Fiktiivinen planeettamaisema

Suosituksia

Tutustu teemaan

Avaruusoopperaa sarjoina

Avaruusooppera on tieteiskirjallisuuden eli scifi-kirjallisuuden alalaji, jossa tyypillisesti seikkaillaan mahtipontisesti ulkoavaruudessa. Tästä listasta löydät vinkkejä kirjasarjoista, jotka voidaan luokitella avaruusoopperaksi.

Avaruusooppera-lajityypin teoksissa pääpaino ei ole tarinassa käytetyn teknologian realistisuus, vaan keskiössä ovat dramaattiset juonenkäänteet, kilometrien pituiset avaruusalukset, salaperäiset muinaisrakennelmat ja ihmisen älyn ylittävä tekoäly. Kaikki tapahtuu järjenvastaisella mittakaavalla. Avaruusooppera-termiä on käytetty alun perin pilkallisesti, mutta parhaimmillaan avaruusoopperat ovat taidokkaita luomuksia, jotka voivat jopa parodioida lajityypin militaristisia puolia. Avaruusoopperan mahtipontisuus sopii hyvin kesäloman leppoisan tunnelman vastapainoksi.

Alastair Reynolds: Ilmestysten avaruus -sarja

Alastair Reynoldsin, yhden nykyscifin suurimmista nimistä, avaruusoopperasarja Ilmestysten avaruus on yksi avaruusseikkailujen ”must-read”-sarjoista. Reynoldsin teoksissa kyberpunk-visiot yhdistyvät eeppisiin avaruusseikkailuihin ja kosmiseen kauhuun herkullisella tavalla. Kirjat kannattaa lukea järjestyksessä. Jos Ilmestysten avaruuden maailma kiehtoo, kannattaa lukaista vielä samaan maailmaan sijoittuvat PrefektiElysionin tuli sekä Reynoldsin uusin suomennettu teos Susien aika.

kansikuva Ilmestysten avaruus.Ilmestysten avaruus -sarjan aloittaa nimikkoteos ja Reynoldsin esikoisromaani Ilmestysten avaruus. Ilmestysten avaruus kertoo arkeologi Dan Sylvestestä, joka yrittää selvittää muinaisen Amarantinin kansan arvoitusta, ja sitä, mitä koko planeetan asukkaille tapahtui vajaa miljoona vuotta sitten, jotta sama kohtalo ei lankeaisi ihmiskunnan kohdalle. Sylvesten jäljillä seuraavat entinen sotilas Ana Khouri, komentaja Ilia Volvoja sekä avaruusalus Äärettömyyden kaipuun miehistö ja toimittaja Pascal Dubois – kaikki omista syistään. Selviääkö amarantiinien salaisuus ennen kuin on liian myöhäistä? Pääjuoni aukeaa suhteellisen hitaasti eikä tarinan henkilöihin saa heti otetta, mutta suosittelen jatkamaan lukemista sinnikkäästi, sillä kirja muuttuu loppua kohden yhä houkuttelevammaksi, ja erilliset juonet kietoutuvat yhteen erittäin kiinnostavalla tavalla.

kansikuva Kuilukaupunki osa 1.Ilmestyksen avaruus -sarjan toinen osa on nimeltään Kuilukaupunki. Kirja on jaettu kahteen osaan: Kuilukaupunki osa 1 ja Kuilukaupunki osa 2. Kuilukaupunki keskittyy henkivartija/palkkatappaja Tanner Mirabelin tarinaan: Mirabel on epäonnistunut tehtävässään, sillä hänen suojattinsa on surmattu. Puolustaakseen kunniaansa, hän lähtee kostonhimoisena ajojahtiin halki avaruuden – ja päätyy valovuosien päähän Epsilon Eridanin aurinkokuntaan, Kuilukaupunkiin. Kaupunki on vain muisto entisestään, sillä nanoteknologinen virus, eräänlainen sulautumisrutto, on turmellut niin asukkaat kuin rakennuksetkin. Kuilukaupungissa Mirabel alkaa muistaa menneisyydestään ahdistavia totuuksia, joiden juuret juontavat vuosisatojen taakse. Samalla myös Kuilukaupunki paljastaa omat synkät puolensa.

kansikuva Lunastuksen arkki.Sarjan kolmannessa osassa Lunastuksen arkki Amarantiinien kohtalo on selvinnyt, ja sama tuho uhkaa galaksin älyllistä elämää, mukaan lukien ihmisiä. Vihollisen, niin kutsuttujen tukahduttajien, kammottava muinainen tappokoneisto työskentelee päättäväisesti puhdistaakseen linnunradan ihmiskunnasta - ainoa toivo on kätketyt viimeisten aikojen aseet, jotka mahdollisesti voivat pysäyttää tukahduttajien työn. Edellisestä osasta tuttujen hahmojen, kuten Ana Khourin sekä komentaja Ilia Voljovan, tarina jatkuu ja syvenee. Mukaan tulee useita uusia, mielenkiintoisia hahmoja, kuten soturi Clavain, hypersika Skorpioni, isänsä jalanjäljissä kulkeva rahtialuksen kuljettaja Antoinette Baxter ja salaperäinen H. Kaikilla osapuolilla on yhteinen tavoite: saada käsiinsä viimeisten aikojen aseet ennen kilpailijoita. Kuka ehtii löytää aseet ensimmäisenä?

kansikuva Sovituksen kuilu.Neljäs osa, Sovituksen kuilu jatkaa siitä, mihin edellinen osa jää: tukahduttajat ovat yhä vauhdissa, soturi Clavain on vajonnut syvälle päättämättömyyteensä ja hypersika Skorpioni on ottanut johtajan roolin. Skorpionin johdolla sekalainen pakolaisjoukko koittaa päästä pakoon tukahduttajien laumaa. Tilanne näyttää toivottomalta, mutta yllättäen kuvaan ilmestyy odottamaton elementti: jäästä syntynyt tyttö, joka omaa mahdollisesti voiman tuhota tukahduttajat. Saako ihmiskunta vihdoin rauhan ja ansaitsemansa hengähdystauon kosmisesta sodasta vai onko tiedossa vielä jotain kauheampaa?

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras-trilogia

kansikuva Kvanttivaras.Trilogian ensimmäinen osa Kvanttivaras aloittaa mestarivaras Jean le Flambeurista kertovan tarinan. Jeanista on kuultu kaikkialla galaksissa, mutta yksittäisen virheensä vuoksi hän viruu virtuaalisessa dilemmavankilassa, jossa vangit pelaavat loputtomia kuolettavia pelejä itsensä kopioita vastaan. Jeanin puuduttavan pelaamisen keskeyttää Mieli-niminen nainen tietoisen avaruusaluksensa Perhosen kanssa. Mieli ilmestyy vankilaan ja tarjoaa Jeanille mahdollisuuden vapauteen. Ehtona on, että Jean vie loppuun keikan, jossa hän ei aikanaan aivan onnistunut. Lisäksi Jean kamppailee identiteettiongelmien kanssa: hänen täytyykin jäljittää omat muistonsa ja selvittää samalla omia motiivejaan. Alkaa kissa-hiiri -leikki Jeanin ja häntä jahtaavien tahojen kanssa. Teksti on mukaansatempaavaa, vaikka paikka paikoin lukija tuntee olevansa hieman hukassa, sillä Rajaniemi ei selittele ideoitaan liikaa (tai lähes ollenkaan). Kvanttivaras voitti Tähtivaeltaja-palkinnon vuonna 2012.

kansikuva Fraktaaliruhtinas.Fraktaaliruhtinas on trilogian toinen osa. Jean le Flambeur työskentelee yhä Mielen ja tämän tietoisen aluksen Perhosen kanssa. Jean koittaa saada vapautensa pellegrinijumalattarelta, mutta hänen on murtauduttava fraktaaliruhtinaan mieleen. Avain ratkaisuun piilee maapallolla, Sirrin kaupungissa, jonka on vallannut älyllistä materiaa tuhoava, armoton villikoodi. Maan asukkaat selviävät vain suojaavien sinettien ja Aun-jumalilta saatujen salaisten nimien voimalla. Kaupungissa tuhannen ja yhden yön tarinat heräävät henkiin, aarteenetsijät metsästävät kadonneita taivaita koodierämaissa ja häikäilemätön murhaaja lietsoo vallankumousta. Matkallaan Jean lyöttäytyy yhteen noitanaisen, Tawaddudin kanssa. Yhdessä he koittavat saada kiinni ruumiittoman rikollisen. Lopulta Jean joutuu kysymyksen eteen: kuinka kalliin hinnan hän on valmis vapaudestaan maksamaan?

kansikuva Kausaalienkeli.Kausaalienkeli on trilogian päätösosa. Jean le Flambeur on selvinnyt dilemmavankilasta, villikoodiaavikosta ja maapallon lopullisesta tuhosta. Hän on vapauttanut itsensä pellegrinijumalattaren ikeestä, mutta nyt hän on uuden ongelman edessä: Mieli on kadonnut. Etsintä vie Jeanin keskelle sotaa, tuhoutuvalta planeetalta toiselle, ja kohti Saturnusta, jonka myrskyjen keskellä pelejä rakastavat zokut rakentavat vieraita todellisuuksia. Pelastaakseen Mielen salaperäiseltä Suurpelizokulta Jeanin täytyy avata Planckin lukot. Takakansitekstin mukaan Kausaalienkeli sitoo yhteen trilogian teemat - vapaan tahdon, pelit ja identiteetin - tavalla, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

Suosittelen lukemaan Rajaniemen Kvanttivaras-trilogian kirjat useaan otteeseen, sillä jokaisella lukukerralla löytyy jotain uutta. Erikoisuutena mainittakoon, että Hannu Rajaniemi kirjoittaa englanniksi, joten suomenkieliset versiot ovat käännöksiä.

Iain M. Banks: Kulttuuri-sarja

Iain M. Banksin Kulttuuri-sarjan kirjat sijoittuvat yhteiskuntaan nimeltä Kulttuuri. Se on kuvitteellinen anarkistissosialistinen ja utopistinen yhteiskunta, joka syntyi seitsemän tai kahdeksan avaruusmatkailuun kykenevän humanoidilajin yhdistyessä "ryhmäsivilisaatioksi". Sivilisaatiosta on mahdollista lähteä ja siihen voi liittyä uudestaan aina niin halutessaan. Suurin osa Kulttuurin kansalaisista asuu Mieli-tekoälyjen ohjaamissa valtavissa avaruusaluksissa. Kaikkia Kulttuuri-sarjaan kuuluvia teoksia ei ole suomennettu. Kaikki teokset löytyvät kuitenkin PIKI-kirjastoista, joko englanniksi tai suomeksi. Kulttuuri-sarjan kirjat sisältävät kukin oman tarinansa, joten lukemisjärjestys ei ole kiveenhakattu - englanninkieliset kirjat voi jättää halutessaan lukematta.

kansikuva Pelaaja.Pelaaja-kirjaa on yleisesti pidetty parhaana esittelynä Kulttuuri-sarjaan. Suosittelenkin tutustumaan siihen, jos koko sarjan lukeminen ei kiinnosta. Pelaaja sopii hyvin peleistä ja pelaamisesta kiinnostuneille lukijoille. Pelaajan tapahtumat sijoittuvat sadan vuoden päähän ensimmäisen osan, Muista Flebasta, jälkeen. Kulttuuri, ihmisten ja koneiden symbioosille perustuva avaruusyhteiskunta, on kasvattanut monia suuria pelaajia, joista parhaimpiin kuuluu kirjan päähenkilö Jernau Gurgeh. Gurgeh on kuitenkin jatkuvan menestyksensä tympäännyttämä. Kaikki muuttuu, kun hän saa kutsun Azadin imperiumiin kokeilemaan kykyjään monimutkaisessa pelissä, jonka voittajasta tulee keisari. Pelin aikana Gurgeh kokee nöyryytystä, kiristystä ja joutuu murhausyrityksen kohteeksi. Osoittautuuko Azad hänen viimeiseksi haasteekseen?

Kulttuuri-sarjan kirjat

Dan Simmons: Hyperion-sarja

Dan Simmonsin Hyperion-sarjaa voidaan pitää eräänlaisena merkkipaaluna tieteiskirjallisuuden historiassa, sillä sen kirjat ovat voittaneet ainakin Hugo-palkinnon, Locus-palkinnon ja Tähtivaeltaja-palkinnon. Vaikka sarjan kaikki kirjat ovat suhteellisen paksuja (noin 500-700 sivua), on tarina kuitenkin mielenkiintoinen ja tapahtumien mahtipontisuus vie mukanaan. Sarja sopii hyvin lukijalle, joka ei kaihda filosofista pohdintaa inhimillisyydestä, älykkyydestä ja jumaluudesta höystettynä kosmisella seikkailulla.

teoksen Hyperion kansikuva.Hyperion on erittäin mahtipontiset mittasuhteet saavuttava romaani tulevaisuudesta. Eletään 29. vuosisataa ja Hegemonian hallitsema universumi on uhattuna. Kapinalliset, niin kutsutut Hyljityt, ovat aloittamassa raivoisaa suurhyökkäystään. Tämän lisäksi ihmiskunnan apuna toimiva TekoÄly punoo omia juoniaan ihmisiä vastaan. Seitsemän pyhiinvaeltajaa, joukko ihmisiä erilaisista sosiaalisista asemista ja uskonnoista, aloittaa vaarallisen matkansa kohti Hyperionin Aikahautoja selvittääkseen universumin salaisuuden henkensä uhalla - aikahaudoissa heitä nimittäin odottaa Lepinkäinen, legendaarinen puoliksi jumala ja puoliksi tappokone, joka pystyy muuttamaan ajan ja avaruuden lakeja. Matkalla pyhiinvaeltajat kertovat jokainen oman tarinansa, joiden avulla lukija pääsee selville siitä, miksi vaeltajat ovat lähteneet matkalle.

teoksen Hyperionin tuho kansikuva.Toinen osa, Hyperionin tuho, jatkaa pyhiinvaeltajien kesken jäänyttä matkaa. Mystiset Aikahaudat ovat avautumassa ja sota kapinallisia eli Hyljittyjä vastaan alkaa. Haudoista paljastuvat salaisuudet kuitenkin takaavat, että mikään ei ole galaksissa enää ennallaan. Hyperionin tuho keskittyy kertomaan, miten pyhiinvaeltajille ja galaksille lopulta käy. Toinen osa on erilainen verrattuna ensimmäiseen, joka koostuu pääasiassa pyhiinvaeltajien tarinoista, sillä toisessa osassa keskitytään konkreettiseen toimintaan - nerokkaita juonenkäänteitä unohtamatta!

teoksen Endymion kansikuva.Kolmas osa, Endymion, hyppää ajassa eteenpäin. Tarina keskittyy kahden uuden henkilön, Aenea ja Raul Endymion, ympärille. Raul saa tehtäväkseen noutaa uuden messiaan, Aenean, takaisin Aikahaudoista, jonne tämä on kadonnut 12-vuotiaana. Matka halki ajan, avaruuden ja todellisuuden rajojen ei kuitenkaan ole helppo, sillä usea eri tahoa haluaa uhkaksi kokemansa Aenean itselleen. Myös Lepinkäinen, sarjan aikaisemmista osista tuttu hirviön, jumalan, tappokoneen ja kostonenkelin sekoitus, on Aenean perässä.

Kirjan tyyli on melko erilainen verrattuna aikaisempiin osiin: Endymionissa keskitytään kuvailemaan erilaisia maailmoja ja niiden ihmeitä, monimutkaiset juonenkäänteet ja runsaat tapahtumat jäävät hieman taka-alalle.

teoksen Endymionin nousu kansikuva.Viimeinen osa, Endymionin nousu, antaa lopulliset vastaukset ajan ja avaruuden ylittäviin mysteereihin. Kerrontatyyli jatkaa samaa, hieman erilaista linjaa, kuten edellinenkin osa. Katolinen kirkko Pax on ottanut haltuunsa koko tunnetun maailman ja jäljelle jääneet teknologiset resurssit julistaen ne jumalanpilkaksi. Kirkko on lisäksi saanut hallintaansa Lepinkäisen luolasta ylösnousemusmenetelmän, eräänlaiset loiset, jotka mahdollistavat ihmisten herättämisen henkiin. Kaikki eivät tätä kuitenkaan sulata, ja eri maailmoihin alkaa muodostua kirkkoa vastustavia liikkeitä. Myös tulevaisuudesta saapuvan Aenean takaa-ajo sekä taistelu tunnetun maailman vallasta jatkuu. Päätösosassa aikaisempien osien mysteerit ja arvoitukset saavat arvoisensa selityksen.

Kirjoittanut Iina Lehtiniemi, Valkeakosken kaupunginkirjasto 6/2021.

Suositukset

276645
Kirja:Pelaaja:1994 Kirja
Tekijä: Banks, Iain M
Vuosi: 1994
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3198426
Kirja:Fraktaaliruhtinas:2013 Kirja
Tekijä: Rajaniemi, Hannu
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3588115
Kirja:Kausaalienkeli:2014 Kirja
Tekijä: Rajaniemi, Hannu, kirjoittaja
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3077312
Kirja:Kvanttivaras:2011 Kirja
Tekijä: Rajaniemi, Hannu
Vuosi: 2011
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
633304
Kirja:Ilmestysten avaruus:2003 Kirja
Tekijä: Reynolds, Alastair
Vuosi: 2003
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
685930
Kirja:Kuilukaupunki. Osa 1:2004 Kirja
Tekijä: Reynolds, Alastair
Vuosi: 2004
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
689823
Kirja:Kuilukaupunki. Osa 2:2004 Kirja
Tekijä: Reynolds, Alastair
Vuosi: 2004
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
775535
Kirja:Lunastuksen arkki:2006 Kirja
Tekijä: Reynolds, Alastair
Vuosi: 2006
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
807376
Kirja:Sovituksen kuilu:2007 Kirja
Tekijä: Reynolds, Alastair
Vuosi: 2007
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4831448
Kirja:Susien aika:2021 Kirja
Tekijä: Reynolds, Alastair, kirjoittaja
Vuosi: 2021
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 18

Jos pidät Lucinda Rileysta...

...saattaisit olla kiinnostunut myös näistä mukaansatempaavista lukuromaaneista, joissa menneisyyden tapahtumat ja ratkaisua vaille jääneet mysteerit kietoutuvat osaksi perheiden ja sukujen tarinaa.

Luotu: 29.4.2021

Jos pidät luonnonkasveista...

…saattaisit pitää seuraavista tietokirjoista, joissa esitellään Suomessa luonnonvaraisina kasvavia lajeja. Monet luonnosta löytyvistä kasveista sopivat myös ravinnoksi.

Luotu: 19.5.2021

Avaruusoopperaa sarjoina

Avaruusooppera on tieteiskirjallisuuden eli scifi-kirjallisuuden alalaji, jossa tyypillisesti seikkaillaan mahtipontisesti ulkoavaruudessa. Tästä listasta löydät vinkkejä kirjasarjoista, jotka voidaan luokitella avaruusoopperaksi.

Luotu: 29.3.2021

Äiti on aina äiti

Kuulin tämän tarinan radiosta vuosia sitten.  Tarina meni suunnilleen näin: toimittaja oli löytänyt kännykän kadulta. Hän nosti sen ylös ja tarkasteli puhelinta löytääkseen puhelimen omistajan. Hän sai kännykän jollakin konstilla auki.  Ensimmäisenä yhteystiedoissa luki ”äiti”. Toimittaja ajatteli, että nyt on lapselta kännykkä kadoksissa ja sitä ehkä kuumeisesti etsitään. Hän soitti äidin numeroon kertoakseen puhelimen löytyneen. Puhelimeen vastasi jo iäkkäämpi rouva, ja selvisi, että puhelimen kadottanut omistaja hipoi itsekin jo eläkeikää. Äiti totesi toimittajalle, että "lapsesta saa aina olla huolissaan”. Niinpä niin. Äiti on aina äiti, oli lapsi minkä ikäinen tahansa.

Luotu: 9.4.2021

Kadonneen lukukipinän metsästys

Meille lukutoukille kirjat ja lukeminen ovat itsestään selviä asioita – melkeinpä elinehtoja, mutta kaikille ne eivät sitä ole. Joskus käy myös niin, että vannoutuneinkin lukutoukka kadottaa lukukipinänsä matkan varrella. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa lukuharrastusta tai palata lukemisen pariin uudelleen.

Luotu: 16.2.2021

Ajatusaskartelua

Esittelyssä uusia esseekokoelmia.

Luotu: 29.1.2021

Jos pidät kirjeistä...

…sinun kannattaa tutustua seuraaviin teoksiin, jotka kaikki pohjautuvat kirjeisiin. Näissä kirjoissa kirjeitä kirjoitetaan monissa eri tilanteissa ja lukuisissa eri rooleissa oleville ihmisille.

Luotu: 25.2.2021

Käsityön iloa

On tutkittu, että käsitöiden tekeminen vähentää stressiä. Käsillä tekeminen myös virkistää ja aktivoi aivoja, sillä usein käsitöitä tekevä oppii aina jotakin uutta. Myös luovuus ja ongelmanratkaisukyky paranevat. Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta kertoo, että käsitöiden avulla esimerkiksi kuulonvarainen oppiminen tehostuu. Mikä olisikaan mukavampaa kuin tehdä käsitöitä ja kuunnella samalla podcastia tai äänikirjaa!

Luotu: 1.2.2021

Saamelaista kulttuuria

Helmikuussa 6. päivä vietetään saamelaisten, Euroopan unionin alueen ainoan alkuperäiskansan, kansallispäivää. Tähän listaan on koottu suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta saamelaisilta tekijöiltä.

Luotu: 2.12.2020

Grönlanti - saari maailman laidalla

Grönlanti on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue ja maailman suurin saari Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Tätä arktista saarta asuttivat sekä inuiitit että viikingit jo 1000-luvulla. Saarten nimi Grøn land, vihreä maa, on erään teorian mukaan ensimmäisen skandinaavisen asutuksen Grönlantiin perustaneen viikinki Erik Punaisen vanha kikka saada saarelle lisää asukkaita. Suurin osa saaresta on lumen ja jään peitossa, mutta silti sen salaperäisyys ja monimuotoisuus kiehtovat. Grönlannin sijainti strategisesti tärkeänä paikkana on kirvoittanut useita seikkailutarinoita ja onpahan eräs valtionpäämies ollut sen valmis ostamaankin.

Luotu: 25.11.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu