Yleisöä Syke-yhdistyksen konsertissa

Suosituksia

Nyt suosittelemme

Pirkanmaalaisia musiikkiyhdistyksiä

Pirkanmaalla toimii musiikkiyhdistyksiä moneen lähtöön. Osa niistä on esimerkiksi johonkin tiettyyn musiikkigenreen keskittyneitä, osa lähempänä perinteisiä elävän musiikin yhdistyksiä.

Elävän musiikin yhdistykset oli 1970-luvun lopulla alkanut ilmiö, jossa paljolti punkin tee-se-itse-ideologian sekä esikuvana toimineen Helsingin elävän musiikin yhdistys Elmun innoittamina alettiin kaikkialle Suomeen perustaa yhdistyksiä, jotka järjestivät konsertteja ja tukivat omaehtoista musiikkitoimintaa sekä muuta omaehtoista tai vaihtoehtoista kulttuuria. Myöhempien vuosikymmenien aikana yhdistysten määrä putosi murto-osaan huippuvuosistaan ja tällä hetkellä Suomessa toimii noin 50 elävän musiikin yhdistystä, joiden toiminnan aktiivisuus ja kokoluokka vaihtelevat suuresti.

Musiikkiyhdistysten määrä on siis vähentynyt, mutta edelleen tarjolla on monia mahdollisuuksia olla aktiivisesti mukana erilaisten musiikkiyhdistysten toiminnassa. Jos omalta paikkakunnalta ei sopivaa löydy, aina voi perustaa mieleisensä, eikä mikään estä myöskään lähtemästä mukaan naapuripaikkakunnan musiikkiyhdistystoimintaan. Monessa yhdistyksessä kaivataan tekeviä käsiä ja erilaisia taitajia monenlaisiin niin isompiin kuin pienempiin tehtäviin sekä erilaisten toimintojen ja tapahtumien suunnitteluun ja järjestämiseen.

Pirkanmaalla toimivia erilaisia musiikkiyhdistyksiä

Akaan elävän musiikin yhdistys Almu ry

2001 perustettu Almu ry järjestää konsertteja ynnä muita musiikkitapahtumia, joissa sekä akaalaiset että muualta kutsutut musiikin esittäjät ja tekijät esiintyvät. Yhdistys järjestää myös muita tapahtumia sekä resurssien puitteissa konserttimatkoja, kursseja ja koulutusta. Päätapahtuma on elokuussa järjestettävä Vasenkätisten Vestivaali. 

Jamora ry

Jamora ry on Tampereella toimiva, vuonna 2007 perustettu länsiafrikkalaisen tanssin ja musiikin yhdistys. Jamora järjestää tanssi- ja djemberumputunteja, jotka ovat kaikille avoimia taidoista riippumatta. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja edistää länsiafrikkalaisen tanssin ja rummutuksen harrastusta Tampereella.

Lempäälän Karuselli LeKa ry

Pispalan musiikkiyhdistysLempäälän Karuselli ry on 1999 perustettu elävän musiikin yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea lempääläläisiä yhtyeitä. Tukea annetaan rahallisessa muodossa, tarjoamalla treenikämppiä, järjestämällä keikkoja jne. Päätapahtuma on heinäkuussa järjestettävä kaksipäiväinen Puntala-rock-festivaali.

Pirkanmaan bluesyhdistys Blues Lovers ry

Blues Lovers ry on 1989 perustettu tamperelainen elävän musiikin blues & roots -musiikkiyhdistys, joka järjestää järjestää klubi-iltoja, festareita, konserttimatkoja, koulutustapahtumia yms. Lue myös yhdistyksen varapuheenjohtajan Jari Kukkosen haastattelu verkkokirjaston kohtaamisia-sivulta.

Pispalan Musiikkiyhdistys Ry

1999 perustettu Pispalan Musiikkiyhdistys ry tukee paikallista kulttuuria, järjestää konsertteja (mm. Pispalan karnevaalit ja PispalaFolk), julkaisee musiikkia (sekä myös muita julkaisuja), jakaa stipendejä ja tekee yhteistyötä muiden kaupunginosayhdistysten kanssa.

Pälkäneen elävän musiikin yhdistys Syke ry

Syke - konsertti 20151986 perustettu, toimintansa aikana muun muassa suuria iskelmäkonsertteja, jameja, tansseja, musiikkinäytelmiä sekä Pälkäne-Rockia järjestänyt Syke viettää juuri nyt hiljaisempaa aikaa, mutta on edelleen hengissä. ”Tulevaisuus on innoituksen ja sosiaalisen tilauksen varassa.”

Rantajätkät ry

Yöjärveläinen kulttuuri- ja musiikkijärjestö Rantajätkät ry on perustettu vuonna 1982. Lähtökohtana on vaalia ja edistää omaehtoista nuoriso- ja populaarikulttuuria. Tällä hetkellä suurin yhdistyksen järjestämä vuosittainen tapahtuma on toukokuussa pidettävä kaksipäiväinen Pöheikön Pölläys.

