Maat ja kansat
Grönlanti - saari maailman laidalla
Grönlanti on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue ja maailman suurin saari Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Tätä arktista saarta asuttivat sekä inuiitit että viikingit jo 1000-luvulla. Saarten nimi Grøn land, vihreä maa, on erään teorian mukaan ensimmäisen skandinaavisen asutuksen Grönlantiin perustaneen viikinki Erik Punaisen vanha kikka saada saarelle lisää asukkaita. Suurin osa saaresta on lumen ja jään peitossa, mutta silti sen salaperäisyys ja monimuotoisuus kiehtovat. Grönlannin sijainti strategisesti tärkeänä paikkana on kirvoittanut useita seikkailutarinoita ja onpahan eräs valtionpäämies ollut sen valmis ostamaankin.
Jos pidät matkakertomuksista...
...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.
Etelä-Korea
Aasian monet trendit syntyvät Etelä-Koreassa ja leviävät sieltä myös tänne Pohjolan perukoille. Korealainen musiikki ja kauneudenhoito tunnetaan laajalti ja korealaisesta ihonhoidosta on jopa ilmestynyt hiljattain suomenkielisiä teoksia. Mitä muuta Etelä-Korea on kuin muotia, kauneutta ja musiikkia? Tässä muutamia vinkkejä, joiden myötä voi tutustua Etelä-Koreaan hieman pintaa syvemmältä.
Rajoilla ja reunoilla
Sodat, levottomuudet, köyhyys ja monet muut elämää rajoittavat tekijät liikuttavat nykyään miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kodeistaan paenneet ihmiset liikkuvat usein vieraiden valtioiden rajoilla ja yhteiskuntien reunamilla pyrkiessään kohti parempaa elämää. Millaisia ovat valtioiden rajoja ylittävien tai sitä yrittävien matkat? Millaista on elää yhteiskunnan reunalla? Tämä artikkeli tarjoaa luku- ja katseluvinkkejä niille, jotka haluavat tietää siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista enemmän.
Pohjois-Italia: nojatuolimatka
Italiassa on vahva paikallisidentiteetti. Italialainen on ensisijaisesti oman kotiseutunsa asukas, trentinolainen, venetolainen tai sisilialainen, toissijaisesti italialainen, kuten Liisa Väisänen teoksessaan Kaikki Italiani: matkoja maahan josta on moneksi toteaa.
Mitä kuuluu alkuperäiskansoille?
Suomen YK-liitto määrittelee, että alkuperäiskansaksi kutsutaan väestöä, joka polveutuu tiettyä maantieteellistä aluetta alkuperäisesti asuttaneesta kansasta tai asukkaista. Nämä kansat ovat asuneet alueella jo ennen nykyisten valtionrajojen muodostumista. Maailmassa on tänä päivänä noin 370 miljoonaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä, mikä on noin 5 prosenttia koko maailman väestöstä. He elävät noin 90 eri valtion alueella.
Tarinoita Villistä Lännestä
Muistatko lapsena leikkineesi intiaanipäähine päässä tai sheriffin tähti rinnassa villin lännen leikkejä? Jos muistat, muistat ehkä myös pari legendaarista lännensarjaa televisiosta, jotka oli pakko ehtiä katsoa.
Ulkomaalaisena Italiassa – elämää ja tunnelmia
Hyvää ruokaa, kauniita maisemia, ränsistyneitä maalaistaloja oliivipuineen, värikkäitä persoonia, kauniita värejä – italialaisessa elämäntavassa on jotain, joka kiehtoo ihmisiä eri puolella maailmaa. Sukella sinäkin italialaiseen tunnelmaan.
Japani
Huhtikuu tuo mieleen kukkivat kirsikkapuut. Ja kirsikkapuut tuovat mieleen Japanin.
Aiheet
- Jos pidät tästä
- Kaunokirjallisuus
- Jännitys ja seikkailu
- Rakkaus ja romantiikka
- Scifi, kauhu ja fantasia
- Sarjakuva ja huumori
- Runot ja novellit
- Elokuvat
- Hyvinvointi ja liikunta
- Kädentaidot ja harrastukset
- Luonto ja puutarha
- Perhe ja yhteiskunta
- Maat ja kansat
- Historia ja kulttuurit
- Vuodenkierto
- Suomi 100