Suosituksia Suosituksia


Keitä ne on ne sankarit?

Ketkä ovat nykyajan sankareita? Sen tietävät kaikki, että nykyajan sankaruus on nopeaa - sankaruudesta pudotaan yhtä nopeasti kuin sankariksi noustaan. Seuraavassa sankaruutta tarkastellaan eri näkökulmista. Kannattaa muistaa, että sankaruutta ei voi mitata millään asteikolla. Kyse on pikemminkin asenteesta.

Teoksen kansikuvaSankarina pidetään ihmistä, joka omalla toiminnallaan ja neuvokkuudellaan ylittää muiden ylivoimaisina pitämiä esteitä. Yleisimpiä sankarityyppejä ovat sotasankarit. Myös urheilusankarit kuuluvat perinteiseen suomalaiseen sankarigalleriaan. Kun Paavo Nurmi menestyi juoksuradalla, koko kansa menestyi. Pystyvätkö nykyajan urheilusankarit samaan? Taina West päätyy pohdinnoissaan siihen, että suomalaisten suuret sankarit ovat nykyään vain tiettyjen alaryhmien idoleita. "Joillekin Kimi Räikkönen on ehdoton sankari. Mutta ne, jotka eivät arvosta autourheilua, pitävät vain ääliömäisenä ajaa autolla ympyrää kolmensadan kilometrin tuntinopeudella", West kertoo eräässä haastattelussa. Taina Westin kirjoittama Suomalainen sankaruus valottaa sitä, miten suomalaiset sankarit istuvat antiikin Kreikan sankarimytologiaan.

 

Teoksen kansikuvaMiten tänä päivänä tullaan sankariksi ja mitä sankareilta ennen vaadittiin? Vesa Paavolan kirja peilaa nykypäivän sankaruutta universaalia sankarimyyttiä vasten. Ryhtyisinkö sankariksi on ironinen katsaus aiheeseen yritysmaailman, urheilun ja politiikan esimerkkien avulla mietittäessä, millaiseksi sankariksi haluaisi tulla: elokuvasankariksi, urheilusankariksi, sotasankariksi, operettisankariksi, muinaissankariksi, naissankariksi vai sisäiseksi sankariksi. Mukana runsaasti neuvoja sankaruutta tavoitteleville.

 

Teoksen kansikuvaOman maan suurmies ja sankari on yleensä naapureidensa pahin rikollinen. Eri maiden pääkaupungeissa on tyypillisesti iso patsas, jossa on kuvattu tiukkailmeinen mies hevosen selässä tuijottamassa horisonttiin. Usein hänellä on miekka kohotettuna tarkoin valittuun ilmansuuntaan. Kaupunkien asukkaat ottavat nämä muistomerkit itsestäänselvyyksinä. Ne ovat tuttuja lapsuudesta ja koulujen oppikirjoista. Muistomerkkien henkilöt ovat sankareita, jotka ovat tuoneet maalleen kunniaa. Ari Turusen Mulkerot : patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja -kirjassa kerrotaan toisenlainen tarina näiden henkilöiden saavutuksista. Turuselle merkkihenkilöt eivät ole sankareita vaan pahoja poikia, joita kaikkia yhdisti yksi sama piirre. Heidän kanssaan ei kannattanut olla eri mieltä.

 

Teoksen kansikuvaJohanna Sinisalon Sankarit on ilkikurinen ja maaginen teos. Mutta miksi kaikki sen henkilöt ja heidän kohtalonsa tuntuvat niin merkillisen läheisiltä ja tutuilta? Rex on Suomen kaikkien aikojen suurin rocktähti. Mahti on moninkertainen kultamitalisti, jonka hulvattomat naisseikkailut ja juhlinta herättävät joissakin riemua, joissakin pahennusta. Ile on Rexin bändin entinen rumpali, nykyinen tietokonevirtuoosi ja uuden ajan internetprofeetta. Mutta mitä yhteistä on heillä ja eristetyn tutkimuslaitoksen piinkovalla johtajalla rouva Alakorkeella, kauneuskilpailuissakin päteneellä tiedenaisella ja traagisen lapsuuden eläneellä jääkiekkovalmentajalla? He kaikki ovat sankareita. Johanna Sinisalon Sankarit on tarkka, ovela ja oivaltava Kalevalan uudelleenkirjoitus. Eepoksemme tutut hahmot saavat romaanissa uudet elämät rocktähtinä, tietokonevelhoina, misseinä ja huippu-urheilijoina 1990-luvun Suomessa, mutta heidän tarinansa kunnianhimosta, kateudesta, ahneudesta ja kostosta ovat ajattomia.

 

Teoksen kansikuvaChile, vuosi 1973. Kenraali Augusto Pinochet käynnisti verisen sotilasvallankaappauksen, joka järkytti julmuudessaan koko maailmaa. Heikki Hiilamo johdattaa Näkymättömät sankarit -kirjassaan lukijan "Suomen Schindlereiden" saappaisiin Chilen verisissä vainoissa. Miten suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus kollegoineen onnistui pelastamaan jopa 2 500 vainotun hengen raakojen puhdistusten aikana? Teos on tositarina suomalaisista, jotka kävivät vastarintaa kahdella rintamalla: toisaalta vastoin kenraali Pinochetin julmuuksia, toisaalta vastoin Suomen ulkoministeriön ohjeita. Diplomaateille käy selväksi, että vastarinnalla on korkea hinta. Hiilamo onnistuu mukaansatempaavasti kertomaan suomalaisten sankareiden tarinan, joka kytkeytyy myös nykyiseen pakolaiskeskusteluun kiehtovalla tavalla. Hiilamon kirjaan pohjautuva hieno Invisible Heroes-tv-sarja on nähtävissä myös Yle Areenassa.

 

Teoksen kansikuvaAmundsenin viimeinen matka on hyinen seikkailu napajäätiköiden sankarin jäljillä. Vuonna 1928 ilmalaiva ”Italian” paluumatka pohjoisnavalta päättyi onnettomuuteen Huippuvuorilla. Aluksen miehistön löytämiseksi käynnistettiin historian suurin kansainvälinen pelastusoperaatio, johon otti osaa myös Roald Amundsen. Ikääntyvä naparetkeilijä lähti kehnoin varustein ja suunnitelmin uhkayritykseen, jonka oli määrä palauttaa hänen maineensa kansallissankarina. Toisin kävi: Amundsen katosi jäljettömiin. Amundsenin pelastuslentokoneen ja sen huono-onnisen miehistön kohtalo on jäänyt arvoitukseksi. Rikoskirjailijana ja naparetkeilijänä tunnetun Monica Kristensenin tiheätunnelmainen teos raottaa arktisen mysteerin verhoa uusien todisteiden voimin. Vaikka Amundsenin viimeinen matka luokitellaan tietokirjaksi, se etenee kuin jännitysromaani – ajoittain jopa trillerinomaiseen tapaan.

 

Teoksen kansikuvaPoliisikoira on kadonneen paras ystävä ja karanneen pahin vihollinen, poliisin voimankäyttöväline, ohjaajansa ympärivuorokautinen seuralainen ja monitaitoinen ammattilainen, jonka vahvin työkalu on sen nenänkäyttökyky. Suomen poliisilla on noin 280 poliisikoiraa, jotka työskentelevät partiokoirina tai erikoiskoirien tehtävissä. Poliisikoirista suurin osa on rodultaan belgianpaimenkoira malinoiseja, mutta mukaan mahtuu myös saksanpaimenkoiria, bordercollieita, labradorinnoutajia sekä parsonrussellinterrieri. Partiokoirana työskentelevän poliisikoiran peruskoulutukseen kuuluvat hallittavuuden lisäksi jäljestys ja suojelu sekä henkilö- ja esine-etsintä. Partiokoiran erikoiskoulutusalueena voi olla joko palavien aineiden, huumausaineiden, räjähteiden tai ruumiiden etsintä. Erikoiskoirat etsivät ja tunnistavat myös rahan ja aseet. Koirien ja ohjaajien työkyky tarkastetaan vuosittain tasontarkastuskokeissa. Vaativan työnsä vastapainona suomalainen poliisikoira elää virka-ajan ulkopuolella tavallisen kotikoiran elämää ohjaajansa perheessä. Eläkkeelle poliisikoira jää noin kymmenvuotiaana. Sankarikoirat : tarinoita poliisikoirien arjesta kertoo kymmenen tarinaa poliisikoiran arjesta ja elämästä, pennun kasvusta poliisikoiran tärkeään virkaan, sen koulutuksesta ja arjesta työssä.

 

Teoksen kansikuvaJohn Irvingin elämänmakuisen romaanin näyttämönä on Mainen maaseutu vuosisadan alkupuoliskolla. Se on kertomus tohtori William Larchista, pyhimyksestä ja synnytyslääkäristä, St. Cloud'sin orpokodin perustajasta ja johtajasta, eetterin imppaajasta ja abortintekijästä sekä hänen rakkaimmasta orpolapsestaan, Homer Wellsistä, jota kukaan ei adoptoi. Oman elämänsä sankari on täynnä elämän paradokseja, syntymän ja kuoleman vaihtelua, rakkautta ja vihaa. Se on yhtä aikaa hauska ja haikea, fantastinen ja realistinen. John Irving on amerikkalaisista nykykirjailijoista suomalaisille tutuimpia ja rakkaimpia. Lasse Hallström on ohjannut romaanin pohjalta elokuvan, jonka pääosissa ovat Michael Caine ja Toby Maguire.

Nykypäivän sankarit löytyvät usein fiktiosta

Ihan pihalla : Vieraana sankaruudesta kirjoittanut Taina West

 

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto 9/2019

Suositukset

3966743
Kirja:Sankarikoirat : tarinoita poliisikoirien arjesta:2017
Tekijä: Finn, Tina, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4330093
Kirja:Näkymättömät sankarit : suomalaisten salainen apu Chilen vallankaappauksen uhreille:2019:Uudistettu toinen suomenkielinen painos.
Tekijä: Hiilamo, Heikki, kirjoittaja, haastattelija
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
204806
Kirja:Oman elämänsä sankari:1985
Tekijä: Irving, John
Vuosi: 1985
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4217460
Kirja:Amundsenin viimeinen matka:2018
Tekijä: Kristensen, Monica, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
393201
Kirja:Ryhtyisinkö sankariksi?:2001
Tekijä: Paavola, Vesa
Vuosi: 2001
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
632968
Kirja:Sankarit:2003
Tekijä: Sinisalo, Johanna
Vuosi: 2003
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4330074
Kirja:Mulkerot : patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja:2019
Tekijä: Turunen, Ari, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
772337
DVD:Oman elämänsä sankari:2007
Vuosi: 2007
Kieli: englanti, suomi, ruotsi, tanska, norja
Aineistolaji: DVD
Loading...
876781
Kirja:Suomalainen sankaruus:2010
Tekijä: West, Taina
Vuosi: 2010
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 20

Keitä ne on ne sankarit?

Ketkä ovat nykyajan sankareita? Sen tietävät kaikki, että nykyajan sankaruus on nopeaa - sankaruudesta pudotaan yhtä nopeasti kuin sankariksi noustaan. Seuraavassa sankaruutta tarkastellaan eri näkökulmista. Kannattaa muistaa, että sankaruutta ei voi mitata millään asteikolla. Kyse on pikemminkin asenteesta.

Pääosassa nainen

Naiskirjallisuus on naisten kirjoittamaa ja pääosin naisille kohdennettua kirjallisuutta. Kantavia teemoja voivat olla esimerkiksi erilaisista lähtökohdista olevien naisten kuvaaminen, oman identiteetin löytäminen sekä muisteleminen.

Ajankohtainen tekoäly

Törmäämme lähes päivittäin uutisiin tekoälyn hyödyntämisestä eri elämänalueille. Tekoäly vaikuttaa arkeemme jo nyt ja siitä lupaillaan ratkaisua mitä moninaisempiin ongelmiin.  Uhkakuvissa tekoälyn taas puhutaan vievän työpaikat ja heikentävän turvallisuuttamme ja yksityisyyden suojaamme. Mutta mistä tekoälyssä oikein on kysymys?

Vinkkejä valokuvaajille

Nykyään valokuvaaminen on arkipäivää. On ahkeria kännykkäkuvaajia, kameratekniikasta intoilevia välineurheilijoita, pimiössä viihtyviä esteetikkoja ja kaikkea siltä väliltä.

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Mitä uutta rakkausrintamalla?

Kesällä on ihanaa heittäytyä romantiikan vietäväksi.

Etelä-Korea

Aasian monet trendit syntyvät Etelä-Koreassa ja leviävät sieltä myös tänne Pohjolan perukoille. Korealainen musiikki ja kauneudenhoito tunnetaan laajalti ja korealaisesta ihonhoidosta on jopa ilmestynyt hiljattain suomenkielisiä teoksia. Mitä muuta Etelä-Korea on kuin muotia, kauneutta ja musiikkia? Tässä muutamia vinkkejä, joiden myötä voi tutustua Etelä-Koreaan hieman pintaa syvemmältä.

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Ei ole eläkeläiset enää kuin ennen

Väestön ikääntyminen on nostanut eläkeläisten aseman ja vanhusten hoidon yhteiskunnalliseen keskusteluun ja heijastuu myös kaunokirjallisuuteen. Tuomas Kyrön luoman supersuositun Mielensäpahoittajan ohella kirjallisuuteen on viime vuosina marssinut joukko erilaisia niin sanottua kolmatta ikää eläviä tai jo ”palvelutaloikään” ehtineitä, itsenäisiä ja oman näköistä elämää etsiviä hahmoja, jotka eivät nuorempiaan kumartele. Alla olevassa listassa esitellään valikoima kirjoja ja elokuvia, joiden päähenkilöt ovat ikääntyneitä. Sopii erinomaisesti myös nuoremmille, parasta ennen päiväykseen on vielä pitkä aika!