Suosituksia Suosituksia


Abba

Sanotaan, että Abba oli olemassaolonsa huippuvuosina Ruotsin tärkein vientiyritys heti Volvon jälkeen. Yhtä hämmästyttävää on väite, jonka mukaan Abba on tuottanut monikertaisesti rahaa toimintansa loppumisen jälkeen verrattuna aktiiviaikaansa. Mamma Mia! –elokuvat, musikaalit ja muut Abba-tuotteet ovat tehneet Abban musiikin tutuksi yhä uusille sukupolvelle, ja menestystarina vain jatkuu.

Abba logo

 

Verhoeff, Bert / Anefo

Kaiken taustalla rautainen ammattitaito

Abbassa neljä jo urallaan edennyttä artistia aloitti yhteistyön – ja kaksi romanssia – jossa palaset napsahtivat paikoilleen harvinaisen hedelmällisellä tavalla. Benny Hep Stars- ja Björn Hootenanny Singers yhtyeessään olivat jo ruotsi-popin huipulla Abban alkaessa muotoutua. Alun perin norjalainen Frida kouliintui ammattilaiseksi jazzahtavan iskelmämusiikin parissa 1950-60-lukujen vaihteessa ja Agnetha, nelikon nuorin, oli myös ollut ruotsalaisen musiikkielämän vakiokasvoja teini-iästä lähtien. Rautainen ammattitaito ei rajoittunut vain itse ydinnelikkoon, vaan Abban tuotantokoneistoon värvättiin ajan parhaat ruotsalaiset voimat. Abba-saundi aavistuksen epäsynkronisine lauluraitoineen ja vaikkapa uima-altaassa toteutettuine kaikuineen oli paljolti tuottaja Michael Trettowin luomus, ja kitaristi Janne Schaffer, basisti Rutger Gunnarsson ja muut tiimin jäsenet olivat kaikki kansainvälisen tason muusikoita. Myös suomalaisella basistilla Pekka Pohjolalla olisi ollut pääsy tähän joukkueeseen, mutta hän torjui mahdollisuuden taiteelliseen tinkimättömyyteensä vedoten. Unohtaa ei tietenkään sovi Stig ’Stickan’ Anderssonia, ’viidettä Abbaa’, jonka sanoitustaito ja bisnesvaisto olivat välttämättömiä osasia Abban menestyksen takana.

http://www.mynewsdesk.com/se/abba-the-museum/images/chiquitita-1979-362287

Euroviisuista maailmanmaineeseen

Abba teki kaiken kaikkiaan 8 studiolevyä, joista ensimmäinen, Ring Ring, julkaistiin jo ennen Eurovision laulukilpailujen voittoa. Ring Ringillä yhtye soitti vielä nimellä Björn, Benny, Agnetha ja Frida, ja kyseessä oli vain yksi monista projekteista, joissa pariskunnat olivat mukana. Seuraava albumi, Waterloo, olikin sitten se euroviisu-albumi voittohitteineen. Euroviisuvoitto oli ollut yhtyeen läpimurto, mutta seuraavia hittejä saatiin odotella huolestuttavan kauan. Yhtyeen kolmannella ja samalla nimikkoalbumilla Abba niitä oli kuitenkin jo useampia. Vuoden 1976 Arrival ikonisine helikopterikansineen oli Abban studioalbumeista kaikkein menestyksekkäin hittikimara, jolta löytyy myös ruotsalaisten rakkaimmaksi Abba-viisukseen äänestämä Dancing Queen – tämän kappaleenhan Abba muun muassa esitti kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian häissä. Arrival-albumia seurasi elokuva, Abba – The Movie, sekä ytimekkäästi nimetty viides studioalbumi, The Album. Seuraava levy Voulez vouz oli ajan hengen mukaisesti discolevy. Uudella vuosikymmenellä pilviä alkoi ilmestyä Abban taivaalle: pariskunnat olivat eronneet, ja vaikka yhteistyö jatkui, tunnelma muuttui. Yhtyeen omaksuessa syntikkasaundin levyllä Super Trouper merkitsi se myös vanhan levynteon tavan loppua. Viimeisen levynsä The Visitors aikoihin musiikkimuoti maailmalla oli jo muuttunut eikä Abba voinut enää pitää suosiotaan itsestäänselvyytenä. Yhteiset vuodet olivat kuluttaneet Agnethaa, Bennyä, Björniä ja Fridaa, ja niin yhtye pantiin tauolle, joka osoittautui erittäin pitkäksi…

Teoksen kansikuva

Elämää Abban jälkeen ja Abban paluu?

Abban hajoamisen jälkeen Benny ja Björn keskittyivät tekemään musikaaleja, joista ensimmäinen oli jymymenestys Chess. Abban entiset jäsenet ovat paikoin palanneet sellaisen musiikin pariin, josta ponnistivat aikoinaan menestykseensä. Benny Anderssonin juuret ovat ruotsalaisessa kansanmusiikissa, jota hän on viljellyt nimeään kantavassa viihdeorkesterissa ja esimerkiksi musikaalissa Kristina från Duvemåla. Agnethan viimeisimmät soololevyt ovat koostuneet materiaalista, joka on peräisin aikakaudelta, jolloin hän aloitteli musiikkialalla. Fridan sooloprojekteihin on lukeutunut mm. yllättävä yhteistyö Deep Purple -urkuri Jon Lordin kanssa vuosituhannen alussa.

Abba museoAbban toinen tuleminen alkoi 1990-luvun alussa uusien kokoelmalevyjen julkaisujen myötä. Tukholman Skansenissa avattiin vuonna 2013 ruotsalaista pop-historiaa laajemminkin esittelevä Abba-museo. Ja vihdoin keväällä 2018 Abba ilmoitti julkaisevansa uutta musiikkia! Kuka olisi voinut uskoa? Tosin, vuosi ilmoituksen jälkeen lainkaan uutta musiikkia ei ole vieläkään julkaistu...

Marko Aho, Sastamalan kirjasto, 2/2019

Suosittelut

1-10 / 18
811936
Nuotti:The complete piano player. Abba:2007
Vuosi: 2007
Aineistolaji: Nuotti
808602
Nuotti:The joy of Abba:2007
Vuosi: 2007
Aineistolaji: Nuotti
3078984
Nuotti:Playalong Abba : really easy clarinet:2010
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Nuotti
872024
380530
Nuotti:Play piano with... Abba:2000
Vuosi: 2000
Aineistolaji: Nuotti
733674
Kirja:Abba : koko tarina:2005
Vuosi: 2005
Aineistolaji: Kirja
3429651
Nuotti:Legendary piano series:2011
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Nuotti
3589332
CD:Gold : greatest hits: 40th anniversary edition:2014
Vuosi: 2014
Aineistolaji: CD
3872126
Kirja:Agnetha Fältskog : the girl with the golden hair:2016
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3387931
CD:The essential collection:2012
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 14

Abba

Sanotaan, että Abba oli olemassaolonsa huippuvuosina Ruotsin tärkein vientiyritys heti Volvon jälkeen. Yhtä hämmästyttävää on väite, jonka mukaan Abba on tuottanut monikertaisesti rahaa toimintansa loppumisen jälkeen verrattuna aktiiviaikaansa. Mamma Mia! –elokuvat, musikaalit ja muut Abba-tuotteet ovat tehneet Abban musiikin tutuksi yhä uusille sukupolvelle, ja menestystarina vain jatkuu.

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Suomi-bluesin sinivalkoinen historia

Rytmimusiikin historian asiantuntijoiden, Pete Hoppulan ja Matti Laipion, tutkimustyön tulos Sininen sielua myöten - Suomi-bluesin tarina (Aviador Kustannus 2018), sisältää tiukkaa bluesfaktaa.

Kansanmusiikkimeininkiä koko perheelle!

Helmikuussa vietetään taas perinteistä Lasten Pirkkaset -kuukautta, tänä vuonna teemalla #munjuuret. 

Sävelten eheyttävä vaikutus

Kaipaatko rentoutusta, mielenrauhaa ja hyvää oloa? Lue kymmenen ihmisen henkilökohtaisia kokemuksia musiikin syvistä vaikuttajista. Johann Sebastian Bach, Johnny Cash, Miles Davis, Enya, Paul Horn, Midlake, Erik Satie...

Elvis - poika Tupelosta, nuorukainen Memphisistä

"Ennen Elvistä ei ollut mitään," sanoi John Lennon. Lienee totta...

Melodika ja muita "melkein soittimia"

Tunnet varmasti pianon, viulun ja kitaran, mutta oletko koskaan kuullut kalimbasta?

Tietokonesäveltäminen

Antti Hannula kertoo Commodore 64 -tietokonesäveltämisestä.

Billy Elliot - tanssiunelmia ja aikalaismusiikkia

Balettitanssijan urasta haaveilevan 11-vuotiaan Billy Elliotin tarinassa eletään vuosia 1984-85. Billyn kotikaupungisssa kuohuu, sillä Britanniassa on parhaillaan käynnissä hiilikaivostyöntekijöiden lakko. Samaan aikaan Billyä yritetään työntää ahtaaseen, nyrkkeilyä harrastavan, karskin ja kovan työläispojan muottiin.

Vanhan musiikin lumo

’Vanhalla musiikilla’ tarkoitetaan taidemusiikkipiireissä Keskiajan, renessanssin ja barokin musiikkia; musiikkia, jonka yhteys nykyaikaan on jo ehtinyt katketa, joka on kertaalleen jo ehditty unohtaa, mutta joka voidaan säilyneiden nuottien ja muiden tiedonmurusten avulla rekonstruoida.