Musiikki Musiikki

Kuva: Sastamalan Kiikoisten lähikirjaston avajaiset vuonna 2017: Leo Lassy Big Band. Sastamalan kirjasto.


Sastamalan kirjaston hanke nostaa valokeilaan paikkakunnan ruohonjuuritason musiikintekijät

Tilastot kertovat, että hieman vajaa viidesosa suomalaisista pitää itseään joko soittamisen tai laulamisen aktiiviharrastajana. Suomen kattava musiikkioppilaitosverkosto, digitaalisen ajan itsenäisen oppimisen mahdollisuudet, vilkas elävän musiikin tarjonta ja monipuolinen edullisten soitinten tarjonta voivat peittää alleen sen, että amatöörimusiikintekijöille tarjoutuvat esiintymisestradit ovat itse asiassa käyneet nyky-yhteiskunnassa vähiin. Kaiken kaikkiaan muusikkous ymmärretään usein silmiinpistävän kapea-alaisesti ja epädemokraattisesti vain koulutetuilla ja erityislahjakkaille poikkeusyksilöille kuuluvaksi määritteeksi, kun todellisuudessa musiikillinen toiminta on yleisinhimillinen ilmiö, ja musisoinnin tulisi olla kaikkien perusoikeus. Laajassa katsannossa musiikin kuluttaminen ainoana musiikillisen toiminnan muotona on pikemminkin poikkeus kuin sääntö.

Musiikillinen aktiivisuus etsii toki esteidenkin välistä omat kanavansa: lukemattomat amatöörit ovat esimerkiksi löytäneet nettimaailmasta omat kanavansa musiikilleen. Pienet amatöörimusiikin saarekkeet kuten kuorot ja puhallinyhtyeet pitävät osaltaan liekkiä yllä omine tapahtumineen ja kesäisine puistokonsertteineen. Myös yleinen kirjasto voi toimia paikallisten amatöörimuusikoiden harrastuksen ja paikallisen musiikkielämän yhteisöllisyyden edistäjänä tarjoamalla areenan ruohonjuuritason skenelle. Amatööriesiintyjien tukemisesta eivät hyödy vain amatööriesiintyjät itse, vaan koko paikallisten musiikinystävien yhteisö: ruohonjuuritasolla, ’tuttujen kesken’, raja esittäjän ja kuulijan välillä liudentuu usein olemattomiin.
Paikallisten musiikkitoimijoiden paikallisen tunnettuuden ja voimaantumisen edistäminen voi tapahtua konkreettisesti järjestämällä alueen kirjastoissa paikallisten musiikinharrastajien esiintymisiä sekä luomalla yhteisenä voimainponnistuksena vaikkapa paikallinen Soundcloud -profiili musiikkitaltiointeineen. Juuri näin tehdään Sastamalan kaupunginkirjaston ’Lava haltuun ja soitto narulle’ -hankkeessa.

Paikallisten musiikintekijöiden esiintymisiä tullaan järjestämään useissa Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteissä. Näiden lisäksi kesällä järjestetään kirjaston viereisessä puistossa ’Sastamala soi’ -musiikkitapahtuma. Paikallinen musiikkiskene kukoistaa Sastamalassa luoden otollisen maaperän tietoisuuden lisäämiselle paikallisista musiikkihelmistä. Hanke ’Lava haltuun ja soitto narulle’ toteutetaan Sastamalassa vuosien 2018–19 aikana.

Teksti: Marho Aho, Sastamalan kirjasto 11/2018

Lainatuimmat levyt

Lokakuu 2018
1-5 / 10
4178645
CD:Iskelmägaala. 2018:2018
Vuosi: 2018
4212963
CD:Maailma on kauneimmillaan:2018
Tekijä: Yölintu, esittäjä
Vuosi: 2018
4264569
CD:Nälkäinen sydän : the intergalactic love odyssey:2018
Tekijä: Puu, Anna, esittäjä
Vuosi: 2018
4212965
CD:Olet maailmassa ainut:2018
Tekijä: Mäkimattila, Kyösti, esittäjä
Vuosi: 2018
4265518
CD:Jorma:2018
Tekijä: Kääriäinen, Jorma, esittäjä
Vuosi: 2018

E-musiikkia E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.

Yksittäinen artikkeli

Kuva Tammelan musiikkiosastolta 1958Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosasto 60 vuotta

Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosasto on Suomen vanhin yleisten kirjastojen musiikkiosasto. Osaston 60-vuotista taivalta juhlittiin musiikkitapahtumien merkeissä 5.–11.11.2018.

Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosasto aloitti toimintansa lokakuussa 1958 Tammelan sivukirjastossa.  Käytössä oli yksi huone, jossa saattoi tutustua nuotteihin ja musiikkikirjallisuuteen. Sama huone toimi myös äänilevyjen kuuntelutilana, luokkahuoneena ja yleisötilaisuuksien pitopaikkana. Aluksi musiikkia kuunneltiin kaiuttimien kautta, joten kaikkien osastolla olevien oli kuunneltava samaa musiikkia. Kuulokkeet otettiin käyttöön vasta myöhemmin. Tammelassa asiakkaat eivät myöskään saaneet koskea levyihin eivätkä levysoittimiin. 

Alusta saakka oli selvää, että Tammelan sivukirjasto oli vain väliaikainen sijainti musiikkiosastolle. Vanhalle kirjastotalolle osasto muutti tammikuussa 1965. Pääkirjastossa tilat moninkertaistuivat ja toiminta, kuten musiikinkuuntelu osastolla, vilkastui. Tärkeä etappi oli myös äänilevyjen lainauksen aloittaminen vuonna 1975, mikä muutti merkittävästi osaston toimintaa. Nykyiselle paikalleen pääkirjasto Metson parvikerrokseen musiikkiosasto muutti heti rakennuksen valmistuttua vuonna 1986.

Juhlan kunniaksi monia tapahtumia

Moni asia on muuttunut, mutta paljon on myös ennallaan: Metson musiikkiosasto tunnetaan yhä hyvästä musiikkitarjonnastaan, musiikkihuoneista sekä monipuolisista ja suosituista musiikkitapahtumistaan. Myös merkkipäivää juhlittiin musiikkiosastolla tapahtumantäyteisen juhlaviikon muodossa. Voit lukeatapahtumista sekä musiikkiosastosta muistojansa jakaneiden kirjoituksia Musiikki ja lehdet -osaston Facebookissa.

Lippupakettien arvonnassa voittaneille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Kiitos osallistumisesta!