Maahanmuuttajan kirjasto Maahanmuuttajan kirjasto

Maahanmuuttajan kirjasto

Kirjasto on kohtaamispaikka kaikille

Kirjasto on kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Kirjastossa voit lukea, viettää aikaa, tavata ystäviä ja osallistua tapahtumiin. Kirjaston henkilökunta auttaa sinua, vastaa kysymyksiin ja esittelee kirjastoa. Sinua palvellaan myös englanniksi.

Mitä kirjastossa on?

Kirjasto on tarkoitettu lapsille, nuorille, naisille ja miehille. Kirjastosta lainataan kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia, tietokonepelejä ja kielikursseja. Kirjastossa on aineistoa suomen kielen opiskeluun. Lapsille on kuvakirjoja, satuja, lasten elokuvia ja musiikkia. Kirjastossa on nuotteja ja musiikkiäänitteitä. Joissakin kirjastoissa on musiikkihuone, jossa voi esim. soittaa pianoa.

Kirjastossa voit lukea sanoma- ja aikakauslehtiä eri puolilta maailmaa. Kirjaston tietokoneilla on internet-yhteys. Voit lukea lehtiä omalla kielelläsi myös internetissä. Joissakin kirjastoissa tarvitset tietokoneen varaamiseen kirjastokortin. Voit varata ajan tietokoneelle etukäteen tai paikan päällä. Internet-koneilla voit lukea sähköpostisi, etsiä tietoa verkosta tai tulostaa. Tulostus on maksullista. Kaikissa koneissa on tekstinkäsittely- ja muita hyötyohjelmia. Joissain kirjastoissa on myös skannereita ja näppäimistöjä eri kielillä. Tampereella saat apua tietokoneen ja internetin käytössä myös Tietotoreilla. Kirjastossa käyminen, lainaaminen ja tietokoneiden käyttö on maksutonta.

Miten saat kirjastokortin?

Kaikki voivat saada kirjastokortin. Sitä tarvitset, kun lainaat aineistoa. Sama kirjastokortti on käytössä koko Pirkanmaan alueella. SPIKI-kirjastokorttiaat kirjastokortin, kun näytät henkilöllisyystodistuksesi, jossa on valokuva. Alle 15-vuotias tarvitsee vanhemman tai huoltajan allekirjoituksen hakulomakkeeseen.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kortti on henkilökohtainen. Älä anna kenenkään muun käyttää sitä. Jos kortti katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Kirjastokorttiin saat oman tunnusluvun eli PIN-koodin.

Lainaaminen ja palauttaminen

Laina-ajat vaihtelevat, yleisimmät ovat kaksi tai neljä viikkoa. Kun lainaat, saat kuitin. Kuitista näet, mikä on viimeinen maksuton palautuspäivä eli eräpäivä. Lainat voit uusia kirjastossa, PIKI-verkkokirjastossa tai puhelimitse, jos lainaamastasi aineistosta ei ole varauksia.

Lainausoikeus on kaikilla, jotka noudattavat kirjaston sääntöjä. Jos palautat lainasi myöhässä, sinun täytyy maksaa myöhästymismaksu. Olet vastuussa lainoistasi.

Varaaminen

Voit varata aineistoa, jota ei ole paikalla. Varauksen voit tehdä internetissä tai kirjaston asiakaspalvelussa. Varaaminen maksutonta.

Kuinka löydät lainattavaa?

Kirjastossa kirjat ja muu aineisto järjestetään hyllyihin aiheen mukaan. Jokaiselle aiheelle annetaan oma numeronsa eli luokkansa. Esimerkiksi Suomen maantieteen luokka on 42. Kirjat ovat hyllyissä aakkosjärjestyksessä useimmiten tekijän sukunimen mukaan. Kaunokirjallisuus on järjestetty kielen mukaan.

Tietoa kirjoista ja siitä, missä luokissa ne ovat, voit etsiä itse tietokoneella verkkokirjastosta. Voit hakea aineistoa tekijän, kirjan nimen tai aiheen mukaan. Koneelta näet myös, onko kirja lainassa, onko sitä muissa kirjastoissa tai onko siihen varauksia. Kirjastonhoitajat auttavat tietojen ja kirjojen etsimisessä.

Kirjaston tapahtumat

Kirjastossa on lastentapahtumia. Satutunneilla kuunnellaan satuja ja leikitään. Mukaan pääsevät yli kolmevuotiaat. Satutunnit pidetään suurimmaksi osaksi suomen kielellä. Lapsille on myös teatteriesityksiä ja muita tilaisuuksia.

Kirjastossa järjestetään kirjallisuusiltoja, kirjailijatapaamisia, konsertteja sekä esitelmätilaisuuksia. Kirjaston järjestämät tilaisuudet ovat maksuttomia. Useissa kirjastoissa on varattavia näyttelytiloja. Tietoa tapahtumista ja näyttelyistä saat kirjastoista, kirjastojen kotisivuilta, sanomalehdistä ja paikallisradiosta.

Kirjastoautot

Kirjastoautoilla on pysäkkejä siellä, missä kirjastoa ei ole lähellä. Kirjastoautojen aikatauluja ja tietoa pysäkeistä saat kirjastoista ja kirjastojen kotisivuilta.

Tervetuloa kirjastoon!

Kotisivuilta löydät kirjastojen osoitteet ja aukioloajat. Jokainen kirjasto toimii osana kansallista ja kansainvälistä kirjastoverkkoa. Kirjasto on yhteinen olohuone ja tapahtumapaikka

Tietoa Suomesta

1-6 / 20
855510
Kirja:Internet selkokielellä:2008
Tekijä: Ilmonen, Petri
Vuosi: 2008
336929
Kirja:Kaunis Suomi:1996
Vuosi: 1996
664812
649850
Kirja:Kättä päälle : Suomi-tietoutta maahanmuuttajille:2003
Tekijä: Tervomaa, Raija
Vuosi: 2003
861132
Kirja:Maan tapa Suomessa:2007
Tekijä: Kanervo, Sari
Vuosi: 2007

Kirjallisuutta omalla äidinkielellä Kirjallisuutta omalla äidinkielellä

Kirjastoissa on lastenkirjoja, romaaneja ja runoja useilla kielillä. Voit etsiä kirjoja myös hakulomakkeella ja valita kieli-kohdasta kielen.

albania »   |    arabia »

farsi »       |    kiina »

kurdi »      |    pastu »

somali »    |    turkki »

venäjä »    |    vietnam »

viro »

Suomen kielen opiskelua

Kirjastosta löydät apua suomen ja muiden kielten opiskeluun. Oppimateriaaleja on monenlaisia. Henkilökunta auttaa sinua löytämään sinulle sopivan teoksen.

Kuvasanakirjat eri kielillä »

Suomen kielen oppikirjat »

Yleinen kielitutkinto (Yki) »

Internetissä on suomen kielen itseopiskeluun sopivia sivuja. Tässä niistä muutamia. Linkit aukeavat uuteen selainikkunaan.

kotisuomessa.fi (palveluun pääsee kokeile vierailijana -painikkeesta)

Liitu

UUNO – an Internet-based Guide to Finnish language and culture