Vinkit - uutuudet

1-7 / 292
Kuolonkorinaa ja kuorolaulua

Satyricon: Live at the operaNorjalaisen black metalin pioneereihin lukeutuva Satyricon on aina kulkenut omia polkujaan. Yhtyeen alkupään tuotanto on perinteistä black metalia, mutta myöhemmin musiikki on lähtenyt muillekin urille. Bändin musiikilliset valinnat totutusti sekä ihastuttavat, että vihastuttavat kuulijakuntaa. Vuonna 2013 Satyricon toteutti konsertin yhteistyössä Norjan kansallisoopperan kuoron kanssa. Oslon oopperatalossa taltioitu konsertti julkaistiin pari vuotta myöhemmin CD- ja DVD-tallenteena nimellä Live at the opera. Vaikuttavassa konsertissa kuullaan Satyriconin vanhaa ja uudempaa tuotantoa yhtyeelle ja kuorolle sovitettuna. Kokonaisuus on vaikuttava ja kuoro toimii hienona lisänä tuoden kappaleisiin uusia sävyjä ja ulottuvuuksia.

Syksyn soundtrack

Dolores O'Riordan - Are you listening?Irlantilaislaulaja Dolores O’Riordan tunnetaan ennen kaikkea The Cranberries -yhtyeen keulahahmona. Vuodesta 1989 toiminut The Cranberries jäi tauolle vuonna 2003, minkä jälkeen O’Riordan keskittyi soolouraansa. Laulajan soolodebyytti Are you listening? julkaistiin vuonna 2007. Levyn tempo on rauhallinen ja tunnelma haikea, Black Widow -kappaleen osalta myös pahaenteinen. Dolores O’Riordanin pehmeän omalaatuinen ääni soi syksyn tunnelmaa, joten levy on erityisen antoisaa kuunneltavaa pimeneviin syysiltoihin. Kahden sooloalbumin jälkeen The Cranberries aktivoitui ja yhtye on ollut jälleen toiminnassa vuodesta 2009. 

Kirkkaina soivat runot

Katson elämäni puita kansikuvaSäveltäjä Kaj Chydeniuksen 75-vuotisjuhlakonsertti Helsingin Finlandia-talossa vuonna 2014 oli vähällä nostaa rakennuksen katon irti silkasta laulun ilosta. Sekä kyseisessä ikimuistoisessa konsertissa että juhlavuoden kunniaksi julkaistulla 75 vuotta: katson elämäni puita -levyllä lyövät kättä niin Chydeniuksen vanhat kuin uudemmat luottolaulajat ja kappaleet. Levy on todiste siitä, että rakastetun säveltäjän kynä heiluu ja piano soi edelleen väsymättä tuottaen melodioita yhä uusille runoille. Kappaleet ovat kestäneet kulumatta aikaa ja uudet sävellykset nousevat yhtä kauniisti soiden vanhojen rinnalle. 

Tyyli edellä

Stage whisper kansikuvaNäyttelijä Jane Birkinin ja laulaja-lauluntekijä Serge Gainsbourgin tytär Charlotte Gainsbourg on monelle tuttu näyttelijänä, mutta hän on julkaissut myös musiikkia. Ensialbumi Charlotte for Ever ilmestyi jo vuonna 1986 Charlotten ollessa 15-vuotias. Sittemmin levytystaukoa kesti vuoteen 2006, minkä jälkeen Gainsbourg on julkaissut kolme levyä. Kappaleet ovat muiden muassa Airin, Beckin ja Jarvis Cockerin käsialaa. Viimeisin julkaisu, studio- ja live-äänityksistä koostuva Stage Whisper (2011) on eteerisen tyylikäs kokonaisuus. Charlotte Gainsbourgin pienieleinen laulutapa ja pehmeän viileä ääni sopii elektropoppia ja rokkia yhdisteleviin kappaleisiin kuin nenä päähän. Très chic!

Genresekoituksia ja oivaa elektrobiittiä

Teoksen kansikuvaToby Marks aloitti musiikillisen uransa vuonna 1978, 14-vuotiaana hevibändin rumpalina. 1980-luvun lopulla hän alkoi tehdä kokeiluja elektronisen musiikin saralla ja julkaisi ensimmäisen Banco De Gaia -studiolevynsä vuonna 1994. Marks yhdistelee ennakkoluulottomasti elektronisen musiikin eri lajityyppejä ja tekee lainauksia muun muassa Keski-Idän ja Arabian musiikista, reggaesta ja rockista. Vuonna 2009 julkaistulla Memories Dreams Reflections -tuplalevyllä käsittelyssä ovat Marksin omien luomusten lisäksi vanhat kunnon rokkibändit Hawkwind, King Crimson ja Pink Floyd. Toinen cd sisältää liveäänityksiä miehen aikaisemmasta tuotannosta. Tuottelias lontoolaisartisti keikkailee tälläkin hetkellä ympäri Eurooppaa.

Vapaudesta ja orjuudesta

Teoksen kansikuvaKun miettii, millaista musiikkia soitettiin 1800-luvun puolivälin New Orleansissa, on vaikea ymmärtää, miten ihmisten orjuuttamista on voitu samassa ympäristössä pitää hyväksyttävänä. Selitys löytyy historiasta, mutta oikeutusta sieltä on turha etsiä. Alueen musiikin ainutlaatuinen kauneus, rikkaus ja hienovarainen sävyjen harmonia nousee esiin myös 12 Years a Slave : Music from and inspired by -elokuvasoundtrackille valikoituneista kappaleista. Kuvaus vapaan miehen sieppauksesta Louisianaan orjuuteen ja pitkästä taistelusta takaisin vapauteen voitti parhaan elokuvan Oscarin vuonna 2014. Tarina perustuu perheensä kanssa New Yorkissa asuneen puuseppä-viulisti Solomon Northupin omaelämäkertaan.

Rockabillyn kuningatar

Teoksen kansikuvaVuonna 1937 Maudissa Oklahomassa syntynyt Wanda Jackson oli ensimmäinen merkittävä naislaulaja miesvaltaisella rockabillyn alalla. Laulaja-lauluntekijä-kitaristi menestyi parhaiten 1950-1960-luvuilla mutta esiintyy edelleen aika ajoin. Jacksonin viimeisin studioalbumi Unfinished Business julkaistiin vuonna 2012. First Lady of Rockabilly samalta vuodelta esittelee rockabillyn kuningattaren musiikillisen uran kaikessa laajuudessaan. Jacksonin vinkeä äänensävy on unohtumaton ja kokoelma kiteyttää nasevasti traditionaalisen rockabillyn pirskahtelevan luonteen pompahtelevine pianoineen, kitarariffeineen ja enkelikuoroineen.

Musiikkiuutuuksia Musiikkiuutuuksia

Kirjat, nuotit ja partituurit

1-7 / 188

DVD- ja Blueray-levyt

1-7 / 78

Uudet levyt

1-10 / 171
4000174
CD:Raskas Alzheimer:2017
Tekijä: Äijälä, Veli-Matti O., esittäjä
3977730
CD:Neliöksi pakotettu:2016
Tekijä: Yhteiskunnan Mutantit, esittäjä
4029722
CD:Roxy by proxy:2014
Tekijä: Zappa, Frank, esittäjä
4044846
CD:Letkukytkentöjä:2016
Tekijä: Kurikka, Pertti, esittäjä
327272
CD:The Red Hot Chili Peppers:1984
Tekijä: Red Hot Chili Peppers, esittäjä
4016947
CD:Ruination:2017
Tekijä: Kairon; IRSE!, esittäjä
4064843
CD:Marc-Antoine Charpentier:2004
Tekijä: Charpentier, Marc-Antoine, säveltäjä
4065976
CD:L'adoratione de' maggi : cantate napoletane:2010
Tekijä: Turchini, esittäjä
4068044
CD:Mater floreat ; Missa Missus est Gabriel angelus:2010
Tekijä: Moulu, Pierre, säveltäjä
4067418
CD:Tule tyttö tanssimaan:2017
Tekijä: Penttilä, Harri, esittäjä