Suosituksia

Satiiri osuu ja uppoaa

"Hienointa satiiria on se, jossa ivaan yhdistyy niin vähän pahansuopaisuutta ja niin paljon vakaumusta, että se kirvoittaa naurun niiltäkin joihin se kohdistuu". Näin osuvasti määritteli satiirin saksalainen tiedemies ja satiirikko G. C. Lichtenberg 1700-luvulla. Määritelmä pätee vieläkin.

Suomalaisten satiirikkojen eturiviin lukeutuvat mm. Joel Lehtonen, Pentti Haanpää, Veikko Huovinen, Martti Larni ja Erno Paasilinna. Tässä katsauksessa tutustumme uudempiin satiirikkoihin paria klassikkoa unohtamatta. Juuri ilmestyneessä kirjassa Kuinka vallalle nauretaan, Janne Zareff kertoo Suomen olleen edelläkävijämaita poliittisen satiirin tuomisessa televisioon. Unohtaa ei sovi myöskään satiirista sarjakuvaa ja animaatiota, jotka ovat kirvoittaneet monet naurut.

Mitä satiiri on?

Teoksen kansikuvaKatsauksen siihen, millaista on suomalainen satiiri, antaa Sari Kivistön teos Satiiri Suomessa. Se on ensimmäinen kokonaisesitys ja perusteellinen läpileikkaus suomalaisen satiirin historiasta. Kirjassa käydään läpi suomalaisen satiirin kehitys alkaen herjoista ja herjakirjoituksista 1600-luvun Viipurissa ja edeten aina 2000-luvun mediasatiireihin asti. Yleisten kehityslinjojen ohella tarkastellaan merkittäviä satiirikkoja Eino Leinosta ja Maiju Lassilasta Erno Paasilinnaan ja Kari Hotakaiseen. Huomiota saavat myös sellaiset satiiriset tyyppihahmot ja teemat kuin nousukaskuvaukset, urheilusatiirit ja satiirisuomennokset. Satiiristen romaanien, novellien, näytelmien, runojen ja pakinoiden ohella mukana on pilalehtiä, lehdistöä ja poliittista satiiria käsittelevää aineistoa. Kirjassa pohditaan myös, mitä satiirista kirjallisen ilmaisun lajina on Suomessa sanottu esimerkiksi päivälehdistössä ja kritiikeissä. Teoksessa on vanhoista pilalehdistä koottu kuvitus.


Teoksen kansikuvaHukkaputki, Hyvät herrat, Iltalypsy, YleLeaks. Poliittinen tv-satiiri on naurattanut suomalaisia jo pitkään. Parhaimmillaan Suomi on ollut jopa edelläkävijämaita poliittisen satiirin tuomisessa televisioon. Kuinka vallalle nauretaan -kirjassa käsikirjoittaja ja huumorin tutkija Janne Zareff avaa poliittisen satiirin merkitystä julkiselle keskustelulle ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Maailmalla poliittinen satiiri voi hyvin, ja etenkin nuoremmille yleisöille siitä on muodostunut maailman seuraamisen tärkeä kanava. Kahnaukset satiirintekijöiden ja vallanpitäjien välillä eivät silti ole mennyttä maailmaa. Zareff kertoo myös rehellisesti poliittisen satiirin synnyttämisestä. Läpi kirjan seurataan Noin viikon uutiset -ohjelman tekoprosessia, mikä pakottaa pohtimaan humoristien ikuisuuskysymyksiä. Mitä hauskaksi tekemisen keinoja on olemassa? Mihin kritiikin terä kannattaa ja pitää kohdistaa? Kuinka loukkaavaa sisältö voi vielä olla, jotta edes joku nauraa?

 

Kotimaista satiiria parhaimmillaan

Teoksen kansikuvaElmo on hauska ja vähän haikeakin tarina suomalaisesta pojasta, josta tulee maailman paras urheilija. Elmo voittaa Derwangan jättiläiskisat ja Andien talvikisat kaikissa lajeissa. Elmo päihittää kaikki muut jalkapallo-ottelussa Elmo – Muu maailma. Arvaa, mikä hullunmylly tällaisen sankarin ympärille syntyy. Elmolle lahjoitetaan taloja ja huomattavia virkoja, monenlainen Elmo-bisnes kukoistaa. Elmo itse on paremminkin erakko, joka viipyisi mieluummin hiljaisissa omenatarhoissa ja luostareissa ja sipulikupolikirkkoja tutkimassa. Elmo on Juhani Peltosen unohtumaton tarina kaikkien aikojen ylivertaisimmasta urheilusankarista, Suomea ja Kainalniemen Hikeä edustavasta Elmosta. Yle Radioteatterin mainioissa tulkinnoissa selostajat Immo ja Lyly pääsevät hehkuttamaan sankarinsa edesottamuksia. Ei ihme, että Elmo-kuunnelmista tuli kuunnelmien klassikko.

  

Teoksen kansikuvaSuomalaisten muinaiset jumalat olivat jo pitkään olleet tohkeissaan siitä, että kristinuskon nimellä tunnettu pakanuus oli vallannut Suomen. Jumalat pitivät kokouksen ja päättivät lähettää Ukon poika Rutjan käännyttämään suomalaiset alkuperäiseen uskoon. Omassa hahmossa Rutja ei voinut ruveta käännytystyöhön. Siihen olisi puuttunut virkavalta. Niinpä Rutja vaihtoi olemusta yhden oikeauskoisen, lepsunluonteisen helsinkiläisen antiikkikauppiaan, Sampsa Ronkaisen kanssa ja alkoi panna töpinäksi. Tapahtumat vyöryvät kohta huikeata vauhtia. Suomen yli pyyhkäisee sisäisen muutoksen aalto, jota julkinen valta, vihdoin asian tajuttuaan, katselee henkeään haukkoen. Paljon on Arto Paasilinna kirjoittanut, mutta ei koskaan vielä näin rutjamainen pilke silmässä katsellut suomalaista elämänmenoa kuin kirjassaan Ukkosenjumalan poika. 

Teoksen kansikuvaRuotsinkielinen kalastajakunta Holmarna, maatalousvaltainen Uurusmaa ja hieman teollistunut Laajasmaa yhdistyvät, jotteivät pakkoliitoksessa joutuisi vielä epämiellyttävämpään seuraan. Uudesta kunnasta tulee Urhola. Kuten liitoksissa yleensä, kuntalaisten etu jää heti muutosten jalkoihin. Tärkeiksi tavoitteiksi nousevat kielipolitiikka, maatalouspolitiikan turvaaminen sekä kaavoitus, joka suosii tiettyjä rakennusliikkeitä. Kunnanjohtajat tekevät kuitenkin virheen houkutellessaan suunnitteluun mukaan varhaiseläkkeelle jättäytyneen talousjohtaja Tuomo Mäen. Kunnallispolitiikan kuvioita tuntematta Mäki alkaa kunnallistaa yksityisiä palveluja. Kun mukaan tulee vielä Vasili Vissarov, tuo hymyilevä oligarkki, alkaa huolestuttavasti vaikuttaa siltä, että Urhola pärjäisi omillaankin, ilman poliitikkojen apua. Pian veroäyri laskee ja hyvätuloiset alkavat pyrkiä kirjoille entiseen muuttotappiokuntaan. Mutta miten tonttimaat saadaan riittämään? Yllättävä ratkaisu löytyy - ja aiheuttaa uusia paineita veroäyrin laskemiseksi. Entäs sitten, kun veroäyri on nolla?

 

Teoksen kansikuvaKeisarin salaisuus on ensimmäinen kotimainen pitkä animaatio, joka perustuu poliittiseen tv-animaatiosatiiriin Itse Valtiaat. Keisarin salaisuus on ohjaaja Riina Hyytiän kunnianhimoinen työ, jossa tunnettujen poliitikkojemme näköiset hahmot temmeltävät pienessä, rauhallisessa kylässä kaukana Keisarin suuresta kaupungista. Kyläläiset viettävät päivänsä leluja askarrellen, mustikkapullia syöden ja maailmanpyörässä ajellen. Kun uusi Keisari määrää kylälle uusia veroja, kyläläiset nousevat kapinaan. Dvd:n lisäaineistossa on Näin tehdään Itsevaltiaat -dokumentti. Itse valtiaat-tv-sarja oli ilmestyessään hyvin suosittu ja siitä tehtiin myös useita sarjakuva-albumeita.

 

 

 

Teoksen kansikuvaBetoniporsas on Mikko-Pekka Heikkisen hervoton kertomus maaltamuutosta ja ennakkoluuloista meissä kaikissa. Toimittaja Jyry Pesiö saalistaa hanhia Kaivopuistossa, jota hän kutsuu Etelä-Helsingin erämaaksi. Puistossa telttailevan toimittajan elämä on hyvää ja verkkaista, mutta eräänä aamuna hän huomaa, että ennen niin rauhalliset leiripaikat kuhisevat ihmisiä. Keidas Helsingin keskustan tuntumassa muuttuu silmissä Punaisen Ristin pakolaisleiriksi, kun Suomen maakunnat ovat Kainuusta Kymenlaaksoon romahtaneet ja Helsinki täyttynyt uutta elämää etsivistä maalaisista. Pesiön maailman perustukset järkkyvät, mutta hän yrittää ymmärtää ihmisiä leiripaikoillaan. Muuten kaupungissa ei todellakaan olla tilanteesta innoissaan. Helsinkiläismielisyys kärjistyy, kun Punavuoren hipsterit radikalisoituvat. Radikaaleja johtaa start-up-yrittäjä Waltteri Finné joka tunnetaan kohubloginsa ansiosta myös nimellä Pormestari. Toimittaja Pesiö haistaa jymyjutun ja soluttautuu äärihipstereihin, mutta saako hän estettyä terrori-iskun maalaisten leiriin?

 

 

Teoksen kansikuvaKenelle siniristilippu kuuluu, kysyy Juha Seppälä romaanissaan Sankariaika. Entinen lippuneuvos Harry Hamartin saa nimettömän viestin: tarjolla on ammoin varastettu Suomen ensimmäinen valtiolippu. Se on vaihtanut historian saatossa omistajaa monesti, nyt sitä kauppaa tuntematon taho. Kohdatessaan haasteen Hamartin tulee sotkeneeksi vyyhteen tyttärensä Nellin ja tyttärenpoikansa Nikon sekä ystävänsä poikkitaiteilija Jauhiaisen. Lippuun kääriytyy tarinassa erilaisia historiallisia ja symbolisia teemoja: kiihkonationalismia, kaupankäyntiä, väärinkäsityksiä, sotia ja someraivoa. Lipun ja suomalaisuuden merkitystä metsästävää Hamartinia piinaa epäilys toimintansa mielekkyydestä; toisaalta hän on vakuuttunut, että lipun pelastaminen on juuri hänelle lankeava missio. Sankariaika on syvälle Suomen itsenäisyyshistorian kerrostumiin porautuva romaani. Se nostaa esiin kysymyksen: mistä kaikesta historian linkkiviidakossa kamppaillaan, kun kamppaillaan Suomen lipusta? 

 

 

Teoksen kansikuvaMeri Kuusiston viihdyttävän satiirisessa romaanissa Vuosi tavaratalossa tavaratalosta muodostuu ihmissielun vertauskuva. Franz on joutunut väärin perustein pois työstään autokoulun opettajana ja on nyt tavaratalon työntekijähierarkian alimmalla askelmalla. Kuukaudeksi kerrallaan hänet määrätään aina uudelle osastolle asiakkaiden unelmia toteuttamaan. Vähitellen Franzille valkenee, mitä kaikkea kerran niin loistelias tavaratalo kätkee uumeniinsa: rakkautta ja itsetuhoa, juonittelua ja epätoivoa. Sovituskopin ja kassan välissä tehdään valintoja, jotka määrittävät koko elämää: keitä me haluamme olla ja keitä todellisuudessa olemme? Franz on valmis uhrautumaan, kun tavaratalon sydän on vaarassa - mutta kuinka hänen oman sydämensä käy?

 

 

 

Tutustu lisää aiheeseen:

Elmo - kuunnelmien klassikko

Suomalaista satiirikirjallisuutta

 

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto 3/2020

Suositukset

4206330
Kirja:Betoniporsas:2018 Kirja
Tekijä: Heikkinen, Mikko-Pekka, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
848012
Kirja:Urhola:2008 Kirja
Tekijä: Isokallio, Kalle
Vuosi: 2008
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3406410
Kirja:Satiiri Suomessa:2012 Kirja
Tekijä: Kivistö, Sari
Vuosi: 2012
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4197339
Kirja:Vuosi tavaratalossa : romaani:2018 Kirja
Tekijä: Kuusisto, Meri, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
183976
Kirja:Ukkosenjumalan poika : romaani:1984 Kirja
Tekijä: Paasilinna, Arto
Vuosi: 1984
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
181601
Kirja:Elmo:1978 Kirja
Tekijä: Peltonen, Juhani
Vuosi: 1978
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
634831
Äänikirja (CD):Elmo - muu maailma:2003 Äänikirja (CD)
Tekijä: Peltonen, Juhani
Vuosi: 2003
Kieli: suomi
Aineistolaji: Äänikirja (CD)
Loading...
4232400
Kirja:Sankariaika : romaani:2018 Kirja
Tekijä: Seppälä, Juha, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
787886
DVD:Keisarin salaisuus:2006 DVD
Vuosi: 2006
Kieli: suomi, ruotsi, englanti
Aineistolaji: DVD
Loading...
4581128
Kirja:Kuinka vallalle nauretaan : poliittinen satiiri suomalaisessa televisiossa:2020 Kirja
Tekijä: Zareff, Janne, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 13

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Satiiri osuu ja uppoaa

"Hienointa satiiria on se, jossa ivaan yhdistyy niin vähän pahansuopaisuutta ja niin paljon vakaumusta, että se kirvoittaa naurun niiltäkin joihin se kohdistuu". Näin osuvasti määritteli satiirin saksalainen tiedemies ja satiirikko G. C. Lichtenberg 1700-luvulla. Määritelmä pätee vieläkin.

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Epätodennäköinen ystävyys

Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa.

Epätoivon ja toivon maailmat

Miltä tuntuisi elää maailmassa, jossa kirjat ovat kiellettyjä? Tai maailmassa, jossa yhteiskunnan valvova silmä yltää kaikkialle eikä yksilöllä ole yksityisyyttä lainkaan? Tai maailmassa, jossa hallitaan pelolla ja yhteiskuntaa arvosteleva voi pahimmassa tapauksessa kadota jäljettömiin? Vaikka nyt puhumme fiktiivisestä kirjallisuudesta, edellä mainitut teemat kuulostavat yllättävän tutuilta ja realistisilta. Tervetuloa totalitaarisen dystopiakirjallisuuden äärelle.

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?

Autofiktio - pääosassa kirjailija

Autofiktio on kirjallisuutta, jossa kirjailija itse esiintyy päähenkilönä tai kertojana. Kirjailija on osana tapahtumia, jotka ovat enemmän tai vähemmän uskollisia kirjailijan elämästä tiedetyille faktoille. Seuraavassa esittelyssä tutustutaan kotimaiseen autofiktioon. Tunnetuin suomalainen autofiktiota tyylilajinaan käyttävä kirjailija oli Kalle Päätalo, jonka syntymän 100-vuotispäivää vietetään marraskuussa.

Kissoista, koirista - ja kimalaisista

Tarinoita eläimistä ja eläimen näkökulmasta.

Keitä ne on ne sankarit?

Ketkä ovat nykyajan sankareita? Sen tietävät kaikki, että nykyajan sankaruus on nopeaa - sankaruudesta pudotaan yhtä nopeasti kuin sankariksi noustaan. Seuraavassa sankaruutta tarkastellaan eri näkökulmista. Kannattaa muistaa, että sankaruutta ei voi mitata millään asteikolla. Kyse on pikemminkin asenteesta.