Nyt suosittelemme

Charlie Parker ja varhainen bebop

Legendaarinen jazzsaksofonisti Charlie Parker syntyi sata vuotta sitten, 29.8.1920, Kansas Cityssa Kansasissa. Lyhyen elämänsä aikana hän ehti soittaa lukemattomissa kokoonpanoissa aikansa muiden merkittävien muusikoiden kanssa. Parker oli modernin jazztyylin, bebopin, merkittävimpiä kehittäjiä.

Bebop syntyi improvisaatiosta 1940-luvun alussa. Osa tanssillisen swingin soittajista kyllästyi säännönmukaiseen tyylilajiin ja alkoi kehitellä uusia kuvioita lisäämällä sooloihinsa nopeita sävelkulkuja ja siirtymällä hetkellisesti tuplatempoon, jolloin musiikista tuli vauhdikkaampaa ja arvaamattomampaa.

Charlie Parkerin uran alkutaival

Charlie Parker alkoi tavoitella muusikon uraa nuorella iällä, ja jo 15-vuotiaana hän lopetti koulunkäynnin ja harjoitteli alttosaksofonilla hurjia tuntimääriä päivässä. Parkerista tulikin keskimääräistä lyhyemmässä ajassa jäljittelemättömän taitava saksofonisti. Hän esiintyi useiden jazzyhtyeiden kanssa kotikaupungissaan Missourin Kansas Cityssa, jonne perhe oli muuttanut Charlien ollessa seitsemänvuotias. Vuonna 1938 Parker kiersi pianisti Jay McShannin yhtyeen kanssa esiintymässä Chicagossa ja New Yorkissa, jonne myöhemmin asettui asumaan pysyvämmin. Tämän yhtyeen kanssa Parker pääsi myös ensimmäisiä kertojaan levytysstudioon.

 By The Library of Congress - [Portrait of Charlie Parker, Tommy Potter, Miles Davis, Duke Jordan, and Max Roach, Three Deuces, New York, N.Y., ca. Aug. 1947] (LOC), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42835778

Bebopin alkuaikoina 1940-luvulla Charlie Parker esiintyi ensin Earl Hinesin ja Billy Eckstinen yhtyeissä, kunnes vuonna 1945 perusti oman kokoonpanonsa. Samaan aikaan hän teki yhteistyötä myös Dizzy Gillespien kanssa kehittäen yhdessä tämän kanssa bebopista merkittävän jazzgenren. Parkerin 1940-luvun bebop-levytyksiä löytyy liuta kirjastostakin.

Kokoonpano, jossa Parker soitti, joutui auto-onnettomuuteen konserttimatkalla hänen ollessaan vasta 16-vuotias ja onnettomuudessa saatujen vammojen kivunlievitykseen käytettiin morfiinia. Sekä muusikon nuorena solmimat avioliitot että tämän musiikillinen ura kärsi, kun Parker ajautui tästä tapauksesta alkaneen opiaattiriippuvuuden lisäksi käyttämään heroiinia.

New Yorkin nuoret jazzmuusikot

1940-luvun alussa Parker asui New Yorkissa ja työskenteli mm. ravintolan tiskaajana. Illat hän soitti Harlemin klubeissa "uuden liikkeen" muusikoiden, nuorten Dizzy Gillespien, Thelonius Monkin, Charlie Christianin ja Kenny Clarken, kanssa ja kehitti varhaista bebopia. Perinteisen koulukunnan soittajat eivät lämmenneet uudelle improvisaatioon perustuvalle tyylille kovinkaan nopeasti, ja bebop jäi tässä vaiheessa marginaaliin myös radiosoiton osalta. Vuonna 1945 ammattiliittoon kuuluvien muusikoiden pitkän levytyslakon jälkeen Parker julkaisi useampia levytyksiä muiden lajista kiinnostuneiden, kuten Gillespien, Max Roachin ja Bud Powellin, kanssa. Bebopin suosio lähti nousuun.

Gottlieb, William P., 1917-, photographer. [Portrait of Charlie Parker, Carnegie Hall, New York, N.Y., ca. 1947]

Jos haluat tutustua Charlie Parkerin tuotantoon, voit aloittaa vaikkapa tämän varhaisimpia levytyksiä sisältävästä A studio chronicle 1940-1948 -kokoelmasta ja jatkaa sitten 10 cd-levyn Milestones of a legend -boksiin, jonka kappaleet on alun perin nauhoitettu vuosien 1944-1955 aikana. 

Legendan rikkinäinen elämä ja ennenaikainen kuolema

Parker vietti pitkiä aikoja sairaalassa mielenterveyskuntoutuksessa ja palasi pian sieltä päästyään addiktionsa ajamana heroiinin pariin. Monet muusikkotoverit kyllästyivät lopulta esiintymään oikukkaan saksofonistin kanssa ja osa keikkapaikoistakin sulkeutui tähden nenän edestä, kun ravintolanpitäjät eivät enää uskaltaneet ottaa riskiä Parkerin takia. Tässä vaiheessa Parker oli kuitenkin jo jättänyt jälkensä jazzmusiikin historiaan ja muusikot ympäri maailman jäljittelevät tänäkin päivänä hänen tyyliään. Charlie Parkeria pidetään yhtenä merkittävimmistä amerikkalaiseen musiikkihistoriaan vaikuttaneista muusikoista ja säveltäjistä.

Parkerin risainen elämäntapa johti terveyden romahtamiseen 34-vuotiaana, ja jo vuotta aikaisemmin itsemurhaa yrittänyt muusikko kuoli vuonna 1955 huumeiden ja alkoholin liikakäytön, keuhkokuumeen ja vatsahaavan yhdistelmään New Yorkissa, vieraillessaan tunnetun jazzmusiikin suojelijan, paronitar Pannonica de Koeningswarterin, luona. Hautajaisjärjestelyistä vastasi pitkäaikainen muusikkotoveri, trumpetisti Dizzy Gillespie. Charlie Parkerin elämästä voit lukea lisää vaikkapa Stanley Crouchin kirjoittamasta elämäkerrasta Kansas City lightning : the rise and times of Charlie Parker (2014) tai Chuck Haddixin kirjasta Bird : the life and music of Charlie Parker (2013). Kirjasta Bird elää! : Charlie Parkerin makea elämä ja kovat ajat (1979, 2. p. 1988) selviää muun muassa, että Charlie Parker käytti saksofoninsa suukappaleessa paksuinta mahdollista, numero viiden lehteä. Paksu ja jäykkä lehti edellyttää soittajalta valtavasti puhallusvoimaa, ja monet käyttävätkin ohuempaa lehteä hallitakseen instrumenttinsa helpommin. Parker kuitenkin halusi saksofoninsa soivan mahdollisimman vaikuttavasti, joten vaikeimmin hallittavan lehden käyttö oli hänelle itsestään selvä valinta.

Haluatko oppia soittamaan Charlie Parkerin jazzstandardeja?

Jazzin historiasta innostuneen kannattaa ottaa laji haltuun niin kirjallisuuden kuin oman musiikkiharrastuksen kautta. Nopein tapa ottaa selvää genrestä on lukea napakka mutta kattava teos Jazz : koko tarina (2011), jonka ovat kirjoittaneet Julia Rolf ja Jyrki Kangas, ja jossa kerrotaan myös Charlie Parkerin osuudesta jazzin historiassa. Kirjaston hyllystä löytyy soittoharrastuksen tueksi lukuisia nuotinnoksia Charlie Parkerin sävellyksistä. Parker, Charlie: Yardbird : for all instruments -kokoelman avulla voit harjoitella Parkerin tyyliä lähes millä tahansa instrumentilla. Myös bebopista on omat kokoelmansa, esimerkiksi The real bebop book : Bb instruments, jonka avulla standardien treenailu lähtee hyvin käyntiin B-vireisillä soittimilla.

Viisitoista tuntia päivässä riittää varsin hyvin harjoitteluajaksi, jos tavoitteena on oppia yhtä taitavaksi kuin aikoinaan Charlie Parker.

Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 8/2020

 

Suositukset

1-7 / 7
690416
CD:A studio chronicle 1940-1948:2003 CD
Vuosi: 2003
Aineistolaji: CD
4697640
Nuotti:Parker's mood:2019 Nuotti
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Nuotti
3911447
CD:Milestones of a legend:2016 CD
Vuosi: 2016
Aineistolaji: CD
3642106
Kirja:Kansas City lightning : the rise and times of Charlie Parker:2014 Kirja
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3078425
Kirja:Jazz : koko tarina:2011 Kirja
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
3543626
Kirja:Bird : the life and music of Charlie Parker:2013 Kirja
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
1250780
Nuotti:You give love a bad name:1990 Nuotti
Vuosi: 1990
Aineistolaji: Nuotti

Uusimmat

1-10 / 19

Charlie Parker ja varhainen bebop

Legendaarinen jazzsaksofonisti Charlie Parker syntyi sata vuotta sitten, 29.8.1920, Kansas Cityssa Kansasissa. Lyhyen elämänsä aikana hän ehti soittaa lukemattomissa kokoonpanoissa aikansa muiden merkittävien muusikoiden kanssa. Parker oli modernin jazztyylin, bebopin, merkittävimpiä kehittäjiä.

Joko tunnet Rockwayn?

Rockway on suomalainen verkkopalvelu musiikinharrastajille. Sen avulla musisoimista voi opiskella kotona suoraan tietokoneelta tai älylaitteen ruudulta. Kurssien opettajat ovat suomalaisia huippumuusikoita.

Lainaa musiikkidokkareita!

Kirjaston elokuvavalikoimasta löytyy paljon katsottavaa ja joukossa on myös lukuisia mielenkiintoisia musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia. Perus-leffafanin vinkkelistä musiikkidokkarit jäävät kuitenkin helposti muun elokuvatarjonnan varjoon, sillä ne on useimmiten sijoitettu kirjastossa musikkihyllyihin eli erilleen muusta elokuvatarjonnasta.

Elävän kulttuuriperinnön puolesta

Unesco ylläpitää kansainvälistä aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa. Suomesta luetteloon on nyt tarjolla saunominen ja kaustislainen viulunsoitto.

Jatsit, popit, sihinät ja suhinat

Vuoden 2019 parhaita levyjä.

K-pop - korealainen popmusiikki

K-pop on korealaista idolimusiikkia.

Tuhansien kuorolaulujen maa

Suomi on kuorolauluharrastuksen luvattu maa, mutta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa kuorot ovat joutuneet perumaan kuluvan kevään konserttinsa. Mikä neuvoksi jos kuorolaulu kiinnostaa ja haluaisit kuulla sitä kotona?

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Rentoudu ja meditoi musiikin avulla

Meditaatiomusiikki on suomalaisen asiasanasto- ja ontologiapalvelu Finton mukaan ”Nimitys kaikelle sellaiselle musiikille, joka on tarkoitettu tai jota käytetään mietiskelyn taustamusiikkina.” Tämä kuvaus ei välttämättä auta löytämään musiikkia joka auttaa rentoutumaan ja päästämään irti arjen kiireestä. Mistä siis löytäisi sopivaa musiikkia?

Tunteiden tulkit ja aatteiden ajattelijat

Kuluneen vuoden uutuusäänitteistä löytyy loputtomasti hyvää kuunneltavaa. Tässä poimintoja vuonna 2019 julkaistusta country-, folk- ja iskelmämusiikista.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu