Suosituksia Suosituksia

Kuva: Nina Dannert

Amatöörimusiikkihanke Sastamalassa

Sastamalan kirjaston Lava haltuun ja soitto narulle -hankkeessa toteutettiin cd-levy talkoohengessä.

Kuva äänitystilanteesta

Miksi yleinen kirjasto on lähtenyt toteuttamaan hanketta, jossa paikalliset amatöörit soittavat kuka milläkin taidollaan, ja jonka tuloksena on muun muassa hieman kotikutoiselta maistuva cd-levy? Eikö olisi parempi satsata ammattilaisiin ja tarjota kuntalaisille laadukasta kulttuuria, ja vielä enemmän, eikö esiintyjiksi kannattaisi tuoda tunnettuja artisteja, jotka takaisivat yleisömenetyksen? Väärin – tai ainakaan pelkästään tähän ei enää oikein sopisi pidättäytyä! Uuden kirjastolain näkökulmasta yleisen kirjaston tehtävä on aktivoida ja voimaannuttaa asiakkaitaan. Tämä tavoite edellyttää toimia, joiden myötä kirjaston asiakkaat pääsevät luomaan kirjaston kontekstissa uutta omista lähtökohdistaan. Saman ajattelun mukaisesti kirjaston tulee tarjota esiintymisfoorumi myös amatööreille.

Musiikinharrastajat internet-aikana

Internet on mahdollistanut maailmanlaajuisten musiikkiskene-verkostojen syntymisen, ja niinpä eri musiikinlajien harrastajat voivat saavuttaa kaltaisiaan mistä vain maailmankolkasta. YouTube pursuaa mitä eksoottisempien musiikkityylien ja soitinten asiantuntevia tutoriaaleja, eikä musiikin itseoppiminen ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt. Samalla myös soittimet ovat tulleet niin edulliseksi, että musiikkiharrastuksen aloittaminen ei enää ole rahasta kiinni. Kuitenkin amatöörimusisoijien julkinen tila netin ulkopuolella on kaventunut kaventumistaan. Oikeastaan vain kuorolaulu ja puhallinorkesterit ovat säilyneet instituutioina, joissa amatööreille löytyy sija myöskin yleisön edessä; uutena tulijana tähän joukkoon näyttäisi vielä liittyneen suuret ukuleleorkesterit, joiden suhteen ei ehkä enää kohta voi puhua pelkkänä muoti-ilmiönä. Silti vakiintunut näkemys musiikkielämästä vaikuttaisi olevan se, että paikka yleisön edessä kuuluu musiikin ammattilaisille ja populaarimusiikin edushahmoille, ja suurelle yleisölle kuuluu rooli passiivisena kuulijana ja vastaanottajana, tai korkeintaan workshopien ikuisina oppilaina. Sastamalan kaupunginkirjaston Aluehallintoviraston rahoittama ja Sastamalan kaupungin tukema hanke kuitenkin lähti siitä, että musiikki kuuluu kaikille, ja että ihminen on lähtökohtaisesti aktiivinen toimija, ei passiivinen vastaanottaja.

Kuva äänitystilanteesta'Lava haltuun ja soitto narulle' -hanke 

Mitä hankkeessa sitten tehtiin? Ensinnäkin koska ilmiö, paikallinen amatöörimusiikki, jäi paljolti myös paikkakunnan kirjaston ’tutkan alapuolelle’, oli ensimmäinen vaihe paikkakunnan aktiivimusisoijien kartoittaminen. Ne suuremmat kokoonpanot, kuorot ja puhallinorkesterit, jotka toimivat paikkakunnan vapaan sivistystyön ja seurakunnan piirissä, oli melko vaivattomasti saavutettavissa, muiden osalta kyseessä oli tiedotuksellinen ja suhdetoiminnallinen haaste.

Yleiset kirjastot ympäri Suomen järjestävät säännöllisesti elävän musiikin tilaisuuksia, mutta tällä kertaa konsertteja järjestettiin järjestelmällisesti yhden teeman alla sarjana. Lukuisat yksittäiskonsertit järjestettiin ympäri laajaa Sastamalan kirjastoverkkoa kevään ja syksyn aikana; pääkonserttina toimi Sastamalan pääkirjaston puistossa järjestetty picnic-konsertti, joissa esiintyjinä oli pitkälti toistakymmentä kokoonpanoa.

Tehty cd-levy toimi samalla upeasti Sastamalan kaupungin 10-vuotissyntymäpäivää juhlistavana kulttuuritapauksena. Levy tehtiin talkoohengessä, ja se tarjosi konserttien tavoin tavan konkretisoida kirjaston ja musiikintekijöiden yhteistyötä. Ammattimaisia studiopalveluja käytettiin levyn tekemiseen mahdollisimman vähän, sen sijaan äänitys- ja tuotantotyöhön käytettiin kirjaston henkilöstön omaa osaamista ja luonnostaan hyvin live-äänityksiin käyviä seurakunta- ja kirjastosaleja sekä seurantaloja. Tapa jolla levy tehtiin on nykyisin harvinainen, mutta sopii erityisen hyvin akustisten kokoonpanojen studiolive-äänityksiin.

