Suosituksia Suosituksia


Kaamoksen keskellä

Kaamos eli polaariyö on sydäntalven aikaa, jolloin aurinko ei nouse horisontin takaa näkyviin ollenkaan. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähemmäs napoja mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa ja sitä pidempi on kaamosaika. Pohjoisessa kaamos ei ole pelkkää pimeää, vaan se tarjoaa elämyksiä mm. loimuavien revontulien muodossa. Kaamoksen ja pimeän vuodenajan aikaan on myös hyvä rauhoittua ja antaa aikaa itselleen. Eteläisessä Suomessa ei ole varsinaista kaamosta, vaan puhutaan pimeästä vuodenajasta.

Revontulet - taivaan tanssia

Teoksen kansikuvaRevontulet ovat valoilmiöitä, jotka koostuvat värikkäistä, tanssivista ja vaihtelevista kuvioista yötaivaalla. Revontulia näkyy sitä enemmän, mitä lähempänä napoja ollaan – Suomessa ne ovat yleisimpiä Lapissa talvella. Revontulibongarin opas auttaa havaitsemaan ja tunnistamaan revontulia. Kirja on suomalaisten avaruusammattilaisten ja revontulibongareiden yhteistyössä syntynyt opas revontulien ihmeelliseen maailmaan. Yleistajuisen taustoituksen jälkeen seuraa noin 30 erilaista revontulimuotoa, joiden havaitsemista varten on lyhyet ohjeet sekä revontulibongareiden ottamia upeita esimerkkikuvia taivaan neonvaloista. Kirjan avulla voi oppia tunnistamaan erilaiset revontulimuodot, eikä taivaallinen valoshow jää kokematta!

Ulkona liikkuessa voi taivaalla nähdä mitä erilaisimpia luonnonilmiöitä, jännittäviä valoja ja värejä, jos vain huomaa katsoa. Teoksen kansikuvaIlmakehän ilmiöt : synty, havaitseminen ja valokuvaaminen esittelee upeiden valokuvien avulla kymmeniä kiehtovia taivaankannen valoilmiöitä, joita voi bongailla ilman erityisiä apuvälineitä. Tarvitaan vain ripaus valppautta ja tietoa siitä milloin yläilmoihin kannattaa katsella. Useimmin taivaalla voi nähdä vesipisaroiden ja jääkiteiden aiheuttamia ilmiöitä, kuten sateenkaaria ja haloja tai erikoisia pilviä. Kirjasta selviää missä voi nähdä gloorian, Brockenin kummituksen, pyhäinhohteen tai maapallon varjon. Tarina vie revontulten kautta lopulta ilmakehän tuolle puolen eläinratavalon ja Linnunradan pariin.

Tapahtui kaamoksen aikaan

Teoksen kansikuvaJääräpää on Mikko-Pekka Heikkisen romanttinen tragikomedia Syrjä-Suomen kurimuksesta. Muonion kylä sijaitsee tyhjyyden laidalla. Kartassa niillä main lukee Lappi. Sinne on rynnännyt naimisiin helsinkiläisjuristi Katja Karhuvuoma. Hän on ottanut paitsi miehensä sukunimen myös mahdottoman pestin Muonion kunnanjohtajana. Katjan on maaniteltava naapuripitäjä Enontekiö liitokseen uuden kotikylänsä kanssa. Jos hän epäonnistuu, molemmat kunnat kuolevat. Katjan tehtävä saa veren kiehumaan käsivarressa, ja pian Enontekiön poromafia nouseekin herrojen kätyriä vastaan. Kun kaamos laskeutuu, Katja näkee, kuinka arktinen yö tiivistyy nyrkiksi liiankin lähellä. Katjan appiukko Piera kiristelee kouriaan Black Sabbathin varhaistuotannon voimalla. Hän puolustaa saamelaista elämäntapaa ja vastustaa kaikkea muuta. Myös Katjan avioliitto on kimurantti. Hänen miehensä Asla etsii apua Hollywoodin romanttisista komedioista, mutta kykenee itse kommunikoimaan vain urahtelemalla. Liisá Karhuvuoma on Aslan äiti, Pieran vaimo ja Katjan anoppi. Hän on myös seudun viimeinen poliisi ja Wife Beater Revenge Club -sisarkunnan jäsen. Mitä tapahtuu kun virkavalta on pohjoisesta lakkautettu ja ainoaksi keinoksi jää Lapin laki?


Teoksen kansikuvaKaamosmurhat on Lars petterssonin kylmäävä trilleri vihasta ja kostosta pienessä pohjoisessa yhteisössä, maassa, jossa talviaurinko ei nouse horisontin ylle ja päivä kestää vain pari sinihämärää tuntia. Nils Mattis löytää Esrangen avaruuskeskuksen väestönsuojasta paloitellun miehen ruumiin. Poliisia Nils ei tohdi kutsua karmean löytönsä ääreen, koska on juuri itse salakaatanut hirven lähialueella.Kun poliisille selviää myöhemmin, että Nils on ollut ruumiin löytöpaikalla, tästä tulee epäilty. Koutokeinoon asettuneen apulaissyyttäjä Anna Magnussonin on jälleen kerran tultava sukunsa avuksi. Kiirunan poliisiasemalle viransijaiseksi lähetetty Melker Grundström yrittää parhaansa mukaan selvittää porovarkauksia, joiden käsittelyä paikallinen poliisi on jo vuosia vältellyt. Nyt hänen on otettava hoitaakseen myös väestönsuojasta löytyneen tuntemattoman ruumiin tapaus.Juuri kun näyttää siltä, että uhrin henkilöllisyys on selvinnyt, tapaus muuttuu vielä monimutkaisemmaksi. Sama mies löydetään uudestaan. Tällä kertaa oman asuntonsa lattialta suurikaliiperisella aseella päähän ammuttuna.

Teoksen kansikuvaKaamosvalon maa on Seppo Saraspään novellikokoelma kaamoksen ja valon maasta. Teos sisältää perinteisiä ja epätavallisiakertomuksia metsästyksestä ja eräretkiltä. Saraspään kerronta laajenee puhtaasta erätarinasta ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Hän suomii byrokraatteja ja virkamiehiä, irvailee ”survival-miehelle” tämän viettäessä iltapäivää, pohdiskelee menneiden sotavuosian tapahtumia pohjoisen erämaissa ja tutkiskelee kanta-asukkaiden suhtautumista idästä saapuviin pakolaisiin.

Teoksen kansikuvaLukemattomien sukupolvien ajan tarinat kaukaisesta, mielikuvitusta kiihottavasta myyttisestä pohjoisesta ovat innostaneet ja kiehtoneet eri kulttuurien tarinankertojia ja seikkailijoita. Vuonna 1875 Kurikassa syntynyt Samuli Paulaharju löysi oman mystisen pohjoisensa Lapin ja Finnmarkin mailta, missä vanha kansa kamppaili elämästä luonnonvoimien kanssa. Matkansa hän taittoi pitkälti jalan kylästä kylään. Vuosikymmeniä kestäneen kirjailijanuransa aikana hän ehti kirjoittaa lukuisia Lappia ja Ruijaa koskevia tietokirjoja. Hänen ainoaksi kaunokirjalliseksi teoksekseen jäi kokoelma synkkäsävyisiä ja tunnelmallisia kansantarinoita, Tunturien yöpuolta. Tämä sarjakuvakirja Tunturien yöpuolta : vanhoja tarinoita on muodostunut viiden kansanperinteestä ja pohjoisen luonnosta inspiraatiotaan hakevan taiteilijan halusta antaa uudenlainen muoto Paulaharjun vivahteikkaalle tekstille. Tervetuloa haltioiden, pirujen, trollien ja kummajaisten kaamokseen!

Hidasta vähän

 

Teoksen kansikuvaOnko arkesi yhtä paikasta toiseen juoksemista? Läkähdytkö velvollisuuksien alle? Haluaisitko hidastaa tahtia, muttet tiedä miten? Elämänmuutos on matka kohti kohtuutta ja omia arvoja vastaavaa elämää. Rikas elämä : parempaa arkea hidastamalla auttaa sinut oikealle polulle. Jokainen voi leppoistaa elämäänsä. Tapoja on monia ja löydät niiden joukosta varmasti juuri sinulle sopivan. Opas tukee sinua toteuttamaan elämänmuutoksen järkevästi ja harkitusti. Sinun ei tarvitse hypätä oravanpyörästä kokonaan, vaan voit myös säätää sen tahtia niin, että pysyt paremmin sen kyydissä. Hidastaminen on käytännön muutosten lisäksi myös oman mielen vaatimusten karsimista ja armottomuuden karistamista, siis koko elämänasenteen muuttamista. Se vaikuttaa positiivisesti kaikkiin elämän osa-alueisiin, kuten arkeen, vapaa-aikaan, parisuhteeseen, seksiin ja suhteesi lapsiisi. Onni on arjessa, jonka muokkaat itse omilla ehdoillasi. Mukana on myös hidastajien haastatteluja, jotka kertovat, millaista on elää oman näköistä elämää.

Teoksen kansikuvaOlemisen talossa : hidastajan vuosi on tarina elämänmuutoksesta, vuodenkierrosta ja arjen lumouksesta. Se kertoo hitauden,hiljaisuuden ja läsnäolon vallankumouksellisesta ja uutta luovasta voimasta. Millaista on irrottautua kiireestä ja ulkoisten pakkojen pyörityksestä? Moni unelmoi omasta ajasta ja mielen vapaudesta. Onko aivan mahdotonta löytää kiireetön elämänrytmi, jossa nauttia kokemisesta, tunnelmista, tilanteista ja askareista - hetken voimasta? Oman olemisen talonsa Jaana-Mirjam Mustavuori on löytänyt Bromarvista, Wättlaxin kalastajakylästä. Mustavuorelle elämänmuutos on tuonut enemmän aikaa, vähemmän stressiä. Se on antanut olemisen läheisyyttä, arjen lumousta, leikkisyyttä. - Mahdollisuutta olla suhteessa siihen, mitä on, kun kaikkea ei ole koko ajan liikaa.

Kaamoslaskuri

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto 12/2018

Suositukset

3584155
Kirja:Jääräpää:2014
Tekijä: Heikkinen, Mikko-Pekka
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3898786
Kirja:Ilmakehän ilmiöt : synty, havaitseminen ja valokuvaaminen:2016
Tekijä: Luomanen, Jari, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
876903
Kirja:Olemisen talossa : hidastajan vuosi:2009
Tekijä: Mustavuori, Jaana-Mirjam
Vuosi: 2009
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4206292
Kirja:Revontulibongarin opas:2018
Tekijä: Palmroth, Minna, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4279256
Kirja:Tunturien yöpuolta : vanhoja tarinoita:2018
Tekijä: Paulaharju, Samuli, kirjoittaja, alkuperäisidean luoja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
181201
Kirja:Tunturien yöpuolta : vanhoja tarinoita:1977
Tekijä: Paulaharju, Samuli
Vuosi: 1977
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4029955
Kirja:Kaamosmurhat:2017
Tekijä: Pettersson, Lars, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3752237
Kirja:Rikas elämä : parempaa arkea hidastamalla:2015
Tekijä: Saarivirta, Leila, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
199254
Kirja:Kaamosvalon maa : eräkertomuksia:1991
Tekijä: Saraspää, Seppo
Vuosi: 1991
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 26

Nyt väsyttää

Uudehkoja kirjoja unesta ja unettomuudesta

Kaamoksen keskellä

Kaamos eli polaariyö on sydäntalven aikaa, jolloin aurinko ei nouse horisontin takaa näkyviin ollenkaan. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähemmäs napoja mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa ja sitä pidempi on kaamosaika. Pohjoisessa kaamos ei ole pelkkää pimeää, vaan se tarjoaa elämyksiä mm. loimuavien revontulien muodossa. Kaamoksen ja pimeän vuodenajan aikaan on myös hyvä rauhoittua ja antaa aikaa itselleen. Eteläisessä Suomessa ei ole varsinaista kaamosta, vaan puhutaan pimeästä vuodenajasta.

Tietokonepelien osaajaksi

Tietokonepelien ja pelimusiikin osaajaksi suunnittelun ja koodin kautta.

Niin kauan kuin sinut muistetaan…

Elämäkerrat ovat kirjastoissa erittäin suosittu ja luettu aineistolaji. Meillä on tarve muistaa, muistella ja tallentaa muistamaamme. Muisti on oikullinen, se ei pysy aitauksessa tai saavu tarvittaessa. Ihmisen elämän tallentaminen kirjaksi vaikuttaa siten lähes mahdottomalta tehtävältä. Siitä huolimatta siihen on ryhdytty usein, erittäin tuotteliaasti. Miten elämäkerrat syntyvät? Kuka katsotaan elämäkerran arvoiseksi? Ja miten kaunokirjallisuudessa on käsitelty elämäkerrallisuutta?

Naamioleikkiä

”Suomalaiset ovat teatterikansaa” -väite on usein kuultu. Tutkimusten valossa se pitänee paikkansa. Teatterissa käydään innokkaasti. Mutta - oletko tutustunut teatteriin näytelmätekstien kautta? Näytelmät tarjoavat pienessä paketissa suuria aiheita ja vaihtuvia tunteita. Tragedian ja komedian naamiot vuorottelevat Suosituksia-teoksissakin.

Lukuinto hukassa?

Lukemisen ilon etsinnän voit aloittaa muistelemalla, milloin lukemisen huuma haihtui? Missä tilanteessa menetit innon tarinoihin, tapahtumiin tai tutkimiseen?

Luen Sinulle - lukuvinkkejä ääneen lukemiseen

Tampereen kaupunginkirjaston Kirjastoautot ja kotipalvelut -osaston laatima lista ääneenluettavista kirjoista aikuisille ja vanhuksille.

Lue ääneen vanhukselle

Ääneen lukeminen on helppo ja mainio viriketuokio vanhuksille. Tässä jutussa on ehdotuksia lukutuokioon sopivista kirjoista.

Pysy aina pikkuveljenä

Sanotaan, että sisarussuhteet ovat pisimpiä ja tärkeimpiä sosiaalisia suhteita ihmisen elämässä. Hyvät suhteet sisaruksiin lapsuudessa kantavat läpi elämän ja ne ennustavat läheisiä suhteita sisarusten kesken aikuisuudessa. Entä sitten, jos sisaruksia ei ole? Kasvaako lapsesta silloin itsekäs ja epäsosiaalinen aikuinen? Ei huolta - näin asian laita ei ole. Sisarusten määrä ei takaa onnellista aikuisuutta. Kasvatuksella, vanhempien huolenpidolla ja rakkaudella on enemmän merkitystä kuin sillä, onko sisaruksia vai ei.

Missä olet ollut, nainen?

Sastamalassa järjestettävällä Vanhan kirjallisuuden päivät -tapahtumalla on tänä vuonna teemana Naisen paikka. Teema innosti miettimään, mikä naisen paikka on ollut kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Ovatko perinteiset äidin, tyttären tai vaimon roolit joustaneet eri yhteisöissä?