Suosituksia

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Metsässä oleilu vähentää tutkitusti stressiä ja rauhoittaa mieltä. Suomessa on paljon metsiä, lukuisia kansallispuistoja ja muita mielenkiintoisia luontoretkikohteita. Viime vuosina on ilmestynyt ilahduttavan paljon hyviä retkeilyoppaita, joista saa monia vinkkejä retkien suunnitteluun Suomen kauniissa ja vaihtelevassa luonnossa.

KansikuvaPepe Forsberg & Mikko Sorsa: Itä-Suomi: retkeilijän opas

Teos on Kansallispuistot tutuiksi -sarjan neljäs ja viimeinen osa. Kirjassa tutustutaan yhdeksään kansallispuistoon Itä-Suomen alueella. Teoksessa luodaan katsaus kunkin esiteltävän alueen historiaan, eläimistöön ja luontoon. Retken suunnittelun helpottamiseksi kirjasta löytyy monia käytännönvinkkejä kulkuyhteyksistä, parhaista retkikohteista ja reiteistä sekä puistoissa huomioitavista asioista, kuten ajankohdista, jolloin norpan pesimäalueilla saa kulkea. Perille pääsemiseksi kirjaan on koottu hyvin retkikohteiden osoite- ja koordinaattitietoja. Sarjan kolme ensimmäistä osaa esittelevät Etelä-, Länsi- ja Pohjois-Suomen kansallispuistoja. 

 

KansikuvaTea Karvinen: Kansallispuistot: maamme luonnon helmet

Tea Karvisen teos Kansallispuistot: maamme luonnon helmet (2017) esittelee Suomen kaikki 40 kansallispuistoa. Luontokuvaajana ja toimittajana työskentelevä Karvinen kiersi maamme kansallispuistoja seitsemän vuoden ajan ja tämä teos on noiden vuosien työn tulos. Teos ei ole kattava opas kansallispuistoista, vaan pikemminkin kooste tekijän kokemuksista ja hänen tekemistään asiantuntijahaastatteluista. Merkittävässä roolissa kirjassa ovat myös tekijän ottamat upeat luontokuvat.

 

KansikuvaJoel Ahola: Vaellus Suomessa: suunnittele oma vaelluksesi (2020)

 Joel Ahola on ammattiretkeilijä, joka vuonna 2008 päätti vaihtaa työnsä valtion tutkimustehtävissä retkeilyyn. Kirjassa esitellään 2800 kilometriä erilaisia vaellusreittejä halki Suomen. Reitti kulkee itäiseltä Suomenlahdelta aina Utsjoelle asti. Ahola taittoi tämän matkan kahden vuoden aikana viikon pätkissä. Matka taittuu välillä meloen, välillä polkuja pitkin vaeltaen, potkulautaillen ja talvella hiihtäen tai umpihangessa taivaltaen. Kirja rakentuu Aholan matkakertomuksista ja lukuisista hyödyllisistä vaellusvinkeistä.

 

 

KansikuvaJouni Laaksonen: Retkeilijän kansallispuistot

Jouni Laaksosen Retkeilijän kansallispuistot ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2011. Kirjasta on julkaistu uudistettu painos vuonna 2017, jolloin mukaan on saatu uusia kansallispuistoja. Laaksosen teoksessa tutustutaan kansallispuistoihin retkeilijän näkökulmasta ja se on oivallinen opas jokaiselle retkeilystä kiinnostuneelle. Kirjassa jaetaan ohjeet perille pääsemiseksi ja kerrotaan hyvin päiväretkikohteista sekä pidempien retkien suunnittelusta.

 

 

 

KansikuvaPekka Laine & Pertti Rovamo: Retkelle! vinkit luontoon lähtijälle (2019)

Retkelle! on kahden kokeneen retkeilijän opaskirja kaikille retkeilijöille tai retkeilystä haaveileville. Kirjassa tekijät kertovat, mitä aloittelevan retkeilijän pitää tietää ja osata sekä mitä ei pidä unohtaa. Teos sisältää runsaasti käytännönläheisiä ohjeita, joiden avulla voi suunnitella onnistuneen retken. Kirja auttaa tekemään järkevät reittivalinnat ja neuvoo miten välttää eksymiset. Vaihtoehtoja retkien tekemiseen on paljon. Retkellä voi liikkua jalkaisin, meloen, pyöräillen tai hiihtäen. Tekijät kannustavatkin lähtemään retkelle iästä tai kulkuvälineestä riippumatta.

 

 

 

 Retkeilyoppaiden lisäksi kannattaa muistaa, että kirjastoissa on saatavilla myös lukuisia ulkoilukarttoja.

 Kansikuva

 

 

Kirjoittanut Heidi Pehkonen, Kangasalan kaupunginkirjasto, 4/2020

Suositukset

4342385
Kirja:Vaellus Suomessa : suunnittele oma vaelluksesi:2020 Kirja
Tekijä: Ahola, Joel, kirjoittaja, valokuvaaja, kartantekijä
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4441495
Kirja:Itä-Suomi : retkeilijän opas:2019 Kirja
Tekijä: Forsberg, Pepe, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3972846
Kartta:Repovesi, Mäntyharju : ulkoilukartta = outdoor map:2017 Kartta
Vuosi: 2017
Kieli: suomi, ruotsi, englanti, saksa, venäjä
Aineistolaji: Kartta
Loading...
4541572
E-kirja:Children of Dune:2008 E-kirja
Tekijä: Herbert, Frank, kirjoittaja
Vuosi: 2008
Kieli: englanti
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
4030003
Kirja:Kansallispuistot : maamme luonnon helmet:2017 Kirja
Tekijä: Karvinen, Tea, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3966702
Kirja:Retkeilijän kansallispuistot:2017:Uudistettu painos. Kirja
Tekijä: Laaksonen, Jouni, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4336596
Kirja:Retkelle! : vinkit luontoon lähtijälle:2019 Kirja
Tekijä: Laine, Pekka, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 16

Iloa kotimaisista klassikkoelokuvista

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (lähes 300) sekä liki parituhatta muuta filmiä. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella. Ja vapaasti verkossa!

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Satiiri osuu ja uppoaa

"Hienointa satiiria on se, jossa ivaan yhdistyy niin vähän pahansuopaisuutta ja niin paljon vakaumusta, että se kirvoittaa naurun niiltäkin joihin se kohdistuu". Näin osuvasti määritteli satiirin saksalainen tiedemies ja satiirikko G. C. Lichtenberg 1700-luvulla. Määritelmä pätee vieläkin.

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Epätodennäköinen ystävyys

Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa.

Epätoivon ja toivon maailmat

Miltä tuntuisi elää maailmassa, jossa kirjat ovat kiellettyjä? Tai maailmassa, jossa yhteiskunnan valvova silmä yltää kaikkialle eikä yksilöllä ole yksityisyyttä lainkaan? Tai maailmassa, jossa hallitaan pelolla ja yhteiskuntaa arvosteleva voi pahimmassa tapauksessa kadota jäljettömiin? Vaikka nyt puhumme fiktiivisestä kirjallisuudesta, edellä mainitut teemat kuulostavat yllättävän tutuilta ja realistisilta. Tervetuloa totalitaarisen dystopiakirjallisuuden äärelle.

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?