Tutustu teemaan

Käsityön iloa

On tutkittu, että käsitöiden tekeminen vähentää stressiä. Käsillä tekeminen myös virkistää ja aktivoi aivoja, sillä usein käsitöitä tekevä oppii aina jotakin uutta. Myös luovuus ja ongelmanratkaisukyky paranevat. Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta kertoo, että käsitöiden avulla esimerkiksi kuulonvarainen oppiminen tehostuu. Mikä olisikaan mukavampaa kuin tehdä käsitöitä ja kuunnella samalla podcastia tai äänikirjaa!

Parsi ja paikkaa

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

 

 

Vuoden 2021 käsityötekniikka on parsiminen ja paikkaus. Vuoden käsityötekniikan valitsee vuosittain Taitoliitto.

Hajosiko vetskari, ratkesiko sauma, irtosiko nappi? Älä heitä pois vaan korjaa! Näin pidennät vaatteittesi käyttöikää ja säästät rahaa sekä luontoa.

Anni Ignatiuksen Korjaa kauniiksi : käsikirja kodin vaatehuoltoon on hyödyllinen opas vaatteiden korjaamiseen ja vaatehuoltoon. Kirjassa on havainnolliset ohjeet eri vaatekappaleiden tavallisimpiin korjaustapoihin käsin ja koneella ommellen. Miten lyhentää housut ilman neulaa ja lankaa? Miten saada vetoketju toimimaan vaihtamatta sitä? Miten muokata kirpparivaate omalle vartalolle sopivaksi? Suosittujen niksikirjojen tekijä Irmeli Castrén ratkoo kirjassaan Vaateniksit : huolla, korjaa ja kunnosta yleisiä vaateongelmia pienentämisestä pidentämiseen, mukavaksi muokkaamisesta trendikkääksi tuunaamiseen. Korjaamalla vaatteet itse säästää pienellä vaivalla selvää rahaa. Kirjan pesu- ja tahranpoisto-ohjeiden avulla pidentyy myös vaatteiden käyttöikä.

Villasukkabuumi

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

 

Suomessa on meneillään varsinainen neulebuumi. Varsinkin villasukkia Suomessa neulotaan väkilukuun suhteutettuna ehkä eniten maailmassa. Sukkien neulominen ei ole enää pitkään aikaan ole ollut vain mummojen harrastus, vaan uusia tekijöitä tulee mukaan harrastuksen piiriin. Oman lisäsävynsä harrastukseen tuovat erilaiset hyväntekeväisyystempaukset tai yhdessä neulomiset eli KAL:it, jonka nimi  tulee sanoista Knitting Along. Ja kumpaa se nyt onkaan, neulomista vai kutomista? Sen saa jokainen itse päättää.

Niina Laitinen on neulomisen rocktähti ja hänet tunnistetaan siellä missä hän ikinä liikkuukin. Hänen uusimman kirjansa, Lempivillasukkia teemana on rakkaus. Tästä kirjasta löytyvät ihanat ohjeet niin miesten kuin naisten sukkiin. Kirjan neulekaaviot ovat selkeät ja kauniit kuvat villasukista saavat neulojan tarttumaan viivyttelemättä puikkoihin.

Merja Ojanperän Rakkaudesta villasukkiin- kirjassa mallit ovat saaneet innoituksensa luonnosta ja kasvusta. Tässä kirjassa kiteytyvät kokemukset pitkältä matkalta, jonka Merja on kulkenut suunnittelijana. Silmiä hivelevän kauniiden sukkamallien joukossa on niin palmikko- ja pitsineuletta kuin kirjoneulettakin, ja varsien pituus vaihtelee lyhyestä ylipitkään.

Jonsukat- nimiset sukat saivat sukantekijät lähes sekaisin muutama vuosi sitten, kun Jonna Nordström esitteli netissä tekemänsä raidalliset sukat. Sukista tuli ilmiö, jonka hiipumisesta ei näy merkkejä. Häneltä on nyt ilmestynyt kaksi JonSukat- kirjaa, joista JonSukat : villasukkarakkautta : uudet ideat on uusin kirja viime vuodelta. Uudessa kirjassa yhdistellään edelleen mustan ja valkoisen langan raikasta liittoa kirkkaisiin ja iloisen värikkäisiin lankoihin. Uudet mallit noudattavat vanhaa tuttua linjaa, eli jokaiselle neulojalle sopivia näyttäviä, mutta helposti valmistuvia ihanuuksia.

Pirjo Iivosen Jämälankasukat -kirja antaa ideoita, joissa voi hyödyntää jämälankoja, joita neuletöistä aina jää. Taitavasti värejä yhdistelevillä ohjeilla syntyy loppuun asti harkittuja villasukkia. Sukkia elävöittävät raidat, kirjo- ja mosaiikkineule sekä erilaiset pintakuviot. Monet malleista voit neuloa minkä vahvuisesta langasta haluat. Kirjasta saa myös hyviä vinkkejä esimerkiksi lankojen jatkamiseen ja päättelyyn neuloessa.

Ilahduta vauvaa hauskoilla sukilla! Vallattomat vauvansukat sisältää 40 ilmeikästä sukkamallia. Niihin on neulottu lapsuuden tärkeitä hetkiä, mummin muistoja ja monenlaisia kuvioita, kuten unijukkia, kukkia, merirosvoja, leppäkerttuja ja nalleja. Malleja on myös juhliin: jouluun, synttäreihin, halloweeniin ja hienoihin häihin. Jokaista sukka-aihetta elävöittää ihana runo. Sukat syntyvät tutuista langoista perusohjetta mukaillen. Ne sopivat 6-12 kuukauden ikäisille vauvoille, mutta kokoa muuttamalla sukkia voi tehdä pienemmille ja isommillekin lapsille. 

Kaikki langat käsissä

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

 

 

Muutama vuosi sitten makramee valloitti Suomen. Tekniikkana makramee ei ole uusi, vaan peräisin jo 1200-luvulta. Makramee on käsityötekniikka jossa solmuja käyttämällä saadaan aikaan koristeellisia nyörejä tai pintoja.

Joskus kaikki voi alkaa vain pienestä harrastuksesta. Näin kävi Jessika Halmeelle, joka on koonnut kirjaansa Makramee kaiken mitä makrameesta innostuneen harrastajan tarvitsee tietää. Kirjan ohjeilla valmistuu trendikäs seinävaate, amppeli tai vaikka korvakorut. Makrameen uusi maailma on Fanny Zedeniuksen uusin kirja, josta voi valita seuraavaksi hieman haastavampia makrameetöitä : upeita seinävaatteita ja muita kodin sisustuselementtejä, asusteita, ja jopa tuhansien solmujen mekko. Sania Hedengrenin teos Ihana makramee opettaa mm. miten makrameetekniikalla voi tehdä lampunvarjostimen tai tyynynpäällisen. 

Nyt voi unohtaa vanhat mielikuvat nypläämisestä! Nypläämällä on perinteisesti tehty hienoja pitsejä ohuista langoista. Moderni pitsinnypläys- kirjassa nypläystä lähestytään ennakkoluulottomasti kokeillen eri materiaaleja, joista syntyy aivan uudenlaisia nypläystöitä: koruja, heijastimia, hattuja ja vaikka riippumatto. Kirjan alussa selostetaan tekniikan perusteet sekä annetaan ohjeita mallin suunnitteluun ja piirtämiseen. Ohjeosion mallityöt on jaettu kolmeen ryhmään, jotka ovat paksulankanypläys, korujen nyplääminen tavallisesta ja metallilangasta sekä vaatetuksessa käytettävät nyplätyt detaljit. Lautanauhat : suunnittelu ja kutominen on ensimmäinen perusteellinen suomen kielellä laadittu johdatus tähän kiehtovaan muinaistekniikkaan. Kirjan yksityiskohtaisten ja havainnollisten ohjeiden avulla syntyy moninaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvia kestäviä ja kauniskuvioisia nauhoja niin aloittelijalta kuin kokeneemmaltakin kutojalta. Kirjan loppuun on koottu keskeinen sanasto teoksessa esiintyvistä termeistä.

Villapaitarock

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

 

 

Kaikki haluavat nyt tehdä villapaidan! Ja jos se on vielä islantilais-tai norjalaisvillapaita sen parempi. Villapaitoja on tällä hetkellä puikoilla Suomessa niin paljon, ettei niihin tarvittavaa lankaa tahdo riittää kaikille halukkaille. "Suomessa tapahtuu jotain hullua", ihmetellään perinteisten islantilaisneuleiden kotimaassa Islannissa. 

Islantilaisia neuleita-kirja ei paljon esittelyitä kaipaa, sillä se on tällä hetkellä yksi suosituimpia käsityökirjoja. Aidon islantilaisen neuleen lämpöä hehkuva kirja sisältää 65 perinteistä mallia yksityiskohtaisine ohjeineen. Kirjasta löytyy ohjeet koko perheelle. Jos villapaidan neulominen tuntuu vielä liian isolta urakalta, kirjasta löytyy myös ohjeita pienempiin käsitöihin. Myös Islantilaisia lastenneuleita-kirja sisältää monipuolisen kokoelman ohjeita alle kouluikäisten lasten kauniisiin ja käytännöllisiin vaatteisiin ja asusteisiin kuten sukkiin, pipoihin, lapasiin ja villapaitoihin. Kirja soveltuu monen tasoiselle neulojalle. Aloittelijoille on tarjolla yksinkertaisia ja perinteisiä malleja, kokeneemmat saavat haastetta hieman mutkikkaammista ja omaperäisimmistä neuleista. Kauniit kuvat, selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet rohkaisevat kokeilemaan niitä kaikkia!

Islanti on kiehtonut Maaru Moilasta lapsesta saakka, jo ennen kuin hän tutustui maan omaan hevosrotuun ja -kulttuuriin. Hän on työskennellyt Islannissa ja viettää aikaansa saarella aina kun mahdollista. Työkokemuksen lisäksi Islannista tarttui mukaan myös islantilaisten villapaitojen neulominen. Aloittaminen oli helppoa paikallisten opastuksella ja alusta asti hän nautti eniten omien mallien suunnittelusta. Islannin villaneuleet- kirjassa on vuosien työskentelyn hedelmät. Kirjan avulla luot helposti ihania Islantilaisia villapaitoja!

Linka Neumann on norjalainen neulesuunnittelija, jonka kirja Norjalaisia villapaitoja : lämpimiä villapaitoja ulkoiluun ja seikkailijoille sisältää 13 kirjoneulemallia, jotka ovat saaneet inspiraationsa norjalaisesta luonnosta :  eläinaiheita, revontulia ja folk-henkeä parhaimmillaan! Birger Bergen Norjalaisia neuleita : modernit perinneneuleet naisille ja miehille tarjoaa tyylikkäitä ja monipuolisia neuleita ja samalla se on matka perinteisiin skandinaavisiin neulekuvioihin, käsityötaitoihin ja väreihin. Kirjassa on ohjeita muodikkaisiin ja käytännöllisiin villapaitoihin, neuletakkeihin ja asusteisiin. 

Puuta ja metallia

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

Teoksen kansikuva

 

 

Kaikkiin puutöihin ei tarvita omaa verstasta tai raskaita työkaluja. Yhdestä puusta veistetty : tee kauniita käyttöesineitä keittiöön - kirja opastaa veistämisen perustekniikoihin, joilla syntyy yksinkertaisia, esteettisiä ja käyttökelpoisia lusikoita, kulhoja ja leikkuulautoja sekä muita keittiön jokapäiväisiä käyttöesineitä.  Puusta voi veistää myös valloittavia miniatyyriveistoksia. Veistä iloisia eläinhahmoja-kirja johdattaa kiehtovaan harrastukseen alusta lähtien eikä aikaisempaa kokemusta puun työstämisestä tarvita. Jokanaisen puukässää-ohjeilla valmistuu kalusteita ja käyttöesineitä kotiin, pihaan ja parvekkeelle ilman puusepän koulutusta, omaa verstasta tai erikoisia työkaluja. Samalla kirja antaa vinkkejä sisustukseen ja vanhan kierrättämiseen. 

35 upeaa "tee se itse" -ideaa saavat ihastumaan galvanoituun metalliin. Metallitöitä kotikonstein esittelee kotinikkarille sopivia projekteja, joista helpoimpien toteuttamiseen riittää muutama liimatippa, eikä vaativampiinkaan tarvita poraa, ruuvinväännintä ja sahaa kummempia työkaluja. Helposti lähestyttävissä työohjeissa kierrätetään kekseliäästi vanhoja esineitä ja materiaaleja sekä neuvotaan, miten uuden metallipinnan voi käsitellä vanhan näköiseksi. Kotikonstein syntyy monipuolinen valikoima sisustus- ja käyttöesineitä, kuten ilmoitustaulu, seinäkello, amppeli, valaisimia, kynäteline, lelulaatikko ja uniikki baarikaappi. 

Veitsi, puukko ja miekka - näiden aseiden avulla tämäkin pohjolan kolkka on aikoinaan valloitettu. Suomessa elää puukkojen ja veitsien valmistusperinne vahvana ja Käsintehdyt aseet : teräksen taitajia -kirja esittelee parhaita suomalaisia ja pohjoismaisia seppiä ja heidän tuotantoaan. Kirja kertoo myös erikoistekniikoista kuten säiläkirjoituksen tekemisestä, damaskiteräksen valmistamisesta ja miekan takomisesta. Lisäksi kirja kertoo ja näyttää kuinka suomalainen käsityönä tehty puukko/veitsi valmistetaan alusta loppuun. Lisäksi tutustutaan erilaisten terästen kiehtovaan maailmaan, mukana nykyteknologian huippusaavutukset, pulveriteräkset. Kirjassa tutustutaan myös maailman parhaiden aseseppien valmistamiin uniikkiaseisiin ja huikeisiin aseiden kaiverruksiin. 

Lue lisää 

Näin parsit risan sukan ehjäksi

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto 3/2021

Suositukset

3966597
Kirja:Yhdestä puusta veistetty : tee kauniita käyttöesineitä keittiöön:2017 Kirja
Tekijä: Bainbridge, Max, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4643145
Kirja:Norjalaisia neuleita : modernit perinneneuleet naisille ja miehille:2020 Kirja
Tekijä: Berge, Birger, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3588204
Kirja:Vaateniksit : huolla, korjaa ja kunnosta:2014 Kirja
Tekijä: Castrén, Irmeli, kirjoittaja
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4643144
Kirja:Islantilaisia lastenneuleita:2020 Kirja
Tekijä: Eva Mjöll Einarsdóttir, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4783559
Kirja:Makramee:2020 Kirja
Tekijä: Halme, Jessika, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4660298
Kirja:Ihana makramee:2020 Kirja
Tekijä: Hedengren, Sania, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3450686
Kirja:Islantilaisia neuleita:2013 Kirja
Vuosi: 2013
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4646576
Kirja:Korjaa kauniiksi : käsikirja kodin vaatehuoltoon:2020 Kirja
Tekijä: Ignatius, Anni, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4405724
Kirja:Jämälankasukat : neulo keränloput ihaniksi sukiksi!:2019 Kirja
Tekijä: Iivonen, Pirjo, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3737592
Kirja:Käsintehdyt aseet : teräksen taitajia:2015 Kirja
Tekijä: Jormanainen, Juha, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Väinö Linnan syntymästä 100 vuotta

Verkkokirjasto juhlii mukana tarjoamalla lukuvinkkejä ja vinkkilinkkejä.
Osa Tuntematon sotilas teoksen kansikuvasta, WSOY

Kansalliskirjailija Väinö Linna  on aina ajankohtainen

Väinö Linnan syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta 20.12.2020. Verkkokirjaston suosittelusivuilta poimimme tarjolle seuraavat Väinö Linna -aiheiset juttumme.

Väinö Linna ja Mäkelän piiri
Kansalliskirjailijamme Väinö Linnan (1920 - 1992) syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta. Tähän listaan on juhlavuoden kunniaksi koottu teoksia niin kutsutun Mäkelän piirin kirjailijoilta, joihin myös Väinö Linna aikanaan kuului ja, jotka muodostivat Linnalle tärkeän kirjallisen vertaisjoukon.

Tuntematon sotilas - monumentin monet kasvot
Tuntematon sotilas on muuntunut monumentiksi kulttuurissamme. Teosta ja sen elokuva-, kuunnelma- ja teatteriversioita luetaan, katsotaan ja kuunnellaan yhä uudelleen. Kirja on ollut innoituksen lähde tuottaen monia sovituksia ja uusia teoksia, viimeisimpänä Aku Louhimiehen elokuvaversio. Mihin kaikkeen Tuntematon on taipunut?

Väinö Linnasta verkossa

Väinö Linnan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta 20.12.2020. Tähän juttuun on koottu vapaasti verkossa olevaa aineistoa, elokuvia, kirjailijatietoa ja haastattelutallenteita Väinö Linnasta ja hänen teoksistaan.

 

Nämä suosittelut tarjoaa PIKI-verkkokirjasto - kirjastosi netissä!

Uusimmat

1-10 / 31

Jos pidät kirjeistä...

…sinun kannattaa tutustua seuraaviin teoksiin, jotka kaikki pohjautuvat kirjeisiin. Näissä kirjoissa kirjeitä kirjoitetaan monissa eri tilanteissa ja lukuisissa eri rooleissa oleville ihmisille.

Käsityön iloa

On tutkittu, että käsitöiden tekeminen vähentää stressiä. Käsillä tekeminen myös virkistää ja aktivoi aivoja, sillä usein käsitöitä tekevä oppii aina jotakin uutta. Myös luovuus ja ongelmanratkaisukyky paranevat. Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta kertoo, että käsitöiden avulla esimerkiksi kuulonvarainen oppiminen tehostuu. Mikä olisikaan mukavampaa kuin tehdä käsitöitä ja kuunnella samalla podcastia tai äänikirjaa!

Saamelaista kulttuuria

Helmikuussa 6. päivä vietetään saamelaisten, Euroopan unionin alueen ainoan alkuperäiskansan, kansallispäivää. Tähän listaan on koottu suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta saamelaisilta tekijöiltä.

Ajatusaskartelua

Esittelyssä uusia esseekokoelmia.

Grönlanti - saari maailman laidalla

Grönlanti on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue ja maailman suurin saari Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Tätä arktista saarta asuttivat sekä inuiitit että viikingit jo 1000-luvulla. Saarten nimi Grøn land, vihreä maa, on erään teorian mukaan ensimmäisen skandinaavisen asutuksen Grönlantiin perustaneen viikinki Erik Punaisen vanha kikka saada saarelle lisää asukkaita. Suurin osa saaresta on lumen ja jään peitossa, mutta silti sen salaperäisyys ja monimuotoisuus kiehtovat. Grönlannin sijainti strategisesti tärkeänä paikkana on kirvoittanut useita seikkailutarinoita ja onpahan eräs valtionpäämies ollut sen valmis ostamaankin.

Tuntematon sotilas - monumentin monet kasvot

Tuntematon sotilas on muuntunut monumentiksi kulttuurissamme. Teosta ja sen elokuva-, kuunnelma- ja teatteriversioita luetaan, katsotaan ja kuunnellaan yhä uudelleen. Kirja on ollut innoituksen lähde tuottaen monia sovituksia ja uusia teoksia, viimeisimpänä Aku Louhimiehen elokuvaversio. Mihin kaikkeen Tuntematon on taipunut?

Väinö Linna ja Mäkelän piiri

Kansalliskirjailijamme Väinö Linnan (1920 - 1992) syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Tähän listaan on juhlavuoden kunniaksi koottu teoksia niin kutsutun Mäkelän piirin kirjailijoilta, joihin myös Väinö Linna aikanaan kuului ja, jotka muodostivat Linnalle tärkeän kirjallisen vertaisjoukon.

Jos pidät Babylon Berliinistä, niin

... saatat pitää myös näistä 1920 - 1930 -luvun Suomeen sijoittuvista dekkareista.

Räiskyvä 1920-luku

1920-luvun kulttuuria leimasi iloisuus ja vallattomuus. Pako todellisuudesta oli tarpeen varsinkin ensimmäisestä maailmansodasta toipuvassa Euroopassa. Usein puhutaan "iloisesta 1920-luvusta". Yhdysvalloissa tätä vuosikymmentä nimitetään jopa kultaiseksi 1920-luvuksi tai jazz-ajaksi. Tähän vuosikymmeneen liittyy myös elintason nousu, keskiluokkaistuminen ja autoistuminen. Useissa maissa oli voimassa myös kieltolaki.

Suomalaisia kauhutarinoita

Suomalaisia kauhutarinoita pimeneviin, kylmiin ja sateisiin iltoihin.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 Seuraava sivu   Viimeinen sivu