Suosituksia

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Kartanoromantiikan ystäville

Teoksen kansikuvaKanadalainen kirjailija Mazo de la Roche tunnetaan parhaiten 16-osaisesta Jalna-romaanisarjastaan. Sarja kertoo kuvitteellisen Jalnan kartanon omistavan aristokraattisuvun vaiheista vuodesta 1854 vuoteen 1954. Kirjasarja alkaa siitä, kun Adeline Whiteoak, myöhempien Jalna-kirjojen värikäs isoäitihahmo, saapuu Intiasta Kanadaan kapteeni Philip Whiteoakin kauniina ja kiihkeänä puolisona. Uuden maailman villiin maisemaan kohoaa uljas rakennus – Jalnan kartano – joka saa nimensä intialaisen varustamon mukaan.

Herraskartanossa asuu omaleimainen suku täynnä oikkuja ja yllätyksiä. Jalna-sarjan kirjoja ei kirjoitettu tarinan mukaisessa aikajärjestyksessä, mutta jokaisen niistä voi lukea myös itsenäisenä tarinana. Jos kirjasarjan haluaa aloittaa tarinan mukaisessa aikajärjestyksessä, pitää ensimmäiseksi tarttua kirjaan nimeltä Jalnan synty. Jalna-sarja on täydellinen pako nykypäivän murheista, oikeaa kesämökkiluettavaa!

Klassikkohaaste

Teoksen kansikuvaMarcel Proustin kirjasarja Kadonnutta aikaa etsimässä -sarja ei myöskään lopu heti kesken, sillä tämä maailmakirjallisuuden keskeisimpiin teoksiin kuuluva kirjasarja käsittää kaikkiaan kymmenen suomennettua osaa. Ensimmäinen osa Swannin tie : Combray on alkusoitto romaanisarjalle, joka kuvaa tarkasti ja säälimättä ranskalaisen yläluokan rappiota ja uuden keskiluokan nousua. Sarjan ensimmäinen osassa madeleine-leivos herättää eloon lapsuuden maailman, Combrayn, ja menneisyys sulautuu nykyisyyteen.

Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjassa ei ole varsinaista juonta, vaan kerronta perustuu kertojan muistoihin ja tajunnanvirtaan. Kirjasarja sopii seesteisistä lukuhetkistä nauttiville. Erään luonnehdinnan mukaan kirjasarja on "makusteluromaani, täynnä tunnelmia ja vaikutelmia, maisemia, yksityiskohtia sekä salaperäisiä ja koomisia henkilöhahmoja. Kerronta on ranskalaisen lavertelevaa, vaivattomasti soljuvaa, kaunista ja ehdottoman hienostunutta."

Yle Arenan Audiossa on kuunneltavissa Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -sarja äänikirjoina.

Kiehtova siirtolaistarina

 Teoksen kansikuvaVilhelm Mobergin romaanisarja Maastamuuttajat on kertomus Smålannista viime vuosisadan puolivälissä Pohjois-Amerikkaan siirtolaisiksi lähteneistä ruotsalaisista. Kirjasarja on yksi pohjoismaisen kirjallisuuden merkittävimmistä teoksista.  

Ensimmäinen osa, sarjan nimiteos Maastamuuttajat : Vanhassa maassa, kertoo Karl Oskar Nilsonin perheen muutosta Ljuderin pitäjästä Smålannista Pohjois-Amerikkaan vuoden 1848 nälkävuoden jälkimaininkien ajamana. Mobergin kuvauksen on sanottu olevan  täyteläistä ja elävää. Mainittakoon vielä, että Abban entiset jäsenet  Björn Ulvaeus ja Benny Andersson kirjoittivat romaanisarjan pohjalta Suomessakin suositun musikaalin Kristina från Duvemåla.

 

 

 

Muinainen Egypti herää eloon

Teoksen kansikuva Ranskalainen kirjailija ja egyptologi Christian Jacq on kirjoittanut useita romaaneja ja romaanisarjoja muinaisesta Egyptistä, kuten viisiosaisen kirjasarjan faarao Ramses II:sta. Muinaisen Egyptin historiassa yksi nimi on ylitse muiden: Ramses II, faarao, joka hallitsi yli kuusikymmentä vuotta.

Ramses on vasta neljätoistavuotias nuorukainen, kun hänet tempaistaan mukaan hovin juonitteluihin. Hänen isänsä, faarao Seti I, on luonut Egyptistä maailman mahtavimman valtakunnan. Mutta kuka on hänen arvoisensa seuraaja? Hänen vanhempi poikansa, juonitteleva ja laskelmoiva Khenar, vai intohimoinen ja kuohuva Ramses? Valon poika aloittaa kiehtovan Ramses-sarjan.  

 

 

Tää onko fantasiaa?

Teoksen kansikuvaKiekkomaailma on kirjailija Terry Pratchettin luoma fantasiamaailma, johon hänen kirjansa sijoittuvat. Se on jättimäinen kiekko, jota neljä norsua kannattelevat.

Helmet-kirjasto vinkkaa, että Kiekkomaailma-sarjaan tutustuminen kannattaa aloittaa Noitia maisemissa -kirjasta, jossa vanhalla noita Desiderata Notkiksella on treffit Kuoleman kanssa. Tässä kirjassa Kiekkomaailman neuvokkaat noidat yrittävät yhteistuumin muuttaa sadun ikivanhaa kaavaa, niin että köyhä piikatyttö ei saisikaan prinssiä ja puolta valtakuntaa...

Tarinaa ryydittävät lukuisat viittaukset klassisiin satuihin, joista löytyy tämän tulkinnan myötä aivan uusia ulottuvuuksia. Matkasi fantasiamaailmaan voi alkaa! 

Rikoksia keskiaikaisessa Tallinnassa

Teoksen kansikuvaApteekkari Melchior -sarja sijoittuu 1400-luvun Tallinnaan. Vielä rakenteilla olevan kaupungin siluettia hallitsee Toompean linnoitus. Saksalainen ritarikunta on juuri karkottanut ryöstelevät vitaaliveljet Itämereltä, ja kasvavassa kaupungissa vilisee kauppiaita, sotilaita, kirkonrakentajia, dominikaanimunkkeja ja maallikkoveljiä, raatimiehiä ja maankiertäjiä.

Tarina Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus alkaa, kun korkea-arvoinen saksalaisritari murhataan Toompealla. Uhrin pää on leikattu irti ruumiista, ja suusta löytyy gotlantilainen kolikko. Murhaaja ei tyydy yhteen uhriin vaan jatkaa hirmutöitään pitäen koko kaupunkia kauhun vallassa. Pian nuori ja nokkela apteekkari Melchior pyydetään voudin avuksi selvittämään tapausta. Arvoitusten labyrintti johtaa Melchiorin muinaisten balttilaislegendojen ja vitaaliveljien salaisuuksiin. Mysteerin polttopisteessä on rakenteilla oleva Olevisten eli Pyhän Olavin kirkko. Sarjan kuudes osa Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru löytyy myös PIKI-verkkokirjastosta e-kirjana ja e-äänikirjana.

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto 6/2020

Suositukset

,Nouseva ,Laskevasti

177804
Kirja:Jalnan synty:1973:4. p. Kirja
Tekijä: De la Roche, Mazo
Vuosi: 1973
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4501222
E-kirja:Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru:2019 E-kirja
Tekijä: Hargla, Indrek, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
4446094
E-äänikirja:Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru:2019 E-äänikirja
Tekijä: Hargla, Indrek, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-äänikirja
Loading...
3131650
Kirja:Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus : rikosromaani vanhasta Tallinnasta:2011 Kirja
Tekijä: Hargla, Indrek
Vuosi: 2011
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
321919
Kirja:Ramses. [1], Valon poika:1997 Kirja
Tekijä: Jacq, Christian
Vuosi: 1997
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
188077
Kirja:Maastamuuttajat. 1, Vanhassa maassa 1:1974:[Uusi p.] Kirja
Tekijä: Moberg, Vilhelm
Vuosi: 1974
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
322376
Kirja:Noitia maisemissa:1997 Kirja
Tekijä: Pratchett, Terry
Vuosi: 1997
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
411201
Kirja:Kadonnutta aikaa etsimässä. Combray / 1, Swannin tie:1984:3. p. Kirja
Tekijä: Proust, Marcel
Vuosi: 1984
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 20

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Puutarhan viemää

Toukokuussa moni viherpeukalo alkaa toden teolla valmistautua kesän tuloon. Hallayöt saattavat vielä kuun alkupuolella kiusata puutarhuria, mutta puutarha-tunnelmaan voi öisistä miinusasteista huolimatta virittäytyä vallan mainiosti.

Nuorille vapaasti verkossa

Vapaasti verkossa olevia nuorten e-kirjoja, pelejä, elokuvia, tv-sarjoja sekä kirjallisuusaiheisia podcastejä.

Iloa kotimaisista klassikkoelokuvista

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (lähes 300) sekä liki parituhatta muuta filmiä. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella. Ja vapaasti verkossa!

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Satiiri osuu ja uppoaa

"Hienointa satiiria on se, jossa ivaan yhdistyy niin vähän pahansuopaisuutta ja niin paljon vakaumusta, että se kirvoittaa naurun niiltäkin joihin se kohdistuu". Näin osuvasti määritteli satiirin saksalainen tiedemies ja satiirikko G. C. Lichtenberg 1700-luvulla. Määritelmä pätee vieläkin.

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.