Suosituksia Suosituksia


Ajankohtainen tekoäly

Törmäämme lähes päivittäin uutisiin tekoälyn hyödyntämisestä eri elämänalueille. Tekoäly vaikuttaa arkeemme jo nyt ja siitä lupaillaan ratkaisua mitä moninaisempiin ongelmiin.  Uhkakuvissa tekoälyn taas puhutaan vievän työpaikat ja heikentävän turvallisuuttamme ja yksityisyyden suojaamme. Mutta mistä tekoälyssä oikein on kysymys?

Tekoälyn tuleminen ja ajankohtaisuus heijastuvat myös kustannusmaailmaan, ja tekoälyä käsitteleviä kirjoja ilmestyy nyt runsaasti. Nappaa tästä muutama kirjavinkki. Uusien tietokirjojen lisäksi listalla on myös kaksi romaania ja elokuva.

Tutustu myös Helsingin yliopiston ja teknologiayhtiö Reaktorin laatimaan Tekoälyn perusteet -kurssiin. Maksuton ja kaikille avoin kurssi sopii kaikille tekoälystä kiinnostuneille, eikä kurssin suorittaminen edellytä esimerkiksi koodaustaitoja. Rohkeasti opiskelemaan!

Timo Siukonen: Mitä tulisi tietää tekoälystäSiukonen, Timo: Mitä tulisi tietää tekoälystä

Tietotekniikan professori Pekka Neittaanmäen ja toimittaja Timo Siukosen tänä keväänä ilmestynyt kirja Mitä tulisi tietää tekoälystä on laajalle yleisölle suunnattu yleisteos aiheesta.  Jo sisällysluettelon silmäily auttaa ymmärtämään miten moninaisesta asiasta on kysymys. Kirja käsittelee paitsi tekoälyn olemusta myös avaa tekoälyn ja julkisen vallan suhdetta ja tekoälyä koulutuksen, kulttuurin ja liike-elämän palveluksessa. Omat lukunsa saavat myös muun muassa tekoälyn historia ja tulevaisuus. Voit lukea kirjasta niitä kohtia, joista olet kiinnostunut, ja tekijöiden mukaan hankalilta tuntuvien selostusten yli on lupa hypätä.

Hyvä teos esimerkiksi Tekoälyn perusteet -kurssin rinnalla luettavaksi. 

 

Teoksen kansikuvaHonkela, Timo: Rauhankone: tekoälytutkijan testamentti

Koneoppimista ja tekoälyä tutkinut professori Timo Honkelan vuonna 2017 julkaistu Rauhankone: tekoälytutkijan testamentti ei ole tietotekninen teos tekoälystä, vaan visioi parempaa maailmaa. Honkelan ajatuksissa teknologinen kehitys ja erilaiset tekoälyn sovellukset eivät näyttäydy uhkakuvina, vaan ne on valjastettava hyötykäyttöön oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa rakennettaessa. Honkelan vakavan sairauden keskellä julkaisema teos on lohdullista ja toiveikkuutta herättävää luettavaa ilmastonmuutoksen, erilaisten ympäristökatastrofien ja epävarman maailmanpoliittisen tilanteen keskellä.

 

 

Teoksen kansikuvaOllila, Maija-Riitta: Tekoälyn etiikkaa

Onko tekoälyllä etiikkaa? Ei ainakaan vielä, mutta tekoälyä kehitettäessä ja sovellettaessa tarvitaan etiikkaa. Filosofi Maija-Riitta Ollilan tuore teos Tekoälyn etiikkaa on filosofin puheenvuoro tekoälyn soveltamisen eettisistä ja moraalisista kysymyksistä. Ollila on Timo Honkelan tavoin puhunut julkisuudessa tekoälystä monien globaalien yhteiskunnallisten ongelmien yhtenä ratkaisukeinona. Hän haastaa ihmisiä ottamaan selvää siitä, missä tekoälyssä on kysymys ja pohtimaan sitä, minkälaisiin tarkoituksiin meidän pitäisi tekoälyä kehittää.

 

 

 

Teoksen kansikuvaKrohn, Leena: Hotel Sapiens ja muita irrationaalisia kertomuksia

Leena Krohnin dystooppinen romaani kuvaa yhteiskuntaa romahduksen jälkeen. Jäljelle jääneet ihmiset on evakuoitu Hotel Sapiensiin. Se ei ole mikään tavanomainen hotelli, vaan koulutus- ja tutkimuskeskus, sairaala ja museo. Sinne säilöttyjä ihmisiä valvovat Kaitsijat, ihmisiltä vallan kaapanneet tekoälyt, jotka ovat oppineet ohjelmoimaan itse itseään, kopioitumaan ja kehittymään. Krohnin hiljaista huumoria ja hiottua, kaunista kieltä sisältävä romaani tutkii ihmisyyttä ja sitä, mikä meidät erottaa koneista.

 

 

 

Teoksen kansikuvaAvaruusseikkailu 2001

Haluatko katsoa tai lukea scifiklassikon, jossa käsitellään tekoälyä?  Stanley Kubrick ohjaama ja vuonna 1968 ensi-iltansa saanut 2001: Avaruusseikkailu on kestänyt aikaa. Sitä esitetään edelleen televisiossa, se on katsottavissa suoratoistopalveluista ja se löytyy myös kirjastojen kokoelmista. Elokuvan käsikirjoituksen kirjoitti kirjailija Artur C. Clarke yhdessä Kubrickin kanssa. Clarke muokkasi käsikirjoituksesta myös romaanin. Teoksessa seurataan Discovery One -nimisen avaruusaluksen matkaa avaruudessa. Miehistön lisäksi avaruusaluksessa matkustaa kehittynyt ja keskustelemaan kykenevä tietokone HAL 9000. Mutta mitä tapahtuu, kun HAL ajautuu törmäyskurssille aluksen miehistön kanssa?

 


Kirjoittanut Tuula Portin, Sastamalan kaupunginkirjasto 8/2019 

Suositukset

397407
DVD:2001: avaruusseikkailu:2001
Vuosi: 2001
Kieli: englanti, saksa, suomi, ruotsi, tanska, norja, islanti, hollanti, italia
Aineistolaji: DVD
Loading...
819051
DVD:2001: avaruusseikkailu : kahden levyn erikoisjulkaisu:2007
Vuosi: 2007
Kieli: englanti, espanja, saksa, suomi, ruotsi, tanska, norja, viro, kreikka, kroatia, portugali, puola, turkki
Aineistolaji: DVD
Loading...
3520138
Blu-ray:2001: avaruusseikkailu = 2001: a space odyssey:2013
Vuosi: 2013
Kieli: englanti, espanja, italia, ranska, saksa, suomi, ruotsi, tanska, norja, hollanti, kiina, korea, portugali
Aineistolaji: Blu-ray
Loading...
4153701
E-kirja:Rauhankone : tekoälytutkijan testamentti:2017
Tekijä: Honkela, Timo, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
4035373
Kirja:Rauhankone : tekoälytutkijan testamentti:2017
Tekijä: Honkela, Timo, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3414301
Kirja:Hotel Sapiens ja muita irrationaalisia kertomuksia:2013
Tekijä: Krohn, Leena
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4430535
E-kirja:Tekoälyn etiikkaa:2019
Tekijä: Ollila, Maija-Riitta kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
4434277
E-äänikirja:Tekoälyn etiikkaa:2019
Tekijä: Ollila, Maija-Riitta, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-äänikirja
Loading...
4325879
Kirja:Tekoälyn etiikkaa:2019
Tekijä: Ollila, Maija-Riitta, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4330019
Kirja:Mitä tulisi tietää tekoälystä:2019
Tekijä: Siukonen, Timo, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 18

Ajankohtainen tekoäly

Törmäämme lähes päivittäin uutisiin tekoälyn hyödyntämisestä eri elämänalueille. Tekoäly vaikuttaa arkeemme jo nyt ja siitä lupaillaan ratkaisua mitä moninaisempiin ongelmiin.  Uhkakuvissa tekoälyn taas puhutaan vievän työpaikat ja heikentävän turvallisuuttamme ja yksityisyyden suojaamme. Mutta mistä tekoälyssä oikein on kysymys?

Vinkkejä valokuvaajille

Nykyään valokuvaaminen on arkipäivää. On ahkeria kännykkäkuvaajia, kameratekniikasta intoilevia välineurheilijoita, pimiössä viihtyviä esteetikkoja ja kaikkea siltä väliltä.

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Mitä uutta rakkausrintamalla?

Kesällä on ihanaa heittäytyä romantiikan vietäväksi.

Etelä-Korea

Aasian monet trendit syntyvät Etelä-Koreassa ja leviävät sieltä myös tänne Pohjolan perukoille. Korealainen musiikki ja kauneudenhoito tunnetaan laajalti ja korealaisesta ihonhoidosta on jopa ilmestynyt hiljattain suomenkielisiä teoksia. Mitä muuta Etelä-Korea on kuin muotia, kauneutta ja musiikkia? Tässä muutamia vinkkejä, joiden myötä voi tutustua Etelä-Koreaan hieman pintaa syvemmältä.

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Ei ole eläkeläiset enää kuin ennen

Väestön ikääntyminen on nostanut eläkeläisten aseman ja vanhusten hoidon yhteiskunnalliseen keskusteluun ja heijastuu myös kaunokirjallisuuteen. Tuomas Kyrön luoman supersuositun Mielensäpahoittajan ohella kirjallisuuteen on viime vuosina marssinut joukko erilaisia niin sanottua kolmatta ikää eläviä tai jo ”palvelutaloikään” ehtineitä, itsenäisiä ja oman näköistä elämää etsiviä hahmoja, jotka eivät nuorempiaan kumartele. Alla olevassa listassa esitellään valikoima kirjoja ja elokuvia, joiden päähenkilöt ovat ikääntyneitä. Sopii erinomaisesti myös nuoremmille, parasta ennen päiväykseen on vielä pitkä aika!

Minnan jalanjäljissä

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään 19.3. Sama päivä on myös kirjailija Minna Canthin (1844 - 1897) syntymäpäivä ja tänä vuonna hänen syntymästään tulee kuluneeksi 175 vuotta.

Rajoilla ja reunoilla

Sodat, levottomuudet, köyhyys ja monet muut elämää rajoittavat tekijät liikuttavat nykyään miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kodeistaan paenneet ihmiset liikkuvat usein vieraiden valtioiden rajoilla ja yhteiskuntien reunamilla pyrkiessään kohti parempaa elämää. Millaisia ovat valtioiden rajoja ylittävien tai sitä yrittävien matkat? Millaista on elää yhteiskunnan reunalla? Tämä artikkeli tarjoaa luku- ja katseluvinkkejä niille, jotka haluavat tietää siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista enemmän.