Suosituksia Suosituksia


Billy Elliot - tanssiunelmia ja aikalaismusiikkia

Balettitanssijan urasta haaveilevan 11-vuotiaan Billy Elliotin tarinassa eletään vuosia 1984-85. Billyn kotikaupungisssa kuohuu, sillä Britanniassa on parhaillaan käynnissä hiilikaivostyöntekijöiden lakko. Samaan aikaan Billyä yritetään työntää ahtaaseen, nyrkkeilyä harrastavan, karskin ja kovan työläispojan muottiin.

Billy Elliotin tarinan kirjoittajan, Lee Hallin, innoituksena on ollut jo vuonna 1935 julkaistu A. J. Croninin romaani The Stars Look Down (suom. Kaivos ja kartano, Otava 1943.)

Kaivostyöläisten ahdingosta ja aikalaismusiikista

Vuosisadan alkupuolella vastustettiin työväen huonoja oloja, 80-luvulla sen sijaan Margaret Thatcherin hallituksen aikeita sulkea valtion omistamat hiilikaivokset. Billyn tarinassa tämän isä ja veli ovat lakkoon osallistuvia katkeria kaivosmiehiä.

Tampereen Työväenteatteriin syyskaudella 2018 rantautuva Billy Elliot -musikaali perustuu Stephen Daldryn elokuvaan Billy Elliot (2000). Sen musiikin on säveltänyt aikalaismuusikko Elton John, jonka Sad Songs (Say So Much) oli kolme viikkoa Brittien kymmenen soitetuimman radiokappaleen joukossa vuoden 1984 toukokuussa.

Viihteellinen popmusiikki eli tuohon aikaan kultakauttaan ja vaikeiden taloudellisten aikojen vastapainona Britannia kuunteli helppoja jumputuksia ja siirappisia rakkauslauluja. Muita tuohon aikaan radiossa soineita kappaleita olivat mm. Frankie Goes to Hollywoodin Relax, Cyndi Lauperin Girls Just Wanna Have Fun, joka löytyy mm. kokoelmalevyltä The Ultimate 80’s, Queenin Radio Gaga ja Wham!:n Wake Me Up Before You Go-Go.

Lakkolaisille löytyi 1980-luvulla ymmärtäjiä muun muassa työväenluokassa ponnistaneista muusikoista. Billy Bragg, The Clash, Jimmy Somerville ja vuonna 2018 uusimman levynsä True Meanings julkaissut Paul Weller olivat myös lakkovuosien jälkeen aktiivisesti kannustamassa työväenpuoluetta ja yrittivät saada nuoria äänestäjiä vaaliuurnille vuoden 1987 vaaleissa. Billy Elliot -elokuvan soundtrackille on The Clashilta valikoitunut legendaarinen kappale London Calling, jonka karu äänimaailma ja sanoitus kuvastavat varsin osuvasti ajan painostavaa tunnelmaa poiketen täydellisesti radioissa soitetun popin kevyestä todellisuuspakoisuudesta ja sentimentaalisuudesta: "London is drowning and I live by the river".

 

Yhden pojan urotöistä

Billyn tarina päättyy onnellisesti - hän ponnistaa sinnikkäästi ulos tiukasti rajatusta, ulkoa päin määriteltävästä mieheydestä ja hänestä tulee ammattitanssija. Tarina on merkittävä, sillä Billyn kaltaisia - tyttömäisiksi miellettyjä ominaisuuksia kohti pyrkiviä - poikia on vähän. On tärkeää saada olla oma itsensä. On tärkeää pyrkiä irti yksilöä sitovista rooleista. Ironiseksi tarinan tekee vain retrospektiivinen toteamus siitä, että traditionaalisen, voimakkaasti sukupuolitetun balettikerronnan sisällä rohkealle Billylle on tarinan päättyessä tarjolla lopultakin vain perinteisen miessankarin rooli Joutsenlampi-baletissa - Billy vaihtaa siis yhden sukupuolitetun kulttuurin toiseen.

Miksi sukupuoliroolit ovat niin voimakkaita?

Kirjastosta löydät Sukupuolentutkimus -lehden, jonka artikkelien avulla edellä esitettyä problematiikkaa voi lähteä purkamaan. Asian tarkempi pohdinta vaatii toki tutustumista alan kirjallisuuteen ja yleisessä kirjastoluokituksessa luokka 32 ja sen alaluokat sisältävätkin mm. naisen ja miehen sosiaalisia rooleja käsittelevää kirjallisuutta, kuten vaikkapa teoksen Näkymätön sukupuoli : mieheyden pitkä historia vuodelta 2014.

Tanssin nykysuuntauksiin liittyviä artikkeleja löytyy englannin kielellä muun muassa Dance Magazinesta. Mielenkiintoista on myös aiheesta tehty tutkimus, esimerkiksi vuonna 2014 julkaistu Tanssiva tutkimus : tanssintutkimuksen menetelmiä ja lähestymistapoja.

Ollaanko 1980-luvulta tultu jo nykyaikaan? Ovatko nykyajan sosiaaliset odotukset tytöille, pojille tai muunsukupuolisille lapsille yhtään sen sallivampia kuin aikaisemmin?

Harva poika päätyy nykyisinkään balettitunnille, mutta jonkinlaista kehitystä asiassa on kai jo tapahtunut? Viimeisin lisä balettia tanssivien poikien kasvavaan joukkoon on Britannian kuningasperheen nuori vesa, prinssi George.

Englannin kuninkaallisten kuulumisia voit lukea muun muassa Daily Mail -sanomalehdestä, joka löytyy Pressreader -e-lehtipalvelusta. Palvelu on käytettävissä Kangasalan, Nokian, Pirkkalan, Pälkäneen, Tampereen, Valkeakosken ja Ylöjärven kirjastojen asiakaskoneilla. Lisätietoa kirjastojen e-lehtipalveluista saat PIKI-verkkokirjastosta.

 

Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 10/2018

Suositellut teokset

1-9 / 9
2967428
CD:Girls just wanna have fun:1983
Tekijä: Lauper, Cyndi, esittäjä
Vuosi: 1983
Kieli: englanti, suomi, ruotsi, saksa
Aineistolaji: CD
3718821
CD:Relax:2014
Tekijä: Frankie Goes To Hollywood, esittäjä
Vuosi: 2014
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
4007202
CD:Wake me up before you go-go:2016
Vuosi: 2016
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
3796
Kirja:Kaivos ja kartano : romaani. 1. nide:1943
Tekijä: Cronin, A. J
Vuosi: 1943
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
3797
Kirja:Kaivos ja kartano : romaani. 2. nide:1943
Tekijä: Cronin, A. J
Vuosi: 1943
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
3353924
CD:Radio ga-ga:2009
Tekijä: Queen, esittäjä
Vuosi: 2009
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
3554983
Kirja:Näkymätön sukupuoli : mieheyden pitkä historia:2014
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
4289659
CD:True meanings (cd):2018
Tekijä: Weller, Paul
Vuosi: 2018
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 21

Billy Elliot - tanssiunelmia ja aikalaismusiikkia

Balettitanssijan urasta haaveilevan 11-vuotiaan Billy Elliotin tarinassa eletään vuosia 1984-85. Billyn kotikaupungisssa kuohuu, sillä Britanniassa on parhaillaan käynnissä hiilikaivostyöntekijöiden lakko. Samaan aikaan Billyä yritetään työntää ahtaaseen, nyrkkeilyä harrastavan, karskin ja kovan työläispojan muottiin.

Vanhan musiikin lumo

’Vanhalla musiikilla’ tarkoitetaan taidemusiikkipiireissä Keskiajan, renessanssin ja barokin musiikkia; musiikkia, jonka yhteys nykyaikaan on jo ehtinyt katketa, joka on kertaalleen jo ehditty unohtaa, mutta joka voidaan säilyneiden nuottien ja muiden tiedonmurusten avulla rekonstruoida.

Swingin uusi tuleminen

Tanssiparit sätkyttelevät kuumeisesti raajojaan mielipuolisessa tempossa, saksofonit rääkyvät forte fortissimoa, hiki tippuu otsalta ja suut taipuvat eläimelliseen virneeseen. Ovatko he tulleet hulluiksi? Ei, he harrastavat Lindy hop –tanssia!

Popeda, viiltovarma maantiekiitäjä

Vuosi 2017, tapahtumapaikkana on joku rock-festivaali Suomen kesässä. Aurinko paistaa, savukone puhaltaa lavan perältä kuvatussa videopätkässä horisontissa näkyvää rantaviivaa piiloon. Yleisöä voisi olla muuten silmänkantamattomiin, mutta vesistö vetää ihmismassan takaosaan häilyvän rajan. Maamme-laulu soi. Kaikki paikalla olevat laulavat mukana, tunnelma on mahtipontisen komea, ylväs. Yleisöstä kohoavan nousuhumalaisen hurmoksen voi aistia kuvaruudultakin.

Marilyn Monroe, laulajatar

"I won’t be satisfied until people want to hear me sing without looking at me." Marilyn Monroe totesi näin toimittajalle, joka kävi seuraamassa hänen laulutuntiaan. “Of course, that doesn’t mean I want them to stop looking,” hän kuitenkin lisäsi. Mutta olisiko silti jo aika vaihteeksi vain kuunnella Marilyniä?

Musiikillinen kesämatka maakunnassa

Tutustu Pirkanmaan musiikkitapahtumiin.

Kitara, elämäni soundtrackin tärkein soitin

Kitara on toukokuussa PIKI-verkkokirjaston teemasoitin.

Sellolla toisin

Sello on jousisoitin, joka sopii monenlaiseen musiikkiin.

Rockin nurja puoli

Rockin historia kätkee sisäänsä huumesekoilua, traagisia ihmiskohtaloita ja halua luoda kiinnostavaa musiikkia, vaikka se ei aina olisikaan aurinkoisimmasta päästä. Tässä aihepaketissa esitellään rockin tummasävyisempää puolta, bändejä ja artisteja, jotka ovat operoineet ihmismielen pimeämmillä alueilla, oli polttoaineena sitten kiinnostus tummempaan estetiikkaan, aggressio tai kapina valtakoneistoja kohtaan. Monesti etsijöiden tie ei ole päättynyt hyvin, joskus on löytynyt uusia, kumouksellisia ilmaisumuotoja ja genrejä.

Tomatito ja flamencon taika

Flamenco, yhdistelmä andalusialaista musiikkia ja tanssia, on jo kauan sitten vakiinnuttanut paikkansa maailmanlaajuisena ilmiönä. Flamencon juuret ovat romanimusiikissa ja nykyflamenco ottaa vaikutteita laajasta musiikkilajien kirjosta - jazzista, salsasta, rumbasta ja popista. Tanssijat yhdistelevät liikkeisiinsä myös nykytanssia ja balettia.