Joulun rauhaa joka kotiin

Nyt jos koskaan kannattaa alkaa miettiä, miten tänä vuonna onnistuisi parhaiten katkaisemaan arjen yksitoikkoisuuden ja luomaan joulun tunnelmaa pimeän syksyn jälkeen. Joulu on syytä viettää rauhassa kotioloissa, mutta miten esimerkiksi kuukausikaupalla etätöitä tehneenä malttaa rauhoittua sitä viettämään?

Musiikki on tunnetusti yksi tehokkaimmista arjesta irrottautumisen tavoista. Tässä muutama ehdotus rauhaisan joulutunnelman luomiseksi.

Rentouttavan joulunajan tarkka ja yksityiskohtainen rakennusopas

Chrismas funk kansikuva1. Joululoman alkaessa unohda tietokone ja mobiililaitteet ja aloita päivä kaakaomukillisella tai piparkakkukahvilla. Pehmeän laskun joulutunnelmaan tarjoaa trumpetisti Jouko Harjanteen vuonna 2008 julkaistu levy What a wonderful christmas, joka löytyy cd:nä kirjastosta ja lisäksi myös Naxos Music Librarysta. Astetta funkimpaa jouluaamua voit viettää Aloe Blaccin Christmas funk -levyn parissa.

Llego navidad -kansikuva2. Käy ulkoilemassa. Jos pystyt, ota mukaan joku muukin. Esimerkiksi koululaisilla on joululoman aikana taipumus hautautua kännykän kanssa sohvan nurkkaan, joten ota mahdollisesti samassa taloudessa asuva juniori mukaan rauhalliselle joulukävelylle. Kävele hitaasti ja hengitä. Jos haluat ulkoilla musiikin tahdissa, Los Lobosin Llego navidad antaa reipasta rytmiä askeliin.

Soiva joulumaa -kansikuva3. Kotiin tultuasi ripusta ja kytke päälle jouluvalot, jos et ole sitä jo tehnyt. Kuuntele kotimaisten esiintyjien kuten Katri-Helenan, Kirkan ja Muskan, legendaarinen joululevy 1980-luvulta, vuonna 2010 cd:nä uudelleen julkaistu Soiva joulumaa. Jos kotimainen jouluiskelmä ei iske, kokeile Frigg-yhtyeen Johanna Förstin ja Timo Rautiaisen kanssa levyttämää julkaisua Joululaulut.

Buble -kansikuva4. Valmista jouluruokaa. Kuuntele Michael Bublén vuoden 2012 kekseliäästi nimetty, svengaava joululevy Christmas. Jos pidät enemmän talvisista kuorolauluista, vaihda edellä mainittu Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan laulajiin ja Maailma jääkukkien takana -levyyn.

Cantores minores -kansikuva5. Syö jouluruokaa Iiro Rantalan ja poikakuoro Cantores Minoresin ihastuttavan Jouluoratorion säestyksellä. Tunne, kuinka arkihuolet karisevat hartioilta ja rauha valtaa mielen. Kuuntele vielä viimeisetkin sävelet Olarin kirkossa vuonna 2013 äänitetystä sävelteoksesta. Harrasta tunnelmaa tarjoaa myös lauluyhtye Sointu Joulu-nimisellä levyllään.

6. Ota pikku nokoset.

Kaihon karavaani -kansikuva7. Reipastu jouluiltaan tanssahtelemalla hiukkasen ja kuuntele maan mainion Kaihon Karavaani -yhtyeen rokkaava uusi levy, Kaihon Karavaanin joulu. Samalla voit vaikkapa koristella kuusen. Jos tämän kaltaiset joulurutiinit eivät kiinnosta, voit rauhoittaa hermojasi vaikkapa vaihtoehtoisella An alternative Christmas -kokoelmalla, jossa esiintyjät Bellestä & Sebastianista Sufjan Stevensiin miettivät, miten selvitä juhlapyhistä ehjänä.

8. Lahjojen avaaminen, glögin ja pipareiden nauttiminen tai jouluinen Skype-puhelu etäileville sukulaisille onnistuu parhaiten rauhaisan nokkahuilumusiikin säestyksellä. Laita siis soimaan Scaramella-yhtyeen Juhlaa ja nauti joulun tunnelmasta yhdessä rakkaimpiesi kanssa. Jos taas vietät joulua mieluiten omassa seurassasi, hae lipastonlaatikosta oma nokkahuilusi ja liity bändiin - kukaan ei saa tietää!

Joulun legenda -kansikuva9. Loppuilta kuluu lahjakirjoja lueskellessa. Fiiliksestä riippuen soimaan voi laittaa Karita Mattilan, Jorma Hynnisen, urkuri Kalevi Kiviniemen ja kumppaneiden harrasta tunnelmaa luovan Joulun legendan tai astetta gospelimman Blind Boys of Alabama -yhtyeen ja Taj Mahalin levyn Talkin' Christmas!

Suositellut levyt yhtenä listana

Kaipaatko lisää hyvää joulumusiikkia?

Kokeile Naxos Music Library-, Naxos Jazz Library tai Naxos Music Library World -e-musiikkipalveluissa hakusanaa christmas. Löydät linkit Naxokseen tältä sivulta tai e-musiikkisivulta ja pääset kirjautumaan niihin kirjastokorttisi numerolla.

Jouluisia cd-levyjä voit poikkeusoloissakin varata verkkokirjastosta ja noutaa varauksesi kirjastosta.

Rauhallista joulua!

Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 12/2020

Kirjasto-Veikko vinkkaa: Rockway ja Naxos

E-musiikkia

Naxos palvelut

Naxos Music Library

Naxos Jazz Library

Naxos Video Library

Naxos Music Library World

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Rockway sisältää soittamisen ja laulamisen verkkokursseja.
Käytössä  kaikilla PIKI-kirjastokorteilla.

Rockway-palveluun on tullut muutoksia. Lue lisää tiedotteesta

Soittimia lainattavaksi

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi.
Kuvituskuva : Nainen soittaa ukulelea

Haluaisitko kokeilla uutta soitinta?

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi. Laajin kokoelma on Tampereen kaupunginkirjastossa, joissakin kirjastoissa on vain muutamia soittimia.

Katso verkkokirjaston listaus soittimista ja niiden saatavuudesta. Kirjastot näkyvät listan oikeassa reunassa Rajaa hakutulosta -otsikon alla.

Ukulele on suosituin!

Soitinkokoelma kasvaa ja muuttuu koko ajan, joten tässä vain muutamia esimerkkejä ukulelen lisäksi: kellopeli, mandoliini, akustinen ja sähkökitara, rummut, bongo-rummut, djembe, 5-kielinen kantele.

Vinkkejä lainattavien soittimien etsimiseen

Jos haluat katsoa mitä soittimia PIKI-kirjastoissa on, kirjoita Perus- tai Tarkennetun haun asiasanakenttään hakusana soittimet ja valitse aineistolajiksi esine.

Hakutuloslistan oikeasta reunasta voit vielä Rajaa hakutulosta -jaotteluista kohdentaa tarkemmin hakusi eri soittimiin.

Voit käyttää haussa myös soittimien nimiä: esim. ukulele, kitara, djembe, kellopeli, bongorummut, mandoliini.

Kirjastoilla erilaisia toimintatapoja soittimien lainaamisessa

Teoksen tarkemmista tiedoista kannattaa vielä katsoa tietoja mitä toimintatapoja soittimia lainaavilla kirjastoilla on soittimiensa suhteen.

Teostiedoissa näkyy joidenkin kirjastojen osalta saatavuus, voiko soitinta varata verkkokirjastossa vaiko vain kirjastossa paikan päällä.

Tampereen kaupunginkirjaston lainattavien soittimien niteet eivät esimerkiksi näy verkkokirjastossa eikä asiakas voi niitä itse varata varata verkossa.

Hyvä tietää: esineitä ei voi aina voi saada toiseen kirjastoon

Kysy lisätietoja omasta kirjastostasi, sillä kirjastot eivät lainaa kaikkia esineitä seutulainoiksi eikä isoja tai herkkiä esineitä kuten soittimia  ole aina mahdollista kuljettaa kirjastosta toiseen noudettavaksi myöskään oman kunnan sisällä.