Puutarhan viemää

Toukokuussa moni viherpeukalo alkaa toden teolla valmistautua kesän tuloon. Hallayöt saattavat vielä kuun alkupuolella kiusata puutarhuria, mutta puutarha-tunnelmaan voi öisistä miinusasteista huolimatta virittäytyä vallan mainiosti.

Tähän listaan on koottu puutarha-aiheista aineistoa, jonka avulla voit kurkistaa puutarhurien sielunelämään, sukeltaa puutarhojen pitkään historiaan tai kenties jopa innostua oman puutarhan suunnittelemisesta.

Puutarha-tunnelmia

Teoksen kansikuvaEedenistä pohjoiseen

Eedenistä pohjoiseen on lempeän humoristinen, dokumentaarinen rakkauselokuva suomalaisista pariskunnista, joilla on intohimoinen suhde puutarhanhoitoon. Elokuvassa seitsemän pariskuntaa kertoo siitä, mitä puutarhanhoito heille merkitsee. Kertoessaan puutarhansa tarinan, kertovat he samalla jotain myös itsestään: yhdelle puutarha on paikka, josta saa voimaa työelämässä jaksamiseen, toiselle puolestaan terapiaa, jonka avulla käsitellä menetystä, yksi haluaa pitää puutarhansa mahdollisimman luonnonvaraisena, kun taas toinen arvostaa symmetrisyyttä. Elämä peilautuukin elokuvassa kauniisti puutarhan kautta.

Eedenistä pohjoiseen on katsottavissa myös KirjastoKino-palvelussa.

 

Teoksen kansikuvaHannimari Heino & Kristiina Wallin: Puutarhakirjeitä

Puutarhakirjeitä on rehevän runollinen teos, joka koostuu kahden runoilijan, Hannimari Heinon ja Kristiina Wallinin, kirjeenvaihdosta kahden vuoden ajalta. Teos seuraa vuodenkiertoa puutarhassa ja elämänkiertoa ihmisessä tunnelmallisten puutarhakuvien kautta. Syntymä, kukoistus, lakastuminen ja kuolema ovat läsnä sekä ihmisen elämässä, että puutarhassa. Kirjeissä käsitellään puutarhan olemuksen lisäksi myös kirjeen kirjoittamisen ja lukemisen hitautta sekä rauhaa. Puutarhakirjeitä on lyyrisyytensä, verkkaisen tunnelmansa ja kerroksellisuutensa vuoksi oivallinen teos luettavaksi rauhallisena sunnuntaipäivänä.

 

Pakinoita puutarhasta

Teoksen kansikuvaMari Mörö: Kukkanuottasilla

Kukkanuottasilla on kokoelma Mari Mörön hulvattomia ja persoonallisia puutarhapakinoita liittyen puutarhurin sielunelämään sekä puutarhanhoitoon. Lukija pääsee kurkistamaan kotipuutarhojen maailmaan, mutta myös kaukaisempiin maailman kolkkiin, kuten Vancouverinsaarille. Mörön omaa käsialaa oleva, runsas nelivärikuvitus tuo mukavan lisän kirjaan. Kukkanuottasilla sopii kaikille puutarhan ystäville, joilla on pilke silmäkulmassa.

Mari Mörö tunnetaan suomalaisen garden writingin guruna, ja häneltä on julkaistu myös paljon muita puutarhanhoitoon liittyviä kirjoja, kuten Vapaasti versoo: rönsyjä puutarhasta, Kukkasuutarin sielu ja Melkein kaikki itää.

 

Teoksen kansikuvaKarel Čapek: Puutarhurin vuosi

Karel Čapek kuvaa teoksessaan Puutarhurin vuosi pakinoivaan, humoristiseen tyyliin himopuutarhurin vuodenkierron kuukausi kuukaudelta. Vuoteen mahtuu paljon ilon hetkiä, mutta myös kommelluksia ja vastoinkäymisiä.

Alun perin vuonna 1929 kirjoitettu, tsekkiläinen teos tarjoaa samaistumispintaa varmasti myös nykypäivän puutarhurille: tuholaistorjunta, vihamieliset vesiletkut, kitkiessä puutuvat raajat ja naapurikateus ovat varmasti kaikki asioita, joita moderni puutarhuri kohtaa urallaan. Kirja tarjoaa huumorin lisäksi myös humaanin filosofian oivalluksia. Riemastuttavasta kirjasta on tehty useita eri painoksia.

 

 

Tietoa aloitteleville puutarhureille ja konkareille

Teoksen kansikuvaMichael Pollan: Toinen luonto: puutarhurin oppivuodet

Toinen luonto: puutarhurin oppivuodet on yhdysvaltalaisen kirjailijan ja ympäristöaktivisti Michael Pollanin esikoisteos. Kirja kertoo kirjailijan itsensä, aloittelevan puutarhurin, omakohtaisesta seikkailusta puutarhan ihmeellisessä maailmassa.

Pollan päättää ostaa vaimonsa kanssa parhaat päivänsä nähneen maatilan ja koittaa luoda sinne kukoistavaa puutarhaa. Pollanin ajattelumaailmassa luonto ja kulttuuri ovat vastakohtia, joista toisen on väistämättä väistyttävä. Pian hän kuitenkin huomaa, että puutarha vaatii optimismin ja muutaman kasvin lisäksi paljon muutakin. Tilanne saa Pollanin tarkastelemaan suhdettaan luontoon uudella tavalla. Puutarhanhoidon lisäksi kirja käsittelee myös puutarhojen kulttuurihistoriaa sekä luonnonsuojelua. Kirja on saatavilla Ellibsistä e-kirjana.

 

Teoksen kansikuvaErik Sidenbladh: Apua, meillä on puutarha! kaikki se, mitä aloittelijan pitää puutarhassa tehdä - ja se, mitä siellä ei pidä tehdä

Apua, meillä on puutarha! sisältää nimensä mukaisesti yksissä kansissa kaiken sen, mitä aloittelevan puutarhurin täytyy tietää puutarhanhoidosta, ja hieman siitä, mitä puutarhassa ei kannata tehdä. Kirja kertoo helppotajuisesti kotipuutarhan niksit ja salat, joiden avulla puutarhan saa todennäköisesti kukoistamaan. Kirjan ohjeissa noudatetaan onnellisen kotipuutarhurin filosofiaa, jossa toimitaan yhteistyössä luonnon kanssa ja puutarhanhoitoon suhtaudutaan positiivisen rennosti, yrityksen ja erehdyksen kautta.

Kirja on käytännönläheinen ja helposti lähestyttävä teos, jossa on kuitenkin kaikki oleellinen tieto aina maaperän tunnistamisesta kasvin valintaan, tuholaisten torjuntaan ja sadonkorjuuseen. Kirja sisältää runsaasti värikuvia.

Puutarha-aiheista aineistoa verkossa

Ellibs-palvelusta löydät puutarhanhoitoon liittyvää kauno- ja tietokirjallisuutta, kuten:

Eppu Nuotio: Ellen Lähteen tutkimuksia -dekkarisarja

Myrkkykeiso e-kirjana

Anopinhammas e-kirjana ja e-äänikirjana

Elämänlanka e-kirjana

Teija Saarinen: Villivihannekset - aloittelijan opas e-kirjana

Minna Kontkanen (toimittaja): Kaupunkiviljely e-kirjana

 

Kirjoittanut Iina Lehtiniemi, Valkeakosken kaupunginkirjasto 5/2020

Suositukset

3627947
DVD:Eedenistä pohjoiseen:2014 DVD
Vuosi: 2014
Kieli: suomi, ruotsi, englanti
Aineistolaji: DVD
Loading...
3463264
E-kirja:Kaupunkiviljely:2013 E-kirja
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
4131931
Kirja:Puutarhakirjeitä:2018:1. painos. Kirja
Tekijä: Heino, Hannimari, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4141721
Kirja:Kukkanuottasilla:2018 Kirja
Tekijä: Mörö, Mari kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3752315
Kirja:Kukkasuutarin sielu:2015 Kirja
Tekijä: Mörö, Mari, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
773366
Kirja:Melkein kaikki itää : puutarhaa pihan täydeltä:2006 Kirja
Tekijä: Mörö, Mari
Vuosi: 2006
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
865658
Kirja:Vapaasti versoo : rönsyjä puutarhasta:2010 Kirja
Tekijä: Mörö, Mari
Vuosi: 2010
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4227041
E-kirja:Anopinhammas:2018 E-kirja
Tekijä: Nuotio, Eppu, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
4652457
E-kirja:Elämänlanka:2020 E-kirja
Tekijä: Nuotio, Eppu, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
4056169
E-kirja:Myrkkykeiso:2017 E-kirja
Tekijä: Nuotio, Eppu, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 18

Puutarhan viemää

Toukokuussa moni viherpeukalo alkaa toden teolla valmistautua kesän tuloon. Hallayöt saattavat vielä kuun alkupuolella kiusata puutarhuria, mutta puutarha-tunnelmaan voi öisistä miinusasteista huolimatta virittäytyä vallan mainiosti.

Nuorille vapaasti verkossa

Vapaasti verkossa olevia nuorten e-kirjoja, pelejä, elokuvia, tv-sarjoja sekä kirjallisuusaiheisia podcastejä.

Iloa kotimaisista klassikkoelokuvista

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (lähes 300) sekä liki parituhatta muuta filmiä. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella. Ja vapaasti verkossa!

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Satiiri osuu ja uppoaa

"Hienointa satiiria on se, jossa ivaan yhdistyy niin vähän pahansuopaisuutta ja niin paljon vakaumusta, että se kirvoittaa naurun niiltäkin joihin se kohdistuu". Näin osuvasti määritteli satiirin saksalainen tiedemies ja satiirikko G. C. Lichtenberg 1700-luvulla. Määritelmä pätee vieläkin.

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Epätodennäköinen ystävyys

Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa.