Suosituksia aiheittain: Kaunokirjallisuus

1-10 / 47

Pääosassa nainen

Naiskirjallisuus on naisten kirjoittamaa ja pääosin naisille kohdennettua kirjallisuutta. Kantavia teemoja voivat olla esimerkiksi erilaisista lähtökohdista olevien naisten kuvaaminen, oman identiteetin löytäminen sekä muisteleminen.

Luotu: 21.8.2019

Minnan jalanjäljissä

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään 19.3. Sama päivä on myös kirjailija Minna Canthin (1844 - 1897) syntymäpäivä ja tänä vuonna hänen syntymästään tulee kuluneeksi 175 vuotta.

Luotu: 11.1.2019

Niin kauan kuin sinut muistetaan…

Elämäkerrat ovat kirjastoissa erittäin suosittu ja luettu aineistolaji. Meillä on tarve muistaa, muistella ja tallentaa muistamaamme. Muisti on oikullinen, se ei pysy aitauksessa tai saavu tarvittaessa. Ihmisen elämän tallentaminen kirjaksi vaikuttaa siten lähes mahdottomalta tehtävältä. Siitä huolimatta siihen on ryhdytty usein, erittäin tuotteliaasti. Miten elämäkerrat syntyvät? Kuka katsotaan elämäkerran arvoiseksi? Ja miten kaunokirjallisuudessa on käsitelty elämäkerrallisuutta?

Luotu: 19.9.2018

Luen Sinulle - lukuvinkkejä ääneen lukemiseen

Tampereen kaupunginkirjaston Kirjastoautot ja kotipalvelut -osaston laatima lista ääneenluettavista kirjoista aikuisille ja vanhuksille.

Luotu: 20.8.2018

Lue ääneen vanhukselle

Ääneen lukeminen on helppo ja mainio viriketuokio vanhuksille. Tässä jutussa on ehdotuksia lukutuokioon sopivista kirjoista.

Luotu: 3.8.2018

Palkittuja kääntäjiä

Luitko hyvän kirjan? Soljuiko kirjan kieli niin, että sitä oli nautinnollista ja helppo lukea? Jos lukemasi kirja oli alunperin vieraskielinen, katsoitko kirjan ensilehdiltä, kuka kirjan oli kääntänyt? Kirjan kääntäminen toiselle kielelle ei ole ihan helppo juttu. Kääntäjän pitäisi saada kerrottua lukijalle kirjailijan ajatus - ei vain pelkkiä sanoja. Joskus jollekin termille tai sanalle ei löydy edes suomenkielistä vastinetta. Mikä ero sitten on suomentajalla ja kääntäjällä? Suomentajan kohdekieli on suomi, mutta kääntäjä voi esimerkiksi kääntää ranskan kielestä ruotsin kielelle. Vuoden 2018 Mikael Agricola- ja J.A. Hollo-palkintojen ehdokkaat on julkistettiin tämän vuoden maaliskuussa ja palkinnot jaettiin 6.4.2018.

Luotu: 20.3.2018

Tuntematon sotilas - monumentin monet kasvot

Tuntematon sotilas on muuntunut monumentiksi kulttuurissamme. Teosta ja sen elokuva-, kuunnelma- ja teatteriversioita luetaan, katsotaan ja kuunnellaan yhä uudelleen. Kirja on ollut innoituksen lähde tuottaen monia sovituksia ja uusia teoksia, viimeisimpänä Aku Louhimiehen elokuvaversio. Mihin kaikkeen Tuntematon on taipunut?

Luotu: 15.11.2017

Kansallisia aarteita Finnassa

Sukututkija, opiskelija tai muuten suomalaisesta kulttuurihistoriasta kiinnostunut, joko olet tutustunut Kansalliskirjaston hienoon hakupalveluun Finnaan?

Luotu: 17.8.2017

Vanhaa kirjallisuutta verkossa

Aina ei tarvitse lähteä kirjastojen varastoita kaivelemaan, jos etsii vanhempaa kauno- tai tietokirjallisuutta. Verkossa löytyy yllättävän paljon sähköiseen muotoon tallennettua kotimaista kirjallisuutta.

Luotu: 28.7.2017

Syrjäpolkuja ja sivukujia

Kirjallisuus on täynnä tarinoita heistä, jotka kulkevat omia polkujaan, jotka ovat hieman syrjässä, sivussa, ulkopuolella. Jotkut heistä ovat siellä omasta valinnastaan, osa janoaa muiden seuraan. Tässä tarinoita valtavirran sivusta.

Luotu: 21.6.2017