Vinkit - uutuudet

1-7 / 285
Elämästä ja koirasta nimeltä Suomi

Teoksen kansikuvaPidätkö ukulelen soundista mutta olet ehkä löytänyt kirjaston hyllystä vain muutaman aiheeseen liittyvän levyn? Penguin Cafe:n musiikissa ukulele ei ole pääosassa, mutta sen mukanaolon erottaa selvästi. A Matter of Life... -julkaisulla pianon ja jousien herkät sävyt vaihtuvat kepeän hassuttelevaan näppäilyyn. Rakasta lemmikkikoiraa muistellaan haikean pianon ja sellon sävelin kappaleessa Finland. Kappaleissa The Fox and the Leopard ja Two Beans Shaker ukulele pääsee oikeuksiinsa. Penguin Cafe:n luoja Simon Jeffe kuoli vain 49-vuotiaana vuonna 1997. Hänen poikansa Arthur on poiminut vuonna 2011 julkaistulle levylle isän parhaat sävellykset ja lisännyt joukkoon myös omia kappaleitaan. Tahtilajien matematiikasta syntyy ainutlaatuinen kauneus.

Mystikon elämä ja kuolema

Ramon Llull : temps de conquestes, de diàleg i desconhort; KansikuvaRamon Llullin (n. 1232-1316) romaania Blanquernaa pidetään ensimmäisenä katalaaninkielisenä kaunokirjallisena teoksena ja mahdollisesti se on myös ensimmäinen Euroopassa kirjoitettu romaani. Llull oli keskiaikainen runoilija ja filosofi, joka vaikutti suuresti paitsi katalaanin kielen kehittymiseen myös muun muassa Gottfried Leibnizin laskentateorioihin. Koettuaan uskonnollisen herätyksen hän koki kutsumuksekseen käännyttää muslimeja kristinuskoon ja kouluttaa työhön lähetyssaarnaajia. Llull opiskeli arabian kieltä ja perehtyi arabifilosofeihin ja koraaniin, sillä hän uskoi, että vääruskoisten käännyttäminen onnistuu parhaiten loogisesti perustelemalla, ei sotimalla. Vanhan musiikin tuntija Jordi Savall valmisti Llullin kuoleman 700-vuotisjuhlavuoden johdosta puhetta ja musiikkia yhdistelevän esityksen, joka taltioitiin ja joka ilmestyi kahden cd-levyn ja kattavan tekstiliitteen pakettina nimellä Ramon Llull : temps de conquestes, de diàleg i desconhort.

Vapauden puolesta

Common: Black America again; KansikuvaCommon (aikaisemmin Common Sense) on useaan kertaan palkittu yhdysvaltalainen rap-artisti, joka muun muassa voitti yhdessä John Legendin kanssa Oscarin laulullaan Glory Martin Luther Kingistä kertovaan elokuvaan Selma. Commonin yhdestoista studiolevy on Black America again, jonka julkaiseminen tuntui hänestä erityisen välttämättömältä presidentinvaalivuonna 2016. Albumin sanoituksissa pohditaan, mitä vapaus on ja mitä se voisi olla tämän päivän USA:ssa. Vapaus on tekoja, jotka on aloitettava juuri nyt, kyse on improvisoinnista ja mielikuvituksesta: ”We write our own story”. Yksi albumin monista vierailijoista on Stevie Wonder, joka esiintyy singlenäkin julkaistulla nimikappaleella. John Legend puolestaan on mukana raidalla Rain.

Kamarimusiikkia klarinetilla

Brahms, Johannes: The complete chamber music for clarinet; KansikuvaVasta 57-vuotias Johannes Brahms ilmoitti vuonna 1890 lopettavansa säveltämisen kokonaan. Hän kertoi kustantajalleen, että viidettä sinfoniaa ei tule ja ryhtyi järjestämään teostensa nuotteja ja tuhoamaan epäonnistuneena pitämiään sävellyksiä. Seuraavana vuonna musiikkimaailma saattoi kuitenkin huokaista helpotuksesta, kun arvostettu säveltäjä pyörsi päätöksensä. Syynä oli tutustuminen klarinetisti Richard Mühlfeldiin ja hänen soittoonsa. Klarinetti oli pitkään ollut unohdettu soitin erityisesti kamarimusiikissa ja Brahms halusi nyt antaa sille arvoisensa paikan. Syntyi kolme edelleen suosittua kamarimusiikkiteosta, jotka kaikki löytyvät levyltä The complete chamber music for clarinet, jossa klarinettia soittaa Laura Ruiz Ferreres.

Kontrabasson kuninkaan hovi

Hauta-aho, Teppo: A tribute to Teppo : people of the double bass at the court of King Teppo Hauta-aho : 75th birthday; KansikuvaTeppo Hauta-ahon tunnetuin ja eniten esitetty sävellys on Kadenza (1969), sitä kuullaan paitsi konserteissa ja festivaaleilla myös kontrabassokilpailujen pakollisena kappaleena. Kaikkiaan Hauta-aho on säveltänyt kontrabassolle yli 400 sävellystä ja kontrabassonsoittajana hän on maamme ykkönen. Hän on soittanut Helsingin kaupunginorkesterissa ja Kansallisoopperan orkesterissa sekä jazzin puolella Cecil Taylorin ja Anthony Braxtonin kokoonpanoissa - vain muutamia mainitaksemme. 75-vuotiasta mestaria juhlitaan neljän CD-levyn albumilla A tribute to Teppo : people of the double bass at the court of King Teppo Hauta-aho : 75th birthday, jolla Hauta-ahon sävellyksiä soittavat kontrabasistit ympäri maailmaa, myös Hauta-aho itse.

Isänmaan säveliä

Ahvenainen, Veikko: Suomi 100-vuotta : juhlalevy; KansikuvaMitkä kappaleet kuuluvat Suomen 100-vuotisjuhlavuoden soundtrackiin? Ehdottomasti ainakin nämä: Porilaisten marssi, Sotilaspoika, Säkkijärven polkka, Veteraanin iltahuuto ja Finlandia. Entä kuka muusikko olisi suomalaisin ja mikä soitin sinivalkoisin? Kuka muu muka kuin Veikko Ahvenainen ja soittimensa harmonikka. Ahvenaisen ja Carina Nordlundin Suomi 100-vuotta : juhlalevy sisältää kaikkiaan 16 tuttua suomalaista sävelmää, myös edellä mainitut klassikot. Harmonikkataitureita säestää levyllä yhtye ja laulusolistina muutamilla raidoilla on Erkki Liikanen. Levyn lisäksi lähes yhdeksänkymppinen mestari juhlii Suomea kunnioitusta herättävän laajalla, eri puolille maata ulottuvalla konserttikiertueella.

Love save the Queen

Corigliano, John: The ghosts of Versailles : a grand opera buffs in two acts; KansikuvaNew Yorkin Metropolitan Opera tilasi 100-vuotisjuhlansa kunniaksi uuden oopperan John Coriglianolta, joka ryhtyi työhön yhdessä libretisti William M. Hoffmanin kanssa. He valitsivat lähtökohdaksi Pierre Beaumarchais’n näytelmän La Mère coupable, hänen näytelmiinsä pohjautuvat myös tutut oopperat Figaron häät (Mozart) ja Sevillan parturi (Rossini). Oopperan historiaa kunnioittava ja sen esityskonventioita parodioiva The ghosts of Versailles sijoittuu Ludvig XVI:n hoviin, sen päähenkilöiksi nousevat kuningatar Marie Antoinetten haamu ja näytelmäkirjailija Beaumarchais. Ensi-ilta Metissä vuonna 1991 oli menestys. James Conlonin johtama levytys tehtiin Los Angelesin oopperassa liveäänityksenä vuonna 2015.

Musiikkiuutuuksia Musiikkiuutuuksia

Kirjat, nuotit ja partituurit

1-7 / 298

DVD- ja Blueray-levyt

1-7 / 56
3372563
CD:Haloo : 20v. juhlajulkaisu:2012
Tekijä: Neljä Ruusua, esittäjä
3916854
CD:Live in Europe 1969:2013
Tekijä: Davis, Miles, esittäjä
4035905
4016604
DVD:Chile on hell:2014
Tekijä: Anthrax, esittäjä
4016716
Blu-ray:Live at Circus:2017
Tekijä: Backyard Babies
4016717
DVD:Live at Circus:2017
Tekijä: Backyard Babies

Uudet levyt

1-10 / 263
3767250
CD:LMO:2013
LMO
Tekijä: Lingua Mortis Orchestra, esittäjä
3895578
CD:Valtaa, kunniaa ja rahaa:2012
Tekijä: Nolo & Rähjä, esittäjä
4038198
CD:The collection:2005
Tekijä: Morissette, Alanis, esittäjä
4039392
CD:Evanescence:2011
Tekijä: Evanescence, esittäjä
4037188
CD:Joulumieltä : Elvis laulaa joulunajan lauluja:2011
Tekijä: Presley, Elvis, esittäjä
4016582
CD:You only live twice : limited edition:2011
Tekijä: Pain, esittäjä
4016588
CD:Penetralia ; Osculum obscenum:2013:Uudelleenmasteroitu.
Tekijä: Hypocrisy, esittäjä
4016592
4016595
CD:The massacre:2014
Tekijä: Exploited, esittäjä
4016900
CD:Time's up!:2017
Tekijä: Buzzcocks, esittäjä