Jos pidät tästä, niin Jos pidät tästä, niin


Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Kristiina Vuori

Teoksen kansikuvaKristiina Vuori on historiallisen romaanin taitaja ja uudistaja, jonka romaanien sivuilla menneisyys herää eloon. Hänen ensimmäinen teoksensa Näkijän tytär valloitti lukijansa kautta Suomen. Tänä vuonna ilmestyvä romaani Viipurin valtiatar on jo kirjailijan kahdeksas historiallinen romaani.

Keskiaikaan sijoittuva  Elinan surma-balladi sai myös kirjailijalta uuden tulkinnan. Siinä Vesilahden Laukon kartanon avainpiika Kirsti odottaa lemmittynsä kosintaa, mutta Klaus Kurki tuokin kartanoonsa uuden nuorikon. Salliiko Kirsti unelmiensa särkyvän? Kansanballadin henkilöille ei ole varmaa vastinetta todellisuudessa, joten Vuoren näkemys Elinan kohtalosta on yhtä oikea kuin perinteinenkin.

Milja Kaunisto

Teoksen kansikuvaMilja Kaunisto on Etelä-Ranskassa asuva kirjailija ja musiikintekijä. Alunperin Kaunistosta ei pitänyt tulla kirjailijaa lainkaan, vaan hän kirjoitti ensimmäisen käsikirjoituksen Maunu Olavinpojasta kertovasta tarinasta vain itselleen. Ystävä kuitenkin rohkaisi häntä lähettämään käsikirjoituksen kustantajalle ja kirjailijan ura alkoi. Nyt Milja Kaunisto on julkaissut jo kaksi kolmiosaista historiallista sarjaa : Maunu Olavinpoika-trilogian, jonka ensimmäinen osa Synnintekijä kertoo Sorbonnen yliopiston ainoasta suomalaisesta rehtorista ja tulevasta Turun piispasta sekä Purppuragiljotiini-trilogian, jonka avaava Luxus tuo raikkaan näkökulman alati ajankohtaisiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemoihin. Historiallisia romaaneja kirjoittaessaan Milja Kaunisto tutkii vallan mekanismeja ja niiden vaikutusta ihmiseen.

Johanna Valkama

Teoksen kansikuvaJohanna Valkaman Metsän ja meren suku on viikinkiaikaan sijoittuva romanttinen seikkailusarja, jota värittävät taianomainen pohjoisen luonnon kuvaus sekä suomalainen ja skandinaavinen mytologia. Kirjasarjassa on tähän mennessä ilmestynyt kolme romaania : Itämeren Auri, Linnavuoren Tuuli ja Kaukosaarten Aino. Vaikka romaanit ovat fiktiota, Johanna Valkama ammentaa tarinansa esihistoriallisista lähteistä. Kirjasarjan avaavassa Itämeren Auri-kirjassa Suolammen kylässä asuva nuori Auri aikoo kohota Hämeen mahtavimmaksi parantajaksi. Kun Auri eräänä päivänä pelastaa metsästä haavoittuneen, komean muukalaisen, hänen suunnitelmansa joutuvat vaakalaudalle. Parantajan tie ei ole vaimon tie, mutta merten takaa saapunut Haakon herättää Aurissa tunteita, joita vastaan on aina vain vaikeampi taistella. Mutta onko Haakon todellisuudessa se rauhanomainen kauppias, joka hän väittää olevansa? Kirjasarjalle on tulossa myös lisää jatkoa, sillä Jäävuonon Ruusu -niminen romaani ilmestyy ensi kesänä.

Sara Medberg

Teoksen kansikuvaSara Medberg tekee väitöskirjaa säätyläistyttöjen kasvatuksesta 1700-luvulla ja hänen romaaninsa käsittelevät hänen akateemista tutkimusaihettaan. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat historialliseen kartanomiljööseen ja kiidättävät lukijan myös kaupunkien huvielämän pyörteisiin: tanssiaisiin, kutsuille ja vaunuajeluille. Kirjailija nauttii pukudraamoista ja vanhan ajan muodista, linnoista ja kartanoista. Medbergin kirjat kuvaavat nuorten suomalaisten ja ruotsalaisten neitojen elämää samassa hengessä kuin tunnetun englantilaisen kirjailijattaren Jane Austenin klassiset teokset, joista ei puutu romansseja eikä seikkailuita. Medbergiltä ovat ilmestyneet romaanit Holhokki, Kreivin käsivarsilla ja Kultaportin kaunottaret

Heli Galliano

Teoksen kansikuvaHeli Gallianon renessanssin ja uskonsotien aikaan sijoittuvassa sykähdyttävässä romaanissa Kyyhky ja susi italialaisneito pakenee inkvisition vainoa kauas pohjoiseen. Voiko Suomeen päätynyt Caterina koskaan saada takaisin suurta rakkauttaan? 1500-luvun lopun Modenassa Caterina Castelvetro on menossa naimisiin hurmaavan Flavio Molzan kanssa. Pahat kielet kuitenkin levittävät huhuja Caterinan noituudesta – ja katolisessa maassa hänen protestanttinen perheensä on jo valmiiksi vaarassa. Caterina pakenee Euroopan pohjoiselle laidalle, mutta joutuu Turun linnassa valtakamppailun ristituleen. Hän kohtaa niin vaaroja kuin odottamattomia kosijoita, mutta hänen sydämessään on paikka vain yhdelle.

Romanttiselle sarjalle on tulossa myös jatkoa ensi kesänä, jolloin ilmestyy Lintutyttö-niminen romaani. 

Milja Ketomäki

Teoksen kansikuvaHämeen Uro on Milja Ketomäen esikoisromaani nuoren miehen kasvusta aikuiseksi, miestensä päälliköksi, ja taistelusta oman maan sekä heimon puolesta. Nuori Uro perii Hämeen päällikkyyden heimokuninkaan Rapon saatua kaksintaistelussa surmansa. Verikoston taakka lähtee vyöryttämään tapahtumia arvaamattomaan suuntaan, josta ei ole paluuta. Kadonnut kuningas on jatkoa ensimmäiselle romaanille ja Rautaseppä ja parantaja aloittaa uuden rautakauteen liittyvän trilogian, jossa mennään lähes kahden tuhannen vuoden taakse varhaiseen rautakauteen, jolloin rauta vasta saapui Pohjolan asukkaiden elämään.

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto 4/2019

 

Suositellut teokset

1-10 / 17
4129542
Kirja:Kyyhky ja susi:2018
Tekijä: Galliano, Heli, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4405705
Kirja:Lintutyttö:2019
Tekijä: Galliano, Heli, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3822904
Kirja:Luxus:2016
Tekijä: Kaunisto, Milja, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3415653
Kirja:Synnintekijä:2013
Tekijä: Kaunisto, Milja
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3763113
Kirja:Hämeen Uro : perintö:2015
Tekijä: Ketomäki, Milja, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3959956
Kirja:Kadonnut kuningas:2016
Tekijä: Ketomäki, Milja, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4342272
Kirja:Rautaseppä ja parantaja. [1], Pako:2018
Tekijä: Ketomäki, Milja, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3783298
Kirja:Holhokki:2015
Tekijä: Medberg, Sara, kirjoittaja, kääntäjä
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3912947
Kirja:Kreivin käsivarsilla:2016
Tekijä: Medberg, Sara, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4129538
Kirja:Kultaportin kaunottaret : romaani:2018
Tekijä: Medberg, Sara, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Aiemmat jutut

1-15 / 25

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Luotu: 5.3.2019

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013

Jos pidät keskiaikadekkareista

... niin saatat pitää myös näistä virolaisista ja englantilaisista dekkareista.

Luotu: 30.8.2013

Jos pidät Downton Abbeystä, niin...

Kirjoja, sarjoja ja elokuvia ajasta, jolloin jokainen tiesi paikkansa, lordin sana oli laki ja sisäkön hilkka suorassa. Vai menikö se sittenkään aina ihan niin?

Luotu: 16.8.2013

Jos pidät kirjasta Syvä uni...

Jos pidät Raymond Chandlerin Syvä uni, Big sleep -kirjasta, saatat pitää myös näistä.

Luotu: 27.5.2013

Jos pidät Vanikan paloista...

Jos pidät Hannu Väisäsen Vanikan paloista, niin saatat pitää myös näistä omaelämäkerrallisista romaaneista

Luotu: 26.3.2013

Jos pidät kirjasta Ranskattaret eivät liho…

Kirjakauppojen hyllyt pursuavat monenkirjavaa laihdutuskirjallisuutta. Mireille Guilianon teokset ovat virkistävä poikkeus tässä lajissa. On myös muita teoksia, jotka ohjaavat elämänmuutokseen kepeässä hengessä tai johdattavat ranskalaiseen ruokakulttuuriin yleisemmin.

Luotu: 13.11.2012

Jos pidät Mma Ramotswesta, niin...

Ei ole toista Mma Ramotswen kaltaista yksityisetsivää! McCall Smithin kirjoista huokuvaa Afrikan kuumaa hiekkaa ja polttavia arkielämän ongelmia ei tavoita muista teoksista. Seuraavia voisi kuitenkin katsastaa odotellessa jälleen uuden Mma Ramotswe kirjan ilmestymistä.

Luotu: 10.8.2012

Jos pidät Sinuhe egyptiläisestä…

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen seikkailee muinaisessa Egyptissä 1300-luvulla eaa. yhdessä palvelijansa Kaptahin kanssa. Keitä muita seikkailee kirjallisuuden Egyptissä? Entä keitä historiallisia henkilöitä on päätynyt kirjallisuuden lehdille?

Luotu: 3.5.2012

Jos pidät Harry Potterista, niin...

Joko kaikki Potterit on luettu ja kaipaisit lisää taikavoimilla maustettuja seikkailuja? Myös nämä sarjat voisivat olla makuusi.

Luotu: 13.3.2012