Grönlantilaisia taloja

Suosituksia

Kuva:  Pirjo Järvinen

Tutustu teemaan

Grönlanti - saari maailman laidalla

Grönlanti on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue ja maailman suurin saari Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Tätä arktista saarta asuttivat sekä inuiitit että viikingit jo 1000-luvulla. Saarten nimi Grøn land, vihreä maa, on erään teorian mukaan ensimmäisen skandinaavisen asutuksen Grönlantiin perustaneen viikinki Erik Punaisen vanha kikka saada saarelle lisää asukkaita. Suurin osa saaresta on lumen ja jään peitossa, mutta silti sen salaperäisyys ja monimuotoisuus kiehtovat. Grönlannin sijainti strategisesti tärkeänä paikkana on kirvoittanut useita seikkailutarinoita ja onpahan eräs valtionpäämies ollut sen valmis ostamaankin.

Kulttuurihistoriallinen päiväkirja

Teoksen kansikuvaGrönlantilaisen päiväkirjan kirjoittaja ja kuvittaja Thomas ( Tûma ) Frederiksen syntyi vuonna 1939 Igíniarfikissä Länsi-Grönlannissa. Hänen isänsä ja esi-isänsä olivat pyyntimiehiä ja niinpä myös Tûma ja hänen veljensä kasvatettiin perheen miesten ammattiin. Jo aivan nuorena Tûma alkoi kirjoittaa päiväkirjaa, johon hän merkitsi muistiin päivän tapahtumia, elämyksiään, kokemuksiaan ja muiden tekemisiä. Grönlantilainen päiväkirja ajoittuu 1950-luvun loppuun ja 1960-luvun alkuun. Nuori Tûma on luonnollisen ylpeä kulttuuristaan - se käy ilmi tavasta jolla hän muistelee vanhoja taruja ja satuja ja kuvaa kylänsä jokapäiväistä elämää. 1970-luvun lopulla Tûma lahjoitti päiväkirjansa Godthåbin Graafiselle laitokselle saatesanoilla : "Toivon, että nautitte siitä ja saatte siitä innostusta ja iloa". Päiväkirja sisältää kuvina ja teksteinä pienen elinkeino- ja kulttuurihistorian.

 

Suomalaisena Grönlannissa

Teoksen kansikuvaEva Janssonin runoteos Grönlanti vie matkalle lumoavaan Grönlantiin. Pienet runotarinat on kirjoittanut Tampereelta kotoisin oleva eskimologi Eva Jansson lukuisilla matkoillaan eskimoiden luokse pieniin kyliin. Eskimoiden hurtti huumori sävyttää aitoja tarinoita, joissa on iloa, itkua, naurua ja kulttuurien välisiä yhteentörmäyksiä. Sujuvaa tanskaa ja kohtalaista grönlantia puhuva kirjoittaja kertoo omista kokemuksistaan eskimoiden parissa. Seitsemän matkaa Grönlantiin tuotti paljon tutkimusaineistoa, joista tämä kirja välittää lyhyitä tunnelmakuvia. Pienissä tarinoissa päähenkilöinä ovat todelliset eskimot omilla nimillään. Heiltä kirposi paljon naurua suomalaisen tutkijan yrityksille päästä sisälle eskimokulttuuriin. Runotarinoissa on myös rakkautta, kaihoa, ystävyyttä sekä metsästysjuttuja.

 

Melkein oikea grönlantilainen

Teoksen kansikuvaKim Leinen Ikuisuusvuonon profeetat on henkeäsalpaava kasvutarina valistuksesta ja sielun pimeydestä, vallasta ja vapaasta tahdosta siirtomaavallan Grönlannissa. Morten Falck opiskelee papiksi 1700-luvun Tanskassa. Kun porvarillinen elämä alkaa ahdistaa, hän lähtee levittämään valistusta ja herran sanaa Grönlantiin. Mutta todellisuus siirtomaassa ei ole valoa ja autuutta: Ikuisuusvuonon perukoilla elää kapinallisia profeettoja, pyhyys on papeista kaukana, ja paikalliset eivät hevin sivisty. Mortenin on yhä vaikeampi pitää kiinni ihanteistaan, kun kohtalo heittää eteen kiusauksia ja kirkon tahto ei näytä käyvän yksiin grönlantilaisten parhaan kanssa. Grönlanti-trilogiassa on ilmestynyt myös toinen osa Punainen mies, musta mies. Kirjailija Kim Leine pakeni aikoinaan menneisyyttään haaveittensa Grönlantiin. Siellä hän eli viisitoista vuotta, sopeutui grönlantilaiseen yhteiskuntaan ja kulki samalla oman matkansa pimeyden ytimeen.

 

 

Meribiologin matkassa

Teoksen kansikuvaMeribiologi Jessica Haapkylä oli Jean-Michel Cousteaun filmiryhmän jäsenenä Alaskassa vuonna 2004. 2010-luvun loppupuolella Haapkylä päätti tutkia, mitä pohjoisille merille oikein on tapahtumassa. Hän matkusti Huippuvuorille ja Grönlantiin ja selvitti, kuinka eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille ja syrjäyttävät arktisia lajeja. Esimerkiksi miekkavalas on siirtymässä pohjoiseen. Se saalistaa hylkeitä ja vie elintilaa muun muassa sarvi- ja grönlanninvalaalta, joita uhkaavat jäättömät olosuhteet. Myös turska ja makrilli ovat levinneet entistä pohjoisemmaksi, jossa jäämerenseitin elinympäristö on jo kutistumassa jään sulaessa. Muutokset kalalajistossa vaikuttavat tuhansia vuosia vanhaan pyynti- ja kalastuselinkeinoon. Mutta iloitsevatko grönlantilaiset, kun heidän kala-apajansa parantuvat - ainakin lyhyellä tähtäimellä? Tästä kertoo Meren tarina - meribiologin tutkimusmatka Arktiselle.

 

Tutkimusmatkailua ja seikkailua

Teoksen kansikuvaMäntsälästä ponnistanut Adolf Erik Nordenskiöld (1832- 1901) oli maailmankuulu mineralogi, kartografi ja Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian jäsen. Hän teki kymmenen tutkimusmatkaa Huippuvuorille, Grönlantiin ja Jenisei-joelle sekä kuuluisan Koillisväylän purjehduksen valaanpyyntialus Vegalla. Nordenskiöldiä pidettiin tutkimusmatkojen johtajana ”liian epäkäytännöllisenä ollakseen muuta kuin vaivaksi”, mutta käytännöllisyys ilmeni hänessä muuta kautta: hän keksi porakaivot, joilla ihmiskunta on siitä asti saanut puhdasta juomavettä suoraan kalliosta. Martti Blåfieldin kirjoittama elämäkerta Nordenskiöld perustuu 30 vuoden tutkimukseen, joka paljastaa mielenkiintoista tietoa maailmanluokan tiedemiehen elämästä.Keskiajan Grönlanti

Teoksen kansikuvaJane Smileyn mahtavassa, taianomaisessa romaanissa kaikuu keskiaikaisten saagojen ääni. Vuonojen kansa on kertomus villistä alkuvoimaisesta maasta ja sen kirjoittamattomista laeista, menettämisen tuskasta ja ihmisen ikävästä. Luonnon kiertokulussa syntyminen ja kuoleminen ovat joskus liian lähellä toisiaan. Vuonot välkkyvät, tuuli puhaltaa myrskyn lailla, talvi koettelee kansaa. Laittomuudet ja noituudet lisääntyvät. 1300-luvun grönlantilaisia hallitsevat ulkopuoliset voimat: ankara ilmasto, ryöstelevät skrälingit ja alkuasukaseskimot, kulkutaudit ja nälkä. Elämä on yhtä aikaa ankaraa ja kaunista, paljasta ja rehevää, ja kansa kesytöntä kuin luonto. Ihmiskohtalot kietoutuvat toisiinsa merkillisellä tavalla, ja arkisen elämän keskellä leimahtaa rakkaus, kielletty tai sallittu. Merenkulkijat vievät ohikulkumatkallaan monen tyttölapsen sydämen ja saavat aikaan repiviä sukuriitoja.

 

Hyytävää jännitystä ikijään kätköistä

Teoksen kansikuvaTanskalainen toimittaja Matthew Cave muuttaa Grönlantiin paetakseen surua vaimonsa ja syntymättömän lapsensa kuolemasta. Jymyjuttu jäämuumiosta saa väistyä, kun selvittämättömät murhat, uudet ja vuosien takaiset, vievät Matthewin huomion. Häikäilematön ja korruptoitunut poliittinen eliitti pyrkii estämään tutkimukset, ja Matthew joutuu epäilyksen polttopisteeseen. Hän voi luottaa vain salaperaiseen, tatuoituun Tupaarnaqiin, tyttöön joka tuomittiin isänsä murhasta 14 vuotta aikaisemmin. Sarjan avausosa Tyttö ilman ihoa = Niviarsiaq ameqanngitsoq on synkkä ja koukuttava trilleri.

 

 

 

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto, 1/2021

Suositukset

3886983
Kirja:Nordenskiöld:2016 Kirja
Tekijä: Blåfield, Martti, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
191154
Kirja:Grönlantilainen päiväkirja:1981 Kirja
Tekijä: Frederiksen, Thomas
Vuosi: 1981
Kieli: suomi, kalaallisut, grönlanti
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4436390
Kirja:Meren tarina : meribiologin tutkimusmatka Arktikselle:2019 Kirja
Tekijä: Haapkylä, Jessica, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3240932
Kirja:Grönlanti : pieniä tarinoita suurelta saarelta:2011 Kirja
Tekijä: Jansson, Eva
Vuosi: 2011
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3584175
Kirja:Ikuisuusvuonon profeetat:2014 Kirja
Tekijä: Leine, Kim
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4424646
Kirja:Punainen mies, musta mies:2019 Kirja
Tekijä: Leine, Kim, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4217451
Kirja:Tyttö ilman ihoa = Niviarsiaq ameqanngitsoq:2018 Kirja
Tekijä: Nordbo, Mads Peder, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
193765
Kirja:Vuonojen kansa:1989 Kirja
Tekijä: Smiley, Jane
Vuosi: 1989
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Väinö Linnan syntymästä 100 vuotta

Verkkokirjasto juhlii mukana tarjoamalla lukuvinkkejä ja vinkkilinkkejä.
Osa Tuntematon sotilas teoksen kansikuvasta, WSOY

Kansalliskirjailija Väinö Linna  on aina ajankohtainen

Väinö Linnan syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta 20.12.2020. Verkkokirjaston suosittelusivuilta poimimme tarjolle seuraavat Väinö Linna -aiheiset juttumme.

Väinö Linna ja Mäkelän piiri
Kansalliskirjailijamme Väinö Linnan (1920 - 1992) syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta. Tähän listaan on juhlavuoden kunniaksi koottu teoksia niin kutsutun Mäkelän piirin kirjailijoilta, joihin myös Väinö Linna aikanaan kuului ja, jotka muodostivat Linnalle tärkeän kirjallisen vertaisjoukon.

Tuntematon sotilas - monumentin monet kasvot
Tuntematon sotilas on muuntunut monumentiksi kulttuurissamme. Teosta ja sen elokuva-, kuunnelma- ja teatteriversioita luetaan, katsotaan ja kuunnellaan yhä uudelleen. Kirja on ollut innoituksen lähde tuottaen monia sovituksia ja uusia teoksia, viimeisimpänä Aku Louhimiehen elokuvaversio. Mihin kaikkeen Tuntematon on taipunut?

Väinö Linnasta verkossa

Väinö Linnan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta 20.12.2020. Tähän juttuun on koottu vapaasti verkossa olevaa aineistoa, elokuvia, kirjailijatietoa ja haastattelutallenteita Väinö Linnasta ja hänen teoksistaan.

 

Nämä suosittelut tarjoaa PIKI-verkkokirjasto - kirjastosi netissä!

Uusimmat

1-10 / 27

Grönlanti - saari maailman laidalla

Grönlanti on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue ja maailman suurin saari Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Tätä arktista saarta asuttivat sekä inuiitit että viikingit jo 1000-luvulla. Saarten nimi Grøn land, vihreä maa, on erään teorian mukaan ensimmäisen skandinaavisen asutuksen Grönlantiin perustaneen viikinki Erik Punaisen vanha kikka saada saarelle lisää asukkaita. Suurin osa saaresta on lumen ja jään peitossa, mutta silti sen salaperäisyys ja monimuotoisuus kiehtovat. Grönlannin sijainti strategisesti tärkeänä paikkana on kirvoittanut useita seikkailutarinoita ja onpahan eräs valtionpäämies ollut sen valmis ostamaankin.

Tuntematon sotilas - monumentin monet kasvot

Tuntematon sotilas on muuntunut monumentiksi kulttuurissamme. Teosta ja sen elokuva-, kuunnelma- ja teatteriversioita luetaan, katsotaan ja kuunnellaan yhä uudelleen. Kirja on ollut innoituksen lähde tuottaen monia sovituksia ja uusia teoksia, viimeisimpänä Aku Louhimiehen elokuvaversio. Mihin kaikkeen Tuntematon on taipunut?

Väinö Linna ja Mäkelän piiri

Kansalliskirjailijamme Väinö Linnan (1920 - 1992) syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Tähän listaan on juhlavuoden kunniaksi koottu teoksia niin kutsutun Mäkelän piirin kirjailijoilta, joihin myös Väinö Linna aikanaan kuului ja, jotka muodostivat Linnalle tärkeän kirjallisen vertaisjoukon.

Jos pidät Babylon Berliinistä, niin

... saatat pitää myös näistä 1920 - 1930 -luvun Suomeen sijoittuvista dekkareista.

Räiskyvä 1920-luku

1920-luvun kulttuuria leimasi iloisuus ja vallattomuus. Pako todellisuudesta oli tarpeen varsinkin ensimmäisestä maailmansodasta toipuvassa Euroopassa. Usein puhutaan "iloisesta 1920-luvusta". Yhdysvalloissa tätä vuosikymmentä nimitetään jopa kultaiseksi 1920-luvuksi tai jazz-ajaksi. Tähän vuosikymmeneen liittyy myös elintason nousu, keskiluokkaistuminen ja autoistuminen. Useissa maissa oli voimassa myös kieltolaki.

Suomalaisia kauhutarinoita

Suomalaisia kauhutarinoita pimeneviin, kylmiin ja sateisiin iltoihin.

Jos pidät historiasta...

...voisit olla kiinnostunut näistä historiaan liittyvistä tietokirjoista.

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu