Jos pidät tästä, niin Jos pidät tästä, niin


Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

 Piiraan maku makeaAlan Bradley: Piiraan maku makea

Flavia de Luce on 11-vuotias älykäs tyttö, joka asuu vanhassa kartanossa 1950-luvun Englannissa isänsä ja kahden sisarensa kanssa. Äiti on kuollut vuosia aikaisemmin ja isä on uppoutunut postimerkkien maailmaan. Flavian suurimpana intohimona on kemia, jossa häntä kiehtovat erityisesti myrkyt. Flavian onneksi hänen kotoaan löytyy enon vanha laboratorio, missä Flavia tekee ahkerasti kokeitaan.

Tarina saa alkunsa, kun Flavia löytää kodin puutarhasta kuolevan miehen. Samaan aikaan kodin ulko-ovelta löytyy kuollut jänkäkurppa harvinainen postimerkki nokassaan. Flavian isälle lintu on selvä viesti, ja isä on näkemästään selvästi järkyttynyt. Omituiset tapahtumat saavat Flavian aloittamaan omat tutkimuksensa mysteerin ratkaisemiseksi. Piiraan maku makea aloittaa Alan Bradleyn Flavia de Luce -dekkarisarjan, joka on tähän mennessä edennyt jo kymmenenteen osaan.

 

Kuolema kukko-onnen majatalossaDavid Casarett: Kuolema Kukko-onnen majatalossa: Chiang main eettinen etsivätoimisto 1

Botswanaan sijoittuva Alexander McCall Smithin kirjoittama Mma Ramotswe tutkii -kirjasarja on monelle lukijalle hyvin tuttu. Samanlaista lempeää jännitystä ja eksotiikkaa tarjoillaan David Casarettin luomassa  Thaimaahan sijoittuvassa sarjassa Chiang main eettinen etsivätoimisto.

Sarjan päähenkilönä on Kuhn Ladarat, joka työskentelee thaimaalaisessa sairaalassa hoitoeetikkona. Eräänä päivänä häneltä pyydetään apua erikoisen tapauksen selvittämiseen. Muuan nainen on toimittanut kuolleen miehensä sairaalaan ja on herännyt epäilys, että sama nainen olisi muutamaa kuukautta aiemmin ollut toisessa sairaalassa toisen, joskin samannimisen, kuolleen miehensä kanssa. Näin saa alkunsa Kuhn Ladaratin etsivätoimisto, jossa tunnollinen Ladarat ratkoo mysteereitä muun sairaalatyönsä ohella Thaimaan auringon alla.

 

 

Kadonneen palvelijattaren tapausTarquin Hall: Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus

Vish Puri on delhiläinen yksityisetsivä, joka voidaan nähdä Intian vastineena Hercule Poirotille. Hänellä riittää työsarkaa maassa, jossa poliisia ei pidetä kovin luotettavana. Erityisesti Vish Puria työllistävät rikkaiden perheiden avioliittotutkimukset, joita hän ratkoo yhdessä kirjavan avustajajoukkonsa kanssa.

Juonen sijaan kirjasarjan kiinnostavinta antia on intialaisen yhteiskunnan realistinen kuvaus. Lukijalle hahmottuu kuva maasta, jossa korruptio ja luokkaerot kukoistavat ja jossa kaupunki kasvaa väkiluvun lisääntymisen myötä holtittomasti rönsyillen. Intialaisen mausteista tunnelmaa kirjaan luovat myös lukuisat kuvaukset paikallisesta ruoasta, jota Vish Puri, lempinimeltään ”Pullukka” maistelee hyvällä ruokahalulla. Vish Purin etsivätoimiston arkea on ilmestynyt tähän mennessä neljän teoksen verran, uusimpana Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus.

 

Murha maalaisidyllissäMarie Bengts: Murha maalaisidyllissä

1950-luvun smoolantilaisen maalaiskylän elämä muuttuu, kun kyläläisten asioita hanakasti hoitava Asta Grankvist löytyy kuolleena ompelusakset rinnastaan törröttäen. Yhdellä jos toisella kyläläisillä tuntuu olevan jotakin hampaankolossa Astaa kohtaan. Kukaan ei kuitenkaan usko syyllisen löytyvän omasta idyllisestä kylästä, vaan syytä etsitään ulkopuolelta. Kuka mahtaa olla syyllinen?

