Maalausvälineitä

Suosituksia

Tutustu teemaan

Taidetta, rikoksia ja mysteerejä

Taidedekkarit - mikä ihana keksintö!

Kun taiteeseen tai sen tutkimiseen yhdistetään jokin mysteeri tai rikos, se on kiehtova yhdistelmä. Lukija huomaa pian itse etsivänsä tietoa kyseessä olevasta taideteoksesta tai taiteilijasta. Varsinkin, kun useimmissa dekkareissa aiheena on ihan oikeasti olemassa oleva taideteos. Kiehtova lukumatka voi alkaa esimerkiksi seuraavilla kotimaisilla taidedekkareilla.

Teoksen kansikuvaJyrki Erran Lyijyvalkoinen on arvoituksellinen trilleri kadonneen mestariteoksen mysteeristä, joka vie suomalaistaiteilijan keskelle Rooman vaarallista valtapeliä. Axel Wallas on suomalainen Caravaggio-spesialisti, jolta taidehistorian professori pyytää aitoutuslausuntoa Caravaggioksi epäilemästään tuntemattomasta maalauksesta. Axel ei pysty antamaan varmaa arviota. Seuraavana aamuna professori löydetään murhattuna ja maalaus on tiessään. Yllättäen Axelin vaimo ei myöskään ole palannut työmatkaltaan Roomasta. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Axel matkustaa etsimään puolisoaan, mutta joutuu keskelle tuhoisaa valtataistelua.  Suomen dekkariseura myönsi Vuoden johtolankapalkinnon 2021 romaanista Lyijyvalkoinen. Palkinto myönnetään edellisvuoden merkittävästä dekkariteosta. Palkintoraati perusteli Erran voittoa mm. näin : "teos on sujuvasti kirjoitettu ja kulttuurihistoriallisesti äärettömän kiinnostava nimenomaan taidemaailman kuvauksena. Vaikka teoksessa liikutaan Roomassa, se ei ole mikään Rooman matkaopas, vaikka ikuinen kaupunki onkin tiivis osa kerrontaa."

Teoksen kansikuvaBerliinissä asuva dokumenttiohjaaja Salome Virta ottaa yhteyttä suomalaiseen taidekeräilijään, jonka arvelee omistavan Albert Edelfeltin taulun Nainen parvekkeella. Nuoren dokumentaristin ja iäkkään taiteenrakastajan välille kehkeytyy vilkas kirjeenvaihto, sillä molemmilla on hyvin henkilökohtainen side tauluun. Dokumenttiprojektia edistääkseen Salome Virta matkustaa Pariisiin mutta saakin huomata, että ranskalaiseen Edelfelt-tutkijaan ja taulun taustoihin liittyy lukemattomia arvoituksia. Pian alkaa tapahtua outoja, vaarallisia asioita. 

Nainen parvekkeella on henkeäsalpaava taidemysteeri, joka yhdistelee kohtalon oikkuja ja ikävöi saavuttamatonta. Se pyrkii pääsemään menneisyyden salaverhon taakse, Pariisiin, kaupunkiin jonka valo paljastaa ja kätkee. Kuuluisa taulu saa pauloihinsa monet ihmiset, ja osalle heistä taulu saattaa olla elämää tärkeämpi. Salome Virta seikkailee myös dekkareissa Sakset tyynyn alla ja Punainen vaate.

 

Teoksen kansikuvaEräänä tavallisena päivänä New Yorkissa vuonna 1990 galleristi Walter Schusteriin iskee musertava tunne: kotona odottaa väärä ihminen. Todellisuuden rakenteessa on tapahtunut merkillinen muutos. Asian selvittäminen alkaa kaukaa, keskeltä toista maailmansotaa Krimin jäisestä erämaasta, johon Luftwaffen syöksypommittajalentäjä Joseph Beuys on tehnyt liekehtivän pakkolaskun. Beuysin arvoituksen perässä näyttää roikkuneen vuosikymmenestä toiseen joukko metafysiikasta ja taiteesta kiinnostuneita natseja.

