Suosituksia Suosituksia


Tunteiden tulkit ja aatteiden ajattelijat

Kuluneen vuoden uutuusäänitteistä löytyy loputtomasti hyvää kuunneltavaa. Tässä poimintoja vuonna 2019 julkaistusta country-, folk- ja iskelmämusiikista.

Viihdemusiikki: yksilö, tunteet, elämä ja nostalgia

Viihdemusiikki käy tunteisiin. Kun tarttuviin sävelmiin lisätään elämää suuremmat sanoitukset, hyvä orkesteri ja taitava solisti, saadaan aikaan ajatonta musiikkia joka kestää ajan hampaita. Kenelläpä entisellä nuorella ei olisi muistikuvaa Veikko Ahvenaisen ikivihreistä hanurivalsseista soimassa juhannusradiossa veden liplattaessa mökin rantalaituriin tai Rauli Badding Somerjoen haikeasta Tähdet tähdet -vuodatuksesta vinyylisoittimessa? Vuonna 2019 julkaistu viihdemusiikki huokuu nostalgiaa.

Kotimaisen viihdemusiikin nostalgiatärppejä

Pitkän linjan musiikintekijät kuten Vesku Loiri ja Tuure Kilpeläinen saavat uutta nostetta Warnerin tupla-cd-uudelleenjulkaisuista. Kadonneita iskelmiä esitellään Rocket Recordsin viisiosaisen sarjan muodossa. Näiden ja muiden udelleenjulkaisujen, kuten vuosikymmenten takaisiin suosikkeihin keskittyvän VLMedia Oy:n Hitit -sarjan, lisäksi tutuista ja turvallisista hiteistä on tehty vuoden 2019 aikana useita uusia versioita. Tälle tielle ovat lähteneet kuin yhteisestä sopimuksesta muun muassa Club for Five levyllään Songs of Kirka ja Ville Valo, jonka Ville Valo & Agents on julkaistu cd-levynä ja vinyylinä ja sisältää Baddingin hittejä Paratiisista Ikkunaprinsessaan. Menneisyteen takertuminen vaikuttaa jo maanlaajuiselta ilmiöltä, sillä jopa heavymusiikin heveimmät hemmot tarttuvat Raskasta iskelmää -kokoelmalla vanhoihin iskusäveliin. Mainittuja historiaamme luotaavia esityksiä kannattaa silti kuunnella, sillä nämä äänitteet sisältävät helmiä nauhaksi asti! Jos etsit kosketusta omaan ihmisyyteesi jo yksin Jaakko Tepon Rakkaus ja metsärahat -kappaleen huiluosuudet tekevät elämästä elämisen arvoista.

Veikko Ahvenainen: Harmonikan juhlaa

Ahvenainen, Veikko: 90 : harmonikan juhlaa : parhaat levytykset 1955-2019 (Veikko Ahvenainen  2019)

Club For Five: Songs of Kirka (Helmi Promotion Oy, Helsinki 2019)

Hitit 1969 : suosituimmat kotimaiset hitit 50 vuotta sitten (VLMedia, Nummela 2019)

Kadonneet iskelmät : harvinaisia levytyksiä 1970- ja 1980-luvuilta 1 (osat 1-5) (Rocket Records, Tampere 2019)

Kilpeläinen, Tuure: Erämaa ; Käpälikkö (2cd) (Warner Music Finland Oy, Helsinki 2019)

Loiri, Vesa-Matti: Hyvää puuta ; Tuomittuna kulkemaan (2 cd) (Warner Music Finland Oy, Helsinki 2019)

Raskasta iskelmää (Tale Music Ay, Espoo 2019)

Saaristo, Anneli: Sinulle, sydämellä : 15 toivotuinta (Turun Tähtituotanto Oy, Turku
2019)

Teppo, Jaakko: Rakkaus ja metsärahat: kaikki laulut 1980-1995 (3cd) (Ainoa Productions 2019)

Valo, Ville: Ville Valo & Agents (Vallila Music House, Helsinki 2019)

Oman tien kulkijoita

Musiikin siivillä menneisyyteen matkaavien artistien ja yhtyeiden lisäksi on myös muutamia, jotka katsovat mieluummin eteenpäin.

Oman originaalilevynsä on julkaissut Anneli Mattila, jonka kappale Kalaan on herkullinen esimerkki artistin bluesahtavasta soundista. Kaarle Viikatteen ja Marko Haaviston Kuu on vaarallinen jatkaa kaksikon hyväksi havaittua tummasävyistä iskelmää, rautalankaa ja rockabillyä sekoittelevaa linjaa cd:n ja vinyylin voimin.

