Suosituksia Suosituksia


Etelä-Korea

Aasian monet trendit syntyvät Etelä-Koreassa ja leviävät sieltä myös tänne Pohjolan perukoille. Korealainen musiikki ja kauneudenhoito tunnetaan laajalti ja korealaisesta ihonhoidosta on jopa ilmestynyt hiljattain suomenkielisiä teoksia. Mitä muuta Etelä-Korea on kuin muotia, kauneutta ja musiikkia? Tässä muutamia vinkkejä, joiden myötä voi tutustua Etelä-Koreaan hieman pintaa syvemmältä.

 

Teoksen kansikuvaKim Ki-duk: Hetki lyö

Kim Ki-duk on Etelä-Korean kansainvälisesti tunnetuin ohjaaja. Hänen yhteiskuntakriittinen elokuva Hetki lyö (2006) näyttää Etelä-Korean plastiikkakirurgiabuumin karut kasvot ja sen, mitä tapahtuu kun pinta menee sisimmän edelle.

Seh-hee ja Ji-woon ovat pari vuotta seurustellut nuoripari. Seh-hee pelkää suhteen laimenevan ja poikaystävänsä kiinnostuvan muista naisista. Ajatus ahdistaa Seh-heetä niin paljon, että hän päättää kadota Ji-woon elämästä valloittaakseen hänet takaisin uusilla kasvoilla. Seh-hee käy läpi täydellisen muodonmuutoksen plastiikkakirurgin vastaanotolla, mutta saakin kokea, ettei paluuta entiseen olekaan.

 

Teoksen kansikuvaKim Ki-duk: Viisi vuodenaikaa

Niin ikään Kim Ki-dukin ohjaama elokuva Viisi vuodenaikaa (2003) sijoittuu syrjäisellä järvellä kelluvaan buddhalaiseen temppeliin, jossa elävät erakkomunkki ja hänen pieni oppipoikansa. Vuodenajat vaihtuvat ja oppipoika kasvaa. Vaihtuvat vuodenajat limittyvät pojan fyysiseen kasvuun ja moraalin rakentumiseen lapsuudesta kohti aikuisuutta ja lopulta vanhuutta. Edes syrjäinen temppeli ei estä oppipoikaa tekemästä elämässään omia virheitään. Elokuvassa ovat vahvasti läsnä buddhalaisuuteen liittyvät opit, jotka tulevat esiin luonnon kunnioittamisena ja äärimmäistä itsekuria vaativina fyysisinä harjoitteina. Viisi vuodenaikaa on esteettistä silmää hivelevä ja syvää rauhaa huokuva elokuva.

 

Teoksen kansikuvaKyong-sook Shin: Pidä huolta äidistä

69-vuotias neljän lapsen äiti katoaa Soulin metroasemalla ollessaan miehensä kanssa matkalla aikuisten lastensa luo. Äiti ei ole tottunut liikkumaan suuressa kaupungissa ja on nyt yksin luku- ja kirjoitustaidottomana vailla mitään omaisuutta vieraassa ympäristössä.

Perheenjäsenet ryhtyvät etsimään häntä ja tulevat samalla pohtineeksi suhdettaan äitiinsä. Kasvavan syyllisyyden myötä kukin heistä miettii, tunsivatko he todella tätä naista, perheen äitiä? Tiesikö kukaan, mistä äiti haaveili, mitä toivoi tai kuinka hän todella voi? Pidettiinkö äitiä itsestäänselvyytenä? Ymmärrettiinkö hänen merkitystään?

Kyon-sook Shinin teos Pidä huolta äidistä on ensimmäinen suomennettu eteläkorealainen romaani, joka on saanut lukuisia palkintoja sekä kotimaassaan että muualla maailmassa. Kirjailijalta on suomennettu myös teos Jään luoksesi.

 

Teoksen kansikuvaHan Kang: Vegetaristi

Yeong-hye on tavallinen ja vaatimaton vaimo, joka elää miehensä varjossa tämän toiveita kuuliaisesti noudattaen. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Yeong-hye alkaa nähdä öisin brutaaleja ja verisiä painajaisia. Unet saavat hänet lopettamaan lihansyönnin, mikä on hänen aviomiehelleen ja perheelleen suuri järkytys. Uni ja siitä seurannut näennäisen vähäpätöinen päätös saavat aikaan hämmentävän ja rujon tapahtumaketjun. Yeong-hye alkaa käydä läpi muodonmuutosta, jossa hän kokee muuttuvansa pelkällä auringonvalolla eläväksi kasviksi.

Kirjan tarina jakautuu kolmeen osaan, jossa kussakin seurataan Yeong-hyen muutosta eri sukulaisten näkökulmasta. Tästä lähtöasetelmasta syntyy monitulkintainen teos, jossa käsitellään niin valtaa, mielen särkymistä kuin naisen asemaakin.

 

 

Teoksen kansikuvaHan Kang: Ihmisen teot

Han Kangin toinen suomennettu teos Ihmisen teot sijoittuu Etelä-Koreaan, vuoteen 1980, jolloin Gwangjun kaupungissa tapahtui väkivaltainen kansanousu ihmisoikeuksia polkenutta hallintoa vastaan. Kirjan kantava teema on hirmutekojen sanoiksi pukemisen vaikeus. Toisaalta tekstiä eteenpäin vierittää tarve sanoittaa väkivaltaiset tapahtumat ymmärrettäväksi tapahtumien keskipisteessä oleville ihmisille, heidän läheisilleen ja toisaalta kansakunnalle, joka jatkaa elämäänsä verilöylyn jälkeen. Miksi sotilaat avasivat tulen antautuvia opiskelijoita kohti? Mitä tapahtui verilöylyssä kadonneille ruumiille? Kaikesta jää jälkiä, joita seuraten Kang tekee tarkan ruumiinavauksen maansa lähihistorian tapahtumaan. Makaaberien yksityiskohtien rinnalla äänen saavat ihmiset (elävät ja kuolleet), joiden huoli, pelko, hyvyys, kunniantunto tai omanarvon tunteen menetys kietoutuvat tekojen käyttövoimaksi - ihmisten tekojen. 

 

Teoksen kansikuvaSun-mi Hwang: Kana joka tahtoi lentää 

Tähkä on muninut viimeisillä voimillaan pienen munan. Niin se on tehnyt pienessä häkissään jo yli vuoden ajan. Tähkä ei ole koskaan astunut häkkinsä ulkopuolelle, mutta siitä lähtien kun se näki toisen kanan tepastelemassa maatilan pihassa poikaset kintereillään, sen suurimpana haaveena on ollut hautoa muna ja tulla äidiksi.

Huonosti muniva riutunut kana herättää pian maatilan isäntäväen huomion ja Tähkä häädetään pois kanalasta. Tästä alkaa Tähkän uusi elämä. Etsiessään itselleen turvallista piilopaikkaa Tähkä löytää pesän, jossa on hylätty muna. Sen toive omasta munasta on toteutunut. Vaikka elämä häkin ulkopuolella ei ole helppoa, jaksaa Tähkä pitää unelmastaan kiinni.

Kana joka tahtoi lentää, on viisas ja ajatuksia herättävä teos. Se on eläinsatu, josta lukija löytää paljon ammennettavaa.

 

Kirjoittanut Heidi Pehkonen/Kangasalan kaupunginkirjasto 5/2019

 

 

Suositukset

754993
DVD:Viisi vuodenaikaa:2005
Vuosi: 2005
Kieli: korea, suomi, ruotsi, norja
Aineistolaji: DVD
Loading...
843413
DVD:Hetki lyö:2007
Vuosi: 2007
Kieli: korea, suomi, ruotsi, norja
Aineistolaji: DVD
Loading...
4132003
Kirja:Ihmisen teot:2018
Tekijä: Han, Kang, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi, englanti
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3968042
Kirja:Vegetaristi:2017
Tekijä: Han, Kang, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi, englanti
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3675725
Kirja:Kana joka tahtoi lentää:2016:1. painos.
Tekijä: Hwang, Sun-mi, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi, englanti
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4033857
Kirja:Jään luoksesi:2017
Tekijä: Shin, Kyung-sook, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3651395
Kirja:Pidä huolta äidistä:2015
Tekijä: Shin, Kyung-sook, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 14

Etelä-Korea

Aasian monet trendit syntyvät Etelä-Koreassa ja leviävät sieltä myös tänne Pohjolan perukoille. Korealainen musiikki ja kauneudenhoito tunnetaan laajalti ja korealaisesta ihonhoidosta on jopa ilmestynyt hiljattain suomenkielisiä teoksia. Mitä muuta Etelä-Korea on kuin muotia, kauneutta ja musiikkia? Tässä muutamia vinkkejä, joiden myötä voi tutustua Etelä-Koreaan hieman pintaa syvemmältä.

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Ei ole eläkeläiset enää kuin ennen

Väestön ikääntyminen on nostanut eläkeläisten aseman ja vanhusten hoidon yhteiskunnalliseen keskusteluun ja heijastuu myös kaunokirjallisuuteen. Tuomas Kyrön luoman supersuositun Mielensäpahoittajan ohella kirjallisuuteen on viime vuosina marssinut joukko erilaisia niin sanottua kolmatta ikää eläviä tai jo ”palvelutaloikään” ehtineitä, itsenäisiä ja oman näköistä elämää etsiviä hahmoja, jotka eivät nuorempiaan kumartele. Alla olevassa listassa esitellään valikoima kirjoja ja elokuvia, joiden päähenkilöt ovat ikääntyneitä. Sopii erinomaisesti myös nuoremmille, parasta ennen päiväykseen on vielä pitkä aika!

Minnan jalanjäljissä

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään 19.3. Sama päivä on myös kirjailija Minna Canthin (1844 - 1897) syntymäpäivä ja tänä vuonna hänen syntymästään tulee kuluneeksi 175 vuotta.

Rajoilla ja reunoilla

Sodat, levottomuudet, köyhyys ja monet muut elämää rajoittavat tekijät liikuttavat nykyään miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kodeistaan paenneet ihmiset liikkuvat usein vieraiden valtioiden rajoilla ja yhteiskuntien reunamilla pyrkiessään kohti parempaa elämää. Millaisia ovat valtioiden rajoja ylittävien tai sitä yrittävien matkat? Millaista on elää yhteiskunnan reunalla? Tämä artikkeli tarjoaa luku- ja katseluvinkkejä niille, jotka haluavat tietää siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista enemmän.

Lue ääneen vanhukselle

Ääneen lukeminen on helppo ja mainio viriketuokio vanhuksille. Tässä jutussa on ehdotuksia lukutuokioon sopivista kirjoista.

Kaamoksen keskellä

Kaamos eli polaariyö on sydäntalven aikaa, jolloin aurinko ei nouse horisontin takaa näkyviin ollenkaan. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähemmäs napoja mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa ja sitä pidempi on kaamosaika. Pohjoisessa kaamos ei ole pelkkää pimeää, vaan se tarjoaa elämyksiä mm. loimuavien revontulien muodossa. Kaamoksen ja pimeän vuodenajan aikaan on myös hyvä rauhoittua ja antaa aikaa itselleen. Eteläisessä Suomessa ei ole varsinaista kaamosta, vaan puhutaan pimeästä vuodenajasta.

Tietokonepelien osaajaksi

Tietokonepelien ja pelimusiikin osaajaksi suunnittelun ja koodin kautta.

Niin kauan kuin sinut muistetaan…

Elämäkerrat ovat kirjastoissa erittäin suosittu ja luettu aineistolaji. Meillä on tarve muistaa, muistella ja tallentaa muistamaamme. Muisti on oikullinen, se ei pysy aitauksessa tai saavu tarvittaessa. Ihmisen elämän tallentaminen kirjaksi vaikuttaa siten lähes mahdottomalta tehtävältä. Siitä huolimatta siihen on ryhdytty usein, erittäin tuotteliaasti. Miten elämäkerrat syntyvät? Kuka katsotaan elämäkerran arvoiseksi? Ja miten kaunokirjallisuudessa on käsitelty elämäkerrallisuutta?