Suosituksia Suosituksia

Tomatito ja flamencon taika

Flamenco, yhdistelmä andalusialaista musiikkia ja tanssia, on jo kauan sitten vakiinnuttanut paikkansa maailmanlaajuisena ilmiönä. Flamencon juuret ovat romanimusiikissa ja nykyflamenco ottaa vaikutteita laajasta musiikkilajien kirjosta - jazzista, salsasta, rumbasta ja popista. Tanssijat yhdistelevät liikkeisiinsä myös nykytanssia ja balettia.

Léopold Schmutzler - The Flamenco DancerEspanjalainen kitara, tanssijoiden liikkeet, napakat kengäniskut ja intensiivinen tunnelma kiehtoo. Flamencolle tunnusomaista ovat näyttävät asut, intohimon kuvaukset, nopeat ja taitavat kitararytmit, lyömäsoittimet ja laulu, joka alkuaikoina esitettiin ilman säestystä. Genreen kuuluu kymmeniä tyylilajeja, joista tunnetuimpiin kuuluvat bulerías, alegrías, tangos ja fandangos.

1960-luvulta alkaen flamencoa uudisti laulaja Camarón de la Isla , jota säestivät kitaristit Paco de Lucia ja Tomatito.

Tomatito eli José Fernández Torres on uransa aikana julkaissut lukuisia albumeja sekä de la Islan ja de Lucian kanssa että soolona. Näistä vuonna 2004 julkaistulla Aguadulce -levyllä esiintyvät laulajina kitaristin tytär Mari Ángeles Fernández Torres ja arvostettu romanilaulaja Diego “el Cigala”. Vuoden 2013 julkaisulla Soy Flamenco laulajina ovat Torres ja Kiki Cortiñas.

Tampereella 4-10.6.2018 järjestettävä TGF - Tampere Guitar Festival tuo Tomatiton ystävineen Tampere-talon lavalle. Mukana kokoonpanossa ovat laulaja Cortiñasin lisäksi pääesiintyjän kitaristipoika Jose Israel Fernandez, lyömäsoittimissa Israel Suarez ”el Piraña” ja tanssija Antonio Moreno ”el Polito”.

El Pirañan ja Tomatiton yhteistyö juontaa juurensa jo Paco de Lucian aikakaudelta. Cajon-taituri pitää aktiivisesti mestarikursseja eri oppilaitoksissa ja seminaareissa, soittaa eri jazz-kokoonpanoissa ja esiintyy mm. Tomatiton levyllä Paseo de los castaños (2001).

Flamencon taikavoima on tarttuvaa. Testaa vastustuskykysi kirjaston hyllyllä tai kuuntele vaikkapa vuoden 1991 julkaisu Barrio Negro suoraan kotisohvaltasi Naxos Jazz Library -e-musiikkipalvelussa. Naxos-palvelut löydät verkkokirjaston musiikkisivuilta ja sisään pääset kirjautumaan kirjastokorttisi numerolla.


Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 4/2018

Suositellut teokset

1-2 / 2
391715
CD:Paseo de los castaños:2001
Tekijä: Tomatito, esittäjä
Vuosi: 2001
Kieli: espanja
Aineistolaji: CD
Loading...
691219
CD:Aguadulce:2004
Tekijä: Tomatito, esittäjä
Vuosi: 2004
Kieli: ei kielellistä sisältöä
Aineistolaji: CD
Loading...

Uusimmat

1-10 / 12

Tomatito ja flamencon taika

Flamenco, yhdistelmä andalusialaista musiikkia ja tanssia, on jo kauan sitten vakiinnuttanut paikkansa maailmanlaajuisena ilmiönä. Flamencon juuret ovat romanimusiikissa ja nykyflamenco ottaa vaikutteita laajasta musiikkilajien kirjosta - jazzista, salsasta, rumbasta ja popista. Tanssijat yhdistelevät liikkeisiinsä myös nykytanssia ja balettia.

100 vuotta suomalaista populaarimusiikkia

Mitä musiikkia itsenäisessä Suomessa on vuosien varrella kuunneltu? Tutustu sadan vuoden populaarimusiikin virtauksiin.

Suomalainen harmonikka

Kanteletta on totuttu ajattelemaan jonkinlaisena Suomen kansallissoittimena, mutta miksei se voisi yhtä hyvin olla…harmonikka?

Musiikkia vauvaperheille

Loru-, laulukirja- ja cd-levysuositukset vauvaperheille

Miten lähestyä suomalaista nykykansanmusiikkia

Suomalaisesta kansanmusiikista puhuttaessa monelle nousevat ensimmäisenä mieleen vanhojen Suomi-Filmien reippaat hanuripolkat tai kansallispukuun pukeutunut haikea kanteleensoittaja varioimassa Konevitsan kirkonkelloja. Niin elinvoimaista, värikästä ja vaihtelevaa kuin suomalainen kansanmusiikki nykyaikana onkin, on se leimallisesti harvojen harrastus ja intoutuneiden harrastajien sisäpiirijuttu. Suuren yleisön tietoon kansanmuusikot eivät juuri nouse vaikka tekisivät musiikkiaan työkseen.

100 Vuotta suomalaista populaarimusiikkia

Osa 2. Suomalainen populaarimusiikki sodista nykypäivään

Vuoden 2017 levysuositukset

PIKI-musiikkityöryhmän valitut palat vuoden 2017 levysadosta.

Voiko lauluja laulamalla parantaa maailmaa?

Kun rakastettu Ultra Bra -yhtye perustettiin vuonna 1994, moni tunnisti sen musiikilliset juuret 1960-70 -lukujen poliittisesta laululiikkeestä. 

"Kyl maar mnää ilossiki laolui heis soita"

Ulla Katajavuori oli suomalainen kanteleensoittaja, jonka elämäntarina hakee vertaistaan Suomen historiassa.

Twin Peaksin salaperäiset sävelet

90-luvun kulttisarja Twin Peaks teki näyttävän paluun vuonna 2017. Sarjan lumovoimaa lisää siihen erottamana osana kuuluva musiikki.