Pirkanmaan lukudiplomi - yläkoulu ja toinen aste Pirkanmaan lukudiplomi - yläkoulu ja toinen aste

Nuoret lukevat, kuva: Shutterstock

Yläkoulun lukudiplomi

Yläkoulussa jokaiselle luokka-asteelle on oma kirjalista. Yläluokilla 7–9 luetaan seitsemän (7) kirjaa.

Mukautettu lukudiplomi on tarkoitettu oppilaille, joille lukeminen on eri syistä vaikeaa. Mukautetun diplomin suorittaja sopii kirjojen määrästä opettajan kanssa.

Listoilla on monenlaista luettavaa, romaaneista sarjakuviin. Kirjoja on tarkoitus valita niin, että eri lajit tulevat tutuiksi. Voit myös valita opettajasi kanssa kirjoja listan ulkopuolelta. Kirjasarjoista on useimmiten mainittu, että voit lukea minkä tahansa sarjan osan. Joitain teoksia on saatavana myös e-kirjoina.

Jokaiselle luokka-asteelle on omat tehtävät. Jokaisesta luetusta kirjasta tehdään yksi valinnainen tehtävä. Joitakin tehtäviä voi tehdä erilaisille tietokoneohjelmilla tai -sovelluksilla, kun asiasta sovitaan opettajan kanssa.

Lukudiplomitodistuksen saat, kun olet lukenut seitsemän kirjaa ja suorittanut niihin liittyvät tehtävät.

Lukion ja ammattioppilaitosten lukudiplomi (toinen aste)

Toisen asteen lukudiplomia varten luetaan 12 kirjaa koko opiskeluajan kuluessa. Valitse kirjoja mahdollisimman edustavasti eri kokonaisuuksista. Sovi opettajan kanssa omista valinnoistasi etukäteen. Voit sisällyttää valikoimaan kirjoja, jotka kuuluvat koulun opetussuunnitelmaan. Voit myös sovitusti lukea muita kirjoja ja muiden kirjailijoiden kirjoja kuin listassa mainitut.

Mukautettu lukudiplomi on tarkoitettu oppilaille, joille lukeminen on haastavaa. Mukautetun diplomin suorittaja sopii kirjojen määrästä opettajan kanssa.

Jos olet aloittanut vuoden 2014 lukudiplomista, voit siirtyä tähän ja säilyttää tekemäsi kirjavalinnat ja tehtävät. Epäselvissä tapauksissa neuvottele opettajan kanssa parhaasta ratkaisusta.

Keskustele opettajan kanssa myös kirjoihin liittyvien tehtävien määrästä ja laajuudesta. Pääsääntöisesti yhdestä luetusta kirjasta tehdään yksi tehtävä. On myös mahdollista vertailla kirjoja tai muuten yhdistää useampi kirja samaan tehtävään. Valitse mieluusti erilaisia tehtäviä. Enintään puolet tehtävistä voi suorittaa suullisesti. Tehtävät löytyvät kirjalistan lopusta ja tulostettavasta pdf-tiedostosta.

Diplomitodistuksen saat, kun olet lukenut kaikki 12 teosta ja osoittanut tuntevasi niiden sisällön opettajan kanssa sovitulla tavalla.

Kirjojen saatavuus

Kirjojen saatavuudet Pirkanmaan kirjastoissa näet klikkaamalla teoksen nimiä listassa. Varaaminen on maksutonta, jos se tehdään noutopaikaksi valitun kunnan kirjaston kokoelmasta. Seutuvaraus koko PIKI-alueelta on maksullista.

Helppolukuiset on merkitty * -merkillä.

Onnea sinulle lukuharrastuksesi parissa!

Kirjojen saatavuus PIKI-kirjastoissa ja tehtävät

Mobiilisovellus Mobiilisovellus

Google Play -badget

App Store badget

Pirkanmaan lukudiplomi -sovellus

Yläkoulun ja toisen asteen koulujen lukudiplomin kirjalistat ja tehtävät saatavissa myös mobiilisovelluksena. Lataa sovellus ilmaiseksi Google Play- tai App Store -kaupasta.

Sovelluksen avoin lähdekoodi on jaossa GitHubissa.

Pirkanmaan lukudiplomi -sovelluskuvake, piirtäjä Heikki Harmainen

Katso sovelluksen esittely

Lasten lukudiplomi Lasten lukudiplomi