Hitsauskipinät lentävät

Suosituksia

Nyt suosittelemme

Äärimetallia 2020

Kymmenen mielenkiintoista levypoimintaa vuodelta 2020 metallimusiikin rankemmalta laidalta. Tuttuja veteraaneja, sekä uusia yllättäjiä, joita ei juurikaan näkynyt suomalaisissa alan julkaisuissa.

Despicable-kansikuva, kuva EP-ReviewCarcass: Despicable EP

Englannissa vuonna 1986 perustettu Carcass on yksi äärimetallin perustajista. Yhtyeen debyyttilevy Reek of Putrefaction esitteli maailmalle ensimmäistä kertaa muhjuisen örinäsoundin, ja tyylin joka sai nimekseen goregrind. Siinä alle minuutin mittaiset kappaleet yhdistettiin inhottavaan kuvastoon ja lyyriseen ulosantiin suoraan patologian laitokselta. Tätä ovat tuhannet ja taas tuhannet yhtyeet toistaneet siitä lähtien.

Carcass itse muutti kuitenkin nopeasti muotoaan ja viiden vuoden aikana yhtyeen musiikki muuttui rujosta pulputuksesta melodiseksi death metalliksi. Yhtye oli itse asiassa luomassa myös melodisen death metallin tyyliä yhtä aikaa ruotsalaisten ns. ”Göteborg-metallin” (In Flames, Dark Tranquillity) yhtyeiden kanssa.

Carcass vuonna 2020 jatkaa tätä melodeathin perinnettä: pääosassa ovat tuplakitarat melodioineen sekä niiden kontrastina vokalistin kähinälaulu. Despicable EP on veteraanin virkeä näyttö siitä, että yhtyeellä on edelleen annettavaa.

Verminous-kansikuvaThe Black Dahlia Murder: Verminous

Amerikkalainen The Black Dahlia Murder on vahvasti eurooppalaiseen melodiseen death metalliin kallellaan ja yhdeksäs täyspitkä Verminous esittelee tyylinsä suvereenisti hallitsevan kokoonpanon. Yhtye soittaa napakasti, temposta ja melodisuudesta säästämättä, eikä rutinoitumisesta ole tietoakaan.

 

 

Four dimensional flesh -kansikuvaAfterbirth: Four Dimensional Flesh

Yhdysvalloista kotoisin oleva Afterbirth on uusimmalla levyllään Four Dimensional Flesh saanut innostuneen vastaanoton. Alun perin 90-luvun alussa perustettu, mutta sittemmin hajonnut ja vuonna 2013 uudelleenperustettu yhtye, on toisella täyspitkällään luonut illuusion progressiivisesta ja soittoteknisesti haastavasta yhtyeestä olematta oikeastaan kumpaakaan. Levy on oudon onnistunut ja omassa äärimetallin viitekehyksessään jopa hyväntuulista musiikkia.

 

 

Nuklearth-kansikuvaCytotoxin: Nuklearth 

Vuonna 2010 perustettu saksalaisyhtye Cytotoxin soittaa omien sanojensa mukaan “Tsernobyl death metallia”. Dystopiakuvasto sopii hyvin yhtyeen nopeaan ja virtuoosimaiseen musiikkiin. Neljäs täyspitkä Nuklearth esittelee tarttuvuutta hieman lisänneen yhtyeen, joka ei piilottele soittotaitoaan. Vaikka emme eläkään ydinkatastrofin jälkeisessä maailmassa, herättää koronapandemian aikana kappale nimeltä Quarantine Fortress huomiota. Onneksi laitamme kasvoillemme maskit kaasunaamareiden sijasta.

 

Slaver -kansikuvaCauldron Black Ram: Slaver

Australialainen Cauldron Black Ram on neljännellä täyspitkällään kokeillut erilaisia metallimusiikin alalajeja sen verran innokkaasti, että yhtyettä ensikertaa kuullessani en osannut muodostaa siitä selkeää mielipidettä. Yhtyeen musiikki ei kuitenkaan ole mitään sillisalaattia, vaan varsin primitiivistä möyryämistä synkällä vireellä, mikä näkyy myös kappaleiden nimissä.

Slaver on luomusoundinen ja simppelin tehokas levy, jossa ei herkutella taitavalla soitolla, vaan lanaavalla jyräyksellä.

 

The sanguinary impetus -kansikuvaDefeated Sanity: The Sanguinary Impetus

Saksalainen Defeated Sanity on aina omiin korviin kuulostanut yhtyeeltä, jollainen voisi olla, jos koulutetut jazzmuusikot päättäisivät alkaa soittaa brutaalia luolamiesörinää. Yhtye soittaa äärimmäistä musiikkia virtuoosimaisella taidolla.

The Sanguinary Impetus ei ole helposti lähestyttävä levy, mutta palkitsee lopulta kuulijansa, ja aukeaa parhaiten kuulokkeilla kuunnellessa.

 

Nucleus-kansikuvaDeeds of Flesh: Nucleus

Amerikkalainen Deeds of Flesh on yksi teknisemmän death metallin pioneereista. Viime vuonna ilmestynyt yhdeksäs täyspitkä Nucleus on sekä yllätys että työvoitto ja osoitus ryhmätyön voimasta.

Yhtyeen kitaristi/vokalisti Erik Lindmark kuoli sairauteen vuonna 2018 ja yleisesti uskottiin, että tekeillä ollut levy jää julkaisematta. Kahden vuoden hiljaisuuden jälkeen yhtye ilmoitti yllättäen julkaisevansa levyn. Avuksi saatiin entinen basistilaulaja sekä entinen rumpali tekemään levylle sanat ja lauluosuudet. Sen lisäksi mukana ovat vierailemassa mm. Cannibal Corpse ja Dying Fetus -yhtyeiden vokalistit.

Nucleus on hyvin soittotekninen, äärimmäisen tarkka ja kurinalainen teos. Jokainen tuhansista nuoteista ja rummuniskuista kuuluu. Levyn synkkä scifikuvasto herää eloon ja se on hieno testamentti yhtyeen poisnukkuneelle perustajalle.

Set of Vile Divinitiess -kansikuvaIncantation: Sect of Vile Divinities

Vuonna 1989 perustetun Incantationin uusin täyspitkä on jo 12. levy, mutta veteraani on edelleen iskussa. Yhtyeen tyyli on klassista 1980-90 lukujen vaihteen death metallia ja tämä käy malliesimerkistä, jos kysytään mitä on vanhan liiton old school death metal.

Sect of Vile Divinities on vuorostaan nopeampi levy kuin edellinen. Viime vuosina yhtye on vuorotellut tempoltaan hitaampien ja nopeampien levyjen välillä.

 

Solitude In Madness -kansikuvaVader: Solitude In Madness

Vader on myös pitkän linjan yhtye. Tämä Puolassa hämmentävän suosittu bändi on perustettu jo kommunistivallan aikaan vuonna 1983, mutta ensilevyn yhtye julkaisi vasta 1992.

Vader on suoraviivaista, tiivistä paahtamista ja siitä on karsittu kaikki ylimääräinen krumeluuri. Kappaleet ovat pituudeltaan 2-3 minuutin luokkaa ja temmot heiluvat hurjissa lukemissa. Maininnan arvoinen on kitaristi/laulajan erityisen ilkeän kuuloinen laulusoundi.

 

Fearmonger-kansikuvaBeneath The Massacre: Fearmonger

Vuonna 2004 Kanadan Montrealissa perustettu Beneath The Massacre on musiikillinen vertauskuva vuoristoradalle ja pyörremyrskylle. Yhtyeen turboahdettu ja äärimmäisen soittotekninen kaahaaminen on pysäyttävä kokemus.

Fearmonger on kahdeksan vuoden hiljaisuuden jälkeen yllättäen ilmestynyt levy, jossa yhtye on hurjemmassa kunnossa kuin koskaan. Soitannollisia äärirajoja on väännetty vieläkin tiukemmaksi mm. uuden rumpalin myötä. Fearmonger (suom. pelonlietsoja) on teksteiltään kantaaottava, mitä kuvaa hyvin nimikappale Rise of the Fearmongerista tehty musiikkivideo.

Kirjoittanut Tuomo Hohtari, Tampereen kaupunginkirjasto 2/2021

Suositukset

1-8 / 8
4790171
Tekijä: Incantation, esittäjä
Vuosi: 2020
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
4639862
Tekijä: Black Dahlia Murder, esittäjä
Vuosi: 2020
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
4790144
Tekijä: Carcass, esittäjä
Vuosi: 2020
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
4790137
Tekijä: Beneath The Massacre, esittäjä
Vuosi: 2020
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
4790153
Tekijä: Cauldron Black Ram, esittäjä
Vuosi: 2020
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
4790169
Tekijä: Defeated Sanity, esittäjä
Vuosi: 2020
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
4790150
Tekijä: Cytotoxin, esittäjä
Vuosi: 2020
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
4648308
Tekijä: Vader, esittäjä
Vuosi: 2020
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...

Uusimmat

1-10 / 26

Äärimetallia 2020

Kymmenen mielenkiintoista levypoimintaa vuodelta 2020 metallimusiikin rankemmalta laidalta. Tuttuja veteraaneja, sekä uusia yllättäjiä, joita ei juurikaan näkynyt suomalaisissa alan julkaisuissa.

Poprockia Plutonium 74:stä Radiopuhelimiin

Vuoden 2020 parhaista kotimaisista poprock-albumeista laajalla siveltimellä Plutonium 74:sta aina Radiopuhelimiin asti.

Klassikoita ja mielen virkistystä

Poimintoja vuonna 2020 ilmestyneistä taidemusiikkilevyistä.

Beethoven 250 - tarinoita sävellysten takana

Kuten Beethoven itse asian ilmaisi: ”On ollut ja tulee aina olemaan lukemattomia ruhtinaita - mutta Beethoveneita on vain yksi.” Tarinoita – tosia ja väritettyjä - suuren säveltäjän elämästä riittää…

Joulun rauhaa joka kotiin

Joulunviettoa musiikin tahtiin.

Pirkanmaalaisia musiikkiyhdistyksiä

Pirkanmaalla toimii musiikkiyhdistyksiä moneen lähtöön. Osa niistä on esimerkiksi johonkin tiettyyn musiikkigenreen keskittyneitä, osa lähempänä perinteisiä elävän musiikin yhdistyksiä.

Vexi Salmi elää

Suomen yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä kevyen musiikin tekijöistä nukkui pois vuoden 2020 syyskuussa. Vexi Salmi oli monipuolinen viihdeammattilainen: manageri, tuottaja, levy-yhtiön johtaja, mutta ehkä ennen kaikkea iskelmäsanoittaja.

Charlie Parker ja varhainen bebop

Legendaarinen jazzsaksofonisti Charlie Parker syntyi sata vuotta sitten, 29.8.1920, Kansas Cityssa Kansasissa. Lyhyen elämänsä aikana hän ehti soittaa lukemattomissa kokoonpanoissa aikansa muiden merkittävien muusikoiden kanssa. Parker oli modernin jazztyylin, bebopin, merkittävimpiä kehittäjiä.

Joko tunnet Rockwayn?

Rockway on suomalainen verkkopalvelu musiikinharrastajille. Sen avulla musisoimista voi opiskella kotona suoraan tietokoneelta tai älylaitteen ruudulta. Kurssien opettajat ovat suomalaisia huippumuusikoita.

Lainaa musiikkidokkareita!

Kirjaston elokuvavalikoimasta löytyy paljon katsottavaa ja joukossa on myös lukuisia mielenkiintoisia musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia. Perus-leffafanin vinkkelistä musiikkidokkarit jäävät kuitenkin helposti muun elokuvatarjonnan varjoon, sillä ne on useimmiten sijoitettu kirjastossa musikkihyllyihin eli erilleen muusta elokuvatarjonnasta.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu