Suosituksia Suosituksia


Vanhaa kirjallisuutta verkossa

Aina ei tarvitse lähteä kirjastojen varastoita kaivelemaan, jos etsii vanhempaa kauno- tai tietokirjallisuutta. Verkossa löytyy yllättävän paljon sähköiseen muotoon tallennettua kotimaista kirjallisuutta.

Kuva: Arkkiveisun kansi: Uusi hauska ja aaterikas kuplettiArkkiveisuja Arvo H. Nurmen kokoelmasta

Tampereen kaupunginkirjasto on digitoinut arkkiveisuja  tamperelaisen kirjojen keräilijän ja bibliofiilin Arvo H. Nurmen Tampere-kokoelmasta. Arkkiveisut olivat aikanaan suosittuja pienlehtisiä, joita myytiin toreilla ja markkinoilla. Aluksi näiden rahvaalle tarkoitettujen julkaisujen aiheina olivat opettavaiset ja hengelliset tarinat. 1800-luvulla viisut alkoivat maallistua, ja arkkiveisuissa käsiteltiin myös murhia ja muita rikoksia, suuronnettomuuksia ja rakkautta. Nils Idmanin suurkavallus kirvoitti Laulun Tampereen miljoonakavalluksista ja Kuru-laivan haaksirikosta syntyi useampikin surullinen kertomus arkkiveisuksi.

Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmista on digitoitu myös muita harvinaisuuksia: mm.Tampereella painettuja hengellisiä lauluja, Keisarillisia julistuksia Tampereen vapaakauppaoikeuksista sekä Kajanteen kenkäkaupan hinnasto vuodelta 1936.

Naisten muotikatsaus kevät- ja kesäkautta varten, Tampere 01.01.1935Kansalliskirjaston digitoimia aineistoja

Kansalliskirjasto on digitoinut kaikki Suomessa vuosina 1771-1920 ilmestyneet sanomalehdet ja suomalaisia aikakauslehtiä vuoteen 1920 saakka. Keräilijälle aarreaitta ovat palvelun sisältämät pienpainatteet. Niissä on Suomen teollisuuden tuotekuvastoja ja hintaluetteloita vuosilta 1810-1944. Pienpainatteiden joukossa on myös ruokalistoja, matkailu- ja muita mainoksia, lentolehtisiä ja julisteita. Viimeksi mainitut ovat sotapropagandalehtisiä talvi- ja jatkosodan ajoilta molemmilta puolin rintamalinjaa.

Kansalliskirjaston on myös digitoinut valikoiman Suomea koskevia historiallisia karttoja 1500-luvulta 1900-luvun puoliväliin, osan löytöretkeilijä Adolf Erik Nordenskiöldin kartoista sekä Urho Kekkosen julkaistun tuotannon. Klassikkokirjasto, jossa on 1800-luvun sekä 1900-luvun alun suomalaista kaunokirjallisuutta esitellään erikseen alempana.

Juhani Siljon seppelöity KlassikkokirjastossaKlassikkokirjasto

Kansalliskirjaston Klassikkokirjastossa on 38 suomalaisen kirjailijan 1800-luvulla julkaistuja ensipainoksia. Teoksia on jo lähes 700, sekä suomeksi että ruotsiksi, PDF-muotoisena. Teosten lisäksi palvelu tarjoaa niihin liittyvää tutkimustietoa, elämänkertatietoa ja kattavan kokoelman viitteitä.

Koululainen tai opettaja! Kun koko ikäluokka lukee kouluissa samaa klassikkoteosta yhtäaikaa, ei aina kirjastoissa riitä lukukappaleita kaikille. Klassikkokirjasto helpottaa tilannetta.

Teosten tekstejä saa kopioida omaan käyttöön ja muokata. Opettajat ja opiskelijat voivat siis kopioida tekstejä omaan käyttöön sekä laatia niiden pohjalta vaikkapa opetusmateriaalia.

 

 

Kuvankaappaus Missale Aboense -teoksen digitoinnistaMuita Kansalliskirjaston aarteita

Doria on Kansalliskirjaston ylläpitämä julkaisuarkisto ja hakupalvelu, jossa on usean organisaation tuottamaa sisältöä, niin vanhaa kuin uuttakin aineistoa.

Siellä on eriteltynä aihepiireittäin myös Kansalliskirjaston kokoelmista digitoituja aineistoja.
Erityisesti kannattaa tutustua alakokoelmaan Aarteet. Se sisältää Kansalliskirjaston kokoelmien arvoikkaimpia kirjoja, karttoja ja käsikirjoituksia aina Missale Aboense -teoksesta alkaen. Tämä Suomen ensimmäinen painate on siellä kokonaisuudessaan ja useina versioina. Kokoelma sisältää myös muuta uskonnollista kirjallisuutta ja Raamatun versioita, esim. Agricolan Se Wsi Testamenti vuodelta 1548.

 

 

Maila Talvion toimittama joululehti KulksetYleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa

Osa eri yleisten kirjastojen harvinaisesta paikallisaineistoista on luettavissa Digi - yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa -palvelussa. Monissa isommissa maakuntien kirjastoissa on kerätty pienpainatteita ja muita aluetta koskevia harvinaisia julkaisuja, jotka kirjastot ovat nyt taltioineet osaksi kotiseutu- tai erikoiskokoelmiaan. Kokoelmiin on digitoitu myös lehtiartikkeleita, joululehtiä, kuvia, esitteitä, runoja (Kasimir Leino), matrikkeleita, valokuvia, ja jopa kokonaisia romaaneja (Tatu Vaaskivi). Palveluun viety aineisto on haettavissa myös Finna-hakupalvelun avulla.

Osa aineistoista on epub-muotoisia tiedostoja. Näiden tiedostojen lukemiseen tarvitaan erillinen lukuohjelma.

Palvelussa mukana olevat aineistot »

Uusi ja wakaa ilman-ennustaja, eli, Maanwiljeliöille tarpeellisia tietoja sään- eli ilman-muutteista: ynnä lisäys, sisältäwä sekä tawallisten ristinimein merkitystä, että osoitusta lyhyimmistä matkoista kaupunkein ja postikonttuorein wälillä Suomen Suuri-Ruhtinanmaassa.SKS:n digikirjasto

SKS:n digikirjasto sisältää digitoituja käsikirjoituksia ja julkaisuja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmista. Pääosa aineistosta on peräisin 1800-luvulta.

Kaunokirjallisuudesta on digitoitu Aleksis Kiven, Minna Canthin ja Juhani Ahon ensipainokset.  Mielenkiintoiseksi palvelun tekevät myös harvinaiset kansanperinnejulkaisut, kansankirjoittajien tekstit sekä Elias Lönnrotin Kalevalan ja Kantelettaren eri versioiden digitoinnit.

 

 Kustaa Wilkuna: Tapani Löfvingin seikkailut, kansikuva vuodelta 1965Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita

Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on neljäntoista suomalaisen kaunokirjailijan teoksia, proosaa, näytelmiä, lyriikkaa sekä aforismeja 1880-luvulta 1930-luvulle. Joukossa on mm. Jalmari Finnen, Kyösti Wilkunan, Maiju Lassilan ja Edith Södergranin teoksia.

Jos vastaasi tulee outo sana vanhempaa kirjallisuutta lukiessasi, saatat löytää tästä samasta palvelusta Vanhan kirjasuomen sanakirjan avulla ratkaisun ongelmaasi. Suomen kielen kehityksestä, paikannimistä ja murteista kiinnostuneille keskuksen sivuilla on muitakin sähköisiä palveluja kuten sananparsihaku sekä Suomen murteiden ja Karjalan kielen sanakirjoja ja karttoja.

Keskuksen aineistot ovat haettavissa myös Finna-hakupalvelun kautta. Muista ruksata kohta Säilytä aiemmat rajaukset kun kohdistat hakusi vain tiettyyn kokoelmaan Finnassa. 

Kuva: kansikuva vuoden 1955 painoksesta.

Rojohoppe: viimene reisGutenberg, Runeberg ja Lönnrot

Project Gutenberg on laajin ja vanhin vapaaehtoisvoimin digitoitu e-kirjakokoelma verkossa.  Tällä hetkellä palvelussa on yli 54 000 teosta, jotka suurimmaksi osaksi ovat englanninkielisiä. Suomenkieliset teokset palvelussa »

Runeberg-projekti on osa Gutenberg-projektia, ja se keskittyy vain pohjoismaiseen kirjallisuuteen (vajaa 5000 teosta).

Projekti Lönnrotissa on n. 1700 suomalaisten kirjailijoiden suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia sekä suomenkielistä käännöskirjallisuutta. Kirjat ladataan zip-muodossa. Kirjailijat aakkosissa »

 

Tutustu myös näihin

 

Teksti: Jaana Pakarinen, Tampereen kaupunginkirjasto 8/2017

 

Suomi 100

1-5 / 5

Elämää Suomessa 1920-luvulla.

Elämää Suomessa 1940-luvulla.

Elämää Suomessa 1950-luvulla

Elämää Suomessa 1960-luvulla.

Elämää Suomessa 1980-luvulla

Uusimmat

1-10 / 10

Sukututkija, opiskelija tai muuten suomalaisesta kulttuurihistoriasta kiinnostunut, joko olet tutustunut Kansalliskirjaston hienoon hakupalveluun Finnaan?

Aina ei tarvitse lähteä kirjastojen varastoita kaivelemaan, jos etsii vanhempaa kauno- tai tietokirjallisuutta. Verkossa löytyy yllättävän paljon sähköiseen muotoon tallennettua kotimaista kirjallisuutta.

Sairas huumori on ollut lepakon riesana jo vuosikymmenten ajan, mutta silti heidän yhteisen valssinsa tahti ei ole hyytynyt. Miksi Batmanin ja Jokerin välinen suhde on niin kiehtova?

Sarjakuvat voivat lisätä ymmärrystä mielen haasteista ja vahvuuksista. Näihin teoksiin kannattaa tutustua, jos tahtoo osallistua keskusteluihin sarjakuvista Hyvän mielen -sarjakuvalukupiirissä. Lukupiiri alkaa Hervannan kirjastossa syyskuussa

“On ihmeen hyvä kotiin tulla taas”, lauletaan laulussa. Kotiinpaluu ei silti välttämättä ole helppoa - odotukset ovat suuret puolin ja toisin. Paluuta tekevä ajattelee ehkä kaiken olevan ennallaan ja jatkuvan siitä mihin joskus jäi. Kotipuolessa odotukset palaajaa kohtaan voivat saada mielettömät mittasuhteet.

Kirjallisuus on täynnä tarinoita heistä, jotka kulkevat omia polkujaan, jotka ovat hieman syrjässä, sivussa, ulkopuolella. Jotkut heistä ovat siellä omasta valinnastaan, osa janoaa muiden seuraan. Tässä tarinoita valtavirran sivusta.

Mistä on kesäinen idylli tehty? Poikien kolttosista, maalaismaisemasta, helteisistä päivistä, järven liplatuksesta, kukkaniityistä, pilvettömästä taivaasta, pihalla puuhastelusta, kiireettömyydestä, ystävyydestä ja rakkaudesta, kommelluksista ja huumorista. Niistä on kesäidylli tehty.

Seksuaalivähemmistöjen kuvaus kaunokirjallisuudessa on yleistynyt, mutta lukijan voi olla edelleen vaikea tietää, mihin kirjoihin tarttua, jos haluaa käsiinsä tarinoita muista kuin heterosuhteista. Seuraavien suosituskirjojen henkilöissä on edustettuina seksuaalisuuden monimuotoisuus, mutta myös teosten tarinat ovat runsaan vaihtelevia. Joukossa on itsensä etsimistä, historiallisia muutoksia ja yhdessä jaettua tasaista arkea.

Erilaiset parantajat, tietäjät ja näkijät ovat tuttuja hahmoja niin fantasiakirjallisuudessa kuin historiallisten romaanien henkilögalleriassa.

Jotkut kirjailijat ovat taitavia kuvaamaan kaupunkien vilinää ja tavoittavat teoksissaan kaupungin sielun tavalla, joka saa paikan tuntumaan kuin yhdeltä henkilöhahmolta. Seuraavassa tutustutaan maailman metropoleihin sijoittuviin teoksiin - niin todellisiin kuin kuviteltuihinkin.