Tutustu teemaan

Ihmiskeho

Ihmiskeho on kaikkine monimutkaisine toimintoineen varsinainen luontoäidin taidonnäyte. Joka puolella kehoa on alati käynnissä monenlaisia prosesseja, joista emme ole usein lainkaan tietoisia. Kaikki nämä tapahtumat ovat osa hyvin suunniteltua kokonaisuutta. Ihmiskehon toiminnasta kiinnostuneille on julkaistu useita kiinnostavia tietokirjoja. Tässä niistä muutama.

Keho

Kansikuva Keho opas asukkaalleBill Bryson: Keho: opas asukkaalle (2020)
Bill Brysonilta ilmestyi vuonna 2005 suuren suosion saanut Lyhyt historia lähes kaikesta, jossa hän kuvasi luonnontieteiden saavutuksia. Vuonna 2020 ilmestyneessä teoksessaan Keho: opas asukkaalle Bryson ottaa tarkastelun kohteeksi koko ihmiskehon alkaen siitä, mistä alkuaineista ihmiskeho koostuu ja mitä siihen tarvittavat materiaalit maksaisivat rautakaupassa. Kirjassa käydään läpi kaikki ihmiskehon keskeiset elimet ja toiminnot: miten aivot, sydän tai keuhkot toimivat, miten liikumme sekä tarkastellaan, mitä tapahtuu, kun kaikki ei menekään niin kuin on suunniteltu.

Bryson valaisee ihmiskehon kehitystä ja ihmeellisyyksiä matalissa merissä lilluneesta yksisoluisesta oliosta nykyihmiseksi lukuisien mielenkiintoisten ja hauskojen esimerkkien avulla, mikä tekee kirjasta viihdyttävän lukukokemuksen. Brysonin mukaan ihmiselämän ihme ei ole se, että meissä on muutama heikko kohta, vaan se, ettemme rakoile joka kohdasta. Keho on totta vie ihmeellinen paikka asua.

Sydän

Teoksen Sydän kansikuvaSandeep Jauhar: Sydän: historia (2019)
Sandeep Jauhar on amerikkalainen sydänlääkäri, joka sairastui itse sepelvaltimotautiin 45-vuotiaana. Jauhar kertoo kiinnostavasti sydämen toiminnasta ja sen häiriöistä. On mielenkiintoista saada tietää esimerkiksi se, että petrimaljassa kasvatetut sydänsolut alkavat supistella spontaanisti ja hakea yhteyttä toisiinsa. Kirjassa käydään kiinnostavalla tavalla läpi myös sydänlääketieteen värikästä historiaa ja kerrotaan esimerkiksi siitä, kuinka ennen sydän-keuhkokoneen keksimistä potilaan verenkierto kytkettiin yhteen toisen ihmisen kanssa leikkauksen ajaksi.

Kirjassa tavataan myös lukuisia potilaita ja kuullaan heidän tarinoitaan. Sydän on elämää ylläpitävä pumppu, mutta siihen liittyy myös paljon vertauskuvia ja merkityksiä. Sydämellä on myös suora yhteys ihmisen kokemiin tunteisiin. On huomattu, että suuren surun kohdanneen ihmisen sydän voi todella särkyä. Jauharin Sydän on mielenkiintoinen ja ymmärrettävästi kirjoitettu teos meille kaikille elintärkeästä elimestä.

 Teoksen Matka sydämeen kansikuva.Johannes Hinrich von Borstel: Matka sydämeen: kaikki kehomme tärkeimmästä elimestä (2017)

Saksan viihdyttävimmäksi lääketieteilijäksi tituleerattu Johannes Hinrich von Borstel vie teoksessaan lukijan matkalle sydämeen. Tekijä kiinnostui jo lapsena sydämen toiminnasta ja seurasi innostustaan hankkimalla itselleen ammatin sydänlääketieteen parista.

Kirjassa käydään läpi sydämen toimintaa ja siihen vaikuttavia asioita. Miten esimerkiksi jatkuvat tupakointi tai roskaruoan syöminen vaikuttavat sydämeen? Entä miksi nuoren sydän saattaa rasittua lomalla? Lisäksi kirjassa kerrotaan sydämen rytmistä ja siitä, mitä tapahtuu, kun jotain rytmissä muuttuu ja tutkitaan, miten pysähtynyt sydän voidaan saada uudelleen käyntiin. Von Borstelin teos on vakavistakin aiheista huolimatta viihdyttävää luettavaa.

Aivot

Teoksen Aivot kansikuva.David Eagleman: Aivot: ihmisen tarina (2018)
David Eagleman on tunnettu aivotutkija ja oman alansa popularisoija. Aivot: ihmisen tarina kuvaa aivojen toimintaa, mahdollisuuksia ja niiden käsittämätöntä kapasiteettia kansantajuisesti ja mukaansatempaavasti. On suorastaan uskomatonta, mihin kaikkeen vähäpätöisen näköinen hyytelömassa kykenee. Yksi aivojen keskeinen ominaisuus on mukautuvuus. Aivot pystyvät muodostamaan uusia yhteyksiä kadonneiden tilalle. Meillä itsellämme on mahdollisuus muokata aivojamme, mutta aivot myös muokkaavat elämämme kulkua tahdoimme sitä tai emme.

