Kuvituskuva luurangoista ja naisesta

Suosituksia

Tutustu teemaan

Suomalaisia kauhutarinoita

Suomalaisia kauhutarinoita pimeneviin, kylmiin ja sateisiin iltoihin.

Kautta aikojen ihmisiä ovat kiinnostaneet kauhukertomukset, kummitukset ja paranormaalit ilmiöt. Ohessa muutama niskakarvat pystyyn nostava suomalainen kauhukokoelma pimenevien iltojen varalle. Listassa on sekä moderneja, groteskeja kauhutarinoita, että vanhoja, harmittomampia kertomuksia. Lue, jos uskallat!

Cthulhu-myyttien ystävälle

kansikuva Kirotun kirjan vartija.Juri Nummelin (toim.) : Kirotun kirjan vartija: suomalaisia Cthulhu-tarinoita

Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Amerikkalaisen kauhukirjallisuuden klassikon H. P. Lovecraftin (1890-1937) kehittelemä Cthulhu-mytologia kertoo pelottavista, kaoottista maailmankaikkeutta hallitsevista jumaluuksista, joista tunnetuin on Suurten muinaisten ylipappi Cthulhu. Kirotun kirjan vartija : suomalaisia Cthulhu-tarinoita tuo Suuret Muinaiset Suomen maanperälle, erityisesti Satakuntaan, joka on tunnettu muinaisista pakanallisista rituaaleistaan. Lukija pääsee kurkistamaan novelleissa muun muassa Kokemäenjoen, Luvia kirkon ja Ikaalisten riimuluhdan kauhuihin.

Kirjan kirjoittajat ovat suomalaisia kauhu- ja fantasiakirjailijoita. Mukana ovat esimerkiksi Boris Hurtta, Jussi Katajala, Anne Leinonen, Heikki Nevala ja Shimo Suntila. Jokainen novelli on erillinen tarinansa, joita yhdistää pääteeman lisäksi synkkä ja painostava ilmapiiri (lukuun ottamatta Vesa Sisätön "Kun taata Tsathogguan ampui", joka saattaa aiheuttaa kauhun sijaan hilpeyttä). Erään arvostelun mukaan Kirotun kirjan vartija on mainio kokoelma, josta saa mukavia klassisia kauhunväristyksiä.

Kauhua kansalliskirjailijalta

kansikuva Aleksis Kiven Kauhukertomukset.Aleksis Kivi : Kauhukertomukset

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi (1834 – 1872) saattaa tulla monelle yllätyksenä kauhukirjallisuuden yhteydessä. Hänen sisäkkäiskertomuksensa Seitsemästä veljeksestä (kuten "Tarina linnanherrasta") sekä erillisenä novellina ilmestynyt ”Vuoripeikot” kuitenkin edustavat kauhua. Edellä mainitut kertomukset on koottu yksiin kansiin – tiedossa on kauhua eli vampyyreja, hulluja linnanherroja ja peikkoja Kiven tyyliin viiden kertomuksen verran.

Kirjassa on suomalaisen kauhukirjallisuuden historiaa tutkineen Juri Nummelinin esipuhe. Kauhukertomukset sopii pituutensa vuoksi yhden illan aikana ahmittavaksi – vaikkapa 10. lokakuuta Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi.

Tähtifantasia-palkintoehdokas

kansikuva Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita.Karoliina Heinola : Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita

Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita on voimakas esikoiskokoelma, joka tempaisee lukijan arkitodellisuuteen, jossa tavalliset ihmiset joutuvat kohtaamaan sisällään olevan pimeyden. Kaikkien elollisten taival ei lopu kuolemaan: joistakin tulee Puolieläviä, kirottuja, hylättyjä ja kostonhimoisia olentoja, jotka sekaantuvat nykyajassa elävien ihmisten elämään ja odottavat tilaisuuttaan palata takaisin elävien maailmaan - tietenkin kauhein seurauksin.

Kansanperinnettä hyödyntävä kauhukokoelma yhdistää arkikuvauksen lomaan groteskeja ja absurdeja elementtejä. Kansitekstin mukaan tarinoiden jälkeen suomalainen järvimaisema ja metsä näyttäytyvät mystisempinä ja vaarallisempina kuin koskaan ennen.

Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita oli ehdokkaana Tähtifantasia-palkinnon saajaksi.

Vanhoja suomalaisia kauhukertomuksia

kansikuva Vesihaamu ja muita vanhoja suomalaisia kauhukertomuksia ja kummitusjuttuja.Matti Järvinen (toim.) : Vesihaamu ja muita vanhoja suomalaisia kauhukertomuksia ja kummitusjuttuja

Vesihaamu ja muita vanhoja suomalaisia kauhukertomuksia ja kummitusjuttuja sisältää 20 tarinaa 1840-luvulta 1930-luvulle. Tarinoiden avulla saamme vastauksen siihen, miksi vanha pappi ei suostu pysymään haudassaan, mitä paholainen puuhaa kirkossa ja viekö vesihaamu rysävarkaan mukanaan? Kokoelman kirjailijoina on muun muassa ovat Eero Alpi, Uuno Kailas, Kontrahtipunikki, Larin-Kyösti, Jonatan Reuter, Z. Topelius ja Arvo Virtasalo.

Tarinat painottuvat vahvasti kummitusjuttuihin, ja osassa tarinoissa lukija arvaa heti alussa kummittelun olevan huijausta - tarinan henkilöt uskovat kummittelun olevan kuitenkin yliluonnollista. Nykylukijaa tarinat eivät tästä syystä välttämättä kauhistuta, mutta Järvisen esipuheen mukaan se ei ole tarkoituskaan, vaan tarinat on valittu kokoelmaan kiinnostavuuden mukaan: Järvinen toteaa, että eräs melodramaattinen ja kliseinen tarina on otettu mukaan sen viehättävän tunnelman ja kauhuromanttisten piirteiden vuoksi. Kaiken kaikkiaan teos on mielenkiintoinen kurkistus vanhoihin suomalaisiin kauhukertomuksiin, erityisesti kummitustarinoihin.

Muodonmuutoksia kuun valossa

kansikuva Kuun pimeä puoli : suomalaisia ihmissusinovelleja.Juri Nummelin (toim.) : Kuun pimeä puoli: suomalaisia ihmissusinovelleja

Kuun pimeä puoli kerää yhteen parikymmentä lykantropiaa eli ihmissusia käsittelevää kauhutarinaa. Suomalaisessa kirjallisuudessa aikaisemmin harvinaiseksi jääneestä ihmissudesta kirjoittavat tässä kokoelmassa muun muassa Johanna Sinisalo, Tiina Raevaara, Sari Peltoniemi, Juha-Pekka Koskinen ja Miina Supinen. Kuun pimeä puoli on kolmesataasivuinen opus, jonka tarinoiden miljöö ja kerrontatavat vaihtelevat melko huimasti kirjailijasta toiseen, ja jonka synkkien tarinoiden joukkoon mahtuu myös muutama kevyempi novelli. Tarinat sijoittuvat niin perinteisiin, synkkiin metsämaisemiin, kuin moderniin kaupunkiympäristöön ja jopa tulevaisuuteen. Tässä kokoelmassa myytit ja kansanuskomukset kietoutuvat yhteen modernin maailman kanssa mielenkiintoisella tavalla.

Kuun pimeä puoli sisältää kauhukertomusten lisäksi artikkelit ihmissuden historiasta ja ihmissudesta kansanperinteessä – kyseessä on siis laaja kattaus lukijoille, joita ihmissudet kiehtovat.

Vaihtelua perinteisiin vampyyritarinoihin

kansikuva Verenhimo : suomalaisia vampyyritarinoita.Juri Nummelin (toim.) : Verenhimo: suomalaisia vampyyritarinoita

Verenhimo: suomalaisia vampyyritarinoita on monipuolinen kokoelma vampyyritarinoita Suomesta. Teos päivittää vampyyrimyytin monella eri tavalla ja siirtää perinteisen Transilvanian vuoristossa lymyilevän hahmon Suomen pimeisiin kuusimetsiin. Teos käy läpi erilaisia lähestymistapoja vampyyriaiheeseen ja vampirismiin. Novelleissa vampyyrit muun muassa hallitsevat ihmisiä iilimatojen avulla, ovat kansainvälisten lääketehtaiden koekaniineja ja vaanivat ihmisiä sairaalan käytävillä.

Teoksen kirjoittajat ovat science fiction-, fantasia- ja jännärikirjoittajia: mukaan ovat päässeet muun muassa Anne Leinonen, Johanna Sinisalo, Heikki Nevala ja Jari Tammi. Uudempien kertomusten lisäksi kokoelmassa on kuitenkin myös arkistojen aarteita, kuten 1930-luvulla kirjoitettu Harry Etelän ”Vampyyrin orja” ja vuonna 1925 julkaistu Leo Anttilan ”Kohtalo”.

Suomalaisten kummitustarinoiden taustoista kiinnostuneille

kansikuva Suuri suomalainen kummituskirja : kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen.Eero Ojanen : Suuri suomalainen kummituskirja: kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen

Yliluonnolliset ilmiöt ja kummitukset elävät vahvasti suomalaisessa kertomusperinteessä. Tarinoista on monenlaisia versioita, mutta kohtaamisiin on perinteisesti liittynyt tunne siitä, että paikassa on jotain selittämätöntä. Kirjailija Eero Ojanen on koonnut hyytävimmistä suomalaisista kummitustarinoista kiehtovan kirjan.

Kertomukset sijoittuvat suurimmaksi osaksi entisaikaan ja käsittelevät niin poltergeisteja, etiäisiä, kummitustaloja kuin paikallistarinoitakin, mutta muutama modernimpikin tarina on päässyt mukaan. Kirjan kertomuksissa kummitukset esiintyvät monessa eri roolissa: muun muassa sanansaattajana, räyhänhenkenä ja talon suojelijana. Tarinoiden iän vuoksi kirja sopii suomalaisesta kummitusperinteestä kiinnostuneille. Osa kertomuksista on lisäksi hyvin lyhyitä, ennemminkin katkelmia, joten kirja kannattaa lukea osissa.

Kirjoittanut Iina Lehtiniemi 9/2020, Valkeakosken kaupunginkirjasto

Suositukset

4498350
Kirja:Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita:2019:Ensimmäinen painos. Kirja
Tekijä: Heinola, Karoliina, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3467278
Kirja:Kuun pimeä puoli : suomalaisia ihmissusinovelleja:2013 Kirja
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3823049
Kirja:Kirotun kirjan vartija : suomalaisia Cthulhu-tarinoita:2016 Kirja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4652928
Kirja:Vesihaamu : ja muita vanhoja suomalaisia kauhukertomuksia ja kummitusjuttuja:2020 Kirja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3081493
Kirja:Verenhimo : suomalaisia vampyyritarinoita:2011 Kirja
Vuosi: 2011
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4533598
Kirja:Kauhukertomukset:2019 Kirja
Tekijä: Kivi, Aleksis, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3818944
Kirja:Suuri suomalainen kummituskirja : kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen:2016 Kirja
Tekijä: Ojanen, Eero, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 22

Suomalaisia kauhutarinoita

Suomalaisia kauhutarinoita pimeneviin, kylmiin ja sateisiin iltoihin.

Jos pidät historiasta...

...voisit olla kiinnostunut näistä historiaan liittyvistä tietokirjoista.

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Puutarhan viemää

Toukokuussa moni viherpeukalo alkaa toden teolla valmistautua kesän tuloon. Hallayöt saattavat vielä kuun alkupuolella kiusata puutarhuria, mutta puutarha-tunnelmaan voi öisistä miinusasteista huolimatta virittäytyä vallan mainiosti.

Iloa kotimaisista klassikkoelokuvista

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (lähes 300) sekä liki parituhatta muuta filmiä. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella. Ja vapaasti verkossa!

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu