Suosituksia Suosituksia


Kotimaisen jazzin satoa

Vuoden 2019 kallistuessa hiljalleen kohti loppuaan on paikallaan luoda katsaus kotimaisen jazzin satoon.

levyn kansikuvaTimo Lassy & Teppo Mäkynen:  Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Neljän levyn otoksesta ensimmäinen, Timo Lassyn ja Teppo Mäkysen, miesten nimiä kantava duo-levy, sisältää 13 saksofonille ja rummuille sävellettyä alkuperäisteosta. Levy on minimalistisuudessaan ankaraa taiteilua, kuitenkin kaikkea muuta kuin ryppyotsaista.

Mäkynen loihtii rumpusetistään monipuolisia äänimaisemia, joiden päälle Lassy soittaa perinteistä vapaata jazzia. Lassy ja Mäkynen kumpainenkin ovat tuttuja yleisöystävällisempää jazzia soittaneista kokoonpanoistaan, ja tällä levyllään he osoittavat ihailtavasti monipuolisuutensa myös avant garden suuntaan.

Teoksen kansikuvaIlmiliekki Quartet: Land of real men

Ilmiliekki-kvartetti – Verneri Pohjola, Tuomo Prättälä, Antti Lötjönen ja Olavi Louhivuori – oli 2000-luvun alun jazz-komeetta, jonka toiminta hiipui vuosikymmenen puolen välin jälkeen. Bändi on tällä välin kokoontunut tekemään laulajatar Emma Salokosken kanssa kaksikin levyä, mutta vasta nyt nelikko on tehnyt paluun omana itsenään levyllään Land of real men.

Sekä jäsenten omia että albumi vaikuttaisi maalailevuudessaan tavoittelevan niin kutsutun ECM-jazzin (nimetty perinteikkään saksalaisen levy-yhtiön mukaan) sävyjä sisäpussin mustavalkoisia valokuvia myöten – ja tämä määreen positiivisessa merkityksessä. Levyltä kuulee, että kyseessä on todellakin yhtye eikä satunnainen projekti, vaikka kyseessä onkin neljä suomijazzin eturivin muusikkoa moninaisine omine hankkeineen. Vahva paluu levyrintamalla lupaa vahvaa paluuta myös konserttirintamalla.

Teoksen kansikuvaHerd: X

Herd-trio on julkaissut kymmenvuotisen olemassaolonsa kunniaksi albumin, joka on nimetty ytimekkäästi roomalaisella numeraalilla X. Vibrafonisti Panu Savolaisen johtama yhtye muistetaan muun muassa jazz-iskelmällisestä yhteistyöstään laulajatar Aili Ikosen kanssa.

Juhlalevyllään kolmikko on luottanut omaan materiaaliinsa, ja omintakeiseen saundiinsa, joka perustuu Savolaisen vibrafonin perkussiivisuuteen ja Mikko Pellisen käyttämän, välillä kevyesti sähköisesti efektoidun ukulele-basson erikoiseen jurisevaan ääneen. En tiedä mitään toista kokoonpanoa joka kuulostaisi aivan tältä.

Teoksen kansikuvaManuel Dunkel: Discoveries

Saksofoniesti Manuel Dunkel on tehnyt sooloalbumin nimeltään Discoveries. Levy jatkaa suomalaisen modernistisen jazzin perinnettä, ja edustaa tässä esitellystä nelikosta parhaiten jonkinlaista perusjazzia, 60-luvulta lähtien piano-rummut-kontrabasso-tenorisaksofoni -kvartettikokoonpanolla esitettyä jazzia John Coltranen viitoittamalla tiellä. Tässä lajissa Dunkel on hyvä. Levyn materiaali on kauttaaltaan Dunkelin omaa käsialaa.

Kirjoittanut: Marko Aho, Sastamalan kirjasto, 11/2019

Asiasanat: jazz

Suosittelut

1-7 / 7
4369442
Äänilevy:X:2019
X
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Äänilevy
4431583
Äänilevy:Land of real men:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Äänilevy
4442900
CD:Discoveries:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4442902
Äänilevy:Timo Lassy & Teppo Mäkynen:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Äänilevy
4369440
CD:X:2019
X
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4442901
CD:Timo Lassy & Teppo Mäkynen:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD
4431582
CD:Land of real men:2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 19

Kotimaisen jazzin satoa

Vuoden 2019 kallistuessa hiljalleen kohti loppuaan on paikallaan luoda katsaus kotimaisen jazzin satoon.

Amatöörimusiikkihanke Sastamalassa

Sastamalan kirjaston Lava haltuun ja soitto narulle -hankkeessa toteutettiin cd-levy talkoohengessä.

Victor Hugo, Notre-Dame ja musiikki

Victor Hugolta tunnettu sitaatti kuuluu: ”Musiikki ilmaisee sen mitä ei voi pukea sanoiksi, mutta mitä ei voi jättää lausumatta”. Hugo ajatteli jatkumon myös rakennustaiteen ja kirjallisuuden välille. Hänen käsityksensä mukaan vielä gotiikassa, jota Pariisin Notre-Damekin edustaa, ihmiskunta ilmaisi itseään arkkitehtuurissa, mutta kirjapainotaidon myötä ilmaisukeinoksi vaihtui kirjallisuus.

Medieval Folk Fest ja folkrockin ajaton viehätys

Tamperelainen Greenrose Faire -yhtye tunnetaan paitsi keskiaikateemoista ammentavasta energisestä rockistaan, myös siitä, että se toimii jokakesäisen paikallisen Medieval Folk Festin kantavana voimana. Tapahtuman ajankohta on 27-28.7. ja se järjestetään nyt kahdeksatta kertaa Tampereen Tallipihalla.

Hevistä deathmetaliin - kurkistus syvään päätyyn

Suomi on hevimaa. Sen todistaa Lordi, Nightwish ja se että Iron Maidenin konsertteihin mennään nykyään koko perheen voimin, vanhemmat ja lapset iloisesti yhdessä.

Abba

Sanotaan, että Abba oli olemassaolonsa huippuvuosina Ruotsin tärkein vientiyritys heti Volvon jälkeen. Yhtä hämmästyttävää on väite, jonka mukaan Abba on tuottanut monikertaisesti rahaa toimintansa loppumisen jälkeen verrattuna aktiiviaikaansa. Mamma Mia! –elokuvat, musikaalit ja muut Abba-tuotteet ovat tehneet Abban musiikin tutuksi yhä uusille sukupolvelle, ja menestystarina vain jatkuu.

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Suomi-bluesin sinivalkoinen historia

Rytmimusiikin historian asiantuntijoiden, Pete Hoppulan ja Matti Laipion, tutkimustyön tulos Sininen sielua myöten - Suomi-bluesin tarina (Aviador Kustannus 2018), sisältää tiukkaa bluesfaktaa.

Kansanmusiikkimeininkiä koko perheelle!

Helmikuussa vietetään taas perinteistä Lasten Pirkkaset -kuukautta, tänä vuonna teemalla #munjuuret. 

Sävelten eheyttävä vaikutus

Kaipaatko rentoutusta, mielenrauhaa ja hyvää oloa? Lue kymmenen ihmisen henkilökohtaisia kokemuksia musiikin syvistä vaikuttajista. Johann Sebastian Bach, Johnny Cash, Miles Davis, Enya, Paul Horn, Midlake, Erik Satie...