Suosituksia
Runotuttavuuksia
Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.
Haluaisitko tutustua viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Ohessa muutamia keskenään varsin erilaisia runokokoelmia, joista avautuu hyvin erilaisia näkymiä nykyhetken runojen maailmaan. Mukana myös opas runouden maailmaan.
Riina Katajavuoren Maailma tuulenkaatama on monipuolisen kirjailijan riemastuttava runokokoelma, jossa liikutaan niin menneen maailman löytöretkeilijä James Cookin maailmassa kuin nykypäivän yhteiskunnassa. Cookin kotona perheestä huolehtinut puolisokin saa äänensä kuluviin. Välillä ollaan nykyhetkessä pakolaisuuden, sotien tai vanhenevien sukulaisten maailmassa.
Aloitusruno kutsuu kerrassaan valloittavasti runouden maailmaan tarjoamalla ämpärin tuulikaappiin astuvalle runon lukijalle.
Tomi Kontion Saattaa, olla on hieno ja koskettava kokoelma runouden ikuisista aiheista, rakkaudesta ja kuolemasta. Hyvin henkilökohtaiselta vaikuttava teos liittyen hänen sisarensa kuolemaan, mutta jota voi silti lukea pohtimatta erityisesti kirjailijan taustoja. Kielellisesti äärimmäisen taidokasta, kurinalaista ilmaisua.
Silene Lehdon Kultapoika, Kuplapoika on herättää kysymyksiä oikeudesta ja velvollisuuksista elämää kohtaan, erityisesti lasta kohtaan. Runot kertovat mm. immuunipuutossairauden vuoksi koko elämänsä kuplassa eläneen David Wetterin elämästä välillä pojan itsensä, välillä hoitohenkilökunnan tai perheen näkökulmasta. Miksi te, riskeistä huolimatta, halusitte lisää lapsia, äiti? kysyy runon kuplapoika.
Kirjan ensimmäinen luku kuvaa vuorikiipeilijän Allison Hargreavesin pakottavaa tarvetta kiivetä kohti hengenvaarallisia huippuja kotona odottavasta perheestään huolimatta. Äänen saavat myös ne tuntemattomat naiset, jotka joutuivat luopumaan tai hylkäämään lapsensa syystä tai toisesta. Kokoelman kieli on lempeää ja ymmärtäväistä ja onnistuu välttämään syyllistämisen. Suorasanainen proosaruno helposti lähestyttävää.
Saara Metsärannan Meitä vasten hukkuneet on esikoisteos, joka on tunnelmaltaan erikoinen, runoteos, jossa jo runojen graafinen muoto muistuttaa sisältöään eli meren ja laivan vedenalaisien osien muotoja. Mikään leppoisa meritarina teos ei ole vaan se kuvaa kohtauksittain vuoden 1994 uppoamista lähteenään tapahtumien lokitekstit.
Tekstit sisältävät toisaalta faktaa, toisaalta fiktiota, kun hukkuneiden haamut ja hylyssä vaeltelevat meren asukkaat pääsevät esiin. Tunnelmaltaan teos on paikoin karmaiseva, mutta juuri siksi vangitseva. Nuori voima -lehden (3/2017) haastattelusta selviää, että teos liittyy uneen, ja kirjailija kirjoitti teosta työskennellessään Ruotsin laivalla tapahtumien autenttisissa maisemissa. Jos haluaa päivittää käsityksensä saamelaisesta nykyrunoudesta, tarjoutuu siihen oiva keino Kaisa Ahvenjärven Tuulisolmut -kokoelman kautta. Teos on neljän norjansaamelaisen runoilijan teoskokoelma, jonka runot ovat keskenään hyvin erilaisia. Mukana yhtymäkohtia niin joikuperinteeseen, saamelasten menneisyyteen vähemmistönä kuin Shakespearen tuotantoon. Runojen rytmi ja poljento on täyttä nykypäivää, jolle ominaista on kulttuurien sekoittuminen. Alussa oleva esipuhe hyvä johdanto aiheeseen.
Inkala, Jouni: Tee kunniaa, tee kunniaa
Riemukas, paikoin riimittelevä kokoelma, joka on ylistystä kaikenlaiselle elämälle ja runoudelle, paikoin juhlava, paikoin leikkisä. Poikkeaa melkoisesti nykyrunouden valtavirrasta tyylillään, joka ainakin minua ihastutti ja tuntui virkistävältä. Kokoelman runoja voi lukea myös yksittäin, epäjärjestyksessä, mikäli niin haluaa.
Tommi Parkon Runosta, rakkaudella -teos opastaa runoihin hauskalla tavalla. Kirjassa hän esittelee runoutta erilaisten ruokalajien ja ruokailutapojen kautta: mm. kotiruoka, pikaruoka, etninen ruoka tai gourmet. Liikutaan monipuolisesti ja monesta näkökulmasta katsoen runouden maailmassa. Hän korostaa, ettei runojen lukeminen tarvitse olla rakettitiedettä. Kirjan lopussa vielä pieni kirjallisuusluettelo teoksen lähteisiin.
Parkolta on ilmestynyt muitakin runouteen liittyviä oppaita sekä tänä vuonna myös runoteos Hamilton-manaatin vaikea elämä, jossa kirjailija kuvaa suuren ja useimmille oudon vesieläimen näkökulmasta elämää, ihmisen ja kaiken eliökunnan riippuvuutta toisistaan.
Kirjoittanut: Pirkko Kangas, Tampereen pääkirjasto Metso 12/2019
Suositukset

Aiheet
- Jos pidät tästä
- Kaunokirjallisuus
- Jännitys ja seikkailu
- Rakkaus ja romantiikka
- Scifi, kauhu ja fantasia
- Sarjakuva ja huumori
- Runot ja novellit
- Elokuvat
- Hyvinvointi ja liikunta
- Kädentaidot ja harrastukset
- Luonto ja puutarha
- Perhe ja yhteiskunta
- Maat ja kansat
- Historia ja kulttuurit
- Vuodenkierto
- Suomi 100
Uusimmat
Runotuttavuuksia
Tutustu viime aikoina ilmestyneisiin runokokoelmiin.
Mitä Päätalon jälkeen?
Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?
Autofiktio - pääosassa kirjailija
Autofiktio on kirjallisuutta, jossa kirjailija itse esiintyy päähenkilönä tai kertojana. Kirjailija on osana tapahtumia, jotka ovat enemmän tai vähemmän uskollisia kirjailijan elämästä tiedetyille faktoille. Seuraavassa esittelyssä tutustutaan kotimaiseen autofiktioon. Tunnetuin suomalainen autofiktiota tyylilajinaan käyttävä kirjailija oli Kalle Päätalo, jonka syntymän 100-vuotispäivää vietetään marraskuussa.
3D:n teoriaa ja käytäntöjä
Vinkkejä 3D-mallinnuksen ja -sovellusten oppien ensiaskeleita ottavalle.
Kissoista, koirista - ja kimalaisista
Tarinoita eläimistä ja eläimen näkökulmasta.
Keitä ne on ne sankarit?
Ketkä ovat nykyajan sankareita? Sen tietävät kaikki, että nykyajan sankaruus on nopeaa - sankaruudesta pudotaan yhtä nopeasti kuin sankariksi noustaan. Seuraavassa sankaruutta tarkastellaan eri näkökulmista. Kannattaa muistaa, että sankaruutta ei voi mitata millään asteikolla. Kyse on pikemminkin asenteesta.
Pääosassa nainen
Naiskirjallisuus on naisten kirjoittamaa ja pääosin naisille kohdennettua kirjallisuutta. Kantavia teemoja voivat olla esimerkiksi erilaisista lähtökohdista olevien naisten kuvaaminen, oman identiteetin löytäminen sekä muisteleminen.
Ajankohtainen tekoäly
Törmäämme lähes päivittäin uutisiin tekoälyn hyödyntämisestä eri elämänalueille. Tekoäly vaikuttaa arkeemme jo nyt ja siitä lupaillaan ratkaisua mitä moninaisempiin ongelmiin. Uhkakuvissa tekoälyn taas puhutaan vievän työpaikat ja heikentävän turvallisuuttamme ja yksityisyyden suojaamme. Mutta mistä tekoälyssä oikein on kysymys?
Vinkkejä valokuvaajille
Nykyään valokuvaaminen on arkipäivää. On ahkeria kännykkäkuvaajia, kameratekniikasta intoilevia välineurheilijoita, pimiössä viihtyviä esteetikkoja ja kaikkea siltä väliltä.
Jos pidät Hercule Poirotista...
….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.