray Kids, joka debytoi 2018, ja jonka neljäs EP Clé 1: Miroh löytyy kirjaston kokoelmista.

Soolouralle bändin jälkeen

Vaikka soolotuotannon julkaiseminen jo bändin vielä ollessa aktiivisena on k-popissa enemmän kuin sallittua ja yleistäkin, on myös bändiuran jälkeinen sooloura monen valinta. Yksi kiinnostavimmista tämän hetken idolitaustaisista sooloartisteista on entinen Wonder Girlsin jäsen Sunmi, jonka 2018 julkaistu EP Warning sisältää hitit ”Siren”, ”Heroine” ja ”Gashina”.K-popin musiikkivideoiden värikäs kuvasto ja valloittava visuaalinen ilme tulevat erityisen hienosti esille juuri Sunmin musiikkivideoissa: ”Siren” puhuu nuoremmalle minälle idolielämän odotuksista ja nurjista puolista, 2019 sinkkuna julkaistu ”Noir” kritisoi sosiaalisen median kiiltokuvamaista unelmaelämää ja kulisseja.  

Teoksen kansikuvaYhdestä vuoden 2019 suurimmasta hitistä Koreassa vastasi Chungha, tyttöryhmä I.O.I:n jäsen, jonka sooloura lähti hurjaan nousuun viime vuonna ”Gotta go” -biisin myötä. Kirjaston kokoelmista löytyy vuoden 2018 julkaisu Blooming Blue

Kirjoittanut: Heidi Kokko, Tampereen kaupunginkirjasto, 02/2020

Suosittelut

1-10 / 16
4185036
CD:You never walk alone:2017 CD
Vuosi: 2017
Aineistolaji: CD
4465003
CD:The year of yes:2018 CD
Vuosi: 2018
Aineistolaji: CD
4465002
CD:Warning:2018 CD
Vuosi: 2018
Aineistolaji: CD
4465001
CD:Universe : winter special album 2017:2017 CD
Vuosi: 2017
Aineistolaji: CD
4465000
CD:Twicecoaster: lane 2:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4464996
CD:Rush : 02 mini:2015 CD
Vuosi: 2015
Aineistolaji: CD
4464995
CD:Purple:2017 CD
Vuosi: 2017
Aineistolaji: CD
4464994
CD:Present: you> & me:2018 CD
Vuosi: 2018
Aineistolaji: CD
4464993
CD:Melting:2016 CD
Vuosi: 2016
Aineistolaji: CD
4456254
CD:Map of the soul : persona : version 02:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 15

Jatsit, popit, sihinät ja suhinat

Vuoden 2019 parhaita levyjä.

K-pop - korealainen popmusiikki

K-pop on korealaista idolimusiikkia.

Tuhansien kuorolaulujen maa

Suomi on kuorolauluharrastuksen luvattu maa, mutta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa kuorot ovat joutuneet perumaan kuluvan kevään konserttinsa. Mikä neuvoksi jos kuorolaulu kiinnostaa ja haluaisit kuulla sitä kotona?

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Rentoudu ja meditoi musiikin avulla

Meditaatiomusiikki on suomalaisen asiasanasto- ja ontologiapalvelu Finton mukaan ”Nimitys kaikelle sellaiselle musiikille, joka on tarkoitettu tai jota käytetään mietiskelyn taustamusiikkina.” Tämä kuvaus ei välttämättä auta löytämään musiikkia joka auttaa rentoutumaan ja päästämään irti arjen kiireestä. Mistä siis löytäisi sopivaa musiikkia?

Tunteiden tulkit ja aatteiden ajattelijat

Kuluneen vuoden uutuusäänitteistä löytyy loputtomasti hyvää kuunneltavaa. Tässä poimintoja vuonna 2019 julkaistusta country-, folk- ja iskelmämusiikista.

Tampere Filharmonia 90 vuotta

Orkesterikonsertit ovat jatkuneet keskeytyksettä Tampereella vuodesta 1930 lähtien, soitto ei tauonnut sotienkaan aikana. 2020 on Tampere Filharmonian 90-vuotisjuhlavuosi.

Marilyn Monroe, laulajatar

"I won’t be satisfied until people want to hear me sing without looking at me." Marilyn Monroe totesi näin toimittajalle, joka kävi seuraamassa hänen laulutuntiaan. “Of course, that doesn’t mean I want them to stop looking,” hän kuitenkin lisäsi. Mutta olisiko silti jo aika vaihteeksi vain kuunnella Marilyniä?

Kotimaisen jazzin satoa

Vuoden 2019 kallistuessa hiljalleen kohti loppuaan on paikallaan luoda katsaus kotimaisen jazzin satoon.

Amatöörimusiikkihanke Sastamalassa

Sastamalan kirjaston Lava haltuun ja soitto narulle -hankkeessa toteutettiin cd-levy talkoohengessä.