Loppujen lopuksi hankkeeseen osallistujat edustivat hyvin monipuolisesti sekä erilaisia musiikinlajeja että ikäryhmiä. Yksi hankkeen kohtaama haaste oli vastata lupaukseen osallisuudesta, sillä lopulta hankkeeseen mukaan tulleiden musiikintekijöiden määrä kutitteli hankkeen ja Sastamalan kaupunginkirjaston resurssien rajoja: niinpä muun muassa tehdyn cd-levyn jäljelle jäänyt bittikapasiteetti ei olisi sallinut nyt toteutuneen päälle enää minuuttiakaan musiikkia. Kukaan ajoissa mukaan ilmoittautunut ei kuitenkaan jäänyt rannalle, muutama myöhästynyt kylläkin. Sastamalan kirjaston YouTube-kanavalta löytyy soittolista, jolle päätyi levyn ulkopuolelle jääneitä kappaleita, ja joka tulee toivon mukaan tulevaisuudessa myös karttumaan uusilla musiikkiesityksillä. 

Hankkeen opetuksia

Mitä tämä levy kertoo kirjaston asiakkaille ja kirjastoille itselleen? Vastaavan äänitteen saisi luultavasti tehtyä miltei missä tahansa Suomen kunnassa. Pinnan alta löytyy hämmästyttävän laajaa aktiivimusiikinharrastusta. Yleinen kirjasto voi kuitenkin tuoda esille myös sitä musiikkia, joka jää ramppivalojen katveeseen – ja joka kuitenkin on omaehtoisuudessaan ja itseilmaisun kanavana, mutta myös sosiaalisen yhteisön pönkittäjänä arvaamattoman tärkeä resurssi. Tästä katveesta myös sitä paitsi ponnistavat parrasvaloihin tulevaisuuden musiikilliset menestystarinat ja ammattilaisurat, sillä jokainen tähti ja konserttilavojen virtuoosikin on aivan aluksi amatööri.

Lava haltuun ja soitto narulle! : musiikkia Sastamalasta -levyn saatavuus PIKI-kirjastoissa

Teksti: Marko Aho, kulttuurikirjastonhoitaja, Sastamalan kaupunginkirjasto
Kuvat: Nina Dannert

Suosittelut

1-1 / 1
4495017

Uusimmat

1-10 / 18

Amatöörimusiikkihanke Sastamalassa

Sastamalan kirjaston Lava haltuun ja soitto narulle -hankkeessa toteutettiin cd-levy talkoohengessä.

Victor Hugo, Notre-Dame ja musiikki

Victor Hugolta tunnettu sitaatti kuuluu: ”Musiikki ilmaisee sen mitä ei voi pukea sanoiksi, mutta mitä ei voi jättää lausumatta”. Hugo ajatteli jatkumon myös rakennustaiteen ja kirjallisuuden välille. Hänen käsityksensä mukaan vielä gotiikassa, jota Pariisin Notre-Damekin edustaa, ihmiskunta ilmaisi itseään arkkitehtuurissa, mutta kirjapainotaidon myötä ilmaisukeinoksi vaihtui kirjallisuus.

Medieval Folk Fest ja folkrockin ajaton viehätys

Tamperelainen Greenrose Faire -yhtye tunnetaan paitsi keskiaikateemoista ammentavasta energisestä rockistaan, myös siitä, että se toimii jokakesäisen paikallisen Medieval Folk Festin kantavana voimana. Tapahtuman ajankohta on 27-28.7. ja se järjestetään nyt kahdeksatta kertaa Tampereen Tallipihalla.

Hevistä deathmetaliin - kurkistus syvään päätyyn

Suomi on hevimaa. Sen todistaa Lordi, Nightwish ja se että Iron Maidenin konsertteihin mennään nykyään koko perheen voimin, vanhemmat ja lapset iloisesti yhdessä.

Abba

Sanotaan, että Abba oli olemassaolonsa huippuvuosina Ruotsin tärkein vientiyritys heti Volvon jälkeen. Yhtä hämmästyttävää on väite, jonka mukaan Abba on tuottanut monikertaisesti rahaa toimintansa loppumisen jälkeen verrattuna aktiiviaikaansa. Mamma Mia! –elokuvat, musikaalit ja muut Abba-tuotteet ovat tehneet Abban musiikin tutuksi yhä uusille sukupolvelle, ja menestystarina vain jatkuu.

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Suomi-bluesin sinivalkoinen historia

Rytmimusiikin historian asiantuntijoiden, Pete Hoppulan ja Matti Laipion, tutkimustyön tulos Sininen sielua myöten - Suomi-bluesin tarina (Aviador Kustannus 2018), sisältää tiukkaa bluesfaktaa.

Kansanmusiikkimeininkiä koko perheelle!

Helmikuussa vietetään taas perinteistä Lasten Pirkkaset -kuukautta, tänä vuonna teemalla #munjuuret. 

Sävelten eheyttävä vaikutus

Kaipaatko rentoutusta, mielenrauhaa ja hyvää oloa? Lue kymmenen ihmisen henkilökohtaisia kokemuksia musiikin syvistä vaikuttajista. Johann Sebastian Bach, Johnny Cash, Miles Davis, Enya, Paul Horn, Midlake, Erik Satie...

Elvis - poika Tupelosta, nuorukainen Memphisistä

"Ennen Elvistä ei ollut mitään," sanoi John Lennon. Lienee totta...