Hevimpään laulantaan aikaisemmin keskittyneen Seppäsen liikuttavan Demonijumala-levyn ensimmäinen videojulkaisu Ruosteisena aamuna (Pienellä riskillä) on kuvattu Tampereen Kaijakassa. Kotiseuturakkautta löytyy myös Sastamalan kaupunginkirjaston mainiolta Lava haltuun ja soitto narulle! -yhteisömusiikkiprojektin äänitteeltä. Lisäksi Pirkanmaan alueelta Nokia ja Urjala esittelevät musiikillista harrastuneisuuttaan uutuusjulkaisuilla.

Anneli Mattila: Oma maailma

Hanski, Janus: Muutama haave (Ilkka Vainio Tuotanto Oy, 2019)

Mattila, Anneli: Oma maailma (Texicalli Records, Helsinki 2019)

Seppänen: Demonijumala (Miliisi Music, Tampere 2019)

Viikate, Kaarle: Kuu on vaarallinen (& Marko Haavisto)

Lava haltuun ja soitto narulle! : musiikkia Sastamalasta (Sastamalan kaupunginkirjasto 2019)

Nokian harmonikkakerhon orkesteri: Kanssasi kuljen (Nokian harmonikkakerho 2019)

Urjala : sanoin ja sävelin (Veijo Heinonen 2019)

 

Tunnelmallista pianoa ja muita ulkomaisia julkaisuja

Nostalgiannälkäisille on valinnanvaraa myös ulkomaisessa viihdemusiikissa, josta Reel to Reel -sarjan uudelleenjulkaisut nousevat esiin tunnelmallisena sarjana klassikoita Eartha Kittistä Frank Sinatraan.

Kantrista ammentava rempseä ruotsalainen iskelmä elää edelleen ja ainakin Lasse Stefanzin menosta ja meiningistä päätellen myös voi suhteellisen hyvin. Siispä bootsit jalkaan ja tanssilattialle! Tanssikenkää voi kopistaa myös Macarena-yhtyeen Gypsy flamenco -levyn säestyksellä tai Mariachi Solin Mariachi Mexicon tahtiin. Ranskalainen Zaz eli Isabelle Geffroy taas houkuttelee kuulijansa chansonien maailmaan neljän levyn kokoelmansa voimin. Pakettiin kuuluu myös dvd, joka sisältää laulajasta kertovan kiertuedokumentin.

Rauhaa ja rentoutumista kauniin pianomusiikin kautta on tarjolla useamman pianistin voimin. Ludovico Einaudi vaeltaa Seven days walking -sarjassa vuoroin sumussa ja vuoroin perhosniityillä jousitrion seurassa. Luontoon käy rauhoittumaan myös Hauschka eli Volker Bertelmann, jonka mielestä käsien työntäminen varovasti muurahaispesään oli yksi lapsuuden parhaista metsäkokemuksista. Robbie Williamsin luottosäveltäjä Guy Chambers sen sijaan luottaa omalla pianolevyllään kolmisointujen voimaan ja hittibiisien, kuten Feel ja Angels, pianoversioihin.

Hauschka: A different forestBrazil USA 70 : Brazilian music in the USA in the 1970s (Soul Jazz Records, London 2019)

Chambers, Guy: Go gently into the light (BMG Rights Management, UK 2019

Einaudi, Ludovico: Seven days walking. Day one - Day seven (Ludovico Einaudi, Italy 2019)

Hauschka: A different forest (Sony Music Entertainment, New York 2019)

Kitt, Eartha: Seven classic albums (Reel to reel, Yhdysvallat 2019)

London, Julie: Eight classic albums (Reel to reel, Yhdysvallat 2019)

Macarena: Gypsy flamenco : noche de la fiesta (ARC Music Productions Int. Ltd., East Grinstead 2019)

Mariachi Sol: Mariachi Mexico (ARC Music Productions Int. Ltd., East Grinstead 2019)

Sinatra, Frank: Nine classic albums: vol. 2 (Reel to Reel, Yhdysvallat 2019)

Stefanz, Lasse: Night flight (Mariann, Ruotsi 2019)

Zaz: Coffret 4 albums (Play On : Warner Music France, Ranska 2019)

Folk: yksilö, tunteet, elämä ja sosiaalinen omatunto

Vaikka folkmusiikki pakenee valtavirtaa, sekä Suomessa että ulkomailla julkaistaan toinen toisensa jälkeen uusia, kiinnostavia folk-äänitteitä. Folkin teemat liikkuvat sen perinteisillä vahvuusalueilla, luonnossa, runoudessa ja kansanperinteessä.

Varsinkin Yhdysvalloissa levytetty folk uusintaa ja säilyttää aktiivisesti perinnemusiikin sisältöjä ja nostaa samalla esiin yhteiskunnan epäkohtia. Vuoden 2019 kiinnostavimmaksi folk-yhteisöksi nousee joukko nuoria naisia, jotka soololevyjensä lisäksi ovat yhdessä levyttäneet Amerikan mustan väestön identiteettiin vaikuttaneita asioita käsitteleviä sävellyksiään Songs of our native daughters -julkaisulle. Rhiannon Giddens, Amythyst Kiah, Leyla McCalla ja Allison Russell - soittavat americana-vaikutteista musiikkiaan muiden soittimien ohella nelikielisellä tenoribanjolla. Levyn on julkaissut Smithsonian Folkways.

Edellä mainitusta amerikkalais-kanadalaisesta ryhmästä kaksi on julkaissut myös sooloalbumin vuoden 2019 aikana. Leyla McCallan soolojulkaisu Capitalist blues sisältää yhteiskuntakriittisten tekstien ja vintageasenteen lisäksi Haitinkreoliksi laulettua musiikkia. Rhiannon Giddens taas soittaa taitavasti hieman tavallisesta poikkeavaa nauhatonta banjoa.

Kotimaisen folkin kirkkaaksi kastehelmeksi nousee Ylva Harun keveän soljuva Linnut. Aikaisemmin kaksi levyä englanniksi julkaissut Lotta Jääskelä on taiteilijanimensä ja jo toisen suomeksi lauletun albuminsa myötä löytänyt vahvuutensa ja oman, jäljittelemättömän tyylinsä. Muita tutustumisen arvoisia kotimaisia folk-julkaisuja ovat ainakin Joose Keskitalon En lähde surussa ja Viitasen Piian Meidän jälkeemme hiljaisuus.


Ylva Haru: LinnutHaru, Ylva: Linnut (Soit Se Silti, Tampere 2019)

Kanerva: Kuinka aika pysäytetään (Texicalli Records, Helsinki 2019)

Keskitalo, Joose: En lähde surussa (Helmi Levyt, Helsinki 2019)

Kärkkäinen, Kielo: Keitä me olemme (Texicalli Records, Helsinki 2019)

Lauri & Satu: Karnevaalit (2019 Turenki Records)

Salminen, Anssi: Anssi Salminen (2019 Eclipse Music, Tampere)

Westerlund, Janne: Bell (Full Contact Records, Pori 2019)

Viitasen Piia: Meidän jälkeemme hiljaisuus (Texicalli Records, Helsinki 2019)

Giddens, Rhiannon: There is no other (2019 Nonesuch Records, New York)

McCalla, Leyla: Capitalist blues (2019 Leyla McCalla, US)

Our Native Daughters: Songs of our native daughters (Smithsonian Folkways Recordings, Washington 2019)

Saarela, Désirée: Vidare (Eclipse Music, Ruotsi 2019)


Country: yksilö, tunteet ja elämä

Iron Country Sisters: The Blue Hidden In

Myös countrymusiikkiin vuosi 2019 on tuonut mukanaan runsain mitoin uudelleenjulkaisuja vanhoista klassikoista. Näin on varsinkin ulkomaisen countryn kohdalla.

Cline, Patsy: Three classic albums plus bonus singles (Reel to Reel, Yhdysvallat 2019)

Atkins, Chet: Eight classic albums vol. 2 (Reel to Reel, Yhdysvallat 2019)

Stanley Brothers: Eight classic albums plus bonus singles (Reel to Reel, Yhdysvallat 2019)

Country music : a film by Ken Burns : the soundtrack (Sony Music Entertainment, New York 2019)

Sekä kansainvälisestä että suomalaisesta countryskenestä nousee kuitenkin esiin myös originaalialbumeita joista varsinkin kotimaiset julkaisut ovat myös varsin kiinnostavia. Jussi Syrenin yhtyeineen ja tamperelaisen Dark Bottlen bluegrass-henkisyys piristää rempseästi pimeää vuodenaikaa. Janne Viksten on kitaran, banjon ja mandoliinin virtuoosi jonka levyä Blue over green ei voi kuunnella rentoutumatta. Vikstenin julkaisulla vieraina piipahtavat myös Ninni Poijärvi ja J. Karjalainen. Helsinkiläinen Iron Country Sisters esittää puhdaslinjaista americana- ja rootsvaikutteista countrya joka ei kalpene edes Sheryl Crown rinnalla.


Crow, Sheryl: Threads (Big Machine Label Group, LLC. 2019)

Dark Bottle: Pimee pullo (Concorde Music Company, Suomi 2019)

The Delines: Imperial (El Cortez Records, Yhdysvallat 2019)

Highwomen: The Highwomen (Coast to Coast 2019)

Iron Country Sisters: The blue hidden in (Soit se silti, Tampere 2019)

Willie Nelson: Ride me back homeNelson, Willie: Ride me back home (Sony Music Entertainment, Yhdysvallat 2019)

Syren, Jussi: Bluegrass headquarters (Bluelight Records, Helsinki 2019)

Viksten, Janne: Blue over green (Hilland Records, Helsinki 2019)

Countryn grand old man Willie Nelsonin Ride me back home -levyn kappaleissa on vahva jäähyväisten maku. 86-vuotias artisti pohtii minkälainen elämä sitä tulikaan elettyä ja levyn tunnelmasta päätellen on lopputulokseen suhteellisen tyytyväinen. Itseironinen It's hard to be humble, jonka artisti esittää yhtyeessään soittavien poikiensa Lukasin ja Micahin kanssa, kruunaa hyväntuulisesta haikeaan kulkevan kokonaisuuden: "Lord, it's hard to be humble, but I'm doing the best that I can".

 

 

Tunteiden tulkit ja aatteiden ajattelijat ja muita kirjaston henkilökunnan kokoamia soittolistoja löydät Spotifysta käyttäjältä Metsonmusiikki.

 

 

Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 1/2020

 

Suosittelut

1-10 / 23
4350340
CD:Ville Valo & Agents:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4495107
CD:Lovers again:2011
Vuosi: 2011
Aineistolaji: CD
4421950
CD:Songs of Kirka:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4501882
CD:Sinulle, sydämellä : 15 toivotuinta:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4569038
CD:Seven days walking. Day seven:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4421947
CD:Seven days walking. Day one:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4451640
CD:Ride me back home:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4472344
CD:Raskasta iskelmää:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4569042
4495121
CD:Oma maailma:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 11

Tunteiden tulkit ja aatteiden ajattelijat

Kuluneen vuoden uutuusäänitteistä löytyy loputtomasti hyvää kuunneltavaa. Tässä poimintoja vuonna 2019 julkaistusta country-, folk- ja iskelmämusiikista.

Tampere Filharmonia 90 vuotta

Orkesterikonsertit ovat jatkuneet keskeytyksettä Tampereella vuodesta 1930 lähtien, soitto ei tauonnut sotienkaan aikana. 2020 on Tampere Filharmonian 90-vuotisjuhlavuosi.

Marilyn Monroe, laulajatar

"I won’t be satisfied until people want to hear me sing without looking at me." Marilyn Monroe totesi näin toimittajalle, joka kävi seuraamassa hänen laulutuntiaan. “Of course, that doesn’t mean I want them to stop looking,” hän kuitenkin lisäsi. Mutta olisiko silti jo aika vaihteeksi vain kuunnella Marilyniä?

Kotimaisen jazzin satoa

Vuoden 2019 kallistuessa hiljalleen kohti loppuaan on paikallaan luoda katsaus kotimaisen jazzin satoon.

Amatöörimusiikkihanke Sastamalassa

Sastamalan kirjaston Lava haltuun ja soitto narulle -hankkeessa toteutettiin cd-levy talkoohengessä.

Victor Hugo, Notre-Dame ja musiikki

Victor Hugolta tunnettu sitaatti kuuluu: ”Musiikki ilmaisee sen mitä ei voi pukea sanoiksi, mutta mitä ei voi jättää lausumatta”. Hugo ajatteli jatkumon myös rakennustaiteen ja kirjallisuuden välille. Hänen käsityksensä mukaan vielä gotiikassa, jota Pariisin Notre-Damekin edustaa, ihmiskunta ilmaisi itseään arkkitehtuurissa, mutta kirjapainotaidon myötä ilmaisukeinoksi vaihtui kirjallisuus.

Medieval Folk Fest ja folkrockin ajaton viehätys

Tamperelainen Greenrose Faire -yhtye tunnetaan paitsi keskiaikateemoista ammentavasta energisestä rockistaan, myös siitä, että se toimii jokakesäisen paikallisen Medieval Folk Festin kantavana voimana. Tapahtuman ajankohta on 27-28.7. ja se järjestetään nyt kahdeksatta kertaa Tampereen Tallipihalla.

Hevistä deathmetaliin - kurkistus syvään päätyyn

Suomi on hevimaa. Sen todistaa Lordi, Nightwish ja se että Iron Maidenin konsertteihin mennään nykyään koko perheen voimin, vanhemmat ja lapset iloisesti yhdessä.

Abba

Sanotaan, että Abba oli olemassaolonsa huippuvuosina Ruotsin tärkein vientiyritys heti Volvon jälkeen. Yhtä hämmästyttävää on väite, jonka mukaan Abba on tuottanut monikertaisesti rahaa toimintansa loppumisen jälkeen verrattuna aktiiviaikaansa. Mamma Mia! –elokuvat, musikaalit ja muut Abba-tuotteet ovat tehneet Abban musiikin tutuksi yhä uusille sukupolvelle, ja menestystarina vain jatkuu.

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.