Sastamalan musiikkiyhdistys ry

1945 perustetun Sastamalan Musiikkiyhdistys ry:n tarkoituksena on kaikinpuolinen musiikin harrastuksen ja toiminnan ylläpitäminen ja kehittäminen kotipaikkakunnallaan Sastamalassa sekä yhteistyö muiden kulttuurijärjestöjen kanssa. Yhdistys tukee musiikkiopiskelua instrumenttilainauksilla ja stipendeillä sekä järjestää konserttitoimintaa yhdessä Sastamalan kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Musiikkiyhdistyksen pääaktiviteetteinä on viime vuosina ollut Sävel Sastamala -nimellä elokuussa järjestetyt konsertit sekä Vammalan jousileiri.

Tampereen vanhan musiikin ystävät ry

Tampereen vanhan musiikin ystävät ry (TVMY) on perustettu 1985. Yhdistyksen tavoitteena on edistää vanhan musiikin (lähinnä keskiajan, renessanssin ja barokin musiikki) ja historiallisen tanssin tunnettuutta Tampereella ja Pirkanmaalla sekä tavoittaa ja tuoda yhteen vanhan musiikin ammattilaisia, harrastajia, rakastajia ja ystäviä. Yhdistys järjestää Tampereella Cafe Barock -konserttisarjaa ja sen alla toimivat vanhan musiikin ammattilaisyhtyeet Vokaaliyhtye Lumous, Fioretto Ensemble, Vokaaliyhtye Cantus Alaudae ja Pirkanmaan barokkiyhtye PirBa.

Työväen Musiikkitapahtuma ry

Yhdistys järjestää samannimistä Työväen Musiikkitapahtuma -monitaidefestivaalia, jonka ohjelmistossa on mm. musiikkiesiintyjiä, näyttelyitä, lasten- ja nuorten ohjelmaa, yhteislauluja ja lavatansseja. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1972.  Lisäksi yhdistys järjestää Kirjazz & Blues -tapahtumaa sekä pyörittää Kirjaslammen tanssilavaa.

Kirjoitti: Arto Hietikko, Ylöjärven kirjasto 11/2020

Uusimmat

1-10 / 22

Joulun rauhaa joka kotiin

Joulunviettoa musiikin tahtiin.

Pirkanmaalaisia musiikkiyhdistyksiä

Pirkanmaalla toimii musiikkiyhdistyksiä moneen lähtöön. Osa niistä on esimerkiksi johonkin tiettyyn musiikkigenreen keskittyneitä, osa lähempänä perinteisiä elävän musiikin yhdistyksiä.

Vexi Salmi elää

Suomen yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä kevyen musiikin tekijöistä nukkui pois vuoden 2020 syyskuussa. Vexi Salmi oli monipuolinen viihdeammattilainen: manageri, tuottaja, levy-yhtiön johtaja, mutta ehkä ennen kaikkea iskelmäsanoittaja.

Charlie Parker ja varhainen bebop

Legendaarinen jazzsaksofonisti Charlie Parker syntyi sata vuotta sitten, 29.8.1920, Kansas Cityssa Kansasissa. Lyhyen elämänsä aikana hän ehti soittaa lukemattomissa kokoonpanoissa aikansa muiden merkittävien muusikoiden kanssa. Parker oli modernin jazztyylin, bebopin, merkittävimpiä kehittäjiä.

Joko tunnet Rockwayn?

Rockway on suomalainen verkkopalvelu musiikinharrastajille. Sen avulla musisoimista voi opiskella kotona suoraan tietokoneelta tai älylaitteen ruudulta. Kurssien opettajat ovat suomalaisia huippumuusikoita.

Lainaa musiikkidokkareita!

Kirjaston elokuvavalikoimasta löytyy paljon katsottavaa ja joukossa on myös lukuisia mielenkiintoisia musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia. Perus-leffafanin vinkkelistä musiikkidokkarit jäävät kuitenkin helposti muun elokuvatarjonnan varjoon, sillä ne on useimmiten sijoitettu kirjastossa musikkihyllyihin eli erilleen muusta elokuvatarjonnasta.

Elävän kulttuuriperinnön puolesta

Unesco ylläpitää kansainvälistä aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa. Suomesta luetteloon on nyt tarjolla saunominen ja kaustislainen viulunsoitto.

Jatsit, popit, sihinät ja suhinat

Vuoden 2019 parhaita levyjä.

K-pop - korealainen popmusiikki

K-pop on korealaista idolimusiikkia.

Tuhansien kuorolaulujen maa

Suomi on kuorolauluharrastuksen luvattu maa, mutta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa kuorot ovat joutuneet perumaan kuluvan kevään konserttinsa. Mikä neuvoksi jos kuorolaulu kiinnostaa ja haluaisit kuulla sitä kotona?

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu