Suosituksia

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Teoksen kansikuvaTove Jansson: Kuvanveistäjän tytär

Kuvanveistäjän tytär on 19 novellista tai "muistelmasta" koostuva kurkistus kuvataiteilija Tove Janssonin (1914-2001) lapsuuteen. Muistelmat vievät lukijan 20-luvulle Toven isän, kuvanveistäjä Viktor Janssonin taiteilija-ateljeehen sekä saaristolaismaisemiin Katajanokalle ja aurinkoiseen Pellinkiin. Lukija pääsee Toven mukana seuraamaan boheemia taiteilijaelämää sekä ihmissuhteiden kiemuroita lapsen silmin, ja seikkailemaan meren lahtien ja poukamien keskelle. Teoksesta huokuu lapsuuden turvallisuus ja levollisuus, ja se onkin oivallinen sadepäivän lukuelämys.

Kirjan takakansitekstin mukaan Janssonin novelleissa lomittuvat lapsen arkipäivän tyyni realismi, idylli ja satu, jota rohkea mielikuvitus kuohuttaa - novellien avulla ymmärrämme, mistä muumipeikot ovat peräisin. Novelleissa seikkailevista hahmoista, kuten isä Viktorista ja äiti Signestä, voikin havaita Muumilaakson asukkaille ominaisia piirteitä.

 

Teoksen kansikuva

Jennifer Clement: Basquiatin leski: rakkaustarina

Basquiatin leski: rakkaustarina on paljastava teos 27-vuotiaana huumeiden yliannostukseen menehtyneen taidemaalari Jean-Michel Baquiatin (1960-1988) elämästä. Basquiat niitti mainetta aluksi graffititaiteilijana, mutta nousi myöhemmin menestyksekkääksi avantgarde-taiteilijaksi.

Teos on kirjoitettu Suzanne Malloukin, Jean-Michelin pitkäaikaisen kumppanin näkökulmasta, ja se valottaa Basquiatin maalauksien kryptisia symboleita uudella tavalla. Kirja on myös silminnäkijätodistus 80-luvun taidemaailmasta ja ihmissuhteista New Yorkissa, sillä kirjoittaja Jennifer Clement on Malloukin ystävä, ja liikkui itsekin aikanaan samoissa piireissä. Hän on sisällyttänyt kirjaan monia otteita Suzannen päiväkirjoista, ja lukijalle välittyykin autenttinen kuva Jean-Michelin taidetta, huumeita, juhlimista ja rasismin vastaista taistelua sisältävästä elämästä.

 

Teoksen kansikuvaF.G. Haghenbeck: Pyhän lehden kirja

Pyhän lehden kirja on fiktiivinen, mutta tositapahtumiin perustuva teos Frida Kahlosta (1907-1954) – taiteilijasta, joka muutti modernin taiteen suunnan. Kirjailija F.G. Haghenbeck on ottanut vaikutteita Kahlon jäämistöstä löytyneestä muistikirjasta, Pyhän lehden kirjasta, jonka Frida sai rakastajaltaan Tina Modottilta sen jälkeen, kun Kahlo melkein menetti henkensä raitiovaunukolarissa. Frida tekee kuitenkin sopimuksen Kuoleman kanssa ja jatkaa elämäänsä sopimuksen tuoma taakka harteillaan.

Teos esittelee Fridan taiteen kehitystä ja hänen kuuluisimpien taideteostensa syntytarinan. Lukija pääsee taiteen lisäksi kurkistamaan myös Fridan ja taiteilija Diego Riveran myrskyisään rakkauteen. Fiktiivisistä elementeistään huolimatta kirja tuntuu pääosin oikealta elämäkerralta ja Fridan persoona välittyy kirjan sivuilta voimakkaana. Suuret tunteet, värikäs taide ja mausteiset ruuat kuljettavat tarinaa eteenpäin. Aidon elämäkerran tuntua korostaa kirjan erikoisuus: proosan sekaan lisätyt, Fridan herkulliset ruokareseptit.

 

Teoksen kansikuvaAntti Tuuri: Levoton mieli: romaani

Levoton mieli on kertomus varhaisen suomalaissurrealistin, Arvid Bromsin (1910-1968), elämästä. Kirja keskittyy Bromsin elämän viimeisten kymmenen vuoden merkillisiin käänteisiin. Kesällä 1958 Arvid soutaa Lappajärven yli Lehtiniemeen tulevan viidennen vaimonsa kanssa, minne he asettuvat asumaan.

Kirja piirtää Bromsista värikkään kuvan – eräänlaisen taiteilijan, huijarin ja naistenmiehen sekoituksen, jonka elämänvaiheet saavat surkuhupaisia piirteitä. Bromsin elämään mahtui taiteen lisäksi vankilareissu väärennösten ja petosten takia, useat avioliitot ja hummailu toisten rahoilla. Kansiteksti vihjaa myös mahdollisista yhteyksistä näyttelijä Jussi Jurkkaan, sillä Broms seurusteli Emmi Jurkan kanssa - oliko hän Jussi Jurkan isä?

 

Teoksen kansikuvaPirkko Soininen: Ellen: Ellen Thesleffin fiktiivinen Firenzen-päiväkirja

Ellen: Ellen Thesfleffin fiktiivinen Firenzen-päiväkirja on romaani, joka koostuu nimensä mukaisesti, Ellen Thesleffin (1869-1954) fiktiivisistä päiväkirjamerkinnöistä. Merkinnät ovat lyhyitä ja nopealukuisia - ne sisältävät Ellenin ajatuksia maalauksista, mietteitä naistaiteilijana olemisesta, mutta myös arkisemmista asioista, kuten perheen tapaamisesta. Merkinnät käsittelevät myös Ellenin kiihkeää suhdetta englantilaiseen teatteritaiteilija Gordon Craigiin.

Intohimo maalaamiseen nousee läpi teoksen tärkeimmäksi asiaksi Ellenin elämässä. Lukija pääsee seuraamaan taiteilijan kehittymistä parikymppisestä nuoresta, hieman epävarmasta naisesta särmikkääksi, rohkeaksi ja itsenäiseksi naiseksi ja taiteilijaksi.

 

 

Teoksen kansikuvaMila Teräs: Jäljet: romaani Helene Schjerfbeckistä

Jäljet: romaani Helene Schjerfbeckistä kertoo yhdestä Suomen arvostetuimmasta modernistisesta kuvataiteilijasta, Helene Schjerfbeckistä (1862-1946), joka oli omana aikanaan vielä kummajainen.

Teos kuljettaa lukijan Helenen matkassa läpi nälkävuosien, sortovuosien, sisällissodan, sydänsurujen ja taiteilijan lonkan vaurioitumisen. Tarina polveilee limittäin eri aikatasoissa ja näkökulmissa paljastaen Helenen moniulotteisen ja vastakohtia täynnä olevan persoonan. Vaikka teos on fiktiivinen, pohjautuu se tosiasioihin – kirjan lopussa on lähdeluettelo, josta kirjailija Mila Teräs on ammentanut tietoa romaania varten.

Kansitekstin mukaan Mila Teräs tavoittaa romaanissaan upeasti Helene Schjerfbeckin sisäiset ristiriidat, taiteellisen kutsumuksen ja kauneudenkaipuun, jota mikään ei voi sammuttaa.

 

Kirjoittanut Iina Lehtiniemi, Valkeakosken kaupunginkirjasto 7/2020

Suositukset

,Nouseva ,Laskevasti

3668196
Kirja:Basquiatin leski : rakkaustarina:2015 Kirja
Tekijä: Clement, Jennifer, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3413164
Kirja:Pyhän lehden kirja:2013 Kirja
Tekijä: Haghenbeck, F. G
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3534072
Kirja:Kuvanveistäjän tytär:2014:[Uusi p.] Kirja
Tekijä: Jansson, Tove
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4123636
Kirja:Ellen : Ellen Thesleffin fiktiivinen Firenzen-päiväkirja:2018 Kirja
Tekijä: Soininen, Pirkko, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3973121
Kirja:Jäljet : romaani Helene Schjerfbeckistä:2017 Kirja
Tekijä: Teräs, Mila, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4429875
Kirja:Levoton mieli : romaani:2019 Kirja
Tekijä: Tuuri, Antti, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 20

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Puutarhan viemää

Toukokuussa moni viherpeukalo alkaa toden teolla valmistautua kesän tuloon. Hallayöt saattavat vielä kuun alkupuolella kiusata puutarhuria, mutta puutarha-tunnelmaan voi öisistä miinusasteista huolimatta virittäytyä vallan mainiosti.

Iloa kotimaisista klassikkoelokuvista

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (lähes 300) sekä liki parituhatta muuta filmiä. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella. Ja vapaasti verkossa!

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Satiiri osuu ja uppoaa

"Hienointa satiiria on se, jossa ivaan yhdistyy niin vähän pahansuopaisuutta ja niin paljon vakaumusta, että se kirvoittaa naurun niiltäkin joihin se kohdistuu". Näin osuvasti määritteli satiirin saksalainen tiedemies ja satiirikko G. C. Lichtenberg 1700-luvulla. Määritelmä pätee vieläkin.

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.