Juttuun liittyvät tavalla tai toisella myös Itä-Saksasta paenneet fluxus-taiteilijat Dora Schuster ja Klaus Veit. Ainoa, joka saattaa olla perillä kaikesta, on jänis, jonka korvaan ajatusveistoksiin erikoistunut shamaani on kuiskannut selityksen taiteensa mysteeristä. Heikki Kännön esikoisromaanista Mehiläistie on sanottu mm. että se on kiehtovin taidemysteerijännäri mitä maailmalla on koskaan kirjoitettu. 

Teoksen kansikuvaLeo Lennox on skotlantilaisessa sukulinnassa varttunut parikymppinen nuorukainen, joka saapuu Helsinkiin kadonneen isänsä muistotilaisuuteen. Leo jää Suomeen ja alkaa pyörittää hienoston suosimaa isän keräilyliikettä Yrjönkadulla. Leo saa huutokaupattavaksi rubiinein koristellun Muumimamman. Kun tieto patsaasta leviää, taiderikolliset pyrkivät saamaan sen käsiinsä ennen muita. Patsas katoaa, ja alkaa kiihkeä ajojahti. Moni haluaa kiihkeästi sen omakseen, ja huutokauppaan on vain pari päivää. Samaan aikaan Leon upporikas Arthur-eno katoaa.

Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Entä missä on pitkään kadoksissa ollut Leon isä Kullervo, joka tunsi rubiininuken alkuperäisen omistajan? Taideasiantuntija Pauliina Littorin ja toimittaja Antti Marttisen Kolme punaista rubiinia on vauhdikasta ja jännittävää luettavaa. 

 

Teoksen kansikuvaPortugalilaisen kalastajakylän rannalla katoaa suomalainen taiteilija Rafael, ja jäljet johtavat mereen. Samana aamuna samaiselta rannalta löytyy vanhan miehen ruumis. Rikosetsivä Rui Santos tiimeineen tuntuu haparoivan tyhjää, ja ennen kuin tutkinta on ehtinyt edetä, myös taiteilijan Pia-vaimo häviää kuin tuhka tuuleen. Rui Santos on ehtinyt pistää merkille, että vaimo suhtautuu intohimoisesti miehensä taiteilijan uraan. Tapaukset vievät Rui Santosin ja Rita Pereiran tutkimuksiin idyllisiin pikkukyliin, joissa kaikki tuntuvat tietävän toisensa.

Ennen kuin vyyhti alkaa selvitä, lähialueen metsästä löytyy toinen, tunnistamattomaksi palanut ruumis. Rui Santosin on mentävä epämukavuusalueelleen ja tutkittava Rafaelin tauluja huolellisesti, ennen kuin palaset alkavat loksahdella paikoilleen. Syyllisyyden ranta on jännittävä psykologinen dekkari, jossa idylliset portugalilaiset pikkukylät, maalaustaide ja rikos yhdistyvät toisiinsa arvaamattomasti.

 

Teoksen Salaisuuksien galleria kansikuvaFBI:n entisellä erikoisasiantuntijalla taidehistorioitsija Jackie Saratogalla on erikoiskyky: hän kuulee taulut, niiden puheen, laulun, naurun. Mutta kun Jackie eräänä päivänä astuu sisään gallerian ovesta, hänen korviinsa kantautuu jotain sellaista mitä hän ei ole koskaan aiemmin kuullut: seinällä roikkuva valtava maalaus valittaa ja kirkuu, huutaa apua.

Pian paljastuu, että taulun maalannut Rodolfo on kuollut vuosia sitten hämärissä olosuhteissa ja että hänen mesenaattinsa epäillään sotkeutuneen murhaan. Poliisi ei ole koskaan onnistunut selvittämään tapausta, mutta Jackien avulla murhaaja voidaan kenties vihdoin saada kiinni. Salaisuuksien galleria aloittaa taidehistorioitsija Jackie Saratogasta kertovan sarjan. 

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto 7/2021

Suositukset

4424621
Kirja:Salaisuuksien galleria:2019 Kirja
Tekijä: Bertényi, Patricia G., kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4563155
Kirja:Lyijyvalkoinen:2020 Kirja
Tekijä: Erra, Jyrki, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3979294
Kirja:Mehiläistie:2017 Kirja
Tekijä: Kännö, Heikki, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4458952
Kirja:Kolme punaista rubiinia:2019 Kirja
Tekijä: Littorin, Pauliina, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3808576
Kirja:Nainen parvekkeella:2016 Kirja
Tekijä: Nuotio, Eppu, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4424559
Kirja:Punainen vaate:2019 Kirja
Tekijä: Nuotio, Eppu, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4114255
Kirja:Sakset tyynyn alla:2018 Kirja
Tekijä: Nuotio, Eppu, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4330063
Kirja:Syyllisyyden ranta:2019 Kirja
Tekijä: Patrakka, Anu, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 18

Taidetta, rikoksia ja mysteerejä

Taidedekkarit - mikä ihana keksintö!

Luotu: 27.4.2021

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Luotu: 31.3.2020

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Luotu: 2.4.2020

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Luotu: 14.7.2020

Jos pidät luonnonkasveista...

…saattaisit pitää seuraavista tietokirjoista, joissa esitellään Suomessa luonnonvaraisina kasvavia lajeja. Monet luonnosta löytyvistä kasveista sopivat myös ravinnoksi.

Luotu: 19.5.2021

Avaruusoopperaa sarjoina

Avaruusooppera on tieteiskirjallisuuden eli scifi-kirjallisuuden alalaji, jossa tyypillisesti seikkaillaan mahtipontisesti ulkoavaruudessa. Tästä listasta löydät vinkkejä kirjasarjoista, jotka voidaan luokitella avaruusoopperaksi.

Luotu: 29.3.2021

Äiti on aina äiti

Kuulin tämän tarinan radiosta vuosia sitten.  Tarina meni suunnilleen näin: toimittaja oli löytänyt kännykän kadulta. Hän nosti sen ylös ja tarkasteli puhelinta löytääkseen puhelimen omistajan. Hän sai kännykän jollakin konstilla auki.  Ensimmäisenä yhteystiedoissa luki ”äiti”. Toimittaja ajatteli, että nyt on lapselta kännykkä kadoksissa ja sitä ehkä kuumeisesti etsitään. Hän soitti äidin numeroon kertoakseen puhelimen löytyneen. Puhelimeen vastasi jo iäkkäämpi rouva, ja selvisi, että puhelimen kadottanut omistaja hipoi itsekin jo eläkeikää. Äiti totesi toimittajalle, että "lapsesta saa aina olla huolissaan”. Niinpä niin. Äiti on aina äiti, oli lapsi minkä ikäinen tahansa.

Luotu: 9.4.2021

Kadonneen lukukipinän metsästys

Meille lukutoukille kirjat ja lukeminen ovat itsestään selviä asioita – melkeinpä elinehtoja, mutta kaikille ne eivät sitä ole. Joskus käy myös niin, että vannoutuneinkin lukutoukka kadottaa lukukipinänsä matkan varrella. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa lukuharrastusta tai palata lukemisen pariin uudelleen.

Luotu: 16.2.2021

Ajatusaskartelua

Esittelyssä uusia esseekokoelmia.

Luotu: 29.1.2021

Jos pidät kirjeistä...

…sinun kannattaa tutustua seuraaviin teoksiin, jotka kaikki pohjautuvat kirjeisiin. Näissä kirjoissa kirjeitä kirjoitetaan monissa eri tilanteissa ja lukuisissa eri rooleissa oleville ihmisille.

Luotu: 25.2.2021
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu