Kuvassa pää ja aivot

Suosituksia

Tutustu teemaan

Elämää muistisairauden kanssa

Artikkelissa käsitellään muistisairautta ja annetaan mm. kirja- ja elokuvavinkkejä aiheesta.

Suomessa on arviolta 190 000 muistisairasta ihmistä, ja joka vuosi noin 14 500 ihmistä saa muistisairausdiagnoosin. Sairaus myllertää edetessään sairastuneen ja hänen lähipiirinsä elämän.

Muistiliitto on muistisairaiden ja heidän läheistensä etujärjestö, jolla on 43 paikallisyhdistystä. Liiton järjestämää Muistiviikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 38 (20. - 26.9.) teemalla Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa. 

Muistisairauksista on ilmestynyt runsaasti kirjallisuutta niin ammattilaisille kuin sairastuneiden ja heidän omaistensa tueksi. Muistiviikon kunniaksi olemme koonneet alle kirjavinkkejä ja joukossa on myös muutama elokuva. Alla olevasta vinkkilistasta on jätetty pois monet viime vuosina ilmestyneet aivojen terveyttä käsittelevät kirjat. Niitä ja lisää lukuvinkkejä muistisairauksista voit kysyä omasta lähikirjastostasi!

 

Oppaita sairastuneille ja läheisille

 kansikuva Muistisairaan selviytymisopas.Muistisairaan selviytymisopas on terveystoimittaja Varpu Tavin ja lääkäri Riitta Lahtosen yhdessä kirjoittama selkeä ja helppolukuinen tietopaketti muistisairauksista. Teoksessa käydään läpi perustiedot eri muistisairauksista, niiden tunnistamisesta, etenemisestä ja hoidosta sekä erilaiset asumisvaihtoehdot kotona tuetusti asumisesta erilaisiin palveluasumisen vaihtoehtoihin sitten kun sairastunut ei enää kotona pärjää. Omat lukunsa saavat myös lainsäädäntö, edunvalvonta, erilaiset tuet ja etuudet ja niihin liittyvää paperisota sekä omaishoitajien ja läheisten jaksaminen. Kirjaa kuvittaa kajaanilaisen palvelukoti Onnelan asukkaista otetut muotokuvat.

Toimittaja Hanna Jensen kirja 940 päivää isäni muistina ylsi ilmestymisvuonnaan 2013 Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi. Mukaansa tempaava kirja on kuvaus isän ja tyttären suhteen kehittymisestä isän sairastuttua Alzheimerin tautiin. Kirjan ilmestymisen jälkeen Jensen on jatkanut muistisairauksien parissa.Tutustu myös Muistiliiton Muistisairaana maailmassa -podcastiin: Jensenin luotsaamassa ohjelmassa ääneen pääsevät muistisairaat itse ja heidän omaisensa.

Sanna Aavaluoman ja Tarja Tammelinin Muistisairaan läheisen kirja ei anna tietoa muistisairauksista tai niiden hoidosta, vaan keskittyy omaishoitajien ja sairastuneen läheisten hyvinvointiin. Jaksamisen tueksi kirjoitetun pienen ja helppolukuisen kirjan jokainen luku päättyy pohdintatehtävään, joka auttaa lukijaa tunnistamaan omia tunteita ja tarpeita. Oppaan kirjoittajat ovat kokeneita työnohjaajia ja psykodraamaohjaajia ja he ovat vetäneet ryhmiä muistisairaille ja heidän läheisilleen.

 

Joku jonka joskus tunsin: kohti muistisairaan kokemusmaailmaa

kansikuva Muistisairaan maailma.Miltä muistisairaus tuntuu? Mikä on sairastuneen oma kokemus siitä, kun lähimuisti alkaa temppuilla, muistot haurastuvat ja sotkeutuvat toisiinsa? Liisa Seppäsen Muistisairaan maailma antaa äänen sairastuneille itselleen. Kirja valottaa seitsemän eri ikäisen Alzheimerin tautia sairastavan ihmisen ajatuksia ja arkea.

kansikuva Joku jonka tunsin.Muistisairautta sairastavan näkökulman tarjoaa myös englantilaisen Wendy Mitchellin omakohtainen teos Joku jonka tunsin: minä ja Alzheimer. Työssäkäyvän, aktiivista ja urheilullista elämää viettäneen Mitchellin elämä mullistui mutta elämänilo ja rohkeus säilyi, kun hän sai Alzheimer-diagnoosin hieman alle 60-vuotiaana.

Kaunokirjallisuudessa työikäisen muistisairaan kokemusmaailmaa on käsitelty suositussa romaanissa Edelleen Alice. Kirjan kirjoittaja Lisa Genova haastatteli romaania kirjoittaessaan muistisairaita ihmisiä. Romaanin elokuvasovituksessa pääosaa esittänyt Julianne Moore voitti roolisuorituksellaan Oscarin. Muita kiinnostavia elokuvakuvauksia muistisairauksista ovat esimerkiksi John Bayleyn kirjaan Elegia Irikselle pohjautuva Iris, joka kertoo hänen puolisonsa kirjailija Iris Murdoch sairastumisesta Alzheimerin tautiin.

Muistisairauksia on käsitelty myös sarjakuvan keinon. Espanjalaisen Paco Rocan Ryppyjä kertoo eläkkeellä olevasta pankinjohtajasta Emiliosta, jonka lapset laittavat vanhainkotiin. Sarjakuvaromaani kuvaa hoivakodin arkea ja asukkaita myötäeläen ja humoristisesti ja lainaa mottonsa Buddhalta: ”Pilvi ei katoa, se muuttuu sateeksi.” Thomas von Steinaeckerin ja Barbara Yelinin alun perin saksaksi ilmestyt ja piki-kirjastoista englanniksi käännettynä löytyvä The Summer of Her Life on vedet lukijan silmiin nostattava muotokuva vanhainkodissa asuvasta Gerdasta Wendistä, joka on tasapainoillut perhe-elämän vaatimusten ja fyysikon uransa välillä. Yelinin upeasti kuvittamaa kirjaa ei ole valitettavasti suomennettu.

 

Kirjoittaja: Tuula Portin, Sastamalan kaupunginkirjasto, 9/2021

 

 

 

Suositukset

4246810
Kirja:Muistisairaan läheisen kirja:2018:2-4 painos. Kirja
Tekijä: Aavaluoma, Sanna, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
380153
Kirja:Elegia Irikselle:2001 Kirja
Tekijä: Bayley, John
Vuosi: 2001
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3665960
Kirja:Edelleen Alice:2015:[Uusi p.] Kirja
Tekijä: Genova, Lisa, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3077721
Kirja:Edelleen Alice:2011:2. p. Kirja
Tekijä: Genova, Lisa
Vuosi: 2011
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
892504
Kirja:Edelleen Alice:2010 Kirja
Tekijä: Genova, Lisa
Vuosi: 2010
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
506274
DVD:Iris:2003 DVD
Vuosi: 2003
Kieli: englanti, saksa, useita kieliä
Aineistolaji: DVD
Loading...
3781318
DVD:Edelleen Alice:2015 DVD
Vuosi: 2015
Kieli: englanti, suomi, ruotsi, norja, tanska
Aineistolaji: DVD
Loading...
3414312
Kirja:940 päivää isäni muistina:2013 Kirja
Tekijä: Jensen, Hanna
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4581153
Kirja:Joku jonka tunsin : minä ja Alzheimer:2020 Kirja
Tekijä: Mitchell, Wendy, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
905496
Kirja:Ryppyjä:2010 Kirja
Tekijä: Roca, Paco
Vuosi: 2010
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 20

Elämää muistisairauden kanssa

Artikkelissa käsitellään muistisairautta ja annetaan mm. kirja- ja elokuvavinkkejä aiheesta.

Luotu: 31.8.2021

Tietoa tiedosta - mihin voi luottaa?

Tiedon määrä lisääntyy nykyään käsittämätöntä vauhtia ja pääsy tiedon äärelle on vain muutaman klikkauksen päässä, mutta tiedon laatu vaihtelee hurjasti. Elämme niin sanottua totuuden jälkeistä aikaa, jossa tunteisiin vetoaminen on tärkeämpää kuin argumenttien todellinen paikkansapitävyys, mikä näkyy muun muassa klikkiotsikoissa. Tilanne on nostanut esiin uusia ongelmia ja synnyttänyt kysymyksiä: mitä tieto oikeastaan on? Miten erottaa tutkittu ja luotettava tieto mutu-tiedosta tai valeuutisista? Kenen tutkimustuloksiin voi luottaa? Entä mihin tietoa ylipäätään tarvitaan?

Luotu: 27.5.2021

Taidetta, rikoksia ja mysteerejä

Taidedekkarit - mikä ihana keksintö!

Luotu: 27.4.2021

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Luotu: 31.3.2020

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Luotu: 2.4.2020

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Luotu: 14.7.2020

Jos pidät luonnonkasveista...

…saattaisit pitää seuraavista tietokirjoista, joissa esitellään Suomessa luonnonvaraisina kasvavia lajeja. Monet luonnosta löytyvistä kasveista sopivat myös ravinnoksi.

Luotu: 19.5.2021

Avaruusoopperaa sarjoina

Avaruusooppera on tieteiskirjallisuuden eli scifi-kirjallisuuden alalaji, jossa tyypillisesti seikkaillaan mahtipontisesti ulkoavaruudessa. Tästä listasta löydät vinkkejä kirjasarjoista, jotka voidaan luokitella avaruusoopperaksi.

Luotu: 29.3.2021

Äiti on aina äiti

Kuulin tämän tarinan radiosta vuosia sitten.  Tarina meni suunnilleen näin: toimittaja oli löytänyt kännykän kadulta. Hän nosti sen ylös ja tarkasteli puhelinta löytääkseen puhelimen omistajan. Hän sai kännykän jollakin konstilla auki.  Ensimmäisenä yhteystiedoissa luki ”äiti”. Toimittaja ajatteli, että nyt on lapselta kännykkä kadoksissa ja sitä ehkä kuumeisesti etsitään. Hän soitti äidin numeroon kertoakseen puhelimen löytyneen. Puhelimeen vastasi jo iäkkäämpi rouva, ja selvisi, että puhelimen kadottanut omistaja hipoi itsekin jo eläkeikää. Äiti totesi toimittajalle, että "lapsesta saa aina olla huolissaan”. Niinpä niin. Äiti on aina äiti, oli lapsi minkä ikäinen tahansa.

Luotu: 9.4.2021

Kadonneen lukukipinän metsästys

Meille lukutoukille kirjat ja lukeminen ovat itsestään selviä asioita – melkeinpä elinehtoja, mutta kaikille ne eivät sitä ole. Joskus käy myös niin, että vannoutuneinkin lukutoukka kadottaa lukukipinänsä matkan varrella. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa lukuharrastusta tai palata lukemisen pariin uudelleen.

Luotu: 16.2.2021
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu