Nuoret lukevat, kuva: Shutterstock

Pirkanmaan lukudiplomi - yläkoulu ja toinen aste

Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi!

Pirkanmaan lukudiplomin yläkoulun kirjalistat on uudistettu elokuussa 2020, ja toisen asteen lukudiplomit uudistetaan/ollaan uudistamassa alkusyksyksi 2021.

Lukudiplomin voit suorittaa mobiilisovellusta käyttäen. Sovelluksesta löydät jokaisen luokka-asteen kirjavalikoiman ja lukudiplomin suorittamiseen vaaditut tehtävät.

Voit myös halutessasi suorittaa diplomin perinteisesti tulostamalla kirjalistat paperille ja tarkistamalla kirjojen saatavuuden PIKI-kirjastoissa alla olevista linkeistä.

Yläkoulun lukudiplomi

Yläkoulussa jokaiselle luokka-asteelle on oma kirjalistansa. Luokilla 7–9 luetaan seitsemän (7) kirjaa lukuvuoden aikana.

Listoilla on monenlaista luettavaa, romaaneista sarjakuviin. Kirjoja on tarkoitus valita niin, että eri lajit tulevat tutuiksi. Voit myös valita opettajasi kanssa kirjoja listan ulkopuolelta. Kirjasarjoista voit lukea minkä tahansa sarjan osan. Joitain teoksia on saatavana myös e-kirjoina.

Jokaiselle luokka-asteelle on omat tehtävänsä. Jokaisesta luetusta kirjasta tehdään yksi valinnainen tehtävä. Joitakin tehtäviä voi tehdä erilaisilla tietokoneohjelmilla tai -sovelluksilla, kun asiasta sovitaan opettajan kanssa. Tehtävät löytyvät kirjalistojen lopusta ja tulostettavista pdf-tiedostoista.

Lukudiplomitodistuksen saat, kun olet lukenut seitsemän kirjaa ja suorittanut niihin liittyvät tehtävät.

Lukion ja ammattioppilaitosten lukudiplomi (toinen aste)

Toisen asteen lukudiplomi innostaa lukuharrastuksen ja monipuolisen lukemisen pariin. Kirjalistoilla on monenlaista luettavaa romaaneista sarjakuviin ja tietokirjoista säeromaaneihin. Lukudiplomia varten luetaan 12 kirjaa koko opiskeluajan kuluessa.

Valitse kirjoja mahdollisimman edustavasti eri aihepiireistä ja kirjallisuudenlajeista.  Voit sisällyttää valikoimaan myös kirjoja, jotka kuuluvat muutenkin koulun opetussuunnitelmaan. Voit lukea myös muiden kirjailijoiden kirjoja kuin listassa mainitut. Yhden kirjan voit suorittaa myös e-kirjana tai e-äänikirjana. Sovi opettajasi kanssa omista valinnoistasi etukäteen.

Keskustele opettajan kanssa myös kirjoihin liittyvien tehtävien määrästä ja laajuudesta. Pääsääntöisesti yhdestä luetusta kirjasta tehdään yksi tehtävä. Voit myös vertailla kirjoja tai yhdistää useamman kirjan samaan tehtävään. Valitse mieluusti erilaisia tehtäviä. Yhdessä tehtävässä voit vaihtoehtoisesti käyttää myös verkkotekstiä tai -tallennetta, esimerkiksi kirjablogia tai lavarunousesitystä, kirjan sijaan. Sovi suoritustavoista opettajasi kanssa.

Enintään puolet tehtävistä voit suorittaa suullisesti. Tehtävät löytyvät kirjalistan lopusta ja tulostettavasta pdf-tiedostosta sekä Pirkanmaan lukudiplomi -mobiilisovelluksesta.

Diplomitodistuksen saat, kun olet lukenut kaikki 12 teosta ja osoittanut tuntevasi niiden sisällön opettajan kanssa sovitulla tavalla.

Mukautettu lukudiplomi (yläkoulu ja toinen aste)

Mukautettu lukudiplomi on tarkoitettu oppilaille, joille lukeminen on eri syistä haastavaa. Lukudiplomi edistää lukuharrastusta ja innostaa monipuolisen lukemisen pariin. Listoilla on monenlaista luettavaa, romaaneista sarjakuviin ja tietokirjoista säeromaaneihin.

Sovi luettavien kirjojen määrästä opettajasi kanssa. Voit valita kirjoja niin, että eri lajit tulevat tutuiksi. Voit myös valita opettajasi kanssa kirjoja listan ulkopuolelta. Kirjasarjoista voit lukea minkä tahansa sarjan osan. Joitain teoksia voit lukea myös e-kirjoina.

Voit myös kuunnella osan kirjoista äänikirjoina ja e-äänikirjoina. Äänikirjat löytyvät PIKI-kirjastojen kokoelmasta tai lukuesteisille tarkoitetusta Celian äänikirjapalvelusta. Sovi kuuntelemisesta opettajasi kanssa.
Keskustele opettajasi kanssa kirjoihin liittyvien tehtävien määrästä ja laajuudesta. Yhdestä luetusta kirjasta tehdään yksi tehtävä. Voit myös vertailla kirjoja tai yhdistää useamman kirjan samaan tehtävään. Valitse mieluusti erilaisia tehtäviä. Enintään puolet tehtävistä voit suorittaa suullisesti.

Voit käyttää yhdessä tehtävässä kirjan sijaan myös verkosta löytyvää tekstiä tai esitystä, esimerkiksi kirjablogia tai lavarunousvideota. Sovi opettajasi kanssa omista valinnoistasi etukäteen. Tehtävät löytyvät kirjalistan lopusta ja tulostettavasta pdf-tiedostosta sekä Pirkanmaan lukudiplomi -mobiilisovelluksesta.

Diplomitodistuksen saat, kun olet lukenut kaikki sovitut teokset ja tehnyt sovitut tehtävät.

Kirjojen saatavuus

Kirjojen saatavuudet Pirkanmaan kirjastoissa näet klikkaamalla teoksen nimiä listassa. Varaaminen on maksutonta, jos se tehdään noutopaikaksi valitun kunnan kirjaston kokoelmasta. Seutuvaraus koko PIKI-alueelta on maksullista.

Onnea sinulle lukuharrastuksesi parissa!

Lisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Pääkirjasto Metson lasten ja nuorten osasto
lapset.metso(at)tampere.fi

Kirjojen saatavuus PIKI-kirjastoissa ja tehtävät

Mobiilisovellus

Google Play -badget

App Store badget

Pirkanmaan lukudiplomi -sovellus

Yläkoulun ja toisen asteen koulujen lukudiplomin kirjalistat ja tehtävät saatavissa myös mobiilisovelluksena. Lataa sovellus ilmaiseksi Google Play- tai App Store -kaupasta.

Sovelluksen avoin lähdekoodi on jaossa GitHubissa.

Pirkanmaan lukudiplomi -sovelluskuvake, piirtäjä Heikki Harmainen

Katso sovelluksen esittely