Isoäiti ja tyttö

Suosituksia

Tutustu teemaan

Ihana isovanhemmuus

Lokakuun kolmantena lauantaina juhlistetaan isovanhemmuutta ja isovanhempia. Isovanhempien päivää on vietetty Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton aloitteesta jo vuodesta 1985, vaikka päivää ei ole virallisesti merkitty kalenteriin. Varsinkin näin korona-aikaan on ollut entistä tärkeämpää pitää yhteyttä isovanhempiin ja vanhoihin ihmisiin, jotka ovat koronaviruksen vuoksi joutuneet viettämään paljon aikaa kotonaan eristyksissä. Tästä listasta löydät pääosin tietokirjallisuutta isovanhemmista ja isovanhemmuudesta, mutta mukana on myös pari kevyempää teosta.

teoksen Mummukirja kansikuva.Tuula Vainikainen kirjoittaa teoksessaan Mummukirja : mistä on isoäidit tehty? isovanhemmuudesta naisen kokemana. Mummukirja on omakohtainen ja kiehtova tutkimusmatka moni-ilmeiseen isoäitiyteen ja varttuneen naisen elämään sukupolvien ketjussa. Kirjassa pohditaan sitä, mistä oma rooli isovanhempana rakentuu ja millaisia odotuksia isoäitinä omaan minään kohdistuu. Kirja painottaa oman tien löytämistä ja oman näköisen isoäitiyden ja mummouden luomista: kaikkien ei tarvitse viettää lastenlastensa kanssa aikaa 24/7 ja olla pullantuoksuinen mummi, mutta halutessaan myös niin voi ja saa tehdä. Pääsanoma on selkeä: Jokainen mummu on arvokas omana itsenään. Saatavilla myös e-kirjana.

teoksen Mummujen touhuja, vaarien puuhia kansikuva.Mummojen touhuja, vaarien puuhia -teoksessa yli 20 isovanhempaa ympäri Suomen (ja jopa naapurimaita myöten) kertoo isovanhemmuudestaan: minkälaista on olla isovanhempi, mitä he puuhailevat lastenlasten kanssa ja mitä lapsenlapsilta voi oppia. Kirjassa on mukana myös tunnettujen isovanhempien kertomuksia: mukana on muun muassa jääkiekkolegenda Hannu Kapanen, kulttuurimummi Helena Lindgren, näyttelijäukki Juha Muje, mutta myös monta muuta ihan tavallista, kukin isovanhemmuutta omalla tavallaan toteuttavaa mummoa ja vaaria. Kirja on kuvitettu kotialbumikuvin, ja kirjan loppuun on koottu puuhavinkkejä isovanhempien ja lastenlasten yhteisiin hetkiin.

teoksen Ääni isovanhemmille kansikuva.Maire Soiluva pohtii kirjassaan Ääni isovanhemmille isovanhemmuutta nykymaailman muutoksen kourissa. Maailma muuttuu ja niin myös isovanhemmuus. Mitä nykyajan isovanhemmalta vaaditaan ja mitä isovanhempi itse haluaisi antaa? Entä jos toiveet eivät kohtaa: pitääkö vaativasta työurasta eläkkeelle selvinneen opetella lastenlasten monimutkaiset erikoisruokavaliot ja muistaa vaihtuvien uusioperhekuvioiden ajankohtaiset kiemurat? Riittääkö lapsenlapselle lämmin syli ja tarinat siitä, millaista ennen oli, vain pitääkö isovanhemman hankkia uusimmat sovellukset ja pelit ja vehkeet, jotta lapsi pysyy tyytyväisenä? Näitä ja monia muita paikoin vaikeitakin kysymyksiä kirjassa pohditaan humoristisella otteella.

teoksen Isovanhemmuuden aika kansikuva.Saara Kinnunen toteaa isovanhemman self-help -oppaassaan Isovanhemmuuden aika isovanhemmuuden olevan taitolaji. Uusi elämänvaihe saattaa tarkoittaa myös minäkuvan muuttumista uuden roolin myötä. Tämän vuoksi lapsenlapsen synnyttyä tai jopa jo ennen syntymää, on hyvä pohtia, millainen isovanhempi haluaa olla, mitä uusi elämänvaihe itselle tarkoittaa ja mitä viimeistään isovanhemmuuden avaama kolmas ikä omalla kohdalla merkitsee. Kinnunen painottaa, että jokainen määrittää roolinsa isovanhempana itse, mutta rooliin vaikuttaa väistämättä myös ulkoiset tekijät, joihin ei aina itse pysty vaikuttamaan kuten oma elämäntilanne ja välimatka. Isovanhemmalla on usein tärkeä rooli lastenlasten tukena ja turvana sekä perinteiden välittäjänä, mutta rooliin saattaa liittyä myös ongelmatilanteita ja kipeitä asioita, joista selviämiseen teos pyrkii antamaan työkaluja.

teoksen Isoäitikirja kansikuva.Isovanhemmuus, osuessaan kohdalle, muuttaa ihmisen ajattelua ja kokemuksia, se antaa huvia ja työtä. Parhaimmillaan kokemus on kirjailija Vappu Taipaleen mukaan huikea. Isovanhemmuudesta ei kuitenkaan ole vielä kovin paljon tutkimuksia - arkikokemuksesta kumpuavia tarinoita ja juttuja kuitenkin sitäkin enemmän. Isoäitikirjan tarkoituksena on tarjota lukijalle kooste isovanhemmuuden ajankohtaisesta tutkimuksesta ja tiedosta unohtamatta kuitenkaan kokemuksia ja näkemyksiä. Isoäitikirja ei nimensä mukaisesti käsittele pelkästään isoäitejä, vaan myös isoisät on otettu mukaan (isoisätutkimus on vasta lapsen kengissä, joten isoisätutkimuksen osuus kirjassa on valitettavasti vielä pieni). Kirjassa sivutaan isoäitiyden ohella myös esimerkiksi iäkkäiden naisten asemaa työelämässä. Teos on tasapainoinen ja mielenkiintoinen yhdistelmä tutkittua tietoa ja arkikokemuksia.

teoksen Mummologiaa kansikuva.Maija Paavilaisen Mummologiaa on hyvänmielen aforismikokoelma isovanhemmuudesta. Takakansitekstiä lainaten mummologiaa on elämän abc, josta löytyvät tiiviissä muodossa osviitat hyvään elämään - korvaamaton ohjenuora tässä vaihtuvien muotien ja satunnaisten oppimestarien maailmassa.

Jos haluat lukea lisää aforismeja tai lausahduksia isovanhemmuudesta, suosittelen tarttumaan teokseen Lasten ajatuksia isovanhemmista. Lastenlapset ovat usein tärkeitä isovanhemmille, mutta myös isovanhemmat merkitsevät paljon lapsenlapsille. Lasten ajatuksia isovanhemmista on kokoelma lasten suusta tulleita hauskoja letkautuksia niin isoäideistä kuin isoisistä. Takuuvarma hyvänmielen kirja.

Lisätietoa

Kirjoittanut Iina Lehtiniemi, Valkeakosken kirjasto 10/2021.

Suositukset

819623
Kirja:Lasten ajatuksia isovanhemmista:2008 Kirja
Vuosi: 2008
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3591353
Kirja:Isovanhemmuuden aika:2014 Kirja
Tekijä: Kinnunen, Saara
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3081554
Kirja:Mummologiaa:2011 Kirja
Tekijä: Paavilainen, Maija
Vuosi: 2011
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3459003
Kirja:Mummojen touhuja, vaarien puuhia:2013 Kirja
Tekijä: Salomaa, Hanna
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4221028
Kirja:Ääni isovanhemmille:2020 Kirja
Tekijä: Soiluva, Maire, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3971425
Kirja:Isoäitikirja:2017:2., uudistettu laitos. Kirja
Tekijä: Taipale, Vappu, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4791317
Kirja:Mummukirja : mistä on isoäidit tehty?:2021 Kirja
Tekijä: Vainikainen, Tuula, kirjoittaja
Vuosi: 2021
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 20

Ihana isovanhemmuus

Lokakuun kolmantena lauantaina juhlistetaan isovanhemmuutta ja isovanhempia. Isovanhempien päivää on vietetty Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton aloitteesta jo vuodesta 1985, vaikka päivää ei ole virallisesti merkitty kalenteriin. Varsinkin näin korona-aikaan on ollut entistä tärkeämpää pitää yhteyttä isovanhempiin ja vanhoihin ihmisiin, jotka ovat koronaviruksen vuoksi joutuneet viettämään paljon aikaa kotonaan eristyksissä. Tästä listasta löydät pääosin tietokirjallisuutta isovanhemmista ja isovanhemmuudesta, mutta mukana on myös pari kevyempää teosta.

Luotu: 27.5.2021

Elämää muistisairauden kanssa

Artikkelissa käsitellään muistisairautta ja annetaan mm. kirja- ja elokuvavinkkejä aiheesta.

Luotu: 31.8.2021

Tietoa tiedosta - mihin voi luottaa?

Tiedon määrä lisääntyy nykyään käsittämätöntä vauhtia ja pääsy tiedon äärelle on vain muutaman klikkauksen päässä, mutta tiedon laatu vaihtelee hurjasti. Elämme niin sanottua totuuden jälkeistä aikaa, jossa tunteisiin vetoaminen on tärkeämpää kuin argumenttien todellinen paikkansapitävyys, mikä näkyy muun muassa klikkiotsikoissa. Tilanne on nostanut esiin uusia ongelmia ja synnyttänyt kysymyksiä: mitä tieto oikeastaan on? Miten erottaa tutkittu ja luotettava tieto mutu-tiedosta tai valeuutisista? Kenen tutkimustuloksiin voi luottaa? Entä mihin tietoa ylipäätään tarvitaan?

Luotu: 27.5.2021

Taidetta, rikoksia ja mysteerejä

Taidedekkarit - mikä ihana keksintö!

Luotu: 27.4.2021

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Luotu: 31.3.2020

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Luotu: 2.4.2020

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Luotu: 14.7.2020

Jos pidät luonnonkasveista...

…saattaisit pitää seuraavista tietokirjoista, joissa esitellään Suomessa luonnonvaraisina kasvavia lajeja. Monet luonnosta löytyvistä kasveista sopivat myös ravinnoksi.

Luotu: 19.5.2021

Avaruusoopperaa sarjoina

Avaruusooppera on tieteiskirjallisuuden eli scifi-kirjallisuuden alalaji, jossa tyypillisesti seikkaillaan mahtipontisesti ulkoavaruudessa. Tästä listasta löydät vinkkejä kirjasarjoista, jotka voidaan luokitella avaruusoopperaksi.

Luotu: 29.3.2021

Äiti on aina äiti

Kuulin tämän tarinan radiosta vuosia sitten.  Tarina meni suunnilleen näin: toimittaja oli löytänyt kännykän kadulta. Hän nosti sen ylös ja tarkasteli puhelinta löytääkseen puhelimen omistajan. Hän sai kännykän jollakin konstilla auki.  Ensimmäisenä yhteystiedoissa luki ”äiti”. Toimittaja ajatteli, että nyt on lapselta kännykkä kadoksissa ja sitä ehkä kuumeisesti etsitään. Hän soitti äidin numeroon kertoakseen puhelimen löytyneen. Puhelimeen vastasi jo iäkkäämpi rouva, ja selvisi, että puhelimen kadottanut omistaja hipoi itsekin jo eläkeikää. Äiti totesi toimittajalle, että "lapsesta saa aina olla huolissaan”. Niinpä niin. Äiti on aina äiti, oli lapsi minkä ikäinen tahansa.

Luotu: 9.4.2021
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu