Suosituksia Suosituksia


Medieval Folk Fest ja folkrockin ajaton viehätys

Tamperelainen Greenrose Faire -yhtye tunnetaan paitsi keskiaikateemoista ammentavasta energisestä rockistaan, myös siitä, että se toimii jokakesäisen paikallisen Medieval Folk Festin kantavana voimana. Tapahtuman ajankohta on 27-28.7. ja se järjestetään nyt kahdeksatta kertaa Tampereen Tallipihalla.

Vanhan ajan viehätys

Erilaisia keskiaikatapahtumia järjestetään Suomessa useampia kesässä mutta musiikki jää niissä yleensä muiden aktiviteettien kuten turnajaisten, kaupankäynnin ja miekantaontatyöpajojen varjoon. Myyntikojut levittäytyvät toki Tallipihallekin, mutta musiikki esittää tapahtumassa pääosaa ja esitykset huipentuvat, kuinkas muuten, Greenrose Fairen omiin konsertteihin. Tallipihan maalaistorin tunnelmaan festari sopii kuin puurokauha puukulhoon, joten kannattaa käydä tutustumassa tämän vuoden musiikilliseen antiin.

A Middle Age knight in the bathFolkrockin monet kasvot

Rokkibändin peruskokoonpanon yhdistäminen kansanmusiikissa käytettyihin taide- ja perinnemusiikin soittimiin kuten mandoliiniin, hanuriin tai viuluun on jo itsessään kiinnostava ajatus. Kun lisätään vielä tarttuvat, tallin ylisillä järjestettyjen tanssi-iltamien riehakkuudesta muistuttavat rytmit, reippaat melodiat ja keskiaikaisista teemoista kiinnostunut yleisö, musiikki vie mennessään.

Folkrockin juuret ovat 1960-luvulla. Isossa-Britanniassa saarialueen kansanmusiikista, varsinkin irlantilaisesta ja kelttien musiikista vaikutteita saanut folkrock lähestyi tuolloin myös psykedeelistä ja progressiivista rockia. Kitaristi Richard Thompsonin luotsaama Fairport Convention -yhtye julkaisi vuonna 1969 levyn Liege & Lief, jossa laulajana oli Sandy Denny. Julkaisua pidetään yhtenä englantilais-kelttiläisen folkrockin peruskivistä.

Keskiaikafolkia eli renessanssin ja keskiajan musiikista eniten vaikutteita ammentanutta musiikkia soittivat 1970-luvulla aloittaneet Steeleye Span ja Gentle Giant. 1990-luvun lopulla tästä perinteestä vaikutteensa saanut Blackmore’s Night nousi suuren yleisön tietoisuuteen kantavina voiminaan kitaristi Richie Blackmore ja laulaja-multi-instrumentalisti Candice Night, joka soittaa yhtyeessä muun muassa erilaisia puisia huiluja, tinapilliä ja hurdy-gurdya.

1960-luvun lopulla syntyneistä yhtyeistä mainittakoon myös akustisena duona aloittanut T. Rex ja muun muassa pianoa, mandoliinia, viulua ja harmonikkaa musiikissaan käyttänyt Lindisfarne. Amerikkalaiset laulaja-lauluntekijät Bob Dylanista kelttimusiikistakin ammentaneeseen Donovaniin vaikuttivat lajin kehitykseen ja eräs tunnetuimmiksi nousseista rockia folkteemoihin sekoittaneista yhtyeistä oli brittibändi Jethro Tull. Raskasta rockia tykittänyttä yhtyettä voi luonnehtia myös progressiivisen rockin edustajaksi.

Jethro Tullin julkaisut Songs from the Wood (1977), Heavy Horses (1978) ja Stormwatch (1979) ovat parhaita esimerkkejä yhtyeen folkrock-tuotannosta. Nokkamies Ian Anderson poikkihuiluineen luotsasi kokoonpanojaan läpi vuosikymmenten aina vuoteen 2014 asti ja pienen tauon jälkeen Anderson on taas iskussa. Seuraava Tampereen keikka otsikolla ”Ian Anderson plays Jethro Tull” on luvassa vuoden 2020 maaliskuussa Tampere-talossa.

Celtic harpIrlantilainen kansanmusiikki ja kelttisoittimet

Keltti- ja irlantilaisvaikutteita musiikkiinsa otti myös Lontoossa 1980-luvun alussa perustettu Pogues jossa laulaja Shane MacGowanin lisäksi vaikuttivat Peter Stacy (tinapilli), Jem Finer (banjo) ja James Fearnley (harmonikka). Yhtyeen esikoislevy Red Roses for Me julkaistiin vuonna 1984. Näiden folkrock-pelimannien musiikki oli myös voimakkaasti punkahtavaa ja bändi myös käsitteli samoja työläiskaupunkeihin, lamaan ja poliittisen kuohunnan aikakauteen liittyviä teemoja kuin punk rockin legendaarinen uranuurtaja Clash. Yhtyeiden välit olivat muutenkin läheiset. Clashin hajottua sen laulaja-kitaristi Joe Strummer soitti Poguesissa kitaraa vuosina 1987-88 ja lopulta vuonna 1991 jopa korvasi jonkin aikaa laulajana yhtyeestä eronneen MacGowanin.

Suomalaisen folkrockin juuret

Suomessa folkrockin edustajat omaksuivat alkuaikoina enemmän tyylivaikutteita Yhdysvaltojen laulaja-lauluntekijöiden pehmeästä folkmusiikista kuin mainitusta järeämmästä brittiprogesta tai brittifolkin kelttiläisvaikutteista. Muun muassa osa Hectorin ja Irwin Goodmanin 1970-luvun tuotannosta solahtaa folkrock-genren lokeroon. Hectorin kohdalla on vielä vuonna 1990 julkaistulla Yhtenä Iltana -levylläkin kuultavissa folkrockin tyyliin tehtyjä kappaleita kuten hittibiisi Juodaan viinaa.

Folklaulajiin, joiden joukkoon kuuluivat tuolloin mm. Cumulus, jossa Hectorkin vaikutti, Anki Lindqvist soolona ja Anki, Bosse ja Robert -kokoonpanon kanssa, Hootenanny Trio ja Kirka, tuntuivat iskevän amerikkalaisen folkin tekijöiden esiin nostamat ajatukset luonnon ja yksilön suhteesta sekä rauhan asiasta. Hippiaatteesta ponnistavaa folkia ja vanhoja kansanlauluja ihannoivaa laulumusiikkia esitettiin Suomessa verrattain paljon 1960- ja 70-luvun vaihteessa, jolloin ammattimuusikoiden lisäksi myös poliittiset työväenlauluyhtyeet nostivat näitä teemoja esille. Varsinaista folkrockia soitettiin Suomessa kuitenkin verrattain vähän. 1970-luvulta alkaen progressiivista rockia soittavat yhtyeet kuten Kalevala toki kulkivat osin brittifolk/progebändien jalanjäljissä.

Vuosituhannen vaihteen suomalaisista folkmetal-yhtyeistä

Folkrockin ja heavyn liittoja syntyi paljon varsinkin 1990-luvun Suomessa. Lajin edustajia ovat hardcoreyhtyeet Korpiklaani, Finntroll, Turisas, Ensiferum ja Moonsorrow, mutta myös valtavirtaa lähempänä liikkuva sinfonisen heavyn edustaja Nightwish ottaa lainoja folkrockin teemoista.

2000-luvulle tultaessa suomalaisilla folkrockyhtyeillä näyttäisikin olevan jotain yhteistä heavyn tykittäjien kanssa olipa kyse sitten visuaalisista elementeistä tai laulujen aiheista. Esimerkiksi Nightwishin kappale Amaranth vuodelta 2007 liikkuu sanoituksellaan tukevasti metsien kätköihin piiloutuvassa fantasiamaailmassa, joskin sen musiikkivideoon on lainattu aineksia myös kuvataiteesta.

 

Savon kielellä laulanut death/folk/blackmetal -yhtye Verjnuarmu edusti folkmetal-genren synkempää laitaa. Yhtye julkaisi ensimmäiset kappaleensa vuonna 2002. Sanoitukset kertovat muun muassa maaseudusta ja sisällissodasta. Vuonna 2018 yhtye lopetti toimintansa perustajajäsen "Musta Savon" eli Janne Rissasen kuoleman jälkeen.

Suomalaisista folkrock-yhtyeistä myös suomeksi laulava Tarujen Saari käyttää heavykitaroita ja raskaampia rytmejä vuonna 2006 julkaistulla Susien Yö – Delirium Lupus -levyllään.

Folkrock tänään

Sveitsiläinen kelttiteemaan keskittynyt Eluveitie soittaa folk metalia ja yhdistelee puhdasta laulua, puhetta ja örinälaulua. Yhtye käyttää musiikissaan kuolleena kielenä tunnettua kelttiläistä gallin kieltä ja jonkin verran englantia. Yhtyeen uusin julkaisu Ategnatos on vuodelta 2019.

Kanadalaisartisti Loreena McKennittin sukujuuret ovat Irlannista ja Skotlannista. Tietämys maiden historiasta kuuluu myös McKennittin musiikissa jota hän on tehnyt 1980-luvulta asti. Mask and Mirror -levyllä McKennitt yhdistelee Espanjan Galiciassa vaikuttavia kelttiläisen ja arabialaisen kulttuurin elementtejä. Laulamisen lisäksi McKennitt soittaa levyillään harmonikkaa, harppua ja pianoa.

Suomessa on laaja kirjo kansanmusiikin ja folkrockin ominaisuuksia yhdisteleviä yhtyeitä. Reippaan rokkibändi Sorrowheartsin musiikissa on irlantilaisen kansanmusiikin kaikuja viuluineen ja hanureineen. Rempseä porukka juhlii tänä vuonna kymmenvuotissynttäreitään.

Tamperelainen Isara esittää traditionaalista skotlantilais-irlantilaista musiikkia ja sen rumpali Rich Raja-Aho soittaa perinteisten rumpujen, tinapillin ja huilujen lisäksi kelttiharppua. Yhtye esiintyy useimmiten akustisesti.

Suositun Elonkerjuu-yhtyeen musiikki sävyttyy kotimaisen kansanmusiikin aiheilla ja sävelkuluilla joita Johanna Koivun viulu säestää energisesti.

Medieval Folk Festeilläkin esiintyneen Mamythin musiikissa soivat alttonokkahuilu, kantele, rummut ja perkussiot, koskettimet ja basso. Kitara on jätetty kokoonpanon ulkopuolelle ja yhtye kuljettaa kuulijansa taianomaiseen tunnelmaan, fantasiamaailmaan velhojen, keijujen ja shamaanien luo.

 

Neljännen studioalbuminsa Riders in the Night vuonna 2018 kansainväliseen levitykseen julkaissut Greenrose Faire keikkailee ahkerasti sekä Suomessa että ulkomailla. Kokoonpanossa on laulun lisäksi mukana mandoliini ja mandola, viulu, rummut ja koskettimet. Levy sisältää yhtyeen omien sanojen mukaan "muun muassa hilpeää poljentoa, elämää suurempia balladeja ja nuotiotunnelmointia".

 

Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 7/2019

 

Suosittelut

1-9 / 9
3126835
CD:Chapters of repugnance:2010
Vuosi: 2010
Aineistolaji: CD
3140555
CD:Omnivium:2011
Vuosi: 2011
Aineistolaji: CD
3335474
CD:Incongruous:2012
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
3335494
CD:Torture:2012
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
3375250
CD:Reign supreme:2012
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
4071036
CD:Unparalleled universe:2017
Vuosi: 2017
Aineistolaji: CD
4071029
CD:Gammageddon:2017
Vuosi: 2017
Aineistolaji: CD
4397861
CD:Savagery:2018
Vuosi: 2018
Aineistolaji: CD
4397863
CD:The book of suffering : tome II:2018
Vuosi: 2018
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 16

Medieval Folk Fest ja folkrockin ajaton viehätys

Tamperelainen Greenrose Faire -yhtye tunnetaan paitsi keskiaikateemoista ammentavasta energisestä rockistaan, myös siitä, että se toimii jokakesäisen paikallisen Medieval Folk Festin kantavana voimana. Tapahtuman ajankohta on 27-28.7. ja se järjestetään nyt kahdeksatta kertaa Tampereen Tallipihalla.

Hevistä deathmetaliin - kurkistus syvään päätyyn

Suomi on hevimaa. Sen todistaa Lordi, Nightwish ja se että Iron Maidenin konsertteihin mennään nykyään koko perheen voimin, vanhemmat ja lapset iloisesti yhdessä.

Abba

Sanotaan, että Abba oli olemassaolonsa huippuvuosina Ruotsin tärkein vientiyritys heti Volvon jälkeen. Yhtä hämmästyttävää on väite, jonka mukaan Abba on tuottanut monikertaisesti rahaa toimintansa loppumisen jälkeen verrattuna aktiiviaikaansa. Mamma Mia! –elokuvat, musikaalit ja muut Abba-tuotteet ovat tehneet Abban musiikin tutuksi yhä uusille sukupolvelle, ja menestystarina vain jatkuu.

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Suomi-bluesin sinivalkoinen historia

Rytmimusiikin historian asiantuntijoiden, Pete Hoppulan ja Matti Laipion, tutkimustyön tulos Sininen sielua myöten - Suomi-bluesin tarina (Aviador Kustannus 2018), sisältää tiukkaa bluesfaktaa.

Kansanmusiikkimeininkiä koko perheelle!

Helmikuussa vietetään taas perinteistä Lasten Pirkkaset -kuukautta, tänä vuonna teemalla #munjuuret. 

Sävelten eheyttävä vaikutus

Kaipaatko rentoutusta, mielenrauhaa ja hyvää oloa? Lue kymmenen ihmisen henkilökohtaisia kokemuksia musiikin syvistä vaikuttajista. Johann Sebastian Bach, Johnny Cash, Miles Davis, Enya, Paul Horn, Midlake, Erik Satie...

Elvis - poika Tupelosta, nuorukainen Memphisistä

"Ennen Elvistä ei ollut mitään," sanoi John Lennon. Lienee totta...

Melodika ja muita "melkein soittimia"

Tunnet varmasti pianon, viulun ja kitaran, mutta oletko koskaan kuullut kalimbasta?

Tietokonesäveltäminen

Antti Hannula kertoo Commodore 64 -tietokonesäveltämisestä.