Scifi, kauhu, fantasia
Epätoivon ja toivon maailmat
Miltä tuntuisi elää maailmassa, jossa kirjat ovat kiellettyjä? Tai maailmassa, jossa yhteiskunnan valvova silmä yltää kaikkialle eikä yksilöllä ole yksityisyyttä lainkaan? Tai maailmassa, jossa hallitaan pelolla ja yhteiskuntaa arvosteleva voi pahimmassa tapauksessa kadota jäljettömiin? Vaikka nyt puhumme fiktiivisestä kirjallisuudesta, edellä mainitut teemat kuulostavat yllättävän tutuilta ja realistisilta. Tervetuloa totalitaarisen dystopiakirjallisuuden äärelle.
Tieteiskirjallisuuden taikaa
Scifi elää nousukautta. Kaunokirjallisuuden Science Fiction -klassikot kiinnostavat, dystopiat ja yhteiskunnallinen tieteiskirjallisuus saavat yhä uusia lukijoita. Kokeile, jäätkö sinä scifi-koukkuun?
Kauhua goottilaisittain
Goottilaisilla kauhuromaaneilla on pitkä historia 1700-luvun jälkipuoliskolta nykypäivään. 1818 genre oli jo niin pahamaineisen tunnettu, että Jane Austen tunnetusti parodioi sitä romaanissaan Neito vanhassa linnassa (Northanger Abbey).
Kääntämättömiä fantasia- ja scifiklassikoita
Spekulatiivisen fiktion subgenreissä tarjonta on maailmalla niin suurta, että ymmärrettävästi vain murto-osa päätyy meillä suomennetuiksi. Esittelyssä fantasia- ja scifikirjoja ja -kirjailijoita, joita ei tällä hetkellä ole saatavissa suomeksi.
Kauhuelokuvien klassikoita
Mikä kauhuelokuvissa kiehtoo? Onko se pelon tunne, paniikinomainen tunne päästä pakoon vai adrenaliiniryöppy veressä?
Koneita, kummaa ja kohteliasta
Tieteis-, fantasia- ja kauhukirjallisuuden alalajeja on pilvin pimein. Tässä esitellään kolme koneellista, kummallista ja kohteliasta: steampunk, uuskumma ja fantasy of manners.
Vanhaa ja uutta kummaa
Marraskuun lainavinkkien teemana on vanha ja uusi kumma - tutummalla termillä maaginen realismi.
Mitä kummaa?
Uuskumma on suora käännös sanoista ”new weird” ja sillä tarkoitetaan fantasiakirjallisuuden alalajia, jolle on tyypillistä kirjallinen kokeellisuus, rajojen rikkominen ja korkea ilmaisullinen laatu.
Filosofinen scifi
Tieteiskirjallisuuden lajityyppi on laajentunut sitä mukaa, kun teknologia on vallannut yhä tärkeämmän roolin ihmisten elämässä ja yhteiskunnassa. Monet kirjailijat pohtivat teoksissaan ihmisen ja teknologian suhdetta, ihmisyyden ja tekoälyn välistä eroa sekä suhdetta toisiin älyllisiin lajeihin.
Aiheet
- Jos pidät tästä
- Kaunokirjallisuus
- Jännitys ja seikkailu
- Rakkaus ja romantiikka
- Scifi, kauhu ja fantasia
- Sarjakuva ja huumori
- Runot ja novellit
- Elokuvat
- Hyvinvointi ja liikunta
- Kädentaidot ja harrastukset
- Luonto ja puutarha
- Perhe ja yhteiskunta
- Maat ja kansat
- Historia ja kulttuurit
- Vuodenkierto
- Suomi 100