Nainen lukee kirjaa

Maahanmuuttajan kirjasto

Kirjasto on kohtaamispaikka kaikille

Kirjasto on kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Kirjastossa voit lukea, viettää aikaa, tavata ystäviä ja osallistua tapahtumiin. Kirjaston henkilökunta auttaa sinua, vastaa kysymyksiin ja esittelee kirjastoa. Sinua palvellaan myös englanniksi.

Mitä kirjastossa on?

Kirjasto on tarkoitettu lapsille, nuorille, naisille ja miehille. Kirjastosta lainataan kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia, tietokonepelejä ja kielikursseja. Kirjastossa on aineistoa suomen kielen opiskeluun. Lapsille on kuvakirjoja, satuja, lasten elokuvia ja musiikkia. Kirjastossa on nuotteja ja musiikkiäänitteitä. Joissakin kirjastoissa on musiikkihuone, jossa voi esim. soittaa pianoa.

Kirjastossa voit lukea sanoma- ja aikakauslehtiä eri puolilta maailmaa. Kirjaston tietokoneilla on internet-yhteys. Voit lukea lehtiä omalla kielelläsi myös internetissä. Joissakin kirjastoissa tarvitset tietokoneen varaamiseen kirjastokortin. Voit varata ajan tietokoneelle etukäteen tai paikan päällä. Internet-koneilla voit lukea sähköpostisi, etsiä tietoa verkosta tai tulostaa. Tulostus on maksullista. Kaikissa koneissa on tekstinkäsittely- ja muita hyötyohjelmia. Joissain kirjastoissa on myös skannereita ja näppäimistöjä eri kielillä. Tampereella saat apua tietokoneen ja internetin käytössä myös Tietotoreilla. Kirjastossa käyminen, lainaaminen ja tietokoneiden käyttö on maksutonta.

Miten saat kirjastokortin?

PIKI-kirjastokorttiKaikki voivat saada kirjastokortin. Sitä tarvitset, kun lainaat aineistoa. Sama kirjastokortti on käytössä koko Pirkanmaan alueella. Saat kirjastokortin, kun näytät henkilöllisyystodistuksesi, jossa on valokuva. Alle 15-vuotias tarvitsee vanhemman tai huoltajan allekirjoituksen hakulomakkeeseen.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kortti on henkilökohtainen. Älä anna kenenkään muun käyttää sitä. Jos kortti katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Kirjastokorttiin saat oman tunnusluvun eli PIN-koodin.

Lainaaminen ja palauttaminen

Laina-ajat vaihtelevat, yleisimmät ovat kaksi tai neljä viikkoa. Kun lainaat, saat kuitin. Kuitista näet, mikä on viimeinen maksuton palautuspäivä eli eräpäivä. Lainat voit uusia kirjastossa, PIKI-verkkokirjastossa tai puhelimitse, jos lainaamastasi aineistosta ei ole varauksia.

Lainausoikeus on kaikilla, jotka noudattavat kirjaston sääntöjä. Jos palautat lainasi myöhässä, sinun täytyy maksaa myöhästymismaksu. Olet vastuussa lainoistasi.

Varaaminen

Voit varata aineistoa, jota ei ole paikalla. Varauksen voit tehdä internetissä tai kirjaston asiakaspalvelussa. Varaaminen maksutonta.

Kuinka löydät lainattavaa?

Kirjastossa kirjat ja muu aineisto järjestetään hyllyihin aiheen mukaan. Jokaiselle aiheelle annetaan oma numeronsa eli luokkansa. Esimerkiksi Suomen maantieteen luokka on 42. Kirjat ovat hyllyissä aakkosjärjestyksessä useimmiten tekijän sukunimen mukaan. Kaunokirjallisuus on järjestetty kielen mukaan.

Tietoa kirjoista ja siitä, missä luokissa ne ovat, voit etsiä itse tietokoneella verkkokirjastosta. Voit hakea aineistoa tekijän, kirjan nimen tai aiheen mukaan. Koneelta näet myös, onko kirja lainassa, onko sitä muissa kirjastoissa tai onko siihen varauksia. Kirjastonhoitajat auttavat tietojen ja kirjojen etsimisessä.

Monikielinen kirjasto

Monikielinen kirjasto tarjoaa maahanmuuttajille mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla äidinkielellä. Monikielisen kirjaston valikoimiin kuuluukin aineistoa niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin noin 80 eri kielellä. Kirjasto toimii Helsingissä Pasilan kirjaston yhteydessä. Monikielisen kirjaston kirjoja voi pyytää maksutta kaukolainaksi kirjastojen kautta. 
Lisätietoa Monikielisestä kirjastosta Helmet-kirjastojen sivuilta
Lisätietoa kirjastoille aiheesta Kirjastot. fi -sivuilta

Kirjaston tapahtumat

Kirjastossa on lastentapahtumia. Satutunneilla kuunnellaan satuja ja leikitään. Mukaan pääsevät yli kolmevuotiaat. Satutunnit pidetään suurimmaksi osaksi suomen kielellä. Lapsille on myös teatteriesityksiä ja muita tilaisuuksia.

Kirjastossa järjestetään kirjallisuusiltoja, kirjailijatapaamisia, konsertteja sekä esitelmätilaisuuksia. Kirjaston järjestämät tilaisuudet ovat maksuttomia. Useissa kirjastoissa on varattavia näyttelytiloja. Tietoa tapahtumista ja näyttelyistä saat kirjastoista, kirjastojen kotisivuilta, sanomalehdistä ja paikallisradiosta.

Kirjastoautot

Kirjastoautoilla on pysäkkejä siellä, missä kirjastoa ei ole lähellä. Kirjastoautojen aikatauluja ja tietoa pysäkeistä saat kirjastoista ja kirjastojen kotisivuilta.

Tervetuloa kirjastoon!

Kotisivuilta löydät kirjastojen osoitteet ja aukioloajat. Jokainen kirjasto toimii osana kansallista ja kansainvälistä kirjastoverkkoa. Kirjasto on yhteinen olohuone ja tapahtumapaikka

Monikielinen kirjasto

Monikielinen kirjasto

Monikielinen kirjasto tarjoaa kaikkialla Suomessa maahanmuuttajille mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla kielellä. Monikielisen kirjaston kirjoja voi pyytää lainaksi oman kirjaston kautta. Kysy lisää omasta kirjastostasi.

Kirjallisuutta omalla äidinkielellä

Pirkanmaan kirjastoissa on lastenkirjoja, romaaneja ja runoja useilla kielillä. Voit etsiä kirjoja myös hakulomakkeella ja valita kieli-kohdasta kielen.

albania »   |    arabia »

farsi »       |    kiina »

kurdi »      |    pastu »

somali »    |    turkki »

venäjä »    |    vietnam »

viro »

Tutustu näihin sivuihin kun opiskelet itse suomen kieltä.

Internetissä on suomen kielen itseopiskeluun sopivia sivuja. Tässä niistä muutamia. Linkit aukeavat uuteen selainikkunaan.

kotisuomessa.fi (palveluun pääsee kokeile vierailijana -painikkeesta)

Infopankki - Suomen kieltä internetissä

UUNO – an Internet-based Guide to Finnish language and culture

YKItreenit – tavoitteena yleinen kielitutkinto suomen kielessä

Apua selkokielellä

Mitä selkokieli on?

Selkokieli on yksinkertaista kieltä. Selkokielessä virkkeet ovat lyhyitä. Selkokielessä selitetään vaikeita sanoja ja sanontoja.

Selkosanomat-logo

Selkosuomeksi ilmestyy yksi sanomalehti, Selkosanomat. Selkosanomat ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa. Selkosanomia voi lukea paperilehtenä ja Selkosanomat-sivulla internetissä. Sitä voi lukea paperilehtenä ja internetissä. Selkosuomea on myös aikakauslehti Leija. Se ilmestyy joka toinen kuukausi.

Ylen uutiset selkosuomeksi

Yle Uutiset selkosuomeksi -sivulla on joka päivä uusia uutisia. Illan uutislähetyksen voi kuunnella nettisivulla.

Selkosuomeksi on nettisivuja. Tutustu kahteen sivustoon: Verneri ja Papunet.

Selkokirjoja kirjastoissa

Kirjastoissa on selkosuomeksi kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Selkokielelle on mukautettu tuttuja suomalaisia romaaneja ja kirjoitettu uusia. Kirjastoissa on kirjoja myös yksinkertaisella englannilla, ruotsilla ja muilla vierailla kielillä.

Monessa kirjastossa selkokirjoille on omat hyllynsä. Kysy kirjaston henkilökunnalta, jos et löydä selkokirjoja!

Aikuisten kaunokirjallisuutta »

Lapsille ja nuorille »

Lukemistoja ja selkokirjoja »

Tietokirjallisuutta selkokirjoina »

Easy English »

Lättläst »