Suosituksia Suosituksia


Epätodennäköinen ystävyys

Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa.

Ystävien kanssa jaetaan niin elämän hyvät kuin huonotkin hetket. Ystävyyteen liitetään usein ystävysten samankaltaiset mielenkiinnon kohteen – sitähän usein sanotaan, että parhaat ystävät ovat kuin kaksi marjaa. Joskus ystävyys voi kuitenkin syntyä kahden hyvin erilaisen, vastakkaisista maailmoista tulevan ihmisen tai olennon välille. Tässä listassa on muutama luku- ja katseluvinkki tällaisesta epätodennäköisestä ystävyydestä.

Teoksen kansikuvaEric-Emmannuel Schmittin teos Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset kertoo vanhan arabikauppiaan ja nuoren juutalaispojan epätodennäköisestä ystävyydestä. Juutalaispoika Momo asuu kaksin tunteettoman ja syyttelevän isänsä kanssa köyhässä naapurustossa, ja joutuu vastaamaan perheen taloudenpidosta. Ainoa ilo ovat Paradis-kadun naiset. Hoitaessaan perheen ruokaostoksia, Momo tutustuu kulmakaupan kauppiaaseen, Herra Ibrahimiin, joka päättää tuoda hieman auringonpaistetta Momon elämään ja samalla omaansa.

Sivumäärältään ohut kirja käsittelee ystävyyden lisäksi kulttuurisen ja uskonnollisen identiteetin häilyvyyttä, nuoren miehen seksuaalisuutta sekä vanhempien ja lasten välisten suhteiden monimutkaisuutta. Vakavia aiheita on kevennetty omalaatuisella huumorilla. Kirjasta on tehty myös elokuva

 

 

Teoksen kansikuvaKlaus Härön palkitussa elokuvassa Postia pappi Jaakobille kaksi täysin erilaista maailmaa kietoutuvat odottamattomasti toisiinsa. Se on kaunis ja koskettava kertomus armahduksen saaneesta elinkautisvanki Leilasta ja eläkkeelle jääneestä, sokeutuneesta pappi Jaakobista, joka tarjoaa Leilalle työpaikan syrjäisestä pappilasta.

Leilan tehtävänä on lukea Jaakobille tulleet kirjeet, joissa on esirukouspyyntöjä hädässä olevilta ihmisiltä. Työ ei kuitenkaan ole Leilalle helppo, sillä hän on tottunut pitämään huolta vain itsestään. Tilanne saa molemmat henkilöt miettimään elämäänsä uudesta näkökulmasta. Kauniin tarinan lisäksi elokuva tarjoaa katsojalle aikamatkan 1970-luvun alun Suomeen.

Teoksen kansikuvaYstävät hämärän jälkeen on John Ajvide Lindqvistin esikoisromaani. Kirjan päähenkilö on 12-vuotias nörttipoika Oskar, joka pakenee koulukiusaamista sekä neuroottista äitiään väkivaltaa tihkuviin fantasioihin. Romaani sijoittuu 1980-luvun alun Tukholmaan, Blackebergin lähiöön, jossa vallitsee tavallisen unelias ilmapiiri. Pian lähiön rauha kuitenkin rikkoutuu, kun metsästä löydetään kuiviin valutettu teinipoika. Oskarin elämä muuttuu vielä entistä kummemmaksi, kun hän tapaa Eli-nimisen merkillisen naapurintytön, joka pukeutuu oudosti, haisee ja, jota näkyy vain hämärän jälkeen.

Ystävät hämärän jälkeen käsittelee vakavia aiheita, kuten koulukiusaamista, ahdistuneisuutta, rikkinäisiä koteja sekä lähiöelämän kurjia puolia. Kirja on kunnon kauhutarina, jossa ei säästellä verta ja suolenpätkiä. Yliluonnollisuudesta ja väkivallasta huolimatta kirja on kuitenkin myös kaunis tarina ystävyydestä ja rakkaudesta.

Teoksen kansikuvaPoika raidallisessa pyjamassa on John Boynen tunnetuin teos, joka kertoo tarinan 9-vuotiaasta Brunosta, jonka isä toimii natsiupseerina. Bruno perheineen joutuu muuttamaan isän työn vuoksi Auschwitzin keskitysleirin liepeille, mutta Bruno ei viihdy uudessa asuinpaikassaan: hän päättää tehdä tutkimusmatkoja lähiympäristöön ja tutustuu salaa vanhemmiltaan aidan toisella puolella olevan juutalaispoika Shmuelin kanssa. Selviää, että Shmuelin isä on kadonnut ja pojat päättävät etsiä tämän yhteisvoimin. Bruno pujahtaa aidan toiselle puolelle ja pukee ylleen raidallisen pyjaman, jotta ei herättäisi huomiota…

Kirja kuvaa holokaustin kauheuksia lapsen silmin sekä lasten aitoutta ja aikuisten asettamien rajojen ylittävää ystävyyttä. Kirjasta on myös tehty elokuva.

Teoksen kansikuvaAnssi Kelan Kesä Kalevi Sorsan kanssa kertoo Johannes nimisestä kolmeakymppiä lähestyvästä miehestä, joka on nuorena ollut koulukiusattu ja nyt aikuisenakin ystävätön. Johannes on joutunut onnettomuuteen ja koittaa parannella itseään niskatuki kaulassa, ilman muistikuvaa onnettomuutta edeltäneen kahden viikon tapahtumista.  Eräänä päivänä puiston penkillä istuessaan Johannes näkee ilmestyksen, joka osoittautuu edesmenneeksi poliitikoksi, Kalevi Sorsaksi. Sorsa kertoo olevansa Johanneksen oman mielen tuote ja avain kadonneeseen kahteen viikkoon. Johannes alkaakin Sorsan avustuksella palauttaa muistiaan. Mukana tapahtumissa ovat Kalevi Sorsan lisäksi Johanneksen ystävä Markus, ihastus Heidi sekä Johanneksen äiti.

Kirja on nokkelasti kirjoitettu, mutta se kuvaa myös vakavia aiheita. Keskiössä on Johanneksen ystävyys Markuksen kanssa sekä epävarmuuden voittaminen. Kirjassa on näin talven keskelle sopivaa, hyväntuulista huumoria.

Teoksen kansikuvaJennifer Hollandin Yllättävät ystävykset - 47 kiehtovaa tarinaa eläinmaailmasta kertoo nimensä mukaisesti eläimistä, jotka lajieroistaan huolimatta ovat ystävystyneet keskenään. Toimittaja Jennifer S. Holland on koonnut tähän teokseen tositapauksia erilajisten eläinten ystävyydestä ympäri maailmaa. Kirjassa on tarinoita esimerkiksi Koko-gorillasta ja kissanpennusta sekä possusta ja mäyräkoirasta.

Jokainen kirjan tarina on todiste ystävyyden voimasta ja siitä, että ystävyys ei ole vain ihmisille ominainen asia. Takuuvarma hyvänmielen teos.

Teoksen kansikuvaFredrik Backmanin Mies, joka rakasti järjestystä kertoo 59-vuotiaasta järjestyksen miehestä, Ovesta, joka on syrjäytetty asumisoikeusyhdistyksen puheenjohtajan tehtävistä vuosia sitten. Tästä huolimatta Ove koittaa sinnikkäästi toimia järjestysmiehenä lähikorttelissa. Oven elämään puhaltavat kuitenkin pian uudet tuulet, kun uudet naapurit kolhivat hänen postilaatikkoaan, ja hän päättää ryhtyä vastaiskuun. Tästä alkaa koominen tapahtumien sarja, joka synnyttää lopulta odottamattomia ystävyyssuhteita ja ravistelee yhteisöä perinpohjin. Kirjasta on tehty myös elokuva.

Kirjoittanut: Iina Lehtiniemi, Valkeakosken kirjasto 2/2020

Suositukset

899244
DVD:Postia pappi Jaakobille:2009
Vuosi: 2009
Kieli: suomi, ruotsi, englanti
Aineistolaji: DVD
Loading...
766365
DVD:Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset:2005
Vuosi: 2005
Kieli: ranska, suomi, ruotsi, tanska, norja
Aineistolaji: DVD
Loading...
3182840
DVD:Ystävät hämärän jälkeen:2011
Vuosi: 2011
Kieli: englanti, suomi, tanska, norja
Aineistolaji: DVD
Loading...
3871405
DVD:Mies, joka rakasti järjestystä:2016
Vuosi: 2016
Kieli: ruotsi, suomi
Aineistolaji: DVD
Loading...
849299
Kirja:Ystävät hämärän jälkeen:2008
Tekijä: Ajvide Lindqvist, John
Vuosi: 2008
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3459034
Kirja:Mies, joka rakasti järjestystä:2013:1. p.
Tekijä: Backman, Fredrik
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
906593
Kirja:Poika raidallisessa pyjamassa:2010:3. p.
Tekijä: Boyne, John, kirjoittaja
Vuosi: 2010
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
873244
DVD:Poika raidallisessa pyjamassa:2009
Vuosi: 2009
Kieli: englanti, ranska, espanja, suomi, ruotsi, norja, tanska, islanti, portugali, hollanti, arabia
Aineistolaji: DVD
Loading...
3543315
Kirja:Yllättävät ystävykset : 47 kiehtovaa tarinaa eläinmaailmasta:2014
Tekijä: Holland, Jennifer S
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
849783
Kirja:Kesä Kalevi Sorsan kanssa:2008
Tekijä: Kela, Anssi
Vuosi: 2008
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 11

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Epätodennäköinen ystävyys

Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa.

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Epätoivon ja toivon maailmat

Miltä tuntuisi elää maailmassa, jossa kirjat ovat kiellettyjä? Tai maailmassa, jossa yhteiskunnan valvova silmä yltää kaikkialle eikä yksilöllä ole yksityisyyttä lainkaan? Tai maailmassa, jossa hallitaan pelolla ja yhteiskuntaa arvosteleva voi pahimmassa tapauksessa kadota jäljettömiin? Vaikka nyt puhumme fiktiivisestä kirjallisuudesta, edellä mainitut teemat kuulostavat yllättävän tutuilta ja realistisilta. Tervetuloa totalitaarisen dystopiakirjallisuuden äärelle.

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?

Autofiktio - pääosassa kirjailija

Autofiktio on kirjallisuutta, jossa kirjailija itse esiintyy päähenkilönä tai kertojana. Kirjailija on osana tapahtumia, jotka ovat enemmän tai vähemmän uskollisia kirjailijan elämästä tiedetyille faktoille. Seuraavassa esittelyssä tutustutaan kotimaiseen autofiktioon. Tunnetuin suomalainen autofiktiota tyylilajinaan käyttävä kirjailija oli Kalle Päätalo, jonka syntymän 100-vuotispäivää vietetään marraskuussa.

Kissoista, koirista - ja kimalaisista

Tarinoita eläimistä ja eläimen näkökulmasta.

Keitä ne on ne sankarit?

Ketkä ovat nykyajan sankareita? Sen tietävät kaikki, että nykyajan sankaruus on nopeaa - sankaruudesta pudotaan yhtä nopeasti kuin sankariksi noustaan. Seuraavassa sankaruutta tarkastellaan eri näkökulmista. Kannattaa muistaa, että sankaruutta ei voi mitata millään asteikolla. Kyse on pikemminkin asenteesta.

Pääosassa nainen

Naiskirjallisuus on naisten kirjoittamaa ja pääosin naisille kohdennettua kirjallisuutta. Kantavia teemoja voivat olla esimerkiksi erilaisista lähtökohdista olevien naisten kuvaaminen, oman identiteetin löytäminen sekä muisteleminen.

Ajankohtainen tekoäly

Törmäämme lähes päivittäin uutisiin tekoälyn hyödyntämisestä eri elämänalueille. Tekoäly vaikuttaa arkeemme jo nyt ja siitä lupaillaan ratkaisua mitä moninaisempiin ongelmiin.  Uhkakuvissa tekoälyn taas puhutaan vievän työpaikat ja heikentävän turvallisuuttamme ja yksityisyyden suojaamme. Mutta mistä tekoälyssä oikein on kysymys?