Suosituksia

Jatsit, popit, sihinät ja suhinat

Vuoden 2019 parhaita levyjä.

Teoksen kansikuvaBill Callahan: Shepherd in a Sheepskin Vest

Bill Callahan on n. 50 vuotias musiikin veteraani, joka julkaisi 90-luvun alusta lähtien 11 albumia artistinimenään Smog, ja vuonna  2007 tuli ensimmäinen levy hänen omalla nimellään, ja tämä on kuudes Bill Callahan albumi. Tupla-albumi, jossa on 20 biisiä.

Valtavaa vaihtelua biisien välillä ei ole, akustinen kitara ja Billin laulu pysyttelvät pääosassa, rummut ja basso ja välillä jotain mausteita kuten sähkökitaraa tai koskettimia mutta ei tarvitsekaan kun kaikki kuulostaa niin hyvältä ja hyvin tehdyltä.

Teoksen saatavuuteenAldous Harding: Designer

Sitten toiselle puolella maapalloa, ja Uuteen-Seelantiin. Sieltä tulee nuori folk-laulaja Aldous Harding, jonka albumi Designer on vuoden hienoimpia indielevyjä.

Levyn tuottajana on John Parish, joka on tuttu mm. V. 1996  PJ Harveyn kanssa tehdystä Dance Hall at Louse Point -levystä. Aldous Harding tekee hienoja biisejä ja hänellä on vangitseva laulusoundi. Todella miellyttävän kuuloinen levy jota jaksaa kuunnella vaikka koko illan putkeen.Teoksen kansikuvaFloating Points: Crush

Floating Points on yhtä kuin englantilainen konemusantekijä ja aivotutkija Sam Shepard. Crush on hänen kolmas albuminsa, ja se on hyvin monipuolinen.

Teknotamppauksesta rauhalliseen pianobiisiin, ja onpa mukana myös sielunmessu CS70 -syntetisaattorille ja jousille. Enimmäkseen kuitenkin rauhallista ja hitaasti kehittyvää synasoundia, sihinää ja suhinaa. Kokeellisen musiikin ystäville. Saapuu Sideways festivaalille kesäkuussa.Teoksen kansikuvaAntti Autio: Pihalla tuulee taas

Antti Autio on Oitista kotoisin oleva laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä. Hän on opiskellut näyttelijäksi Tampereella, Nätyllä, ja levyttää tamperelaiselle Soit se silti levy-yhtiölle.

Pihalla tuulee taas on Antti Aution toinen pitkäsoitto, ensimmäinen levy on nimeltään “Minä tuon mukanani sateet”, ja se ilmestyi vuonna 2017. Tuottajana tällä uudella levyllä on Pimeys-yhyeestä tuttu Pekka Nisu ja se kuuluu ehkä vähän jykevämpänä, nyky-suomi-rock-soundina. Hänen bändinsä on myös erinomainen livenä, kannattaa mennä keikalla jos tulee mahdollisuus.

Teoksen kansikuvaKoma Saxo: Koma Saxo

Koma Saxo on ruotsalais-saksalais-suomalainen kolmen saksofonin bändi. Suomalaisjäsen on monissa jazzliemissä keitetty fonisti Mikko Innanen. Bändi on muodostettu ruotsalaisen basistin Petter Eldhin toimesta, ja se teki ensin v. 2018 muutamia keikkoja, jotka myöskin äänitettiin.

Keikkojen jälkeen bändi meni studioon äänittämään lisää, ja tämä levy on rakennettu yhdistämällä live- ja studioäänityksiä, ja hyödyntämällä studion mahdollisuuksia äänen manipuloimiseen. Hienoa musiikkia hieman kokeellisemman jatsin ja nykyaikaisen häröilyn ystäville.

Teoksen kansikuvaMichael Kiwanuka: Kiwanuka

Michael Kiwanuka on Lontoosta kotoisin oleva soul-laulaja, ja Kiwanuka on hänen kolmas albuminsa. Hän nousi maailmanmaineeseen viimeistään siinä vaiheessa, kun hänen kakkosalbumiltaan kappaletta Cold Little Heart käytettiin HBO:n Big Little Lies -sarjan tunnusbiisinä vuonna 2017. Saman vuoden kesällä hän esiintyi myös Pori Jazzissa.

Kolmannelle levylleen Kiwanuka valitsi tuottajaksi Danger Mousen, joka on tuottanut mm. Adelen, Beckin, The Black Keysin, Gorillazin, Norah Jonesin ja Red Hot Chili Peppersin levyjä, ja laajentaa palettiaan ajoittain soulin ulkopuolelle rockin ja psykedelian puolelle. Pääosassa pysyvät kuitenkin Kiwanukan lauluääni ja hienot kappaleet. Levy kuulostaa yhtä aikaa ajattomalta ja nykyaikaiselta.

Teoksen kansikuvaIlmiliekki Quartet: Land of real men

Ilmiliekki Qurtettia on kutsuttu suomijazzin superkokoonpanoksi, mutta se eroa yleisestä superkokoonpanon määritelmästä siten, että kun yleensä puhutaan superkokoonpanoista tarkoitetaan tahoillaan kuuluisia muusikoita jotka muodostavat uuden yhtyeen, ja Ilmiliekki Quartet sitä vastoin perustettiin jo vuonna 2002 jäsenten ollessa nuoria jatsinopiskelijoita, ja he ovat myöhemmin kukin saavuttaneet Suomijazzin huipun erilaisissa kokoonpanoissa.

He julkaisivat kaksi levyä uransa alkuvaiheessa v. 2003 ja 2006, ja Land of real men on siis paluu 13 vuoden tauon jälkeen, mikäli mukaan ei lasketa Emma Salokosken kanssa tehtyä kahta lähinnä ruotsinkielisistä kansanlauluista koostuvaa levyä vuosilta 2009 ja 2018. Siinä välissä basisti Antti Lötjönen, rumpali Olavi Louhivuori, pianisti Tuomo Prättälä ja trumpetisti Verneri Pohjola ovat tahoillaan soittaneet monissa kokoonpanoissa ja antaneet ison panoksen suomalaisen jazzin tason nousuun kuluvalla vuosikymmenellä. Ja tämä uusi levy todistaa että kyseessä ovat aivan maailman huipputekijät.

Teoksen kansikuvaBig Thief: Two Hands

New Yorkin Brooklynista kotoisin oleva Big Thief on ollut ahkera vuonna 2019. Heiltä ilmestyi jo helmikuussa albumi nimeltä U.F.O.F. ja Two Hands albumi tuli ulos lokakuussa.

Bändin keulahahmo, 28-vuotias Adrianne Lenker syntyi Indianapolissa uskonnolliseen kulttiin, ja hän eli vanhempiensa kanssa pakettiautossa. Hän ryhtyi tekemään musiikkia 8-vuotiaana ja teki ensimmäisen albuminsa 13-vuotiaana. Uudesta levystä tulee mieleen 90-luvun kitarabändit, Weezer, Lemonheads ja jopa Cranberries kiinnekohtana Lenkerin upeasoundinen, veitsenterällä tasapainoileva ääni.

Teoksen kansikuvaFennesz: Agora

Christian Fennesz on itävaltalainen kitaristi ja elektronisen musiikin säveltäjä, joka on julkaissut levyjään 90-luvun lopulta lähtien. Agoraa edeltävä soololevy tuli 2014, ja viiden vuoden tauon jälkeen Fennesz palaa hienolla ambientlevyllä.

Albumi koostuu neljästä kappaleesta, joiden pituus on 10-12 minuuttia. Biisit kehittyvät hiljalleen ja elementit uivat sisään biisiin ja taas pois. Hienoa tunnelmamusaa, nautitaan riittävällä äänenvoimakkuudella ja pimeässä.

Kirjoittanut Mikko Salonen, Lielahden kirjasto 3/2020

Asiasanat: pop , jazz

Suosittelut

1-10 / 12
4588041
CD:Two hands:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4530889
CD:Shepherd in a sheepskin west:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4547397
Äänilevy:Pihalla tuulee taas:2019 Äänilevy
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Äänilevy
4547396
CD:Pihalla tuulee taas:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4431583
Äänilevy:Land of real men:2019 Äänilevy
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Äänilevy
4431582
CD:Land of real men:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4547350
CD:Koma Saxo:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4537380
CD:Kiwanuka:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4537379
CD:Kiwanuka:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4520724
CD:Designer:2019 CD
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 13

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Jatsit, popit, sihinät ja suhinat

Vuoden 2019 parhaita levyjä.

Rentoudu ja meditoi musiikin avulla

Meditaatiomusiikki on suomalaisen asiasanasto- ja ontologiapalvelu Finton mukaan ”Nimitys kaikelle sellaiselle musiikille, joka on tarkoitettu tai jota käytetään mietiskelyn taustamusiikkina.” Tämä kuvaus ei välttämättä auta löytämään musiikkia joka auttaa rentoutumaan ja päästämään irti arjen kiireestä. Mistä siis löytäisi sopivaa musiikkia?

Tunteiden tulkit ja aatteiden ajattelijat

Kuluneen vuoden uutuusäänitteistä löytyy loputtomasti hyvää kuunneltavaa. Tässä poimintoja vuonna 2019 julkaistusta country-, folk- ja iskelmämusiikista.

Tampere Filharmonia 90 vuotta

Orkesterikonsertit ovat jatkuneet keskeytyksettä Tampereella vuodesta 1930 lähtien, soitto ei tauonnut sotienkaan aikana. 2020 on Tampere Filharmonian 90-vuotisjuhlavuosi.

Marilyn Monroe, laulajatar

"I won’t be satisfied until people want to hear me sing without looking at me." Marilyn Monroe totesi näin toimittajalle, joka kävi seuraamassa hänen laulutuntiaan. “Of course, that doesn’t mean I want them to stop looking,” hän kuitenkin lisäsi. Mutta olisiko silti jo aika vaihteeksi vain kuunnella Marilyniä?

Kotimaisen jazzin satoa

Vuoden 2019 kallistuessa hiljalleen kohti loppuaan on paikallaan luoda katsaus kotimaisen jazzin satoon.

Amatöörimusiikkihanke Sastamalassa

Sastamalan kirjaston Lava haltuun ja soitto narulle -hankkeessa toteutettiin cd-levy talkoohengessä.

Victor Hugo, Notre-Dame ja musiikki

Victor Hugolta tunnettu sitaatti kuuluu: ”Musiikki ilmaisee sen mitä ei voi pukea sanoiksi, mutta mitä ei voi jättää lausumatta”. Hugo ajatteli jatkumon myös rakennustaiteen ja kirjallisuuden välille. Hänen käsityksensä mukaan vielä gotiikassa, jota Pariisin Notre-Damekin edustaa, ihmiskunta ilmaisi itseään arkkitehtuurissa, mutta kirjapainotaidon myötä ilmaisukeinoksi vaihtui kirjallisuus.

Medieval Folk Fest ja folkrockin ajaton viehätys

Tamperelainen Greenrose Faire -yhtye tunnetaan paitsi keskiaikateemoista ammentavasta energisestä rockistaan, myös siitä, että se toimii jokakesäisen paikallisen Medieval Folk Festin kantavana voimana. Tapahtuman ajankohta on 27-28.7. ja se järjestetään nyt kahdeksatta kertaa Tampereen Tallipihalla.