Suosituksia Suosituksia


Kissoista, koirista - ja kimalaisista

Tarinoita eläimistä ja eläimen näkökulmasta.

Kolme kirjaa koirista

Kylän koirat -kansikuvaVeikko Huovisen vuonna 1962 ilmestynyt kujeileva, kirjailijan itsensä ottamia valokuvia sisältävä tarinakokoelma Kylän koirat on suomalaisen koirakirjallisuuden klassikko. Kirjassa Huovinen riisuu ”ihmisnaamionsa” ja vie tämän päivän lukijan menneeseen maailmaan: tunkioille, kadonneille kylänraiteille ja ”roskatynnöreiden” taa.

Nykypäivän suositut perhe- ja seurakoirarodut puuttuvat tästä kirjasta. Sen sijaan lukija pääsee seuraamaan suomenpystykorvien ja muiden metsästyskoirien arkea kainuulaisilla kylänraiteilla. Lämmin suositus koiraihmisen lukulistalle.

Teoksen kansikuvaMr. Bones on Paul Austerin Timbuktu-nimisen romaanin päähenkilö ja koira. Hänen renttumainen ja boheemi isäntänsä on kuolemaisillaan ja yrittää viimeisenä tehtävänään löytää uskolliselle ystävälleen uuden kodin. Koiran näkökulmasta kerrottu tarina on tunteikas kertomus ihmisen ja eläimen välisestä ystävyydestä, mutta laajenee samalla kuvaukseksi amerikkalaisesta yhteiskunnasta – ja miltä se näyttääkään rakkaan isäntänsä menettäneen koiran silmin katsottuna!

Teoksen kansikuvaToinen koiran näkökulmasta kerrottu tarina on modernisti Virginia Woolfin pienoisromaani Runoilijan koira. Romaanin päähenkilö on Flush, jalosukuinen cockerspanieli ja hänen emäntänsä taas brittiläinen viktoriaanisen ajan runoilija Elizabeth Barrett Browning. Pienoisromaani vie lukijansa 1840-luvun Englantiin ja lopulta Pisaan ja Firenzeen. Italiassa lähinnä sisäkoiran elämää sairaalloisen emäntänsä kanssa viettänyt Flush karistaa vanhat kahleensa ja viettää vapaata koiran elämää.  Tämä pieni ja hurmaava elämäkertakirjallisuudella leikittelevä teos sopii lukijalle, joka haluaa tutustua Virginia Woolfin tuntemattomammaksi jääneeseen teokseen – ja tietenkin kaikille cockerspanielien ystäville.

Tarinoita kissoista

Teoksen kansikuvaKissoille sattuu ja tapahtuu – valitettavasti. Suomessakin sanotaan hylättävän 20 000 kissaa vuodessa, ja etenkin kesän jälkeen eläinsuojeluyhdistysten tilat täyttyvät vapaina liikkuvien, leikkaamattomien kissojen ”lautakasalapsista”, joiden kohtalo on usein hyvin surullinen.

Osa löytölapsista saa kuitenkin hyvän kodin. Näin kävi myös pienelle kissanpennulle Spencerin pikkukaupungissa Iowassa Yhdysvalloissa. Se löytyi kaupunginkirjaston palautuslaatikosta kylmänä pakkasaamuna. Pienestä hylätystä pennusta tuli täydellinen lisä kirjaston henkilökuntaan ja se eli 18-vuotiaaksi. Kissan hellyttävä tarina kerrotaan kirjassa Kirjastokissa.

Hoivakodin kissa OscarVastaavanlaisia tosielämän kissatarinoista kiinnostuneen kannattaa tarttua myös kirjaan Hoivakodin kissa Oscar ja James Bowenin kirjoittamaan tarinaan Katukatti Bob: kissa, joka muutti elämäni. Bobin ja hänen isäntänsä tarinasta on tehty myös elokuva.

Myös brittiläisen nobelisti Doris Lessingin kokoelma Kissoista sisältää kolme erillistä tarinaa, joissa Lessing kuvaa elämänsä kissoja: ensin lapsuutensa Etelä-Rhodesian hallitsemattomasti kasvavia kissapopulaatioita, myöhemmin lukuisia lontoolaiskissoja. Lessing kuvaa erilaisia kissapersoonia älykkäästi, vivahteikkaasti ja lämmöllä. Jos haluat lukea yhden kissakirjan, lue tämä!

Kimalaisia

Teoksen kansikuvaPölyttäjähyönteisten häviämisestä on puhuttu viime vuosina niin Suomessa kuin maailmallakin paljon. Englantilainen biologian professori Dave Goulson osallistuu keskusteluun ja valottaa tutkimuskohdettaan kimalaista tänä vuonna suomennetussa kirjassaan Kimalaisten kyydissä: matka mesipistiäisten maailmaan.

Kirjaan tarttuvan tavallisen luonnonystävän ei tarvitse pelätä pitkäveteistä ja pikkutarkkaa selostusta kohteestaan. Päinvastoin: kirja on hauska ja kertoo paitsi Goulsonin intohimon kohteesta kimalaisesta, tuosta suloisesta pörriäisestä, joka on Goulsonin mukaan hyönteisistä lempein ja hyväntahtoisin, myös siitä, miten pikkupojasta asti luonnosta kiinnostunut Goulson päätyi kimalaistutkijaksi. Lukijalle nuoren Goulsonin usein hyvin epäonniset kokeilut eläintieteen parissa nostavat hivenen kauhistuneen hymyn huulille.

Kirjoittanut: Tuula Portin, Sastamalan kirjasto 10/2019

Suositukset

352492
Kirja:Timbuktu:1999
Tekijä: Auster, Paul
Vuosi: 1999
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3081742
Kirja:Hoivakodin kissa Oscar:2011
Tekijä: Dosa, David
Vuosi: 2011
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4341287
Kirja:Kimalaisen kyydissä : matka mesipistiäisten maailmaan:2019
Tekijä: Goulson, Dave, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4415664
E-kirja:Kimalaisen kyydissä : matka mesipistiäisten maailmaan:2019
Tekijä: Goulson, Dave, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
873833
Kirja:Kylän koirat:2009:[10. p.]
Tekijä: Huovinen, Veikko
Vuosi: 2009
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
865229
Kirja:Kissoista:2009
Tekijä: Lessing, Doris
Vuosi: 2009
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
850244
Kirja:Kirjastokissa:2008
Tekijä: Myron, Vicki
Vuosi: 2008
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
200717
Kirja:Runoilijan koira:1983
Tekijä: Woolf, Virginia
Vuosi: 1983
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 21

Kissoista, koirista - ja kimalaisista

Tarinoita eläimistä ja eläimen näkökulmasta.

Keitä ne on ne sankarit?

Ketkä ovat nykyajan sankareita? Sen tietävät kaikki, että nykyajan sankaruus on nopeaa - sankaruudesta pudotaan yhtä nopeasti kuin sankariksi noustaan. Seuraavassa sankaruutta tarkastellaan eri näkökulmista. Kannattaa muistaa, että sankaruutta ei voi mitata millään asteikolla. Kyse on pikemminkin asenteesta.

Pääosassa nainen

Naiskirjallisuus on naisten kirjoittamaa ja pääosin naisille kohdennettua kirjallisuutta. Kantavia teemoja voivat olla esimerkiksi erilaisista lähtökohdista olevien naisten kuvaaminen, oman identiteetin löytäminen sekä muisteleminen.

Ajankohtainen tekoäly

Törmäämme lähes päivittäin uutisiin tekoälyn hyödyntämisestä eri elämänalueille. Tekoäly vaikuttaa arkeemme jo nyt ja siitä lupaillaan ratkaisua mitä moninaisempiin ongelmiin.  Uhkakuvissa tekoälyn taas puhutaan vievän työpaikat ja heikentävän turvallisuuttamme ja yksityisyyden suojaamme. Mutta mistä tekoälyssä oikein on kysymys?

Vinkkejä valokuvaajille

Nykyään valokuvaaminen on arkipäivää. On ahkeria kännykkäkuvaajia, kameratekniikasta intoilevia välineurheilijoita, pimiössä viihtyviä esteetikkoja ja kaikkea siltä väliltä.

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Mitä uutta rakkausrintamalla?

Kesällä on ihanaa heittäytyä romantiikan vietäväksi.

Etelä-Korea

Aasian monet trendit syntyvät Etelä-Koreassa ja leviävät sieltä myös tänne Pohjolan perukoille. Korealainen musiikki ja kauneudenhoito tunnetaan laajalti ja korealaisesta ihonhoidosta on jopa ilmestynyt hiljattain suomenkielisiä teoksia. Mitä muuta Etelä-Korea on kuin muotia, kauneutta ja musiikkia? Tässä muutamia vinkkejä, joiden myötä voi tutustua Etelä-Koreaan hieman pintaa syvemmältä.

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.