Hyppää sisältöön
Kieli Kieli

Beatles

Suosituksia

The Beatles on Suomen soitetuinta covermusiikkia

Kun neljä Liverpoolista kotoisin olevaa kaverusta lähti 1960-luvun alussa kiertämään maailmaa, he tiesivät jo olevansa melko suosittuja. The Beatlesin aiheuttama hysteria oli kuitenkin jotain, mitä länsimaisen kevyen musiikin yhteydessä ei ollut ennen nähty.

The BeatlesSuomessa vastaavanlaiseen ilmiöön ylsi vasta Dingo 1980-luvun puolivälissä, joskin jo Hurriganesin kohdalla voitiin nähdä merkkejä fanikulttuurin muodostumisesta yksittäisen yhtyeen taustalle. Sen sijaan John, Paul, George ja Ringo eivät varmasti olisi vielä maailmankiertuetta aloittaessaan kyenneet arvaamaan, että heidän musiikkiaan tultaisiin noista päivistä lähtien soittamaan lähes tauotta ympäri maailman sekä alkuperäislevytyksinä että satojen eri maissa alkunsa saaneiden coverbändien toimesta.

Topmost, The Esquires ja 1960-luvun Beatleshuuma

Suomessa The Beatles kolahti heti maailmanmaineensa alkumetreillä kunnolla Gugi Kokljuschiniin, Harri Saksalaan, Eero Lupariin, Holle Holopaiseen ja Kisu Jernströmiin. Vuonna 1964 he perustivat yhtyeen nimeltä Topmost, jonka The Beatles -covereihin kuuluu muun muassa raa'an haikea versio kappaleesta Eleanor Rigby. Topmost keikkaili suosionsa huipulla aluksi nelisen vuotta ja sen jälkeen vielä silloin tällöin 80- ja 90- luvulla. Vuosituhannen vaihteessa bändi aktivoitui uudestaan ja vuonna 2004 sen kosketinsoittajaksi tuli Tommi Lindell. Topmost onkin keikkaillut aina näihin päiviin asti. Yhtye esiintyy huhtikuussa 2017 Tampere Beatles Happening -tapahtuman pääkonsertissa brittiläisen Them Beatlesin ja hieman uudemman tulokkaan, Tampereen Ukuleleorkesterin saattelemana. Yleisön päätettäväksi jäänee, jaetaanko pääesiintyjän titteli tässä tilaisuudessa briteille vai reippaille Suomen pojille.

Suomenkielisten The Beatles -käännösten kirjo on moninainen. The Esquires oli ensimmäinen Beatles-käännöksen vuonna 1964 levyttämään päässyt yhtye. Kappale oli Mua kiusaat vain (Don’t bother me) ja bändin jäseninä olivat Eero ja Jussi Raittinen, Reijo ja Kari Bergström ja hiukan myöhemmin myös Jorma Kalenius. Pari vuotta myöhemmin Raittisen veljekset perustivat The Soundsin.

Jo samana vuonna levytettiin Laila Kinnusen Älä kiusaa tee (Bad to me) sekä Ann Christinen ja Johnnyn duetot Meidän yhteinen (From me to you) ja Jos käden annat vain (I want to hold your hand). Jälkimmäisten kappaleiden menestys oli näiden, aikansa Sannin ja Robinin, ansiosta taattu. Toisin kuin supersuositun Kinnusen, molempien nuorisoidolien tähti loisti kirkkaana vain 1960-luvun lopulle asti. Sinä aikana syntyi kuitenkin myös muita mainioita The Beatles -käännöksiä, monet näistä Eero ja Jussi Raittisen käsistä. Raittisten The Hounds -nimellä näissä yhteyksissä esiintynyt The Sounds, joka esiintyi myös mainittujen Ann Christinen ja Johnnyn singlelevytyksissä, teki omat versionsa kappaleista She loves you (Hän sinun on) ja I saw her standing there (Kun hänet nähdä sain). Myöhemmin Eero ja Jussi & the Boys levytti mm. Kari Kuuvan suomentaman kappaleen Kaikki rakkauteni (All my loving) sekä Jussi Raittisen oman käännöksen Salaisuuteni (Do you want to know a secret) ja Eero & The Boys vielä Norjan puun (Norwegian wood).

Beatleshuuman alkumainingeissa myös Viktor Klimenkolle tarjottiin mahdollisuutta levyttää käännöskappale. Reino Helismaan suomennos Olet rakkain (And I love her) oli varmasti hyvä valinta, sillä se soi ainakin allekirjoittaneen pään sisäisessä jukeboksissa vieläkin aika ajoin. Oletettavasti kappale on siis soinut ahkeraan radiossa lapsuudessani, vielä parikymmentä vuotta julkaisun jälkeen.

Juha Vainio innostui sanoittamaan The Beatlesin musiikkia 1960-luvun jälkipuoliskolla. Syntyi Keltainen Jäänsärkijä (Yellow submarine) ikimuistoisina esittäjinään Simo Salminen ja Spede Pasanen. Vainion käsistä syntyi myös Jormas -yhtyeelle Kenties, kenties (Hello Goodbye) ja ikoninen Rööperiin (Penny lane). Pertti Reposen käännös Vedän lonkkaa (I’m only sleeping) esittäjänään Erkki Liikanen ei sen sijaan jäänyt historiaan yhtenä Suomen parhaista Beatleskäännöksistä. Kappaleen alkuperäinen esityskään ei tosin kuulu The Beatlesin tunnetuimpien joukkoon.

Suosio saattaa hiipua, mutta säilyy aina jossain muodossa

1970-luvulla tunnetummista esiintyjistä niin Hector ja Cumulus, Maarit Hurmerinta, Vesa-Matti Loiri kuin Pepe Willbergkin esittivät versioitaan The Beatlesin kappaleista. Tunnetuimmaksi näistä taisi nousta Loirin esittämä ja Jukka Virtasen sanoittama Paulin taikakaulin (Maxwell’s silver hammer), jonka tamperelaisyhtye Popeda myöhemmin omi osaksi ohjelmistoaan. 1980-luvun lopulla myös Freud, Marx, Engels & Jung teki vielä oman versionsa kappaleesta Octopus Garden (Tursaan puutarhassa).

The Beatlesilta vaikutteita voimakkaasti omaksuneen Cliftersin laulaja Jiri Nikkinen sen sijaan lähti tielle jolta ei ole ollut paluuta, ja esittää The Beatlesin musiikkia edelleen aktiivisesti. Nikkinen esiintyy Tampere Beatles Happening 2017 -tapahtumassa Liverpoolia myöten kiertäneen, vuonna 2009 perustetun The Beatles Tribute Band -kokoonpanonsa kanssa. Muita suomalaisia esiintyjiä tapahtumassa ovat Pink Floyd -yhtyeestä innoituksensa saanut Pulse, brittipopin jalanjäljissä kulkeva Skylarks, jyväskyläläinen orkesteri Mandolin Mountain, Beatles-covereihin erikoistunut Get Back, kitarainstrumentaaleja esittävä The Jarnos, Costello Hautamäki, Ilpo Kaikkonen, Mikko Alatalo ja Pepe Willberg.

Kaikkien aikojen The Beatles -suomennoksetEdellä mainituista kappaleista ja muista suomalaisista Beatles-covereista on koottu myös PIKI-kirjastoista löytyvä, vuonna 2012 julkaistu kokoelmalevy Kaikkien aikojen The Beatles -suomennokset. Kokoelma sisältää lähes kaikki Suomessa laillisesti julkaistut The Beatles -yhtyeen käännöskappaleiden ensilevytykset.

The Beatles siis elää edelleen muistoissamme, mutta voimakkaasti myös aikamme musiikkikulttuurissa.

 

Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen kaupunginkirjasto - Pääkirjaston musiikki ja lehdet 3/2017

Teokset
1-1 / 1
Uusimmat
1-5 / 9

Suomalaisen rockin suuntaviivoja vetelemässä jo neljällä vuosikymmenellä.

Kun neljä Liverpoolista kotoisin olevaa kaverusta lähti 1960-luvun alussa kiertämään maailmaa, he tiesivät jo olevansa melko suosittuja. The Beatlesin aiheuttama hysteria oli kuitenkin jotain, mitä länsimaisen kevyen musiikin yhteydessä ei ollut ennen nähty.

Ainutlaatuinen Kirjastolevy.

Disneyn ensimmäinen pitkä animaatio raivasi tietä myös elokuvamusiikin saralla.

Blowin' in the wind, Like a rolling stone, All along the watchtower, Knockin' on heaven's door, Changing of the guards, Man in the long black coat... ja satojen muiden klassikoiden mies - Bob Dylan.

Ja nyt myös vuoden 2016 Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja.