Suosituksia aiheittain

Historia ja kulttuuri

1-10 / 60

Jos pidät historiasta...

...voisit olla kiinnostunut näistä historiaan liittyvistä tietokirjoista.

Luotu: 4.6.2020

Keitä ne on ne sankarit?

Ketkä ovat nykyajan sankareita? Sen tietävät kaikki, että nykyajan sankaruus on nopeaa - sankaruudesta pudotaan yhtä nopeasti kuin sankariksi noustaan. Seuraavassa sankaruutta tarkastellaan eri näkökulmista. Kannattaa muistaa, että sankaruutta ei voi mitata millään asteikolla. Kyse on pikemminkin asenteesta.

Luotu: 29.7.2019

Rajoilla ja reunoilla

Sodat, levottomuudet, köyhyys ja monet muut elämää rajoittavat tekijät liikuttavat nykyään miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kodeistaan paenneet ihmiset liikkuvat usein vieraiden valtioiden rajoilla ja yhteiskuntien reunamilla pyrkiessään kohti parempaa elämää. Millaisia ovat valtioiden rajoja ylittävien tai sitä yrittävien matkat? Millaista on elää yhteiskunnan reunalla? Tämä artikkeli tarjoaa luku- ja katseluvinkkejä niille, jotka haluavat tietää siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista enemmän.

Luotu: 17.1.2019

Niin kauan kuin sinut muistetaan…

Elämäkerrat ovat kirjastoissa erittäin suosittu ja luettu aineistolaji. Meillä on tarve muistaa, muistella ja tallentaa muistamaamme. Muisti on oikullinen, se ei pysy aitauksessa tai saavu tarvittaessa. Ihmisen elämän tallentaminen kirjaksi vaikuttaa siten lähes mahdottomalta tehtävältä. Siitä huolimatta siihen on ryhdytty usein, erittäin tuotteliaasti. Miten elämäkerrat syntyvät? Kuka katsotaan elämäkerran arvoiseksi? Ja miten kaunokirjallisuudessa on käsitelty elämäkerrallisuutta?

Luotu: 19.9.2018

Naamioleikkiä

”Suomalaiset ovat teatterikansaa” -väite on usein kuultu. Tutkimusten valossa se pitänee paikkansa. Teatterissa käydään innokkaasti. Mutta - oletko tutustunut teatteriin näytelmätekstien kautta? Näytelmät tarjoavat pienessä paketissa suuria aiheita ja vaihtuvia tunteita. Tragedian ja komedian naamiot vuorottelevat Suosituksia-teoksissakin.

Luotu: 19.7.2018

Kartanokulttuuria Suomessa

Suosituksia katsoo suomalaisiin kartanoihin, ja kartanokulttuurin aineelliseen ja henkiseenkin tilaan. Kierros kestää muutamia vuosisatoja. Tervetuloa tutustumaan!

Luotu: 22.1.2018

Aikalaiskertomuksia kansalaissodan ajalta

Kansalaissota, sisällissota, vapaussota, veljessota, kapina, luokkasota...Suomen vuoden 1918 sodalla on monta nimeä. Tammikuun Suosituksissa tarkastellaan aikalaiskirjallisuutta, joka syntyi kirjailijan omakohtaisista kokemuksista Suomen itsenäisyyden alkutaipaleella. Aikalaiskirjailijoiden teokset syntyivät joko heti kansalaissodan aikana tai vasta vuosikymmeniä sen jälkeen. Yhteistä niille on se, että kirjailija koki itse kansakunnan kahtiajaon hetket.

Luotu: 22.11.2017

Itsenäistymisen 1910-luku

Elämää Suomessa 1910-luvulla.

Luotu: 17.11.2017

Tuntematon sotilas - monumentin monet kasvot

Tuntematon sotilas on muuntunut monumentiksi kulttuurissamme. Teosta ja sen elokuva-, kuunnelma- ja teatteriversioita luetaan, katsotaan ja kuunnellaan yhä uudelleen. Kirja on ollut innoituksen lähde tuottaen monia sovituksia ja uusia teoksia, viimeisimpänä Aku Louhimiehen elokuvaversio. Mihin kaikkeen Tuntematon on taipunut?

Luotu: 15.11.2017

Politisoitumisen ja yksilöllisyyden 70-luku

Elämää Suomessa 1970-luvulla.

Luotu: 10.11.2017
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu