Suosituksia Suosituksia


Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Haluaisitko tutustua viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Ohessa muutamia keskenään varsin erilaisia runokokoelmia, joista avautuu hyvin erilaisia näkymiä nykyhetken runojen maailmaan. Mukana myös opas runouden maailmaan.

Teoksen kansikuvaRiina Katajavuoren Maailma tuulenkaatama on monipuolisen kirjailijan riemastuttava runokokoelma, jossa liikutaan niin menneen maailman löytöretkeilijä James Cookin maailmassa kuin nykypäivän yhteiskunnassa. Cookin kotona perheestä huolehtinut puolisokin saa äänensä kuluviin. Välillä ollaan nykyhetkessä pakolaisuuden, sotien tai vanhenevien sukulaisten maailmassa.

Aloitusruno kutsuu kerrassaan valloittavasti runouden maailmaan tarjoamalla ämpärin tuulikaappiin astuvalle runon lukijalle.

Teoksen kansikuvaTomi Kontion Saattaa, olla on hieno ja koskettava kokoelma runouden ikuisista aiheista, rakkaudesta ja kuolemasta. Hyvin henkilökohtaiselta vaikuttava teos liittyen hänen sisarensa kuolemaan, mutta jota voi silti lukea pohtimatta erityisesti kirjailijan taustoja. Kielellisesti äärimmäisen taidokasta, kurinalaista ilmaisua.

Teoksen kansikuvaSilene Lehdon Kultapoika, Kuplapoika on herättää kysymyksiä oikeudesta ja velvollisuuksista elämää kohtaan, erityisesti lasta kohtaan. Runot kertovat mm. immuunipuutossairauden vuoksi koko elämänsä kuplassa eläneen David Wetterin elämästä välillä pojan itsensä, välillä hoitohenkilökunnan tai perheen näkökulmasta. Miksi te, riskeistä huolimatta, halusitte lisää lapsia, äiti? kysyy runon kuplapoika.

Kirjan ensimmäinen luku kuvaa vuorikiipeilijän Allison Hargreavesin pakottavaa tarvetta kiivetä kohti hengenvaarallisia huippuja kotona odottavasta perheestään huolimatta. Äänen saavat myös ne tuntemattomat naiset, jotka joutuivat luopumaan tai hylkäämään lapsensa syystä tai toisesta. Kokoelman kieli on lempeää ja ymmärtäväistä ja onnistuu välttämään syyllistämisen. Suorasanainen proosaruno helposti lähestyttävää.

Teoksen kansikuvaSaara Metsärannan Meitä vasten hukkuneet on esikoisteos, joka on tunnelmaltaan erikoinen, runoteos, jossa jo runojen graafinen muoto muistuttaa sisältöään eli meren ja laivan vedenalaisien osien muotoja. Mikään leppoisa meritarina teos ei ole vaan se kuvaa kohtauksittain vuoden 1994 uppoamista lähteenään tapahtumien lokitekstit.

Tekstit sisältävät toisaalta faktaa, toisaalta fiktiota, kun hukkuneiden haamut ja hylyssä vaeltelevat meren asukkaat pääsevät esiin.  Tunnelmaltaan teos on paikoin karmaiseva, mutta juuri siksi vangitseva. Nuori voima -lehden (3/2017) haastattelusta selviää, että teos liittyy uneen, ja kirjailija kirjoitti teosta työskennellessään Ruotsin laivalla tapahtumien autenttisissa maisemissa.

Teoksen kansikuvaJos haluaa päivittää käsityksensä saamelaisesta nykyrunoudesta, tarjoutuu siihen oiva keino Kaisa Ahvenjärven Tuulisolmut -kokoelman kautta. Teos on neljän norjansaamelaisen runoilijan teoskokoelma, jonka runot ovat keskenään hyvin erilaisia. Mukana yhtymäkohtia niin joikuperinteeseen, saamelasten menneisyyteen vähemmistönä kuin Shakespearen tuotantoon. Runojen rytmi ja poljento on täyttä nykypäivää, jolle ominaista on kulttuurien sekoittuminen. Alussa oleva esipuhe hyvä johdanto aiheeseen.

Teoksen kansikuvaInkala, Jouni: Tee kunniaa, tee kunniaa
Riemukas, paikoin riimittelevä kokoelma, joka on ylistystä kaikenlaiselle elämälle ja runoudelle, paikoin juhlava, paikoin leikkisä. Poikkeaa melkoisesti nykyrunouden valtavirrasta tyylillään, joka ainakin minua ihastutti ja tuntui virkistävältä. Kokoelman runoja voi lukea myös yksittäin, epäjärjestyksessä, mikäli niin haluaa.

Teoksen kansikuvaTommi Parkon Runosta, rakkaudella -teos opastaa runoihin hauskalla tavalla. Kirjassa hän esittelee runoutta erilaisten ruokalajien ja ruokailutapojen kautta: mm. kotiruoka, pikaruoka, etninen ruoka tai gourmet. Liikutaan monipuolisesti ja monesta näkökulmasta katsoen runouden maailmassa. Hän korostaa, ettei runojen lukeminen tarvitse olla rakettitiedettä. Kirjan lopussa vielä pieni kirjallisuusluettelo teoksen lähteisiin.

Parkolta on ilmestynyt muitakin runouteen liittyviä oppaita sekä tänä vuonna myös runoteos Hamilton-manaatin vaikea elämä, jossa kirjailija kuvaa suuren ja useimmille oudon vesieläimen näkökulmasta elämää, ihmisen ja kaiken eliökunnan riippuvuutta toisistaan.

Kirjoittanut: Pirkko Kangas, Tampereen pääkirjasto Metso 12/2019

Asiasanat: runot

Suositukset

4134603
Kirja:Tuulisolmut : valikoima saamelaista nykyrunoutta:2018
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4426840
Kirja:Tee kunniaa, tee kunniaa!:2019
Tekijä: Inkala, Jouni, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4123728
Kirja:Maailma tuulenkaatama:2018
Tekijä: Katajavuori, Riina, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4043204
Kirja:Saattaa, olla:2017
Tekijä: Kontio, Tomi, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4319103
Kirja:Kultapoika, kuplapoika : runoja:2019
Tekijä: Lehto, Silene, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4207291
Kirja:Meitä vasten hukkuneet:2018
Tekijä: Metsäranta, Saara, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4342316
Kirja:Runosta, rakkaudella:2019
Tekijä: Parkko, Tommi, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 19

Runotuttavuuksia

Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?

Autofiktio - pääosassa kirjailija

Autofiktio on kirjallisuutta, jossa kirjailija itse esiintyy päähenkilönä tai kertojana. Kirjailija on osana tapahtumia, jotka ovat enemmän tai vähemmän uskollisia kirjailijan elämästä tiedetyille faktoille. Seuraavassa esittelyssä tutustutaan kotimaiseen autofiktioon. Tunnetuin suomalainen autofiktiota tyylilajinaan käyttävä kirjailija oli Kalle Päätalo, jonka syntymän 100-vuotispäivää vietetään marraskuussa.

3D:n teoriaa ja käytäntöjä

Vinkkejä 3D-mallinnuksen ja -sovellusten oppien ensiaskeleita ottavalle.

Kissoista, koirista - ja kimalaisista

Tarinoita eläimistä ja eläimen näkökulmasta.

Keitä ne on ne sankarit?

Ketkä ovat nykyajan sankareita? Sen tietävät kaikki, että nykyajan sankaruus on nopeaa - sankaruudesta pudotaan yhtä nopeasti kuin sankariksi noustaan. Seuraavassa sankaruutta tarkastellaan eri näkökulmista. Kannattaa muistaa, että sankaruutta ei voi mitata millään asteikolla. Kyse on pikemminkin asenteesta.

Pääosassa nainen

Naiskirjallisuus on naisten kirjoittamaa ja pääosin naisille kohdennettua kirjallisuutta. Kantavia teemoja voivat olla esimerkiksi erilaisista lähtökohdista olevien naisten kuvaaminen, oman identiteetin löytäminen sekä muisteleminen.

Ajankohtainen tekoäly

Törmäämme lähes päivittäin uutisiin tekoälyn hyödyntämisestä eri elämänalueille. Tekoäly vaikuttaa arkeemme jo nyt ja siitä lupaillaan ratkaisua mitä moninaisempiin ongelmiin.  Uhkakuvissa tekoälyn taas puhutaan vievän työpaikat ja heikentävän turvallisuuttamme ja yksityisyyden suojaamme. Mutta mistä tekoälyssä oikein on kysymys?

Vinkkejä valokuvaajille

Nykyään valokuvaaminen on arkipäivää. On ahkeria kännykkäkuvaajia, kameratekniikasta intoilevia välineurheilijoita, pimiössä viihtyviä esteetikkoja ja kaikkea siltä väliltä.

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.