... niin saatat pitää myös näistä

Jos pidät pienoisromaaneista...

...sinun kannattaa tutustua seuraaviin teoksiin, joissa lyhyt sivumäärä kätkee sisälleen hienon ja jopa koko elämänmittaisen tarinan.

 

Teoksen Lähikaupan nainen kansikuvaSayaka Murata: Lähikaupan nainen (2020)

Sayaka Muratan teos on kertomus Keikosta, 36-vuotiaasta tokiolaisen lähikaupan myyjästä. Hän on akateemisesti koulutettu nainen, joka vastoin perheensä ja yhteiskunnan odotuksia on halunnut jäädä työskentelemään osa-aikaisena myyjänä lähikauppaan ja on viihtynyt työssään jo 18 vuoden ajan. Keiko on omistautunut työlleen, eikä hänellä juuri ole elämää työnsä ulkopuolella. 

Vaikka Keiko vaikuttaa olevan tyytyväinen tilanteeseensa, eivät hänen ympärillään olevat ihmiset voi ymmärtää, miksei hän hakeudu parempiin töihin ja mene naimisiin. Lähikauppa tuo kuitenkin Keikolle turvaa. Se tuntuu olevan hänelle ainoa paikka, jossa hän tietää tarkalleen, mitä milloinkin tapahtuu ja kuinka asiakkaita puhutellaan. Ulkopuolelta tuleva paine kuitenkin lisääntyy, minkä seurauksena Keiko päätyy tekemään kummallisia ratkaisuja. Lähikaupan nainen on yllätyksellinen ja kummallinen kirja, aivan kuten Keiko itse.

 

Teoksen Agathe kansikuvaAnne Cathrine Bomann: Agathe (2020)

Tämän viehättävän pienoisromaanin päähenkilö on 71-vuotias psykiatri, joka on lopen kyllästynyt kuuntelemaan ihmisten ongelmia. Hän on laskenut tarkkaan ennen eläkkeelle jäämistä jäljellä olevien asiakastapaamisten määrän ja luku tuntuu pienenevän aivan liian hitaasti. Potilaiden tilannetta kuvaavien muistiinpanojen sijaan hän piirtää tapaamisissa lehtiönsä sivuille lintujen kuvia. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun vastaanotolle astelee tuntematon nainen, Agathe. Uusi potilas on viimeinen asia, mitä psykiatri kaipaa, mutta Agathe on sinnikäs ja vaatii päästä hänelle potilaaksi. Kohtaamisten jälkeen juuri mikään ei ole enää ennallaan päähenkilön elämässä. Bomannin romaanissa pohditaan sitä, kuinka koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa elämänsä suuntaa.

 

 

Teoksen Kokonainen elämä -kansikuvaRobert Seethaler: Kokonainen elämä (2020)

Itävaltalaisen Robert Seethalerin teos kuvaa Alpeilla pienessä vuoristokylässä elämänsä viettäneen Andreas Eggerin elämää. Egger joutui viettämään lapsuutensa julman sukulaismiehen hoteissa, missä hänet nähtiin lähinnä ilmaisena työvoimana. Karut olosuhteet tekivät hänestä kovan työmiehen ja elantonsa saadakseen hän oli valmis tekemään mitä tahansa raskastakin työtä. Ja töitä hän tekikin, milloin mitäkin. Vartuttuaan Egger elelee vaatimattomasti yksinään ja epäilee, että ilman selkeää ammattia hänen osana ole löytää itselleen vaimoa. Toisin kuitenkin käy ja Egger saa rinnalleen Marien. Onnea ei kuitenkaan kestä pitkään ja Egger on jälleen yksin. Tragediasta huolimatta elämä jatkuu ja maailma muuttuu. Niin myös Eggerin kotikylä. Kokonainen elämä on kauniisti kirjoitettu pieni kirja, jonka sivuille mahtuu yhden ihmisen koko elämä.

 

Teoksen Eunukki kansikuvaKristina Carlson: Eunukki (2020)

Kristina Carlsonin teos johdattaa lukijan 1100-luvun Kiinaan. Sadon menettäminen pakotti suuren perheen vanhemmat myymään kaksi poikaansa hoville. Pikkuveli ei kuitenkaan selvinnyt eunukin leikkauksesta ja Wang Wei jäi yksin hoviin. Eunukki Wang Wei on palvellut pitkään hovin palatsissa. Nyt hän on tullut vanhaksi ja lopettanut työt. On aikaa pohtia elettyä elämää. Hovissa puhuminen voi koitua kohtaloksi ja juorut ovat arvokkaita maksuvälineitä. Niinpä Wang Wei katsoo parhaaksi pitää ajatuksensa omana tietonaan. Elämä hovissa on merkinnyt monien omien toiveiden ja halujen sivuuttamista. Joskus hän miettii, millä muilla tavoin hänen elämänsä olisi voinut tulla eletyksi. Oman elämän sijaan hän on pitkän uransa aikana ehtinyt sivullisena havainnoimaan vallanpitäjiä ja hovin muuta työväkeä. Carlsonin teos on johdattaa lukijan tuokioksi kauas menneisyyteen ja tarjoaa häivähdyksen aivan toisenlaisesta maailmasta.

 

Kirjoittanut Heidi Pehkonen, Kangasalan kaupunginkirjasto, 1/2021

Suositukset

1-4 / 4
4657011
Kirja:Agathe:2020 Kirja
Tekijä: Bomann, Anne Cathrine, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4646525
Kirja:Eunukki:2020 Kirja
Tekijä: Carlson, Kristina, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4571706
Kirja:Lähikaupan nainen:2020 Kirja
Tekijä: Murata, Sayaka, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4581099
Kirja:Kokonainen elämä:2020 Kirja
Tekijä: Seethaler, Robert, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja

Aiemmat jutut

1-15 / 33

Jos pidät pienoisromaaneista...

...sinun kannattaa tutustua seuraaviin teoksiin, joissa lyhyt sivumäärä kätkee sisälleen hienon ja jopa koko elämänmittaisen tarinan.

 

Luotu: 18.12.2020

Jos pidät Babylon Berliinistä, niin

... saatat pitää myös näistä 1920 - 1930 -luvun Suomeen sijoittuvista dekkareista.

Luotu: 19.10.2020

Jos pidät historiasta...

...voisit olla kiinnostunut näistä historiaan liittyvistä tietokirjoista.

Luotu: 4.6.2020

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Luotu: 29.4.2020

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.

Luotu: 12.2.2020

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Luotu: 30.12.2019

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?

Luotu: 31.10.2019

Jos pidät true crime -kirjallisuudesta...

...sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä todellisista rikoksista kertovat tietokirjat.

Luotu: 17.10.2019

Jos pidät merestä...

 …sinua voisi kiinnostaa seuraavat meriaiheiset kirjat!

Luotu: 13.6.2019

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Luotu: 7.6.2019

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Luotu: 5.3.2019

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu