Suosituksia Suosituksia


Kansanmusiikkimeininkiä koko perheelle!

Helmikuussa vietetään taas perinteistä Lasten Pirkkaset -kuukautta, tänä vuonna teemalla #munjuuret. 

Tarjolla on runsaasti kaikenlaista kulttuuriin ja perinteisiin keskittyvää ohjelmaa: leikkejä, käsitöitä, kirjallisuutta - ja tietenkin musiikkia! Jos tapahtuman aikataulut eivät sovi itselle, myös vierailu kirjastoon voi avata uusia ovia kansanperinteeseen. Hyvä aloituskohta on lasten musiikki, jonka parista löytyy vaikka minkälaisia kansanmusiikkisävyjä niin Suomesta kuin muualta maailmasta. Alta löydät muutamia vinkkejä, joista voit aloittaa löytöretkesi monenlaisen kansanmusiikin maailmaan. 

Teoksen kansikuvaKun puhutaan kansanmusiikista Suomessa, monelle nousee varmasti mieleen kalevalainen runonlaulanta, joka onkin tänä vuonna taas varsin ajankohtainen nykymuotoisen Kalevalan ilmestymisestä tullessa kuluneeksi 170 vuotta. Vaikka ihan sitä perinteisintä runolaulua ei ehkä lastenmusiikista löydykään, on Kalevala-teemaa kyllä tarjolla. Tutustumisen voi aloittaa vaikkapa Orffien Haloo Kalevala -levystä, joka sisältää 13 uutta Kalevalaan perustuvaa laulua - tuottajana toimii Elias Lönnrotin sukulaissielu Alias Lönnrot. Kappaleet edustavat montaa eri tyylilajia ja levyltä löytyy niin bluesia, räppiä kuin letkajenkkaakin. Kalevala-aiheinen on myös Antero Vipusen aarrearkku -levy, jonka tekijänä on tamperelaisen Kulttuuriosuuskunta Uulun väkeä. Aarrearkun musiikki on sävelletty kalevalamittaisiin runoihin.

 

Teoksen kansikuvaUuden kansanmusiikin tekijöistä kannattaa tutustua ainakin Freijaan. Yhtye on tehnyt paljon musiikkia sekä lapsille että aikuisille ja on mukana mm. Kiekkumaralla-kokoelmalla, joka on riemukkaasti kuvitettu kansanlaulukirja, jonka mukana tulee cd-levy. Freija on osallistunut myös Piilometsän säveliä -levyn tekemiseen. Piilometsästä löytyy sekä uusia että perinteisiä metsäteemaisia lastenlauluja. Jos taas haluaa laulaa tai soittaa kappaleiden mukana, kannattaa lainata kotiin Soiva kansanlaulukirja koko perheelle. Kirja sisältää nuotit, sanat, soinnut ja Freijan säestykset - ei tarvitse kuin painaa nappia ja antaa mennä!

 

Teoksen kansikuvaMuistatko muuten vielä Pikku Kakkosen Satuja soitosta -kansanmusiikkisarjan? Suositussa sarjassa lapsille esiteltiin kansansoittimia satujen ja laulujen kautta. Soiton kylän laulut löytyvät myös levyltä, ja onpa sarjaan liittyen tehty myös satukirja Tenhosta ja Ryskeestä. Kirjasta löytyy paitsi tietoa perinnesoittimista ja musiikin merkityksestä entisaikoina, myös rytmikkäitä runoja ääneen luettavaksi.

Teoksen kansikuvaRiemun ja rytmien jälkeen on hyvä hieman rauhoittua, ja siihen omiaan ovat tietenkin tuutulaulut. Kansan- ja maailmanmusiikin teemoista ammentavan Loiskis-orkesterin uusimmalla levyllä Avaruuden maisema on sekä kokonaan uusia lauluja että uusia sovituksia vanhoista tuutulauluista. Levyltä löytyy lisäksi Timo Parvelan kirjoittama iltasatu! Petra Hartikaisen ja Pekko Käpin kehtolaululevylle Uni uuhella ajeli on sillekin koottu sekä uusia että vanhoja lauluja, joita on löydetty muun muassa kansanrunokokoelmista ja kansanperinteen arkistosta. Levy on suunnattu erityisesti pienten lasten vanhemmille, mutta luo rauhoittavaa tunnelmaa ihan kaikille. Ihan viimeisenä vinkkinä vielä pian kirjastoihin saapuva Maestro Markus ja Fiktio Fakta kansanmusiikin kyydissä! -kuvakirjauutuus, joka kertoo vekkulin tarinan avulla suomalaisen kansanmusiikin eri vaiheista ja soittimista.

Tervetuloa musiikkimatkalle kirjastoon!

Anna Missilä, Sastamalan kaupunginkirjasto 2/2019

Suosittelut

1-9 / 9
918597
CD:Piilometsän säveliä:2010
Vuosi: 2010
Aineistolaji: CD
3795061
CD:Satuja soitosta:2015
Vuosi: 2015
Aineistolaji: CD
4364128
3583201
CD:Haloo Kalevala:2014
Vuosi: 2014
Aineistolaji: CD
3884060
Kirja:Tenho ja Ryske : satuja soitosta:2016:1. painos.
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4264537
CD:Avaruuden maisema : tuutulauluja:2018
Vuosi: 2018
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 26

Kansanmusiikkimeininkiä koko perheelle!

Helmikuussa vietetään taas perinteistä Lasten Pirkkaset -kuukautta, tänä vuonna teemalla #munjuuret. 

Sävelten eheyttävä vaikutus

Kaipaatko rentoutusta, mielenrauhaa ja hyvää oloa? Lue kymmenen ihmisen henkilökohtaisia kokemuksia musiikin syvistä vaikuttajista. Johann Sebastian Bach, Johnny Cash, Miles Davis, Enya, Paul Horn, Midlake, Erik Satie...

Elvis - poika Tupelosta, nuorukainen Memphisistä

"Ennen Elvistä ei ollut mitään," sanoi John Lennon. Lienee totta...

Melodika ja muita "melkein soittimia"

Tunnet varmasti pianon, viulun ja kitaran, mutta oletko koskaan kuullut kalimbasta?

Tietokonesäveltäminen

Antti Hannula kertoo Commodore 64 -tietokonesäveltämisestä.

Billy Elliot - tanssiunelmia ja aikalaismusiikkia

Balettitanssijan urasta haaveilevan 11-vuotiaan Billy Elliotin tarinassa eletään vuosia 1984-85. Billyn kotikaupungisssa kuohuu, sillä Britanniassa on parhaillaan käynnissä hiilikaivostyöntekijöiden lakko. Samaan aikaan Billyä yritetään työntää ahtaaseen, nyrkkeilyä harrastavan, karskin ja kovan työläispojan muottiin.

Vanhan musiikin lumo

’Vanhalla musiikilla’ tarkoitetaan taidemusiikkipiireissä Keskiajan, renessanssin ja barokin musiikkia; musiikkia, jonka yhteys nykyaikaan on jo ehtinyt katketa, joka on kertaalleen jo ehditty unohtaa, mutta joka voidaan säilyneiden nuottien ja muiden tiedonmurusten avulla rekonstruoida.

Swingin uusi tuleminen

Tanssiparit sätkyttelevät kuumeisesti raajojaan mielipuolisessa tempossa, saksofonit rääkyvät forte fortissimoa, hiki tippuu otsalta ja suut taipuvat eläimelliseen virneeseen. Ovatko he tulleet hulluiksi? Ei, he harrastavat Lindy hop –tanssia!

Popeda, viiltovarma maantiekiitäjä

Vuosi 2017, tapahtumapaikkana on joku rock-festivaali Suomen kesässä. Aurinko paistaa, savukone puhaltaa lavan perältä kuvatussa videopätkässä horisontissa näkyvää rantaviivaa piiloon. Yleisöä voisi olla muuten silmänkantamattomiin, mutta vesistö vetää ihmismassan takaosaan häilyvän rajan. Maamme-laulu soi. Kaikki paikalla olevat laulavat mukana, tunnelma on mahtipontisen komea, ylväs. Yleisöstä kohoavan nousuhumalaisen hurmoksen voi aistia kuvaruudultakin.

Marilyn Monroe, laulajatar

"I won’t be satisfied until people want to hear me sing without looking at me." Marilyn Monroe totesi näin toimittajalle, joka kävi seuraamassa hänen laulutuntiaan. “Of course, that doesn’t mean I want them to stop looking,” hän kuitenkin lisäsi. Mutta olisiko silti jo aika vaihteeksi vain kuunnella Marilyniä?