Tapaus ei jätä rauhaan Tukholmasta tätinsä luokse lomailemaan tullutta ompelijatar Hannah Lönniä, vaan hän alkaa salaa selvittää asiaa. Marie Bengtsin esikoisteos huokuu 1950-luvun nostalgiaa ja se on alku leppoisalle jännityskirjasarjalle.

 

 

 

Miss MarpleAgatha Christie: Miss Marple: murhamysteerejä. Vol. 1

Uusien salapoliisitarinoiden rinnalla on hyvä muistaa myös vanhat klassikot. Agatha Christien ensimmäinen Neiti Marple -dekkari, Murha maalaiskylässä, ilmestyi jo vuonna 1930, mutta ikäneidon tutkimukset tuntuvat kiinnostavilta vielä tänäkin päivänä. Marple on puutarhanhoitoa ja lintujen tarkkailua harrastava lady, joka ratkoo rikoksia terävällä päättelykyvyllään. Lukuisien romaanien lisäksi Neiti Marplesta on tehty myös hänen nimeään kantava televisiosarja, jota on saatavilla kirjastosta.

 

 

 

Kirjoittanut Heidi Pehkonen, Kangasalan kaupunginkirjasto, 6/2019

 

 

Suositellut teokset

1-5 / 5
4316018
Kirja:Murha maalaisidyllissä:2019:1. taskukirjapainos.
Tekijä: Bengts, Marie, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3533166
Kirja:Piiraan maku makea:2014
Tekijä: Bradley, Alan
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
4036901
Kirja:Kuolema Kukko-onnen majatalossa:2017:[Uusi painos]
Tekijä: Casarett, David, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3461469
Kirja:Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus:2013:2. p.
Tekijä: Hall, Tarquin
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
908410
DVD:Miss Marple : murhamysteerejä. Vol. 1:2010
Vuosi: 2010
Aineistolaji: DVD

Aiemmat jutut

1-15 / 26

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Luotu: 7.6.2019

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Luotu: 5.3.2019

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013

Jos pidät keskiaikadekkareista

... niin saatat pitää myös näistä virolaisista ja englantilaisista dekkareista.

Luotu: 30.8.2013

Jos pidät Downton Abbeystä, niin...

Kirjoja, sarjoja ja elokuvia ajasta, jolloin jokainen tiesi paikkansa, lordin sana oli laki ja sisäkön hilkka suorassa. Vai menikö se sittenkään aina ihan niin?

Luotu: 16.8.2013

Jos pidät kirjasta Syvä uni...

Jos pidät Raymond Chandlerin Syvä uni, Big sleep -kirjasta, saatat pitää myös näistä.

Luotu: 27.5.2013

Jos pidät Vanikan paloista...

Jos pidät Hannu Väisäsen Vanikan paloista, niin saatat pitää myös näistä omaelämäkerrallisista romaaneista

Luotu: 26.3.2013

Jos pidät kirjasta Ranskattaret eivät liho…

Kirjakauppojen hyllyt pursuavat monenkirjavaa laihdutuskirjallisuutta. Mireille Guilianon teokset ovat virkistävä poikkeus tässä lajissa. On myös muita teoksia, jotka ohjaavat elämänmuutokseen kepeässä hengessä tai johdattavat ranskalaiseen ruokakulttuuriin yleisemmin.

Luotu: 13.11.2012

Jos pidät Mma Ramotswesta, niin...

Ei ole toista Mma Ramotswen kaltaista yksityisetsivää! McCall Smithin kirjoista huokuvaa Afrikan kuumaa hiekkaa ja polttavia arkielämän ongelmia ei tavoita muista teoksista. Seuraavia voisi kuitenkin katsastaa odotellessa jälleen uuden Mma Ramotswe kirjan ilmestymistä.

Luotu: 10.8.2012

Jos pidät Sinuhe egyptiläisestä…

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen seikkailee muinaisessa Egyptissä 1300-luvulla eaa. yhdessä palvelijansa Kaptahin kanssa. Keitä muita seikkailee kirjallisuuden Egyptissä? Entä keitä historiallisia henkilöitä on päätynyt kirjallisuuden lehdille?

Luotu: 3.5.2012