Suosituksia aiheittain: Maat ja kansat

1-10 / 34

Rajoilla ja reunoilla

Sodat, levottomuudet, köyhyys ja monet muut elämää rajoittavat tekijät liikuttavat nykyään miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kodeistaan paenneet ihmiset liikkuvat usein vieraiden valtioiden rajoilla ja yhteiskuntien reunamilla pyrkiessään kohti parempaa elämää. Millaisia ovat valtioiden rajoja ylittävien tai sitä yrittävien matkat? Millaista on elää yhteiskunnan reunalla? Tämä artikkeli tarjoaa luku- ja katseluvinkkejä niille, jotka haluavat tietää siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista enemmän.

Luotu: 17.1.2019

Pohjois-Italia: nojatuolimatka

Italiassa on vahva paikallisidentiteetti. Italialainen on ensisijaisesti oman kotiseutunsa asukas, trentinolainen, venetolainen tai sisilialainen, toissijaisesti italialainen, kuten Liisa Väisänen teoksessaan Kaikki Italiani: matkoja maahan josta on moneksi toteaa.

Luotu: 27.4.2018

Mitä kuuluu alkuperäiskansoille?

Suomen YK-liitto määrittelee, että alkuperäiskansaksi kutsutaan väestöä, joka polveutuu tiettyä maantieteellistä aluetta alkuperäisesti asuttaneesta kansasta tai asukkaista. Nämä kansat ovat asuneet alueella jo ennen nykyisten valtionrajojen muodostumista. Maailmassa on tänä päivänä noin 370 miljoonaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä, mikä on noin 5 prosenttia koko maailman väestöstä. He elävät noin 90 eri valtion alueella.

Luotu: 13.2.2017

Tarinoita Villistä Lännestä

Muistatko lapsena leikkineesi intiaanipäähine päässä tai sheriffin tähti rinnassa villin lännen leikkejä? Jos muistat, muistat ehkä myös pari legendaarista lännensarjaa televisiosta, jotka oli pakko ehtiä katsoa.

Luotu: 27.5.2016

Ulkomaalaisena Italiassa – elämää ja tunnelmia

Hyvää ruokaa, kauniita maisemia, ränsistyneitä maalaistaloja oliivipuineen, värikkäitä persoonia, kauniita värejä – italialaisessa elämäntavassa on jotain, joka kiehtoo ihmisiä eri puolella maailmaa. Sukella sinäkin italialaiseen tunnelmaan.

Luotu: 22.3.2016

Japani

Huhtikuu tuo mieleen kukkivat kirsikkapuut. Ja kirsikkapuut tuovat mieleen Japanin.

Luotu: 10.3.2016

Jäässä

Jäässä voi olla monin eri tavoin.

Luotu: 7.12.2015

Konflikteja, kumouksia ja kulttuureita

...eli miksi ja miten ihmiset joutuvat sellaiseen tilanteeseen, että on pakko lähteä - ja miten he selviävät siitä.

Luotu: 13.11.2015

Muille maille vierahille

Mitä tapahtuu, kun ihminen joutuu hyvästelemään kotinsa ja kotiseutunsa, kun arki muuttuu matkalla oloksi ja kaikki ympärillä uudeksi ja oudoksi? Entä millaista on palata takaisin kerran menetettyyn kotiin?

Luotu: 12.11.2015

Kun on pakko lähteä

Tällä hetkellä maailmassa on pakolaisia enemmän kuin vuosikausiin - heitä on noin 60 miljoonaa.

Luotu: 10.11.2015