Kirjaa lukiessa muodostuu käsitys, että ihmisen hyvinvointia tutkittaessa aivoihin pitäisi kiinnittää paljon laajemmin huomiota kuin nykyisin tehdään. Teoksessa pohditaan myös tekoälyä sekä maalaillaan hämmästyttävällä tavalla tulevaisuuden tiedettä.

 

 

 

Suolisto

Teoksen Suoliston salaisuus saatavuus.Giulia Enders: Suoliston salaisuus – kaikki kehomme keskeisestä elimestä (2015)
Suoliston merkityksen ymmärtäminen muunakin kuin ruoansulatuskanavana on lisääntynyt viime vuosina. Suolistolla on huomattu olevan monenlaisia ja suorastaan hämmästyttäviä vaikutuksia koko kehon toimintaan. Nykyään suolistosta saatetaan puhua jopa toisina aivoina, sillä suoliston toiminnalla on havaittu olevan yhteys myös aivojen hyvinvointiin. Myös allergiat ja ylipaino voivat liittyä suolistossa vallitsevaan epätasapainoon.

Saksalainen tutkija Giulia Enders kirjoittaa tuosta näennäisen epäkiinnostavasta ihmiskehon osasta hauskasti ja mukaansatempaavasti. Suolisto ei ole ollenkaan niin ankea elin kuin miltä se päällepäin näyttää.

 

Teoksen kansikuva Suolistomikrobit ja terveysSatu Pekkala: Suolistomikrobit ja terveys: hyvinvointia koko keholle (2020)

Ymmärrystä suolistosta ja sen toiminnasta voi syventää perehtymällä Turun yliopiston bakteriologian dosentti Satu Pekkalan teokseen Suolistomikrobit ja terveys. Suolistomikrobeilla on tärkeä merkitys suoliston toiminnalle ja koko ihmisen terveydelle, eikä ihme, sillä mikrobeja elää suolistossa peräti kolmen jalkapallon painon verran. Ravinnolla ja elintavoilla on suuri vaikutus suolistomikrobeihin. Monilla pienillä valinnoilla voi vaikuttaa ruoansulatukseen ja suolistomikrobien toimintaan. Vaikka suoliston toimintaa tunnetaan paremmin, lisääntyvät erilaiset suolistosairaudet kovaa vauhtia.

Pekkalan kirjassa kerrotaan, miten suolistoaan voisi hoitaa paremmin. Tässä ovat avainasemassa ruokavalio ja elintavat.

 

 

Kirjoittanut Heidi Pehkonen 9/2020, Kangasalan kaupunginkirjasto

Suositukset

3966686
Kirja:Matka sydämeen : kaikki kehomme tärkeimmästä elimestä:2017 Kirja
Tekijä: Borstel, Johannes Hinrich von, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4556819
Kirja:Keho : opas asukkaalle:2020 Kirja
Tekijä: Bryson, Bill, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4131936
Kirja:Aivot : ihmisen tarina:2018:Ensimmäinen painos. Kirja
Tekijä: Eagleman, David, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3661939
Kirja:Suoliston salaisuus : kaikki kehomme keskeisestä elimestä:2015 Kirja
Tekijä: Enders, Giulia, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4434398
Kirja:Sydän : historia:2019 Kirja
Tekijä: Jauhar, Sandeep, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4662225
Kirja:Suolistomikrobit ja terveys : hyvinvointia koko keholle:2020 Kirja
Tekijä: Pekkala, Satu, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 21

Jos pidät historiasta...

...voisit olla kiinnostunut näistä historiaan liittyvistä tietokirjoista.

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Puutarhan viemää

Toukokuussa moni viherpeukalo alkaa toden teolla valmistautua kesän tuloon. Hallayöt saattavat vielä kuun alkupuolella kiusata puutarhuria, mutta puutarha-tunnelmaan voi öisistä miinusasteista huolimatta virittäytyä vallan mainiosti.

Iloa kotimaisista klassikkoelokuvista

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (lähes 300) sekä liki parituhatta muuta filmiä. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella. Ja vapaasti verkossa!

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Satiiri osuu ja uppoaa

"Hienointa satiiria on se, jossa ivaan yhdistyy niin vähän pahansuopaisuutta ja niin paljon vakaumusta, että se kirvoittaa naurun niiltäkin joihin se kohdistuu". Näin osuvasti määritteli satiirin saksalainen tiedemies ja satiirikko G. C. Lichtenberg 1700-luvulla. Määritelmä pätee vieläkin.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu